25.03.2018 - вместо да цъфти всичко навън има 10 см сняг температурата е - незнам колко..... та вапроса ми е как мислите да работите по нататак , акацията пропуска ли се или не?
Преглед за печат
25.03.2018 - вместо да цъфти всичко навън има 10 см сняг температурата е - незнам колко..... та вапроса ми е как мислите да работите по нататак , акацията пропуска ли се или не?
Фактора температура е в големи граници и за едни ще е пагубен, а за други - не. Където е по ниска температурата ще измръзне, а където е над нулата акацията при тези валежи ще набере сила и само след няколко дни ще видиш какво се получава от повишаването и до почти 25-30. Акацията ще си цъфне в рамките на 6-20 май, и ако времето е добро ще има и голям приток на нектар.
А развитието на аемействата за да бъдат в готовност? Не се ли забавят в развитието си?
Пак по - горе посочените фактори и по ред други фактори, едни семейства ще са добре подготвени, а други ще фалират тотално. Голямата влага която има ще доведе до бум на нозематозата и много колеги ще имат оплаквания - може и аз.:bigsmile: Друго заболяване ще е аскосферозата, което също не е за подценяване.
Вие си развийте семействата, пък този от горе си знае работата. Нищо не е закъсняло, просто свикнахме на топли зими. Имам клип в тубата от миналата година, същото като дати и развитие. Семействата се развиха и имаше добра реколта от акация, с едно условие има рапица при мен всяка година и тази има 2000 декара.
https://www.youtube.com/watch?v=itkBKX0xUrc
При нас от години не могат пчелите да съберат мед от Акация.По простата причина, че жабите не крякат в реката нощно време.Тая се очертава като гледам прогнозата добра.
А някой практикувал ли е отнемане на майката 10 дена преди пашата ?и младите пчели включват ли се в събирането на нектар?
Имам акация на оградата, дървото въобще не се е събудило външно. Проблема с акациата беше сланите към края на Април. Не отнемам майката; правил съм го, но пчелите складират в плодника много мед, а не в магазина, а после няма пчели! Гледат пило вместо да събират мед. Работя с ДБ!
Аз засадих няколко дръвчета от акация в пчелина и вече ще карат 3 та година.Проверявам ги,но нямат никакви симптоми на развитие.За това че няма що да се тревожите.Важното е да има жега и влага по време на цъфтежа.
За акацията не трябва само температура, но и влажност.От моя дядо съм чувал за година когато от цялото село са събирали съдове да съберат меда. Подобна година до сега ми се е случвала само 1 път: Рапица 2 пъти Акация 2 пъти Липа 2 пъти, Слънчоглед 1 път билки/люцерна/ 1 път, вадения за година.
Мисълта ми беше ще се измени ли работата по семействата?
Ще се измени до толкова, че ако не са презимували много силни, ще трябва да се форсират до колкото могат. Друмев няма да форсира, че и така ще му се изроят преди акацията. Общо взето нормална работа: оценка на семействата и действия според оценката. А колкото до това дали ще закъснее акацията заради тези захлаждания, не по никакъв начин няма да и се отразят. За акацията са важни температурите след средата на април.
Много точна преценка за мен.:bigsmile:Общо взето това ме очаква преди акацията.За това имам 2 избора да разпечатам рамка и сложа м/у пилото и да ги форсирам ако мисля да правя отводки и втория начин да не разпечатвам и слагам рамката до пилото с отнемане на перга ако има.:bigsmile:Има и друг начин който практикувам, но е руска техника и е труден за обяснение,все още целим точния момента с Жорката.:bigsmile:
Ами поради този студ малко или много развитието се е забавило.....а за да събира мед едно семейство трябва да е силно....а за да е силно семейството за пашата трябва да има поне 7,8 пити с пило в началото на април..... или не мислите така?
За ДБ колко трябва да са?
Колега в пост 21 си отговаряте сам .
След слънчевата и мека зима , дойде Баба Марта - с обратни застудявания , дъжд и сняг .
Почти никой , няма 7-8 пити с пило .
Дака , сподели и след студа .
Дака и моите са с много пчели , но при теб в Златарица топлото ще дръпне изведнъж , а при мен ще е студено до средата на април .
jdrumev- по кое време практикуваш разделянето на пилото с разпечатан мед?
Днес колегата писа всичко се прави според силата на кошера. А аз бих добавил и какво чакаш като паша.
При мен има акация,липа и
слънчоглед ако не стане много жега
Днес си прегледах пчелите и почвам да си мисля да забравя за акацията и да се съсредоточа на липата. А по време на акацията да си направя отвотки и да си направя и майки. Дб са с по 3/4 рамки пило но не пълни както гледам по ФВ а Мк са на 4/5 пило
Колега,до тук от всички теми и под теми и прочее, Ти си наистина реален като описваш истински какво е количеството на пилото и в двете системи кошери.Също реално гледаш на така жадуваната от някои акациева паша.За нас,дето сме под вода и рапицата ще се провали.Започваме от кориандър,че са го сяли на по –високото.Но това е,Господ дал,Господ взел.Благодаря за искреността.С уважение.
И аз благодаря. И мисля че ако всеки си казва какво и как и има помощ между пчеларите неата ще са мн добре. Аз лично чета ,бащами ми помага но има едун дядо дето ако нещо не ми е на тамън или не съм разбрал ходя при него .... никога не ми е отказал човека ...
В близост до моя пчелин има доста акации. Всяка година подготвям пчелните семейства за акация. В повечето години, акацията се проваля по една или друга причина. Тогава, пчелните семейства, които са били готови за акация, се оказват готови за роене. И след като съм поставил магазините, нямам възможност да видя маточниците в плодника. Тъй като съм съботно-неделен пчелар, изпускам роевете. Но когато имам късмет, и акацията се представи добре, акациевият мед никога не ми идва в излишък. За съжаление, последните три години, акацията се проваляше. Не мога да предвидя, тази година каква ще бъде.
Акацията цафти а магазините сухи на барут само една искра да дам и ше гръмнат... ДБ не качва изобщо , МК напраиха пчела ама мед слабо единия го напънах с трети корпус обаче нищо...отвотки и това е :-)
Преди 20 март бях решил че почвам с джанката с сироп и витамин.... но след застудяването пеи първия преглес отварям кошера мед пълен целия април съм отварял мед за да изчистят питотв
Прав си :-) ... но гледам от по опитните :-)