Какво е значението на думата „ каракачани”? Черен и беглец. Това го знам. Но защо? И това го знам, но искам по обширно разясняване.
Преглед за печат
Какво е значението на думата „ каракачани”? Черен и беглец. Това го знам. Но защо? И това го знам, но искам по обширно разясняване.
Определено не съм за този клуб, но понеже ми стана интересно та попрочетох по нещо, ето и нещо малко по различно от намереното на пръв поглед.
Съществуват различни версии за етимологията на името на каракачаните. Едната гласи, че тя произлиза от турксата дума “karakacan” или “kirkacan”. Тези думи имат еднакво значение – „Този, който напуска към необработените земи“ или „този който напуска гората“. Другата версия гласи, че името им идва от турската дума “kara”, която означава черен и “kachan”, която има значение бедняк. Техният език произхожда от популярната форма на гръцкия език „койне“.
Една от по-невероятните истории за произхода им гласи, че те били последните защитници на Константинопол. Тогава старейшините им решават да изразят скръбта си като носят черни дрехи. Цветът се пренесъл и върху стадата им.
В Самоков преди години имаше няколко рода, може би все още са там, ако решиш да ходиш, обади се може да съм събрал 10 евра.:bigsmile:
Ех, барков. Закъснял си. При нас една трета от града е с каракачани. Живял съм там. Имам колега който знае каракачански. Когато живеех там, бяхме още деца и той така се и научи. Тогава дали защото сме били там, се чуваше реч, а сега от години не съм чул да говори някой. Това ми е интересното при тях, че те някак си се загубват сред българите за разлика от циганите.
Тази тема я създадох именно заради това.Цитат:
но понеже ми стана интересно
Карлово-Казанлък-има най-много каракачани в България.А форума едва ли ще те обогати по темата....
Е,няма да споменаваме всяко населено място,където живее каракачан.Това за каракачаните,че "центъра" им е около "Страната на чудесата" го знам от 1класа Тогава живях 1-2 в с.Богдан..А за Казанлък,че и там има доста каракачани,знам от десетина години-имах снаха каракачанка от там...
Праханова гъба и..пчелите. Връзката може и елементарна да е а може и да не е. Сам не се справих.
http://manatarka.org/files/2012/04/F...s6-300x225.jpg
Сушиш и си палиш пушалката. Май се вари преди това.:)
Давали са ми цели чували, но голямо блъскане падаше с брадвата, освен това трябва да ги приготвиш предварително. Най- ми е лесно с изветряло ПДЧ, чупиш с ръце и слагаш в пушалката. Зареждам я, дремвам час-два , а тя си работи и не се налага ново запалване.:bigsmile:
Кажете някакъв материал, който е в количества.
Атанасов, как ме виждаш като клошар? :bigsmile:
Таз година пропуснах да събера.Цитат:
Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
Абе вие къде ги гледате тия пчели та нямате едно изгнило дърво.
И аз ползвам изгнило, сурово ПДЧ, само че с бонус восък или тютюн, бонусът е заради мен. Пушалката изкарва повече от 2 часа с едно зареждане, но като цяло почти не влиза в употреба, ама за всеки случай предпочитам да пуши
Добре разсъждаваш за начинаещ, че има едни пчелари, дето са такива, по собствени убеждения. Та да ти споделя пример: Вадя мед от рапица, жиленето по време на работа едно на ръка. Сядаме да хапнем на обяд, ами я си отворил уста за залък, я пчела е влязла в устата. Както каза и ти, това е заради пръскането. В такъв момент пчелите са много агресивни и не подбират, а жулят наред. Не признават ни пушалката, ни дима от нея. Това обаче може да се случи, и когато пръскат житните култури с инсектицид. Тогава, макар и по-слабо, но се защитават по същия начин. Ако пръскат с функицид, проблема с жиленето липсва.
