Нека споделим колеги колко семейства са загинали досега от вашия пчелин! sadsmile; crying; next_mad;
Преглед за печат
Нека споделим колеги колко семейства са загинали досега от вашия пчелин! sadsmile; crying; next_mad;
Аз имам до сега 2 избягали от 49броя.В кошера няма пчели, оставили са питите пълни с запаси и са си хванали очите.Нямам представа от какво е.Навярно е от симптома на празния кошер. crying; crying; crying;
И дори да нямате загинали семейства споделете колеги, недейте само да разглеждате темата и да оставате без мнение,защото знам че повечето пчелари никога не казват истината, а от това според мен губи единствено този които лъже! sadsmile;
От 24 бр. 2 нападнати есента и един загинал по незнаини за мен причини.
от 50 - 2
До сега от 17 зазимени всички са живи.Едно семейство имаше малко диарични петна по рамките,другите са добре.Зимата още не е свършила,така че това не е окончателно,просто междинна контрола.Успех.
4 % загинали
От 30 зазимени, при поставянето на твърдата храна на 2-3 февруари, всички са налични.Няколко(3-4бр.), са с по- малко пчели от останалите, но са добре.Всички се облетяха, като за тази година аз засякох две облитания.Както казва колегата, това е междинен резултат.Ще има още няколко междинни sweating;, до Април :D .
От 28 семейсва нямам загинали.През есента обаче присъединих две семейства към други, зьщото вероятно нямаше да оцелеят. Останалите изглеждат добре.
От 56 на есен, три разграбени, четири обединени и четири умрели. Един май е под въпрос и сигурно при първа възможност ще го обединя с някой друг.
И при мен смъртността е 0.Имам 100 семейства и всички са в добро здраве. На 6.02. цъфна леската! успех
Три есенни отводки на по три рамки си заминаха. От глад. А мед имат колкото искаш. Но причината си е само и единствено в мен.
От 23 - загинаха или по-точно изчезнаха - 2. Отдавам го на нападения, въпреки че не бяха слаби семейства. Има и още една жертва, за която съм виновен още повече - оставих 2 пити зад преградната дъска "да си ги оберат", а те милите там направили кълбото. Грешка на ръстежа, което няма да се повтори!
От 11-1 загивал от глад. Странно защо кълбото се е движило вертикално, а не в обичайната посока-нагоре и малко в стани. Мед в кошера минимум 15 кг.
От 43 семейства 1 загина писах за мистериозната смърт но не намерих отговор,просто пчелите загинаха за 30дни от 01,01-01,02 подмор и това е,успех на всички през 2013г. hi;
от 10 бр. 2 умрели,като на 5 януари поставих питки всичко бе нормално облитаха се,след 10 дни дъното бе пълно с умрели пчели а питката бе консумирана,мед има в питите така и не разбрах от какво са умрели
От 12 едно загинало - първото от 8 години - вероятно останало без майка есента, защото не я открих сред подмора.
Важно ли е колко от колко семейства са изчезнали или загинали, или е по-важно да се разбере причината. Това е форум за споделяне на впечатления и опит. Не го превръщайте в новинарска емисия или криминална сводка. Грозно е.
И аз да се присъединя към "пострадалите".Априлска отводка ,която се разви бързо и взех 25кг.мед. и зазимих с още толкова "изчезна".На 20.01.нещата не изглеждаха чак толкова тревожно в изчезналото семейство.Август реших да не третирам две семейства и резултатът е следният.
Ето това остана от изчезналото семейство на два корпуса(общо 12дб).Медът във рамките нее кристализирал и няма диарични петна.Нямаше и пило.Сред жертвите не открих майката.По дъното се забелязваха акари.
http://s7.postimage.org/pfctqrraf/0260.jpg
Това е втотото,което несъм третирал.Кълбото им е колкото два юмрука.Вече трета година ги използвам само за налитане.При него дори и подмор няма.
http://s7.postimage.org/7020488vb/0261.jpg
Всичките ми семейства имаха пило до ноември.
