Отварям нова тема с мисълта, че можем да споделим тук каква ни е целта за 2017 и в края на годината да сравним дали сме си изпълнили целите?
Преглед за печат
Отварям нова тема с мисълта, че можем да споделим тук каква ни е целта за 2017 и в края на годината да сравним дали сме си изпълнили целите?
Аз имам 50 семейства останали след зимният мор.Започвам годината с тия бройки .Основната ми цел за годината е да увелича с 50% семействата.
Следващото което ми е цел стоков мед да ивадя 1,5т-2,0т.Знам че някой може да ми се изсмее сега,но това е моята цел за 2017г.
Друмев,това ми прозвуча като поговорката : "Хем душата в рая,хем х.я до края"
Та с други думи,с толкова голямо увеличение на семействата пък и доста голям добив,направо ми звучи супер оптимистично.Не казвам,че е невъзможно,но прекалено оптимистично.
Искрено ти пожелавам да го постигнеш!
Успех!
Намислил съм за тая година да сменя половината майки. Ама всяка нова майка да бъде от нейната си майка. Да не се мешат тамазлъците, един вид да си продължат рода. Старата може да се ползва за помощна, за обединяване...за каквото се наложи. Мисля, че за 50-60-70 кошера е постижимо. А за меда-колкото, толкова.
А , търтеите откъде са ?
С оглед на все по ниската цена на меда продадох около 40% от пчелните семейства които имам, целта ми е да ги възстановя и при евентуално добро развитие на нещата да извадя и някакво прилично количество мед - цената му вече не ме вълнува толкова....
Умения има малко знанията куцат,но нали за това сте тук да помагате.;)А иначе летвата е ниска на това което съм си задал за 2017г.От научетеното тук мога да дам 2 примера как мога да го постигна.Лесен и труден.Лесния 1300-1500лв за 25 отвотки по пчеларската и 3 т инверт,но до колкото се познавам ще избера вторият вариян всеки го знае него/работа работа и пак работа/
Оставам с впечатление, че за доста колеги т.н. ПРОЦЕНТ им е като казачока.:bigsmile:
Та ето да сте на ясно. http://mobaltarnovo.com/smetka/percents.html
Атанасов и с прости сметки е ясно , че Друмев иска да ги увеличи с 25 броя .
Напълно възможно е да извади 1,2-1,5 при редица условия , но момчето коя година вече се оплаква от пръскания и загуби.
Друмев бе споменал , че е направил пчеларско дружество в него район .
Цеко , не съм се сещал за теб. Ама как някои хора все се припознават, та чак скачат до тавана.:laughing:
За Елена писа миналата година .
Чакам кмета :bigsmile:да го покажат пак по канал3 да му го отперя тоя въпрос ,че обеща да правим.
Тази година целта ми е 100% разширение и усъвършенстване технологията на инструменталното осеменяване,стартирам и работата с Бъкфаст
Тази година ми се иска да подменя всичките си майки. Предизвикателството е да си ги произведа сам.
Всички стари от 2016 ще послужат за възстановяване на загубите, а по-старите за помощни семейства, които ще послужат за зазимяване на силни семейства в края на сезона. Мед, колкото Господ даде.
Колега преди 3 години когато започнах с майкопроизводството бях се отчаял като теб,сега вече майкопроизводството ми е като детска игра,аз лично работя с пренасяне на ларви, но сам си правя маточните чашки и сам си събирам пчелното млечице,затова че горе главата и бягай от пластмасовите елементи надълеч.
Друмев, ето ти темата.
Еййй, друго си е когато можеш да действаш мода.:bigsmile:
Благодаря,тия дни ще споделя.Остана само 1 кошер тоя с 11 рамки пило в Златарица и в Елена пчелина да проверя и ще пиша.
За сега мога да споделя,че не изпълних това което си бях задал за цели.Повече или по малко съм постигнал вие ще прецените.
Аз съм доволен. Постигнах да си сменя 10 майки с техните си дъщери. А от към добив съм повече от доволен, надхвърлям 65кг. средно. Меда го продадох, взех парите и се готвя за 2018. hi;
Ако не е тайна каква му е средната цена?
4,50лв. От Раковски го взеха. Дадох само слънчогледа-букет. Акацията и ливадата си оставих( те са малко) а също и последните 4 тенекии.
П.П. Тая година слънчогледа-букет доста интересен излезе.
Слънчувката я продадох от изгодно по изгодно/Виж на Матеев младчи обявата за рамки/.Такава цена на слънчувка няма в БГ.Не го лаская момчето,но работи точно и корекно.Просто грешката е в мен е,че не изчеслих кои кошери какво ще правят с 5-10 дена.
Сега го сметнах с “точност“ 63.63636363 ми е средния добив.
Валка на мен никой не може да ми каже къде да продавам.Е ако сте БИО сдружение си прав за себе си.:bigsmile:Аз познавам едни колеги които капарират меда на други колеги само и само да го продадат на количество.Сега кой какво печели от разликата си е тяхна работа,но като гледам цените на БИО меда без да имаш ми настръхват косите./не се гони качество а количество/
Не вярвам тук при мен да има някой БИО. Тук навсякъде е земеделие. А и никой не казва какво прави-къде се регистрира и т.н. А имаше колеги от дружеството които не им взеха и проба дори. Направо изпаднаха извън борда. Догодина живот и здраве ще пробвам пък при Матеев.