Една случайно чута реплика- "с прахан си лекували пчелите" ме накара да се поразровя и прочетох интересни неща за гъбата. Оказва се , че има лечебни свойства и то доста сериозни, някои известни още от древноста. Съвременни изследвания доказват, че вещества съдържащи се в гъбата имат имуноукрепващо, антибактериално и детоксикиращо действие върху пчелите. При хората също се препоръчва при редица заболявания, включително и ракови. В темата " черни пчели" Skutelator споменава за използване на прахан по време на турската империя, споменава също, че пчелите са били кротки и пчеларите са работели без предпазни средства. Споменава също за порода пчели, запазили се в източните Родопи. Ако има такава, то почти сто процента съм сигурен, че пчелите на братовчед ми ще са такива. 80 годишен, най малко четвърто поколение пчелар все още има и тръвни, от нововъведенията най- много да е използвал ленти, другото всичко е по старому. Спомням си добре, как баща ми ме караше да отварям кошерите и да вадя и му показвам рамките. Работех без було и без пушалка и не помня да ме е ужилила пчела. Баща ми го жилеха като откачени, сега знам защо, плодовата му беше винаги пъдръка пък и...водата беше кът. Все пак, до 78 г. със сигурност знам, че никой на село не е използвал никакво лекарство за пчелите и никой не се е оплаквал от проблеми. Проблемите възникнаха от хеликоптерите които пръскаха тютюна. Както и да е. Въпроса ми беше по-скоро, дали при горенето на гъбата, лечебните и свойства се запазват и оказват влияние на пчелите? В района ни има и фъшкии и гнила дървесина и всякакви гъби между които е и пчеларската/ не знам точното и наименование/ които горят и пушат много добре и съвременните пчелари ги използват. До сега си мислех, че са използвали праханта просто защото е била широко разпространена като средство за добиване на огън, и по всяка вероятност точно това си е причината ама знам ли ти. А иначе обработката на гъбата е елементарна. Вари се в луга от дървесна пепел или престоява в такава около седмица, след това се изсушава и начуква да омекне, това за чакмака, за пушалката може и без начукване. Пепелта изглежда помага да не гасне а и да не пламна. Ако свиеш "качак" с лист от тетрадка, като дръпнеш, хартията пламва, ако а намажеш с луга от пепел или разтвор от сода, гори и не пламва. Прахановата гъба също е два вида. Истинската е подобно на конско копито, лъжливата е изпъкнала и от двете страни. В нея меката част/строма/ е по малко и е доста по твърда. Колегата Атанасов сигурно е попаднал на такава. Обработената гъба не гасне и при горенето излъчва приятет аромат.
Днес посъбрах малко в Южния парк /София/ Прикачен файл 9811 Прикачен файл 9812
Браво,палят се лесно и пушат дъълго дълго.
- Скъпи Пиер,
надявам се, че ще можеш да ми помогнеш. Миналият ден тръгнах на работа, а мъжът ми остана да гледа ТВ вкъщи. Около километър и половина след като потеглих, колата ми аварира насред улицата. Върнах се пеша до дома, за да помоля мъжа ми да ми помогне. Когато се прибрах, не повярвах на очите си. Той беше в спалнята с дъщерята на съседите. Аз съм на 32, мъжът ми е на 34, а момичето е на 19 години! Женени сме от 10 години! Когато поисках обяснение от него, той ми призна, че с момичето имат връзка от 6 месеца. Имам нужда от твоята помощ. Какво да правя?
Лора
- Скъпа Лора,
ако колата блокира след като е карана кратко разстояние, това може да се дължи на редица проблеми с двигателя. Започни с проверка на тръбопровода за горивото. Ако е чист, провери вакумните тръби и маркучите на всмукателния колектор, както и кабелите за замасяване. Ако не е нито едно от тези неща, тогава има проблем със самата горивна помпа, която дава ниско налягане на инжекторите. Надявам се, че това ще ти помогне.
Пиер
За какво служи всеизвестното шалче на каубоите?
Днес попаднах на това:
нов мутант убиец на пчели се появи в света!!!
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net...a4&oe=5D0F1886
Наистина ли е нещо ново и някой може ли да сподели информация ...? :(
Кой е измислил решетката с размер 4,2 изработена от тел?;)
Трима колеги в командировка решили за по-евтино да наемат обща стая в хотела:
- Имаме свободна стая с 3 легла - посрещнала ги девойката на рецепцията - цената на нощувката е 30 лв.