Смъртността при мен се увеличава и досега е достигнала 35 - 40%.
От 100 семейства ДБ 3 загинали от глад но 13 синдром на празния кошер-пълни с мед но пчели и трупове няма т.е.16 % загуби
От 52 зазимени семейства, 0 смъртност, 1 средно силно семейство си загуби майката и му прехвърлих от слабо семейство ( рояче )майка. Рояците ми останаха слабички още от есента, но с прехвърляне на пчели напролет от по- силните оживяха и започнаха да се развиват добре.
От 500 - 6 загинали. Основната причина беше урагана, който беше натъркалял известно количество кошери.
Интересното при мене е друго - тези над 500 кошера ги изкупувах два месеца и голяма част от тях ги транспортирах на стотици километри в студа - за ужас на всички пчелари, с които споделях. Всички казваха че кълбото ще се разпадне и разни такива други лоши пророчества. Истината обаче се оказа друга - от транспорт не ми умря НИТО ЕДНО СЕМЕЙСТВО.
Та искам да кажа, че старите и дългогодишни пчелари понякога се лъжат в пророчествата, които правят. Така че недейте им вярва на 100%. Хубаво е сами да си правите експериментите и от време на време ще откривате, че някои дългогодишни догми всъщност са ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Всички си имате глави на раменете и е хубаво преди всичко да вярвате на тях, а не на хорските приказки. Аз съм такъв човек - ако нещо ми го кажат, но не го докажат, аз си правя собствен експеримент и досега през живота си съм откривал и много други неща, за които общественото мнение е било погрешно.
Нещо подобно се случи и с рамките и обтелването, но това е друга тема. Там направих много интересни експерименти и получих много интересни резултати, но все още се чудя да ви казвам ли или да ви оставя да си живеете със заблудите.
това е така, щото си зел добре зазимени и средни по сила семейства от истински пчелари....изчекай 1-2 години, да са на место и гледани като за cash; и тогава прави констатации!!!
...па че пофторим, потретим и помногохилядним, че "измиране" и "празен кошер" са действия породени от човешка намеса !!!!!
П.П. а за обтелването си мълчи....и без тва тука никой не ти помогна с нищо..ама грам даже...та що да споделяш?!?!?
.....ние тука сме пчелари, а не търговци wink;
Не искам да се хваля,но в моята практика не съм стигал до там да загубя кошер.Винаги съм зазимявал пчелите с достатъчно мед и чак в края на февруари съм започвал да ги подхранвам.Но за съжаление много мои познати пчелари се оплакаха в началото на годината от синдрома на празния кошер.Каква е причината и какво може да се направи за предотвратяването му?
Колега ch.atanasov мога да споделя с вас и другите колеги това че пчелина ми е на завет и припек.Ограден е с гъсти храсти които подстригвам с храсторез и поддържам на едно ниво.По този начин при излитане и прибиране от паша пчелите спазват една и съща посока и не тормозят комшиите.Това ме накара да направя един стар пчелар от когото се учех навремето и съм му благодарен за съвета.Винаги съм зазимявал кошерите с достатъчно количество мед в зависимост от силата на семейството и нямам загинали от глад семейства.Виждал съм и на други места пчелини които са оградени, някои с ламаринени плоскости,някой с някаква изкуствена мрежа, която е много ситна и върши същата работа като моите храсти само че трябва да се сменя на определен период защото изгаря от слънцето и студа и започва да се троши.
Къде го чукаш, къде се пука?
Колега,в пролетното подхранване слагам тимол в храната или си закупувам белтъчна храна с тимол.Тимола е безвреден за пчелите,миризматта му прогонва акара в долната част на кошера дори слиза на дъното на кошера където умира.Доколкото ми е известно ефективноста му е около 45-60%.Може да третираш и с мравчена киселина но трябва да имаш изпарител за нея.Използвай също и пролетно и есенно третиране с ленти и не на последно място -строителна рамка за всеки кошер.Ти сам ще определиш кой метод ти е най-удобен не искам да налагам мнение само споделям опит.
