Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.
Преглед за печат
Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.
В какъв смисъл да ти покаже? Видео клип или да ти обясни как.
Видео клип
Ако някой има под ръка - може, инак в дърводелския форум.
Не е толкова трудно да си го направиш перваза, стига да имаш на разположение фреза, но не оберфеза. С циркуляра също може, но е по-трудоемко.
[QUOTE=velichhhh;112020]Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.[/QUOTE
Здравейте,
Не разбрах, ти ли си правиш кошерите?
Краката са ти много високи, те колегите са се изказали. Разбичваш си летвички на циркуляра с каквито прецениш размери. Бележиш си на плодника, примерно 1.5-2см. Монтираш с лепило и винтове за дърво. Поставяш магазина в/у плодника и тук вече мериш колко да ти “захапва“ летвичката на магазина. Бичиш, и монтираш така както са плодник и магазин един в/у друг. Това за да не остане пролука м/у двата. Дано съм бил ясен, и полезен.
Поздрави, Г. Георгиев
[QUOTE=Bobi-M9598;112039]Не съм въобще съгласен с дадените наставления.
Първо, перваза никога не трябва да е права летва. Той е профил и това въобще не е случайно.
Второ, правилния начин з поставяне на первази е с " вкопаването" им в корпуса. Идеята е стичащата се вода по страницата на корпуса да не попадне деректно в снадката на перваза с корпуса.
Трето, при работа с дърво винаги се оставят малки луфтове с цел да се обират разширенията. Тоест перваза се прави така че вътрешния размер образуван от первазите е поне 5мм по голям от външния размер на корпуса (плодника, магазина)
Четвърто, первазите трябва да са много здрави и много добре хванати за корпуса защото са подложени на големи натоварвания при отваряне и при транспорт на меда и т.н. Само за пример, аз лично транспортирам меда на височина 4 корпуса, а в помещението ги редя да чакат ред за вадене на височина 7 корпуса тоест най-долния перваз носи при транспорт над 100 кг и после статично над 150 кг.
Успех.
Здравейте,
Рости, съгласен съм с твоите препоръки. Предложих най-лесният начин. Когато не разполагаш с необходимата техника (машини). Все пак не всички от нас са професионални дърводелци.
Поздрави, Г. Георгиев
Така е. Перваза е доста по труден за изработка и монтаж от колкото един магазин с цели дъски. За това много хора работят без первази. За това има и разлика в цената, когато купуваш. На мен също ми е огромна кушия да правя первази и дъна и за това купувам и толкова. Все пак и дърводелците трябва да имат работа. Пък и цените напоследък са доста поносими.
Здравейте,
Ако не се лъжа, май Тотевски имаше едни куки за захващане на корпуси, и магазини. Тогава може и без перваз, но пък трябва да има дръжки за повдигане.
Всеки сам си решава кое, как, и дали го устройва.
Поздрави, Г. Георгиев
Преди време гледах някъде трите варианта - с первази , с фалцове и без фалцове .
Колегите , категорично избират първият вариант заради дъждовете и влагата .
А , первазите се изработват на фреза .
На фрезата ги работя .
Какво , да давам акъл ? :)
Аз от всичко пак не ми стана ясно как да ги направя разполагам с цирколяр,оберфреза,абрихт и щраихмус мисля че тези неща ще ми свършат работа но не знам как
Отвори сайта: http://pcheli.bg/chertezh-na-magazin...sistema-farar/
и увеличи снимката на "лайсна фиксираща корпусите". Това е перваза.
Там има едно разстояние 5мм, което според мен е много. 2мм до 3мм е достатъчно.
Правиш фалц на циркуляра на 2/3 по височина и 4 до 5 милиметра по дебелина и си ти .
Малко ми е трудно да опиша процеса. Трябва ти летва 30/20 мм. Премахваш единия ъгъл (фалац) на летвата с фреза или с два ряза на 90 градуса на циркуляра. От 30-то мм отнемаш 10 мм, а от страната на 20-те мм на летвата отнемаш 6-7мм. От другата тясна страна (20 мм) на летвата правиш един ряз така, че като е прав перваза да има лек наклон и да не задържа водата. Така подготвената летва нарязваш под 45 градуса на подходящите размери. Корпуса на който ще монтираш минаваш на фрезата в долния край като отнемаш 20 мм на височина и 3 мм на дълбочина по цялата обиколка. Монтираш задължително с водоустойчиво лепило като може да си ги прехванеш с такер докато ги напасваш и после задължително с види като не жалиш бройката. Задължително разпробиваш и правиш ферзенк за видите защото ще ти напукат перваза при завиването или малко по-късно.
Успех
Да не излезе, че се заяждам, но много усложняваш производството. Ако се виждат пирончетата те са 5 бр. л=4--4,5см.
Прикачен файл 7679
Тези са по икономични и от към материал. Всеки си е наел чалъм и си кара по него. Много хора се оплакват от падащи и чупещи первази. Аз описах начин по който става много здраво и издържливо във времето.
Успех на всички във зимните занимания по дървообработване.
Както отбелязва колегата ,всеки си майстори както му харесва.Аз съм правил кошери около 100 бр. само за лично ползване и съм гонил евтино и лесно.На снимката всичко е правено 2003г. ,като в склада са прибирани само магазините. Проблема ,за който пишеш не се е случвал при мен.
пп.Перваза е със сечение 25х 20мм.
Във yotub дали има някое клипче да видя за какво става въпрос нов съм във занаята и ми интересно да помагате
Мисля че когато незнаещ или начинаещ пита и мастерите му дадат съвет разумен или не чак толкова и друг опитен намери кусур или неточност на този съвет то начинаещия остава объркан затова на незнаещия не му остава друга възможност а да намери обсъжданата тема и да прецени за себе си най разумният съвет.
Момче гледай и мисли ! Три страници первази !?!?!?
https://postimg.org/gallery/31wbvps3i/
Благодаря ти. Много за снимковия материял
А какви са размерите на летвичките за перваза
Според мене не си прави первази. Мисля някъде 1960 година Данан и синове спират да правят первази и даже имат хувава статия за ползите и вредите от первазите. Там като извод стигат до твърдение, че вредите са повече от ползите. Не съм точно сигурен за годината. Аз не ползвам первази. Не ги отричам напълно, имат и хубави страни. Всеки си решаваа сам дали да ги ползва.