Тримата оставили по 10 лв. и се оттеглили в стаята.
Не след дълго обаче момичето забелязало че точно тази стая е с отстъпка в момента и действителната цена е 25 лв. Дала на пиколото 5 лв и го изпратила да ги върне на гостите.
Тежката аритметична задача - да върне 5 лв на трима души - била решена от младежа със завидна лекота: той сложил 2 лв в джоба си, върнал по 1 лв на всеки от гостите и всички били доволни.
И така в края на краищата всеки от тримата платил по 9 лв - общо 27 лв. Два лева влязоха в джоба на пиколото - всичко 29 лв. Само че в началото на рецепцията бяха оставени 30 лв. Пита се къде изчезна единият лев? sweating;
Тримата платили по 9лв - общо 27лв, 2 лева за пиколото и 25 лв за хотела.
За да опровергае,че човека има 10 пръста на ръцете,зевзек започнал да брои от последния пръст на едната ръка:10,9,8,7,6 и показал другата ръка на която има 5 пръста и станаха 11.
Каква е разликата между пчелите, които хранят четиридневните и по - възрастните пчели и пчелите, които хранят едно-, дву- и тридневните ларви?
И още един въпрос имам - какво е роеловка за майки? Срещнах го в литературата и ???
https://youtu.be/4aJ4-Kou0LA
Гледах тоя клип на Бат Севдо и не мога да зацепе що точно пък и двете крила?:bigsmile:
Не съм много съгласен с него,че ще заложат всички самосмена.Според мен това е не ефективен начин,а и винаги може неопитен пчелар да я овреди повече докато реже с ножицата за нокти.:bigsmile:В клипа ми хреса на края дето майката загива.Точно там пък ми светна защо кошери на 3 корпуса ДБ пълни с пчели някой път не съм намирал майка или пило.:bigsmile:
Отплеснах се,че да се върна на въпроса ми.Защо се режат и двете крила за да мой да има самосмяна?:bigsmile:
Не си прав, Дака! Аз така правя предизвикани самосмени всяка година и досега не ми се е случвало да не я сменят. Някъде ако и след двете крила не заложат, режа и крак, колкото и да е гадно за животинките и после залагат. Правят винаги качествени майки, поне при мен почти няма пропуск ! Даже ако е силно семейството първата порция маточници ги вземам всичките и залагам нуклеусите да им дам шанс да се оплодят и на вторите вече оставям 2 да си я сменят. След това има време, в което виждам в кошера и двете майки и после старата отпада.
Може и така да е Хиче,но ето ти сам казваш,че режеш краче след като не се е поучиуло.В крачето е ясно какво има,но в крилете ми е чудно какво има,че ги кара да правят самосмяна.Не съм копувал такива майки,но съм чувал,че на ИО майките им режат крило.;)
Действително ли те интересува? Щото по принцип целия клип е за пропускане. Но все пак ща светна, щото си ми аверче. Първо насекомите нямат рецептори за болка. Сиреч не, няма да ги заболи каквото и да им отрежеш. Второ не знам дали спират да чуват майката. Но тя със сигурност става много по подвижна. И започва да снася като гламава. След което се изтощава и.....бива сменена! Естествено, че най-подходящото време за това е май. Но само защото през април в семейството е постъпило обилно количество прашец. А семейство, в което има зрели търтеи , и най-вече търтеевото пило на различни рамки е готово за възпроизводство. Това е кратката версия!
Някои пчелари им е мания да режат едното крило на майката. Това не ги кара непременно да сменят майката. Друг път пък и двете крила, че и крачето да се отреже, пак не залагат. Майката може да се сменя и при много други причини, но специално за Друмев 500 лв./час.
Гледай ся.За мен съм си намерил начин на самосмяна на 100%,но ми се иска да разбера защо като режеш крилата ги сменят.;):bigsmile:Знам всичко какво има в предното и задното крило,но не намирам причина за самосмена.;)Ей,това ме мъчи отвътре,но като гледам и ти незнаеш.Остана ми последна надежда Чанко да ме просветли...:bigsmile:
А знаеш ли що режат крачето и къде като се правиш на много знаещ?
