Имали някои в тоя форум от шуменска област?
Преглед за печат
Имали някои в тоя форум от шуменска област?
Има колега.Какво е положението при теб? sadsmile;
снежно,но днеска мисля да отида да видя аивачетата до къде им стига снега.Дали ще могат да го изчистят :)
Ето какво е положението в Добричко днес едвам успях да се добера до пчеличките за да им поизчистя малко,имаше и доста подмор което малко ме притесни но.......
http://s18.postimage.org/d2amqy7c5/31012012110.jpg http://s17.postimage.org/i1g252nq3/31012012112.jpg http://s16.postimage.org/4t3t9njwx/31012012113.jpg
08,02,2012 Това е в Шумен.
http://s13.postimage.org/82bswvmur/111.jpg
Колеги днеска при мен беше лято само :D
http://s16.postimage.org/ln4ddytnl/09022012128.jpg
Пусни някоя снимка колега няма да ги урочасаме :D :D :D
Ок ето колега заповядай наслаждавай се :D
http://s14.postimage.org/z59xrob6l/23122011068.jpg
Това е при мен-Доста пчели има в кошерите дано стават повече.Успех на всички.
http://s14.postimage.org/q9602yfbx/image.jpg
Колеги при мен летят и носят прашец,а днес на поилката имаше доста пчели
http://s18.postimage.org/wb4wlg8l1/01032010976.jpg http://s8.postimage.org/eu0sqbkkh/01032010977.jpg
http://s13.postimage.org/9w324aszn/21032012942.jpgОнзи ден имаше опити за грабеж-
http://s13.postimage.org/6gfj8hl4z/21032012939.jpgВторият кошер е пълен с пити с мед.
Да се похвалим и ние. Засега одържаме геройски 80-90% смъртност. Колегите от с.Средина (унищожените 600 сем. миналата година),дойдоха при мен и се оплакаха от същата голяма смъртност, а арендаторите отново се погрижили за да достигнат заветното 100%. Лошото е че не можем да разберем каква е причината за тази висока смъртност.
Ами ,колеги до сега спрях двама арендатора с пръскането ,дори втория беше изгонен от полиция ,която аз повиках .Като им кажа за наредба 15 и се спичат много,сега си носят уведомлението до кмета и пръскат в 3 сутринта хем е за плевели а не за инсекти
здравейте имали някой от Варна и региона
Има много но много малко посещават форумите.
Как са пчеличките покрай тия отвратителни дъждове колеги.Аз имам десетина майки за оплождане и се притеснявам ако продължава все така да вали докъде ще я докарам.
Притеснявам се колега Краси да не почнат да се роят ,че заради дъжда и хладното време пашата е оскъдна .Във Варна акацията цъфна рано захладня и по-опитни пчелари от мен ми казаха че като е хладно не нектароотделяла.Ще видим какво ще стане с липата.А ти Краси как си с пчелоядите , че един колега така са го нападнали ,че и той се притеснява за майките си заради тях.
При мен пчеличките се опитват да правят глупости и си мислят за роене.Не всички,но едно 30 %.Липата е малко тук и ще чакам слънчогледа, дано да успея да ги удържа до тогава.
И при мен имаше доста пчелояди,цели орди от по 20-30 броя.Обикновенно при дъждовно време се скупчват над пчелина,при слънчево стоят по далеч и си похапват там.Успях да отстрелям 8 броя с въздушна пушка.Жал ми е за птичките,но по ми е жал за пчеличките.
Не знам как е във Варненско,но тук днес падна голяма градушка,по голяма от лешник.
Във Варна липата ще цъфне всеки момент.Един от кошерите ми не мога да го разбера още самосмяна ли ще прави или ще се рои тъй като има за сега само 2 захранени маточника
Къде се намират захранените маточници в средата на рамката или по краищата.
единият маточник беше изграден в една дупка на питата другият в края но при следващият преглед бяха премахнати и имаше само един в средата на една пита доста едър и захранен . До тогава съм сигурен че го нямаше там.Не ми прилича на роево настроение защото пчелите си работят градят здраво пити и насипват нектар
колеги търся пчелари от Търговище ,Шумен и Добрич за подаване на сигнали от център 112 за роеве които да ги ловят .Ако някой колега се интересува нека прати телефон за връзка на който от центъра да му позвънят когато граждани подадат сигнал . За което може и да почерпите някой път drinks;
От Шумен съм ето телефон и благодаря 0894086103
Как е положението с добива на мед колеги.При мен е сравнително добре.От липата и слънчогледа изцентрофугирах по два магазина на кошер,и сега пак са ги напълнили на 50-60 процента.Една доста добра година за мен,която до голяма степен компенсира миналата.
