Тук ще се пишат всички мнения свързани с кошери тип Фарар
Преглед за печат
Тук ще се пишат всички мнения свързани с кошери тип Фарар
Насочил съм се към този модел кошери за сега. Моля някой, който работи с фарар да сподели колко корпуса ползва за плодник, как ги ротира през пролетта и есента, На колко корпуса ги зазимява и нещо друго полезно ако се сети. Благодаря.
http://pchelari.com/forum/posting.php?mode=quote&p=4438 Колега , прочети това !
Благодаря много за информацията. Наистина не се бях замислял над много от нещата, които си написал. Въпреки тези недостатъци съм готов да опитам, а ако не се получи поне магазини ще имам wink;
И аз така отначало мислех , че това е най-доброто и направх 2 бр. , но лично аз се разочаровах и сега имам магазини и рамки за 10тачетата ДБ . :D
Здравейте колеги, аз пчеларствам от 15 години с кошери фарар 180 бр. и 9 бр. ДБ.Според мен ДБ е предназначен за пенсионери койта го имат като хоби пчеларството. Но аз моето хоби от ДБ кошери го превърнах в бизнес и разбах че с ДБ бизнес не може да се прави. Средният добив от ДБ за 2010 г. е около 28 - 30 кг. а при Фарар средният добив е 58 кг и по една отводка. Лесно се работи но е по-вече работата при Фарар. Но аз от работа не се плаша и за мен Фарар е най - добрата система кошери за бизнес.
Браво! Хайде сега сподели това, което правиш ти миличка.Има сред нас колеги ,които искат да знаят всичко съкровенно с тази система.Сподели, ако обичаш!!!
Колега Желев искам да ви попитам коя е най-скъпата стока на света? Пчеларството си е цяла наука и е необходимо време и практика, а времето е пари.
Колежке , прочети коментара ми за Фараровия кошер и щесе радвам да получа коментар от опитен колега , като теб ! Предварително благодаря !
Да прочеетох го, относно мачкането на пчелите най-вероятно нещо не правите както трябва , защото ако мачках така пчели както вие описвате то нямаше да достигна тази бройка за две години. относно разширяването е много по лесно да завъртя корпуса на 180 градуса и да усвоят и останалата част на питите и когато корпусът има нужда разширявам с цял корпус отколкото да вадя пита по пита и при ДБ а при разширяването може да се използва като противороево мероприятие а и в началото на май когато има много нови пчели и няма достатъчно паша им исигурявам поле за работа като им давам цели 10 рамка с восъчни основи и така вече за акациевата паша го качвам като трети корпус .Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Относно складирането на медовите корпуси не се налага защото те зимуват при семейството и по този начин не се претеснявам да бъдат нападнати от молци и унищожени , не се налага третиране на рамките както при медовите корпуси на ДБ. И още много може да се говори относно ефективността и добивите при Фарар и все пак на мен ми е по лесно с Фарара и не се плаша от ротацията и отварянето на семейството за да проверявам тяхната работа как се движи. При ДБ ако чакаш да те поканят да отвориш кошера няма да се случи. А сега е преме за ракия със салата drinks;
Колеги какъв е най лесният начин за преминаване от ДБ във Фарар.
Понеже 2010 прехвърлях и смятам и тази година така да направя. Моят начин е следният: Вземаш 2-3 магазина за плодник( в зависимост от силата на семейството) като прехвърляш майката в тях(може вторият да е само с основи, ако има паша или нямаш изградени пити), отгоре ханеманова решетка. Върху плодника слагаш 2 магазина и в тях дадан-блатовите пити. Ако остане място може да го запълниш с магазини пити. Като ги запълнят и запечатат центрофугираш и си готов.