Не знам защо, по нашия край ефективноста на тимола клони към нула! Виж мравчената киселина е друга работа. От лентите при мен губя към 40 % от семействата. Строителната рамка е новото ретро. Ама това е по нашия край!
Тази есен един колега пробва Herba Strip и е смъкнал много акар, но буквално го е смъкнал. Той е с мрежести дъна и таблата под мрежата му била посипана с акар, който не е мъртъв, а като упоен. Есента при третиране с оксалова, са паднали по 9-10 акара на семейство. Ако беше с плътни дъна, този акар щеше да се качи пак. Мисля, че и с тимола е така, на мрежесто дъно ще е по-ефективен.
Разреждам тимол на кристали и им давам в сиропа. След всяка една паша, като им върна рамките от центрофуга получават по 3 литра сироп 1 захар 2 вода+ тимол.
Тази година ползвах Херба Стрип.Поставих по две ленти на семейство.Направи ми впечатление мириса на пелин,който е и част от съставките.На един кошер бях оставил плътното дъно и ми беше интересно да видя ефекта.Акарите които бяха изпадали се въртяха в кръг като хамави и не закачаха пчелите които минават покрай тях.Поинтересувах се за ефекта на пелина и се оказа,че се препоръчват и пресни стръкове върху рамките(Наско Кирилов).Руснаците имат рецепта със сушен пелин(в цъфтеж и без цветчета) която бори ноземата,но косвено се отразява и на акара.Маслото от пелин е конвулсивна отрова и не се продава в магазинната мрежа.
Моите пчели ги поръсвам жеду рамките със смлян пелин. Тъкмо да имат работа да чистят и да борят акара.
Пролетта преди поставяне на магазините.
След главните паши, когато съм свалил магазините за центрофужене.
След като махнах магазините в края на август.
Общо взето винаги когато ми е удобно (няма магазини), пък и не знам дали нещо от пелина няма да се отложи в стоковия мед, за това избягвам когато има магазини.
А наблюдавал ли си резултата по някакъв начин и как ви са та наблюденията ако имаш такива?
Здравейте,
Направих два клипа, които можете да гледате на линковете по-долу:
Загинал кошер - http://www.agro-consultant.net/web-t...en-kosher.html
Избягал кошер - http://www.agro-consultant.net/web-t...order-ccd.html
В първия клип нещата са ясни, но по-интересна е ситуацията във втория клип.
Интересно?! Тук никой не се е произнесъл, а въпроса е още от преди обед. Я чакай да раздвижа духовете малко.:bigsmile: И в двата кошера пчелите са измрели от едно и също нещо. Но защо в единия има, а в другия няма? Защото се е получило в различно време, а от тук и метеорологичното време е било различно. Единия е загинал в топло време, а другия в студено, но както казах болестта е една и съща.
Ако първият не е ограбен след загиването, а мисля че не е - причината е глад. Вторият има мед и най-вероятно е имал дори повече, но е разграбен след като е останал с една шепа пчели, които са на дъното, останалите са умрели далече от кошера, защото както каза solaris топлото време им го е позволило.
Ситуацията е още по-интересна.
ПчелаЯт, с който се запознах първо по телефона, а после и на живо - има два пчелина. Единия е в село в полето, а другия е в село в Родопите. Клиповете, които снимах са от пчелина в полето. Отидохме и на пчелина в Родопите, по мое желание да видя как са нещата там. Там всичките 10 кошера бяха живи. Прослушал съм ги лично един по един, но беше 8 градуса и не можахме да отворим кошер за да снимам и там.
Човекът е видял телефона ми на сайта, обясни ми, че има проблем на пчелина в полето. Помоли ме да отида с камера да снимам и да публикувам клиповете в Agro-CONSULTANT.net. Аз държа на дадената от мен мъжка дума и ще запазя в тайна личните данни на източника ми (собственика на пчелините).