Здравейте.Вчера ходих на пчелина и какво да видя,половината кошери покрити целите със сняг не се виждат добре че знам къде са.За сега са живи ще видим нататък,весела коледа на всички. drinks;
И аз ходих вчера разчистих им отпред снега до черна земя че нали го дават затопляне и сигурно ще се облитят почистих и подмора от долните входове прослушах ги и за сега и при мен всичко е на ред hi;
днес 26.12. страхотно облитане още към 10.30 ч.като отидох на пчелина някой кошери вече се облитаха бурно
Та какво е положението колеги.Гледам че североизтока спи и реших да повдигна темата.:)
При мен има около 700 дка рапица която цъфна,и за няколко дни по силните семейства взеха да блокират майките.Мисля си че след десетина дни може и да чистя маточници,както се случи 2010,когато също имах доста рапица.Тогава махането на маточници даде резултат и пчелите се отказаха от роене,като събраха добро количество мед.
Краси здравей-и при мен рапицата цъфна и пчеличките полудяха градят основи толкова бързо че на втория ден вадя основата и не мога да я взема,майката вече е усеменила.Не знам за теб но аз ще ги гоня по дърветата,успех на всички drinks;
Не знам как ще е с роенето.След десетина дни ще си проличи.Наслагъл съм магазините на по силните семейства.Основи не съм слагал понеже имам доста изградени пити и не ми се иска молеца да ги оглозга.Лошото при изградените пити е ,че когато разширя някое семейство с такива,особенно сега докато цъфти рапицата,пчелите я опръскват с нектар преди майката да успее да осемени.
Дано да искараме някоя друга тенекия с мед.През годините съм разчитал основно на слънчоглед,и за мен всичко преди средата на юни си е голям подарък.
drinks;
Колеги някакви прогнози за акацията ,като приблизителна дата за цъфтеж ? Става на въпрос за Варна град и околноста. hi;
Днес докато се прибирах от пчелина спирах на две места да я погледна акацията и няма наченки.За Добричко ми се струва още две седмици и трябват минимум.
В Преслав акацията цъфна тази година на 2 май.
И във Варна цъфна.
Къде се намира тази цъфнала акация ?Цитат:
Първоначално публикувано от красимир
На побити камъни започва да цъфти.
Мисля, че щеше да е добре да завали преди да цъфне. Плюс това синоптиците преди 2 - 3 дена даваха почти цялата тази седмица да вали, а сега го дават слънчево.
беше каквото беше :) акацията цъфна и прецъфна и животинките събраха доволно количество...колегите от варна,къде смятате да пасете липата,че моите са в село слънчево и се чудя дали да не ги закарам малко към "шерба",въпреки че доста липа има в околностите :?
а какво стана с липата?
Още не е извадена :)
Ще си ги мерим в темата "средно аритметично" аз поне там ще се хваля :D :D :D
Около Варна липата нищо не отдели поне при мен е така,суша магазините са празни.
И при мене така.
Някой с впечатления от района на "Шерба"?
Колеги забелязвам отслабване на семействата основно като загуба на летяща пчела както при колегите от югоизточният район,някой имали и при него такова наблюдение?
Ами ,тя пчеларската година приключва,тъй,че сем-та отсега нататък ще отслабват,дори и да има паша няма да нарасне пчелата в кошерите,също и градежа ще намалее.
Колегата е прав,че пчелните семейства в момента са в такова състояние все едно не сме в края на юни,а в началото на август.Цитат:
Първоначално публикувано от alex74
Колеги от кога в нашият район да подхраня ударно за млади пчелички за зимата? и до кога?
След слънчогледа,хубаво е да приключиш с храненето до 10-15 Септември.
Слънчогледа свърши преди седмица, да ги почвам тогава. Мерси!
В кой район си колега че при тебе вече свърши слънчогледа?
СилистраЦитат:
Първоначално публикувано от todorksavov
При нас слънчогледа винаги е веднага след липата почти се застъпват, въпреки, че липа няма почти.
В района на с.Ваклино,Шабленско слънчогледа е на 80 процента прецъфтял.
Може мястото на въпроса ми да не е в тази тема, но касае нашия регион. Някой знае ли нещо повече за извършителите на кражби на пчелни кошери със семействата от района на Н. Пазар, които скоро полицаите от града разкриха?
Ето какво е положението след първия сняг през тази зима в района на Разград.
Някои от жълтите сандъци 4 бр. са се килнали в следствие на обилния топящ се сняг.
Това е от съседния пчелин. Слава богу, на моите нищо им няма, с изключение на оплодните, които и без това са празни.