Здравейте, най-лесният начин да прехвърлиш ДБ във Фарар е като сложиш ДБ рамки във два корпуса от Фарар и над тях сложиш трети корпус с 9 бр. рамки магазинни на ДБ и спуснеш през третият корпус плодниковата рамка която има на нея пило или яйца обикновенно е трета или четвърта рамка, и така го държа една седмица за да може да се качът в трети корпус заради плодниковата рамка. След една седмица изваждам плодниковата пита и я поставям при другите отдолу слагам ХР и си връщам третият корпус като майката я оставям в третият корпус това е най важното. след 6 - 7 дни поставям още един корпус който е четвърти за да осигуря място да снася майката, след 17 - 18 дни всичко което е заложено от майката в плодниковите пити на ДБ вече е излюпено започват да слагат прашеч и го запечатват с мед след около 10 дни измаждам ДБ плодникови пити и ако е необходимо ги оставям в склада или подсилвам направени отводки но само ДБ. и така третият корпус става първи а четвъртият корпус става втори и слагам още един корпус който е трети за новият кошер Фарар. Махаме първите два корпуса с плодниковите пити на ДБ.Цитат:
Първоначално публикувано от mmm.1979
Успеът по този начин е гарантиран и проверен . Успешна работа.
Благодаря ви за отговорите колеги Valiapetrova и Иван Гушев!Ще пробвам напролет да прехвърля няколко семейства.А как да направя отводки на лято от ДБ във фарар.
Зареждаш 2 фарарови корпуса с изградени пити по възможност, ако не всички то поне няколко. Хубаво е поне 4-5 от тях да са с мед. Ако има и основи слагаш изградените пити в средата, а основите от страни, колкото и да са на брой. Слагаш и майка в транспортна клетка запушена само с кърмово тесто. Така подготвения кошер, по възможност в същия цвят слагаш на мястото на този от който искаш да правиш отводка. А него го изместваш на 2-3 метра. Вечерта даваш рядък сироп само на стария кошер, защото е останал без летящи пчели и няма кой да носи вода. И това е. След 1 седмица проверяваш майката в отводката дали е започнала да осеменява. Тя е приета на 100%. Ако вече има пило, може да я подсилиш с пило от други фарарови рамки, за по-бързо развитие, но може и без това.Цитат:
Първоначално публикувано от mmm.1979
yuri, а ти правил ли си така отводки, защото това е начина на смяна на майката при Венер, когато връща центруфугираните рамки в плодника където е поставена оплодената майка и се налита от летящите пчели. Просто ме интересува дали това е 100% приемане, както казваш.
100%. Това е един от любимите ми начини за направата на отводка - налитане при майката - млада майка със стари пчели. Но, както казва Юри - след 5-6 дена - 1 пита със зряло люпещо се пило и......добро хранене.Цитат:
Първоначално публикувано от кирил
Да. От 7-8 години почти само така си правя отводки. Приема наистина е 100%. Само че, аз ползвам ЛР рамки и корпуси. Но вида на рамката и кошера нямат значение. Важен е принципа. Така, дори и да са ти продали неоплодена майка, няма проблем с приемането, само дето развитието на такава отводка се забавя доста, ако не и се помогне след това.
Така, по темата засега се разбра как да преместим семейството от ДБ в фарар т.е. първи начин майката долу в първия корпус с празни фарарови рамки, ханеманова решетка, два корпуса, в които се поставят плодниковите дб рамки, втория начин два корпуса с плодниковите дб рамки, ханеманова решетка, корпус с празни фарарови рамки и майката и третия начин два корпуса с празни фарарови рамки с майката (старата или нова), плодниковите дб рамки с майката с ДБ кошер поставяме на ново място и в края на сезона продаваме. Преминахме на пчеларстване с фараров кошер. Как ще сменяме старите майки ?
Това вече в другата тема.
:D Както при всяка корпусна технология!!!Цитат:
Първоначално публикувано от кирил
Не обиждайте поне хората, които наистина дават ценна информация във форума, защото има такива НОРМАЛНИ ХОРА. Ако ще си говорим общи приказки, има чат за тази работа. Все пак този форум се поддържа от доста хора и трябва да уважаваме труда им. Какво значи доходоносна технология, ако човек е трудолюбив и обича пчелите ще стигне сам до тази доходонсна технология, а този който не става, каквато и информация да му дадеш, няма да я оцени.