За да намали количеството на пилото.
Аз разбирам че повечето много добре го познаваме и е ясно за всички ни, че нашия човек явно е подочул или пък е достигнал сам до нещо интересно нему и затова подпитва, белким някой го потвърди. Това което не разбирам е, защо не му кажете това което иска да чуе, та да се кротне малко. То вярно, че като не можеш да формулираш правилно въпроса, няма и как да получиш отговора който те интересува, но пък поне мястото и хората са правилните, нали така? Или не?
Та бъдете така добри и му кажете това което иска да чуе, че от заранта 4 пъти звъни, бе аз майката в кошера не мога да намеря, той пита защо и се реже крилото:laughing:
Не си спомням да съм ти секретарка.;) Вместо да шляпаш по клавиатурата и да плещиш глупости, през това време търси. Търси днес, търси утре и така докато откриеш отговора. Тя и баба знае да се пльосне тук и да зададе някакъв въпрос и всички да се втурнат да отговарят. То па един въпрос - някаква шльокавица от някакви думи свързани в нещо като изречение. :bigsmile:
Пиша много разбирае му.И въпроса ми е от лекция на ИП....Ако пък не е прав в тая лекция лектора?Трябва ли всички да работим грешно?Ей,преди малко пратих Баджанака да чете за Турзалната желиза...;):laughing:Но да не бързаме с краката нека да оправим първо крилата..../ДанчеДрумевски/;):bigsmile:
Недей да слагаш по две одобрения.
А иначе има статии от умни хора де разглеждат от биологична гледна точка че тихата смяна е от инстикт за размножение а роенето от инстинкт за оцеляване.Тихата смяна няма абсолютно нищо общо с осакатяването на майката от пчеларя.
Ама ти ги знаеш тия работи та защо ти се връзвам не знам.
Гледам първия несъгласен с мен вече се появи.:bigsmile:Сега и ако каже що не харесва мнението ще съм му благодарен...:bigsmile:
п.п.Много ми се щеше да чуя и от Чанко мнение за крилете,но ще си остана май с чакането...:bigsmile:
Щях да те препитам за крачето,но Чичо Гошо написа това което развали препитването...:bigsmile:Ама познаваш ме и макар,че ще елементарно ще те попитам пак.
Мислиш ли,че след рязане на задното краче на майката може да излети рой от самосмяната?;):bigsmile:
Данчо, аз и ти ако паднем от две различни лодки, едната на гребла, а другата с мотор и единия от нас вземе че се удави, можем ли мъдро да заключим, че причината ще е в наличието на гребла на едната от тях? Та и тая твойта с крачето е същата. Семейството се рой когато е настъпил пика в биологичното му развитие, това че тук-там може да се случат някакви изключения и изненади, не ги превръща автоматично в правило
Перо, няма да стане само с палци надолу…….sweating;
Ти си дръж на мнението но обърна ли внимание ,, от биологична гледна точка,, имаме размножаване тоест правят буги буги и т.н. а ако те интересува мога да намеря нещо по-въпроса имам и нещо на Лонин под ръка не съм му фен оти разправя че захарта е много арно нещо ама за самосмените му споделям част от възгледите.
Мисля че обръкването идва и от загубени в превода размножаване в руския е и оцеляване.
,,(в русском языке под словом «размножение» понимается не только увеличение численности вида, но и его сохранение).,,,
Кога пчелите си сменят майката без пчеларя? -Ами когато си решат,по някакви си техни критерии.. На нас майката вече не ни харесва ,ама те си я държат.Даваш им млада (купена ) а те я сменят.Случвало се е ,като давам пити със запечатано пило,постепенно по една ,това семейство да си направи самосмяна.Дали ,че вече пчелите подготвят повече килийки а майката не може да им смогне и това ги ядосва ? Незнам! Осакатяването явно не е все тая за майката (иначе може да и отрежем и главата)но пчелите усещат нейният проблеми и след първоначалното увеличаване на снасянето (според книгите) може би след това критериите им за яйцеснасяне вече да са по големи от това което им предлага майката и те я сменят.Ама дали е така? Те си знаят.А може и някой друг.