Пчеларят дали е кадърен, дали е некадърен не мога да кажа, защото от една среща, няма как да разбера какъв е. Разбрах, че чете много, 25 години гледа пчели и за пръв път вижда това, което е заснето от мен в клиповете.
И така:
1. Пчеларят е човек, както казва той с 25 годишен стаж.
2. Има два пчелина- големия е на село в двора му в полето, а другия, който е с 10 кошера е в родопско село.
3. Резултатът от моята екскурзия се вижда на клиповете.
4. Защо в Родопите всичките му кошери са живи? Дали са здрави не мога да кажа.
5. Защо на полския пчелин имаше само 8 умрели кошери, от които 5 празни без пчели, като във втория клип?
Останалите кошери се облитаха, виждаха се пчели, които носеха прашец и т.н
Аз имам отговор на въпросите по-горе и съм описал това в описанието под самия клип. Наличието на болести, акар и т.н. не се е променяло. Пчеларите, преди 2000 г. и сега обичат и гледат своите кошери. Освен, че съм пчелар от 1987 г., съм и специалист по растителна защита. Работил съм в единствения Български производител на пестициди - Агрия АД. Ето нещо, което съм видял с очите си.
Резултатите от тестовете с новата група инсектициди, бяха повече от чудесни. Насекомите, които третирахме не оставаха живи. Няма резистентност, защото инсектицидите от тази група действат на нервната система - насекомите спират да се храненят, загубват ориентация и т.н. Ако препаратът не е попаднал директно на насекомите, той прониква в тях:
- при контакт с третираната повърхност;
- при гризане на листна маса или смучене на сок от третираните растения.
Мразя да пиша толкова много по форумите, но изчезнат ли опрашителите (пчели и други полезни и вредни за нас насекоми, като пеперуди, плодови червеи и т.н.), изчезват птиците и хората.
Името синдром на празния кошер е избрано не случайно. То е просто описание на крайната фаза, която се вижда в клип №2.
Спирам кратката лекция по растителна защита и Ви моля-дайте да се научим да четем и виждаме между редовете!
Имаме ли воля и сили да се борим и да защитим пчелините си или ще продължаваме да си затваряме очите и да гледаме напред според дължината на носовете си?
Шапка свалям на колегата, който ме потърси и ми предостави възможността да снимам тези клипове. Желанието му беше всички да ги видят, да разберат мъката му и не на последно място да се вземат мерки с първопричините. Можеше ли да си трае, както повечето колеги? Да можеше, но той не го направи.
Всеки, който има някакъв проблем, като този и иска да остане анонимен, може спокойно да заснеме видео или снимки, да се свърже с мен по телефона или чрез формата за контакти в Agro-CONSULTANT.net и да ги прати.
Аз съм минал през този етап преди 5 години. Всички ще минат. Кой с по - малко кошери загуба, кой с повече. Хубавото е, че пчелите след година - две се стабилизират и които са останали вече са добре.
Човека е направил добре, а и вие сте направил добре, че показвате всичко това, но това се знае от години. Материали има под всякакъв вид, но докато не се забранят разните там унищожителни химикали ще измират и пчели и пеперуди, червеи, птици, а след време и хора. А защо и сега да не загиват хора, но все още да не е оповестено, макар че се съмнявам дали не четох някакъв материал и за това.
Същия резултат би бил с голяма вероятност да се получи и ако причината беше американски гнилец.
Преди три години във смолянско (и една друга планина в югоизточна България) пчеларите масово се оплакваха, че напролет нямало пчели дори по цветовете на растенията (дори и дивите рояци бяха тежко пострадали). Един от най-чистите райони и пчеларите нямаше как да обвиняват нещо, което никога не се е ползвало при тях(земеделие).
