https://www.blitz.bg/obshtestvo/dots...ews568459.html
Преглед за печат
Кокичетата са цъфнали!Миналата година кокичетата съм ги отбелязал 07.02.Таз година 01.01 .Дали липата ще цъфне един месец по рано?:laughing:
Здравейте!
Кокичетата бяха цъфнали още преди коледа и нова година.Важното е докога ще продължава това топло време,което ще излъжи и пчели и дървета.При нас днес започна да се застудява и спрямо вчера температурите са с 5-6 градуса по ниски.Дано се задържи студът и да падне малко сняг.
Поздрави:Цветан Димитров
При мен дръвчетата са напъпили, така че вече ги е излъгало и тази година ще има само шума. За пчелите не вярвам те си значт работата. На кошерите с мрежестите дъна няма капка конденз, имам 4 отводки с дъно от дъски понеже не стигна инвентара при тях хранилката имаше много конденз, не знам на това колко може да се вярва за наличието на пило, по скоро проблем с вентилацията. Преди няколко дена в хубавото време ходих до гората, леската беше цъфнала и беше пълно с пчели. Иначе сега застудя, но да видим до кога. Навсякъде дават мека цялата зима, а колко ще познаят ще видим скоро.
Ник не бързай .
Това , че пчелите си знаят работата е друг въпрос .
Това ще е прогнозата във Варна https://www.gismeteo.ru/weather-varna-3421/2-weeks/
Днес изпече хубаво слънце, даващо илюзията, че е топло. Прескочих до пчелина и влизайки, половината кошери се облитат, другите плахо поглеждат от прелките. Докато стигнах до средата на пчелина и голям облак закри слънцето. Застудя изведнъж. Пчелите, която където беше кацнала/ на глухарче, на камъните и плочките върху капаците, предполагам и из въздуха/ там си и остана. Стана само за минути.
Лошо е това. Колега на по-високо ми сподели, че и при него е станало така. Тук е ниското е яка мъгла. Въобще не се е вдигала и е доста студено. Гледайки прогнозата си мисля че зимата започна.
Във Варна последно цъфтеше в края на ноември .
При нас го обърна на дъжд. Нощес вероятно ще заледи всичко. Пътеките по двора вече станаха на пързалка. Дано не съсипе дръвчетата.
Мен , не ме учудва .
Почакай , ще видиш февруари .
Утре, Атанасов ден-средата на зимата. Дядо ми го празнуваше на 31-ви. Празник на железарите. Та зимата вярно сега може да започне.
Духа силен вятър. Предстои пътуване до пчелина. Какво ли ще открия?bow;
Очертава се една прекрасна зима. С по-високи температури от нормата и с достатъчно валежи, както от дъжд така и сняг. Такава беше предварителната прогноза за януари и тя се потвърди за сега. При мен е снежен деня, с учудващо умерен вятър, предвид прогнозата за днес. Може би като спре снеговалежа ще дойде силния вятър.
Гошко-КРАСОТА!!!hi;
п.п.При нас този нощ снегът си замина от топлият вятър.
Дъжд да вали, сняг да вали - лошо време да няма само!!...най ме е страх от лошото време, демек вятъра....адски духа вече повече от 24 часа, капаците са все още на местата си...миналата година единият от ураганите, които минаха през село, и един кошер даде фира..като го видях на земята и се втурнах да го закрепя - ЛР на 3 корпуса, колко жила отнесох в дъжда, майката се оказа премазана, не могли да си направят читава нова, придадох му там една роева, но много отслабна, и тъй си умря преди Коледа.
И при нас кофти вятър , през нощта уврътнях и само чаках да закарам децата на училище да хода да събирам капаци . За късмет всичко си беше по местата .
За овощките,още е рано да жалим.Миналата година,при -5,-6градуса;-черната,калифорнийска слива,цъфтяща заедно с дряна,даде плод.
Според народното поверие - каквото е времето на 3 февруари , такова ще е през април .