Във случаи на паднал кошер през зимата,може ли нещо да бъде направено? или пчелното семейство е изгубено
Шанса за оцеляване е близък до 100%. Чувал съм за няколко случая за отворени кошери след кражба на пити с мед и оставени така, напълнени със сняг и оцелели. Чувал съм за съборени нарочно кошери пълни със сняг пак оцелели. Виждал съм и съм ги вадил кошери от вода, до половината пълни и водата с температура 0 градуса, с една педя лед. Съжалявам, че не снимах тогава да мога сега да покажа как цопаме почти до кръста във вода с рибарските ботуши по края на "езерото" после се качваме върху една педя лед, прекосяваме и пак във водата, вадим кошерите от които над минута тече вода от вътре, товарим ги върху импровизирани салове и ги бутаме към брега. Същите кошери оцеляха на 100% и дори някои дадоха и мед от рапица.
Съгласен съм с мнението на рости, но има минимален шанс да оживеят, но това ще стане ясно, когато времето е по-благоприятно да се погледнат и се направи необходимото ако са все още живи.
Пиши как са се развили нещата. Ако познаваш колегата, го прати да си затвори кошерите. Ако кълбото е успяло да се събере ще оцелеят.
Миналата зима силен вятър ми беше съборил 5 от нуклеусите, които зимуват на 2 корпуса на 5 рамки. Всичкисе бяха отворили и беше голям проблем докато ги събера, а бяха пренощували така. Оцеляха без никакъв проблем.
Ще пиша когато има някакви резултати.
Колегата го познавам бегло, но имаме общ познат, на когото съм казал да го информира.Той от тази година се настани. Това са отводки от средата на лятото.
До колкото успях да видя от далеко, сандъците са останали затворени, но не исках да оставям стъпки по снега, за да не ме обвинят после в нещо, което не съм направил.
Днес, една седмица, след като видях обърнатите сандъци, си стояха по същия начин. Незнам дали моя човек не е предупредил собственика или собственика не му пука, но ми дожаля за пчеличките и оправих сандъците. На едните бяха се отворили дъната, а другите само разместени и гледам пчеличките вътре живи на кълбо, което затвърждава тезата, че пчелите не умират от студ, а от глад, при условие, че са стояли поне една седмица отворени при измерени минимални температури през седмицата -10 градуса за района.
Поздрави колега Kuline,добро дело си сторил.Жив и здрав.
Притесненията ти според мен са напълно необосновани,при условие, че си извършил правилното действие.Хора всякакви,важното е какво ти говори съвестта.
Поздравления колега Kuline за добрата ти постъпка, която трябва да послужи на повечето хора, като пример за подражание и възхищение. Дано добрината да е "заразна" и повече човешки твари се "разболеят" от нея.
Успех.
kuline във случая пчелите са по важни,от това какво ще си помисли собственика.Трябва да ти благодари но колегата по горе го е казал хора всякакви.За мен от цялата история беше важно дали пчелите ще оцелеят.
Много-добро дело си направил колега, дано повече хора да мислят и постъпват като теб.
Благодаря на колегата Kuline! Възвърна ми вярата, че доброто все още съществува по нашите места.
В отговор на Петър84!
Ами за сега са живи пчелите, както писах и в предишен пост. Дано и напролет са все така живи, в което не се съмнявам, стига да не съм ги разбутал много при наместването, че гнездото да се е развалило. Както казват руснаците поживьом - увидем, т.е. напролет ще е ясно,колко са живи и тяхното състояние.
В предишен пост написах, че това се случва в района на Разград.
Днес температурата бе 19 градуса. Пчелите волно летяха, че и прашец носеха, предполагам от дрян или минзухар.
Що се отнася до обърнатите сандъци при първия и единствен сняг, споменати в предишни постове, също се облитаха - т.е. за сега са живи.
Прикачен файл 789Ето какво е положението. Снега беше около 40 ст. но последните дни доста спадна. Температурите през дена са около и над 0 но вечер става доста студено. Слетобят при слънчево време пчелите се облитат,макар и слабо. Прогнозата е към постепено стопляне и по добри дни за семействата, постепеното им минаване към активният летен период.
Не знам каква беше температурата днес (беше топло) облитаха се и носеха прашец. При мен първо нацъвтя глухарче а не кокиче.
тая година ще оцелеят на 95%. Хем беше сравнително топло, хем нямаше много влага и т.н.. Писах и в русенския форум, че фабриката в Търговище е купена от чужденци и са започнали да купуват мед из региона, плащат като товарят и смъкват нови тенекии. Дано най-после сериозни и сигурни хора, щото какъв е смисъла на нашия занаят, ако накрая те моткат за парите. Тия са изкупили във вятово всичкия мед на много добра цена и от един познат от там записах телефона на човека с лабораторията - 0988883970, Георгиев.
Колеги, да ви върна с няколко месеца назад. В пост 53 и 60 писах за обърнати кошери от първия сняг.
На 15.03.14г. собственика на въпросните семейства извършваше прегледи и ..... две от въпросните семейства бяха дали фира. Вероятно при обръщането или при наместването кълбото се е разбутало и пчелите не са били в състояние да се съберат отново.