Познавах един пчелар със 100 кошера и 40 годишен стаж, който три поредни години се оплакваше от 50%-ова смърност. Той се кълнеше, че причината е ГМО рапицата, чието начало на масово отглеждане района горе-долу се припокриваше с началото на епизоотичната картина.
Интересното е че в близост до този същия пчелин и до днес се намират 3 други пчелина (с различен брой кошери), единия на 100 м. отстояние, другите два на около 500 м. и малко повече. Не казвам, че никой от тях не пострада поне по веднъж, НО никога в една и съща година с останалите два. Интересното беше, че в година когато в единия пчелин смъртността клони и надминава 50%, в същото време в близко разположен пчелин съществува почти 0% смъртност.
Здравейте колеги,искам да споделя с вас и за моя проблем. До сега питах разпитвах четях и така не намерих отговор. Затова пиша тук да чуя по голямо мнение.Началото на декември проверих кошерите. Имам на три места кошери.На едното място са изчезнали два като няма пчели в кошера в никаква форма. Няма разечатан или откраднат мед. Кошерите като изметени. Веднага си казах това май е синдром на празния кошер, но помислих и за акар. Но интересното ми предстояло. Отивам на другия пчелин и един кошер няма звук никъкъв. Казвам си пак ли бее...отварям го и какво да видя кошера празен. Кошера е на два корпуса 20р. корпусни преглеждам една по една няма капка мед, няма умрели пчели никъде няма разпечатки няма нищо. И си казвам ако е гладен защо не е по килииките. Та въпроса откъде идва проблема. Един и същи резултат а едните пълни с мед а другия празен. Моля за мнения,съвети и критики. До сега имам само дигане на рамене но никъкъв отговор който да е обоснован. Ако някой колега има такива проблеми да сподели за да се разнищи проблема.
При мене кошера също е празен има примерно 100 умрели пчели и никакъв мед.Мисля си дали когато семейството е напуснало кошера останалите не са го ограбили.
А при мен няма пчела нито крак от пчела, нито восъчно капаче. Какво мислите
Говорим за много слабо зазимено семейство .
Проблемът ти е още от лятото .
Входовете на моите кошери са 8 мм и не ползвам мишепредпазители .
При зазимяване им кова една летва , която има вход 10 х 7 мм .
Така зимуват моите .
Здравейте колега.
Извинявайте, аз не вярвам в тези *синдроми*. Обаче, не само вярвам, но и проверих на своя опит, следното - ПРОФИЛАКТИКА!!!
1. Винаги отворени против акарни мрежести дъна.
2. Третираме и едновременно захранваме на есен, с *дълго играещи*(да стигне чак до акация) комплексни билкови състави (като КАС-81). *От други препарати ползвал САМО мравчена киселина, но чак и от нея се отказал.
3. По добре, да по далече от разорани полета и събирате от диво растящи (акация, липа, ливада)
4. И ВИНАГИ (поне един) ПЪЛЕН магазин, с истински мед, имат над главата.
5. Никакви черни/мръсни и чужди пити и пчели. А с чужди хора, на своя пчелин - само ракия. :-)
Успех!
Най доброто е максимално естестената среда разбира се но каква вина имаме че полето го експлатрат до дупка. Винаги съм държал най доброто за пчелите си но не мога да си обясня изчезването. Други колеги нямат ли такива пеоблеми. Или не им се споделя. Нали важното е да се разбере откъде идва проблема за да не се допуска за в бъдеще.
Колега, не споделят защото тук са само професионалисти и при тях такива неща не се случват. :bigsmile:Такива, като теб, мен и още 1-2-ма / с такива проблеми /, са рядкост. :(Това, което съм чел за такива случаи е : акар и нозема. Това са резултати и от изследвания. Интересно, защо в цял свят се чудят за СПК а у нас веднага отсичат причината. Лично аз не съм пращал проби, защото смятам че едва ли се прави изследване, освен може би за АГ. За раздумката може да споделиш - с какво и кога третираш.