Мармота си видя сянката,да но и при нас да не е такава прогнозата.:bigsmile:
Да питам хората с по-дългогодишен опит:
Какво най-лошо може да се очаква, ако тези прогнози за следващата седмица се сбъднат, т.е. 5-6 дни температури под нулата, нощем падащи до -12/-15?
Това на фона на летните температури в началото на месеца...
Господ ще си прибере вересиите. Най-вече тези с пило, които са загубили връзката със запасите, това са предимно жълтите пчели, те не са за нашите условия.
Част от слабичките също ще заминат. Вече са доста изтощени и ако се сбъдне прогнозата ще умрат. Ако обаче се сбъдне месечната прогноза за по студен март от януари ще видим голям зор. Ще оцелеят само най-силните. до края на март трябва да се сменят всички зимни пчели с нови. При тази прогноза средните и слабите няма как да успеят.
Гледайте положително, ако март месец е студен, годината може да е много медоносна.
При този резкия дисбаланс в температурите може да се направи сравнение между полистиролните/полистиренните и дървените кошери, т.е. имат ли наистина полистиролните кошери такова голямо предимство в тази част на годината пред дървените?...и при такива повратни аномалии във времето.
Ако се сещате, някъде есента ви казах, че зимата ще е мека, макар, че имаше какви ли не сайтове, че ще е студена. Хайде да ви кажа какво ще е времето през март. След тези студени дни, които май не излязоха толкова студени ще започне затопляне и то осезателно. Ако позная............ами ще черпите.:bigsmile:
Ще черпя, ама кажи от коя дата ще е затоплянето че да си направя точно сметката?
Американците weather.com дават затопляне от 6-ти, а руснаците от gismeteo не дават затопляне и дори напротив към 8-ми март дават пак едни сериозни минусови температури. Ха сега да видим кой е по, по, най.
Това време може да изиграе лоша шега на колегите които очакват мед рапица.Времето няма да стигне да се развият добре семействата.До 25 ще е студено.Няма как за 20 дена да развиеш семейства за основна паша.Единственият начин ще е само обединяване, а да ли и април няма да е студен?
Прогнозата за март е в нормите. Аз гледам този сайт.
https://www.accuweather.com/bg/bg/bl...monyr=3/1/2018
Мисля,че това няма да покаже реалната истина за различния материал на кошерите.Зависи какво е оставено в тези различни по материя кошери октомври–ноември месец.Като жива маса и подходяща храна за тази така наречена от мен ''жива маса''.След това идват още ред нещица,от които зависи как ще иззимува тази''жива маса''.Ама вие си ги знаете де,к,во да ви се натрапвам.
Моля се от сърце за всички които се страхуват от тази прогноза за трайно застудяване.А оптимистите тук дори подготвят резервни корпуси/фарар/ и магазини,че годината/сезона/ ще е плодовита/плодивит/.Другите ще използват освободените кошери за нови отводки.Така е винаги,в природата празно няма.
Всеки ден увеличават минусите. Бяха - 10, после -15 а днес гледам стигнали до -20 на 1ви март. Ако продължават така ще стигнем сибирските :)
То сибирските температури хубаво ще ги стигнем , дано само не стигнем числената популация на пчелни семейства в сибир !
Пчелите са доста активни вътре в кошерите. И мисля, че 5 дни на минус 15-20 няма да ги сбъркат. А ниските температури ще забавят цъфтежа на овошките и акацията, което мисля е за добре.
Да би мирно седело, не би чудо видело.
Прогноза за Варна
https://www.gismeteo.ru/weather-varna-3421/tomorrow/
А какво е кумболка?
Имаме си таванно отопление.
Прикачен файл 9312
Прикачен файл 9313
Прикачен файл 9314
Па минус 20 нека заповяда.
Като го гледам тоя сняг и студ навън лошо ми става пак ще има загуби crying; само незнам колко.
Невиждам набора ве, Фредито Меркюри. :bigsmile:Толкова искаше сняг,а сега се спотайва. Ехоооо.
Е че той не е ли по влака!? Всички истински мъже пътуват само с БДЖе:)
П.п. Сантовете вече са над педесе...