Както се опасявах и тогава собственика се съмнява в злоумишлени действия, въпреки моите думи и убеждения. Както и да е.... да сме живи и здрави ние. Ето за това си мисля, че трябваше да ги оставя така както са на първите снимки.
Не е така колега.Когато си ги видял обърнати,ти е заговорила съвестта,а тя никога не бърка.Остави го собственика,гледай твоята съвест какво ти казва.
При мен положението си е супер!В събота извъртях две тенекета мед от кокичета
Проблема е там, че някои хора ги мързи да четат и да следят темите. Прочитат един, два поста и се "изръсват".
Прочел съм доста от написаното,не само във този форум.Повредата си е точно в твоят TV,щом не успя да хванеш шегата!
Градежа започна-на 26 март сложих на най- силния си кошер две восъчни основи и въпреки застудяването , днес вече са изградени!Сложих основи и на останалите кошери.
Колеги , някой може ли да прогнозира кога приблизително ще цъфне акацията по ниските места около Шуменско през тази година,че пчелите яко напъват и могат да снесат едни висящи неща по дърветата.
Здравейте колеги,в нашия район обл. Добрич пашата от слънчоглед продължава.Моите отвотки са вече на 9 рамки в ДБ10.На най-силният кошер сложих магазин,може и да взема малко мед.Но всички кошери питите в плодника са пълни с мед, има малко пило на 3-4 рамки.Питам се дали да не изцентруфогирам двете крайни пити на всеки кошер(лява и дясна) от плодника,за да освободя място за майката да снася,или да освободя повече пити от 2 на кошер,и да подхраня със сироп?Дайте съвет.
Извърти по две от крайните пити с мед и ги сложи по средата между пилото. Ако има добър приток на нектар не ги подхранвай.
Здравейте колеги,при мен пашата от слънчоглед продължава,пишете как е при вас.По принцип до кога трябва да се държат магазините?Около средата на август или по-рано?
Май бъркаш април с август........ :)
Магазините се държат докато свърши пашата и докато пчелите запечатат килийките с мед поне на 90%. Когато извадиш пита с мед, от нея не трябва да капе рядък мед/сироп/нектар. Обикновенно 3 дена след края на пашата всички килийки с мед вече са запечатани и всичкия рядък нектар/сироп е преработен в мед.
От известно време(от преди ти да серегистрираш във форума) липсва едно поле под имената на потребителите -"неаделено място", повечето "активни и редовни" потребители се знаем долу-горе кой от къде е, и извинявай ако някога някъде си го споменавал, но не съм го запомнил, тъй че кажи първо къде е това "при теб"?!? При мен в Русенско все още има слънчоглед и се надявам да откара поне още десеттина дни(в няколко теми съм обяснявал, че го пресяваха заради поражения от градушки). Имайки в предвид колко много билки и треви са нацъфтели навсякъде в следствие на обилните дъждове(и за август прогнозата е да има дъждове), тъй че магазините не виждам какъв е проблема да си седят и до по-късно.
драгомир1966, видях че си от добричко, ако имаш цъфтяща растителност след слънчогледа, то означава че ще имаш вякаква поддържаща паша, която няма да е така бурна като слънчогледовата, но се предполага че ще има приток на нектар, следователно може да оставиш магазините, а може и да центрофугираш пити със слънчогледов мед от плодника и евентуално да ги запълнят с мед от билки, всичко се определя от това което искаш да постигниш(желаният резултат и обстоятелствата определят методите и действията).
Вярно е, всичко зависи от флоропокритието :) и времето.Вадил съм мед и през септември!Точно август е месеца, през който се добива един от най-хубавите медове.Още по хубаво е, че всеки път е различен.Само дето идея си нямам какво има вътре :).Ето например миналата година, прекупвача ме изненада с информацията, че меда ми е с доста голямо съдържание на трън.
Как да махна магазините, когато продължават да носят и в плодниците има достатъчно мед.
Дори не се налага да подхранвам.Всъщност, май не помня да съм подхранвал есенно време :).
Още е рано да се свалят магазините.Аз ги свалям през втората половина на август.
аз въобще не ги свалям.Просто по късно ги разделям от плодника с найлон като оставям около 2 см разстояние за дамогат да се качват горе и оберат питите до последно дори оставям по някоя непълна пита в магазинчето.
А зимата как подхранваш?Минават ли през магазина за да стигнат до питката?
Миналата година и аз зазимих с магазините отгоре, като имах по парче плат с дупка между магазина и плодника. Питките ги слагах под магазините, все пак са плоски по 2 см и едвам надигат магазинните рамки. Няма никакъв проблем!
Миналата зима не е критерий за зима,беше по-скоро изключение.Ще ми е интересно при истинска зима какво ще стане.