Преди 3год. и при мен се случи този проблем. Декември месец ми изчезнаха две семейства, а през Януари и Февруари загинаха още 10. Причината се оказа акар, като при някои семейства имаше над 500 умрели акара на дъното.
Здрасти колега.
И при мен има няколко подобни случая. Аз си го обяснявам с това ,че просто майките на тези кошери са или стари или калпави.Годината беше шантава-аз пчеларствам от 5 години-това е най лошата .Говорил съм си със стари пчелари ,които твърдят че това е най лошата в живота им! Много е важно август и септември да подсигурят зимни пчели. Когато това не се случи пчелите постепенно измират. Разсъждавам така защото хванах 2 семейства точно в последна фаза преди загиване-шепа пчели и майката.За акар и дума не може да става-третирам с мравчена киселина-фурмитом август-2 пъти-ноември оксалова-даже и да не са били супер изчистени едвали са имали опаразитеност че да бягат. Няма как да се даде точна диагноза за случилото се защото знаеш, нещата в пчеларството са многолики! Гледай да съхраниш тези които са се справили до тук и гледай на пред. Имайки предвид хубавата зима дано тази година да е по-успешна.
Поздрави!
Здрасти колега.
И при мен има няколко подобни случая. Аз си го обяснявам с това ,че просто майките на тези кошери са или стари или калпави.Годината беше шантава-аз пчеларствам от 5 години-това е най лошата .Говорил съм си със стари пчелари ,които твърдят че това е най лошата в живота им! Много е важно август и септември да подсигурят зимни пчели. Когато това не се случи пчелите постепенно измират. Разсъждавам така защото хванах 2 семейства точно в последна фаза преди загиване-шепа пчели и майката.За акар и дума не може да става-третирам с мравчена киселина-фурмитом август-2 пъти-ноември оксалова-даже и да не са били супер изчистени едвали са имали опаразитеност че да бягат. Няма как да се даде точна диагноза за случилото се защото знаеш, нещата в пчеларството са многолики! Гледай да съхраниш тези които са се справили до тук и гледай на пред. Имайки предвид хубавата зима дано тази година да е по-успешна.
Поздрави!
Един от проблемите може е, че загиналите кошери са дали най много мед през годината.
Преди 2г и аз имах такива кошери мед имаше ,но нямаха прашец и затова гледам да не ги оставям без прашец. Тази година имам 2 отводки умрели , но те са от глад пчелите наврени в килийките
https://www.youtube.com/watch?v=tIqIQ28qgi0
Успех момче !
Сериозно ?
Някои , се оправят по-добре !
Тази година през август точно по време на последното вадене на мед установих, че 4 бр. /от 86/ от семействата бяха дезертирали. При два от тях бяха успели да изнесат меда, а при другите, не! При мен го отдавам на високата опаразитеност от акара, понеже за първи път видях толкова безкрила пчела в семействата, прошарено пило /вероятно от жегите + акар/ като и това, че същите бяха и позаслабнали повечко от обикновено. Пролетта не бях третирал, а есента третирах с "Митак" и ОК. Веднага след ваденето третирах с ОК, след което с 4 дози "Митак" и през ноември отново с ОК. От началото на септември до средата на октомври подхранвах 2 пъти седмично с инверт с лимонена киселина и витамини. Семействата "позагладиха косъма" и към 18.12.2016г нямаше жертви. Понастоящем съм им приготвил питки и ако времето позволява тази събота ще ги получат.
Аз също виня акара, защото имам пропуски с третирането. При същите проблеми / с избягали семейства /, при мен нямаше никакви безкрили и пълзящи пчели. Някои от жертвите имаха много пило към 10.08. Питах за прашец, защото явно при мен е липсвал. За последно валя около 5.06. Колега беше писал за некачествено хранене на зимните пчели. При различни обстоятелства са нещата и явно всеки трябва да си направи изводите.