От дете не помня толкова сняг. Целия град е като лабиринт. Хората се предвижват по някакви пътечки. Колите които вчера не бяха почистени вече не се виждат. За нашия район не се е случвало така мноооооого време. Чакам още малко за да съм сигурен че са минали снегорините по главните пътища и тръгвам към пчелините.
В североизтока още вали силно, духа и трупа ли, трупа. Температура в момента: -8,5. Три часа след снегорина вече не личи да е чистено.
Тук вече пече яко слънце и топи наред.
За североизточна България, подобни зими са нормални. И снега и виелиците, придружени с много ниски температури. Ще има добри запаси от влага, предпоставка за добра пчеларска година.
Гоше , при нас е нещо обичайно , а и да прибавим вятъра .
-18 това беше най студеното при нас.В Елена -20.Колега от Поповица на Дунава сподели -25.
Най-ниската измерена температура за изминалото денонощие е била -22 в Стара Загора по данни на НИМХ.
Термометъра при мен на сянка показа едва-едва минус -10,а по тв и синоптик -16......Заплануваните разходи (след прогнозата),но не вложени, на енергото и топлофикация си ги плащаме...за статистиката остават прогнозните по-високи стойности.....Демек,ако прогнозират -20*С,теца предвижда да изгори 20т въглища или газ,но фактически разхода за ден е 14-15т , но в сметките се отразява прогнозния разход...........Така че по изгодно (за някой) е прогнозата лекинко да се завишава...
При нас е +3 и сняг до колене,едвам стигнах до пчелина.Три хубавци са издумкали кило питка сложена малко преди студа.Цъфнали отгоре като тъмен облак и добре че иимах в уазката пълни пити с мед.Рязах уши с подръчни средства...ама нейсе свърших работа.
Прикачен файл 9329
В 7 сутринта.
Видин осъмна с нови 25 см сняг.
Колеги някой има ли запаметено инфо или къде да погледна за времето от 10.02.- 25.02.2018.
п.п. Благодаря предварително.
https://www.accuweather.com/bg/bg/bl...monyr=2/1/2018
Въведи населеното място което те интересува. Температурата е във Фаренхайт.
Аз използвам този сайт https://m.sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011/10-days
Доста точно показва температурите. По подразбиране ти показва населеното място по IP.
Смениха прогнозата за времето.Десет дена ще е топло и слънчево.
Прикачен файл 9382
След мрачната утрин, слънчев обед, град следобед и хубава дъга надвечер.
След три месеца дъжд, три дни вятър и жалко за дъжда. Започва суша.
Ха, дано да не позная.bow;
Здравейте!
При мен времето след Велик ден се оправи и от ден на ден става все по-топло.Днес с един приятел прегледахме семействата.Имат пило на по 8-9 рамки,има пренос на прашец и нектар от нацъфтелите цветя и овошки.Очаквам рапицата да цъфне до 3-4 дни.Сложих ВО за градеж,предишните са изградени и осеменени-пилото е запечатано.
Восъчните основи са от Пчеларски център Русе и се приемат много добре от пчелите.Чакам с нетърпение Вторник когато ще ми махнат гипса от ръката.
Руският сайт смени прогнозата си колеги.Всьо в порядке е вече.
Руският сайт отново смени прогнозата.В новините дадоха дожд,а в синоптика убаво время.А скажете на кой да вярвам?:bigsmile:
В този момент над Варна се излива потоп .
Досега все ни подминаваше , но днес ...
Напомня ми 16 юни 2014 .
Не вали, не вали и пак не вали.:tres:
На 05.06,час напоителен дъжд.Ех,по едно време се разтропа със зърната,но те не напакостиха кой знае колко.Днес 2 часа хубав дъжд.В следващите дни,дано се по спре малко,защото цветчетата на липата лесно се мият,а пчеличките чакат,готови да работят.
Очакват се няколко дъждовни вълни,но може да има и роеви вълни.
а дано, че капаните ми празни