В интерес на истината до сега бях само чувал за синдрома на празния кошер, но за 7 години в пчеларството за първи път го видях. Едва дали това се дължи единствено и само на акара. Според мен това е съвкупност от фактори действащи едновременно и неблагоприятно върху семействата. При мен се струпаха няколко като: акар, липсата на приток на храна, достатъчно прашец /и при мен не бе колкото в минали години/, вероятно пръскания от арендатори / според други пчелари в региона/ и не на последно място - недостатъчното време което отделих на семействата тази година. При всичките напуснали семейства имаше останки от прошерано затворено пило, но без каквито и да е пчели в кошерите. Относно зимното подхранване, при мен бе на ниво. Януари - питка с инверт, пудра захар и лимонена к-на. Февруари- питка със собствен прашец. В началото на май семействата изпълваха два и + ЛР корпуса и при наличие на акация, щяха да я събират с клонките ;)
Прехвърлям пити с прашец от други кошери.Единия кошер не го обгорих и със старите пити му прехвърлих една отводка,да проверя за зараза някаква , но оцеля и даде мед колкото другите . За акар третирам всички кошери еднакво . Не може 50 кошера да нямат , а 2 да имат акар и да избягат
Всеки са самообвинява и всички гадаят но никой от пчеларите не знае каква е истината за изчезването на пчелите,единствено ГОСПОД знае.
На някои им е по лесно да вярват във врачки, в екстрасенси, в извънземни , но не и в Господ , но това е друга тема.
При мен пчели са опразвали кошерите само през есента. Отдавам го главно на акарите. През изминалата година не съм наблюдавал подобни събития. В момента притесненията ми са как ще повлияят тези необичайно продължителни студове,и дали кълбетата все още имат допир до медовите запаси.
Колеги, имате ли представа/наблюдения - като избягат пчелите от кошера, къде отиват?...разлетяват се по другите кошери или хващат баира нанякъде неизвестно къде.
За акар третирам всички кошери еднакво . Не може 50 кошера да нямат , а 2 да имат акар и да избягат
може може
Едно до уточнение! Невярващите в Господ не вярват нито на врачки,нито на екстра сенси. За извън –земните–е друго.Ние сме извън –земен продукт.НЕУСПЕШЕН ЕКСПЕРИМЕНТ!!!!!!!! И сега търсят начин как да поправят грешката допусната при нашето модулиране. Извинявам се за спама в темата,но това че не вярваме в Господ ,не означава че не вярваме в нещо възвишено и доказуемо!!!!!!
По спомени около 2004,2005 години студовете бяха доста по големи и продължетелни ,но загубите бяха незначителни, а в последните пет - шест години смъртността е значителна и в доста пчелина. При наличие на запаси и правилно разпределени не мисля, че студа е проблем. Притеснява ме вароатоза , нозематоза ц и разни знайни и незнайни патогени. Успешно презимуване и сезон.
Колеги в книжките,почти за всяка болест,като профилактика препоръчват смяна на майката и гнездовите рамки.Какво ни пречи да сменяме майката всяка година и поне половината от гнездовите рамки.Сигурно това ще се окаже по рентабилно-евтино от всевъзможните третирания....
При мен е така, https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net...2f&oe=5918AD56 а при вас как е ?
При мен е яка зима, кошерите са затрупани от сняг. За сега при почукване се обаждат, като се стопли март месец ще ги преглеждам. Това което виждам, не го пожелавам на никого да го има в кошерите си. Не е от глад, не е от студ, проблемен здравен статус. Подмора е бил продължителен период от време, семейството се е стопило колкото юмрук и се е преместило в най-горната част на питите. За такива семейства няма полезен ход, каквото е можело да се направи е било края на август и септември.
Тогава не си е личал проблема. Пчелите са се облитали и проблемните пчели са загивали извън кошера. Есента вече не са напускали кошера и подмора е вътре. Това си е личало вече ноември и началото на декември. Много станаха болестите, затова трябва профилактика на стомашно чревния тракт със билки или химия август, септември.
Приготви си пушката, тряа се гърмиш.sweating;
Те сега започват да мрът. Следващите 2 месеца ще падне “рев“. Ама “великите“ пчелари ще си траят.sweating; Най-много да се опитват да се лигавят тук-там.sweating;
То едната причина да пусна снимката е тази : да могат да се изкефят такива, като теб. Другата е да има информация къде, какво се случва. Ако няма инфо, никой на никаква инстанция, няма да вземе мерки. Четох, какво прави Италианската асоциация на пчеларите /изследвания на проблеми /. У нас не може да се очаква нещо в тази посока. Единствена опция : да платиш на един професор, да ти каже къде е проблема. В тази връзка -ползвал ли е някой :
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net...6a&oe=590C68F0
Ferro-Bee BG
Ferro-Bee® е хранителна добавка , съдържаща желязо. Намалява смъртността и запазва нормалното развитие на пчелите и пчелната екосистема.
Дано колегата Георгиев да няма нищо против. Специално за Валентин, да му е пълно щастието.
"Здравей приятелю,каквото и да ти кажат тук в групата има много добри пчелари,но ще ти кажа само едно,много хора си малчат,но повярвай ми положението в някои региони е трагично говоря за 100%смъртност без видими причини,не е нито акар нито нозематоза нито някяква позната болест,имам приятел от елхово който е огромно име в пчеларството и постоянно контактувам с него ,за област Хасково е същата работа,говоря в цифри,негавият пчелин се състои от 65 семейства от нова година насам са останали 15 но и те заминават ,още двама негови комшии са им умрели по 40 45 семейства при положение,че имат по 60 80 ,друг има от 200 200 загинали,това е само в някои региони,огромни семейства се сгромолясват без никаква видима причина,при мен заминаха 11 до тук от 55 и повярвай ми време за умирачка има още,никой не тръби за това,но съм сигорен,че това ще е голям погром в сектора,като му върнат резултатите от пробите в Германия ще информирам,иначе имаше дадени такива в Франция инищо не познаха само се усъмниха,че става въпрос за Акароза,не Вароатоза,това е вид акар който живее в трахеите на пчелите,но е нетипично за БГ,така,че ако науча от моя човек нещо ще кажа...ГОСПОД ДА ПАЗИ СЕКТОРА."
От фейса.
Значи! Щастието ще ми бъде кога си заредиш пушката и се гръмнеш. Май забравяш какво се зарече преди 2 месеца.:yahoo:
При мен са на 75 % така. Това ви го предрекох още есента, но сгреших. Казах 50 %, а са 75 %. Измират силните семейства, а остават най - големите мърши. И защо ли? Ами защото слабите не вкараха от отровния прашец. Та цял ден работейки на пчелина очаквам този момент да дойда, да седна пред компа и да БЛАГОДАРЯ НА МИНИСТЪРКАТА И ОКОЛНИТЕ И ПОМАГАЧИ, КАТО ПРАЩАМ МНОГО ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИТЕ ИМ МАЙКИ И ЛЕЛИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО. За да изтребят един комар унищожиха цял сектор. Лошото идва сега. Все още не сте си проверили пчелините за да се уверите с очите си.
Подобна е ситуацията и в Русенско. Отводките са стабилни, но отслабнали, а при основните семейства % смъртност минава 20%!
Ех да имаше още няколко човека като Манол да ореват орталъка за смъртността, че да се стреснат МЗХ.
Проверете за употребата на неоникотиноиди в землището ви 2016г. При мен царевица и слънчоглед семена са третирани с неоникотиноид- Крайцер 350.
Не се заблождаваите докторите не ги интересуват пчелите имат проблем с птичия грип . Попитах общинския доктор за смъртноста по пчелите и одговора беше . НЕЗНАМ ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ОГНИЩА НА ПТИЧИ ГРИП ИМА ТРЯБВА ДА УНИЩОЖИМ ХИЛЯДИ ПТИЦИ А АЗ ДА МИСЛЯ ТВОИТЕ ПЧЕЛИ .