А каква е разликата между Фарар и МК?Цитат:
Първоначално публикувано от sisi_bs
Нали това е темата "КОШЕР - ФАРАР - МЕТОДИ ЗА ПЧЕЛАРСТВАНЕ", т.е. и при тази тенология би трябвало да се сменят старите майки,или при фарар това не се прави. Ако нещо бъркам поправете ме.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Реално погледнато всеки кошер с отделно дъно е корпусен, в това число и ДБ. Много колеги в Русия пчеларстват с двукорпусен ДБ. Въпроса ми е конкретно за фараровия кошер.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Това мнение ме накара да се замисля относно боравенето с терминологията в пчеларството.Според мен Фарара, ЛР, РД, Кошера на Гърдев и др. са системи кошери част от МК технология на пчеларстване. ДБ, Лежака, Кошера на Хубер и т.н. са системи кошери предмет на коренно различна технология на пчеларстване, макар и с известни прилики в определени моменти.Това за технологиите в пчеларстването.Цитат:
Първоначално публикувано от sisi_bs
Колежке всяка технология на пчеларстване е доходоносна, всичко зависи от техниките на прилагането и.От тях идва разликата и коефицента на полезно действие.Много пчелари използват различни техники при прилагането на определена система кошери, част от многокорпусната технология с различен успех.Венер използва МК технология на пчеларстване, но какво го отличава от др. пчелари, това е специфичната техника на работа с определена система кошери част от МК технология.
Ако не желаеш да споделиш техниката ти на работа със системата ЛР, която е част от МК технология на работа си е твое решение ние няма да плачем.Много пчелари ни казват какво да правим, малко са пчеларите които споделят как го правят т.е самата техника на работа с определена система кошери част от определена технология. Технологиите в пчеларството ги знаем всички, но всеки от нас практикува определена техника на работа и в това е разликата и доходоносноста.Това е пчеларски форум тук е мястото да споделяме техниката си на работа с избраната от нас система кошери, а не да си правим вятър на мозъците.Аз за себе си съм убеден че успеха в пчеларството се крие в техниката на пчеларстване и по-малко в самата технология.Фарара е част от МК технология при равни други уславия, един пчелар ще постигне по-голям успех от друг, със същата система, ако техниката му на работа е по-продуктивна.Успех на всички.
Мен пък такива мнения ме карат да се замисля за ценностната система на човека. Понеже имаше още едно такова мнение във форума и се опасявам да не станат тенденция, си позволявам да ги коментирам.
Ако аз се изцепя по този начин, няма да имам морално право да попитам за каквото и да било в този форум.
Технологията е система от техники, прилагани по определен алгоритъм, чрез която се постигат набелязани цели!Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Дааа! Още едно хубаво изказване.Значи ,да разбирам,че технологията е същността на системата и техниката?И те са подвластни на нея.Ааа,Целта,да тя е СМИСЪЛА НА ТЕХНОЛОГИЯТА.Крайния резултат.Ето това исках да подчертая.Не се излага Целта.А тя е нещото ,което осмисля ТЕХНОЛОГИЯТА.НЕКА ДА ОБОБЩЯ-когато се говори за дадена технологиа или система ,добре е да се спомене и целта ,която се преследва.Иначе ставаме досадни.И Целта на темата се изчерпва.
Доктора го каза.В професионалното пчеларство системите многокорпусни кошери Фарар и ЛР са доказали своята продуктивност всички знаем защо. Във филма "Техники прилагани с ЛР кошери" една немска пчеларка демонстрира своя индивидуален подход /техника/ при работата си със системата ЛР т.е./вид многокорпусен кошер/, системата Фарар е също вид МК кошер.А защо е система, защото се състои от специфични елементи с определени размери.Технологията ни казва какво да правим, пътят по който да вървим, а техниката е как го правя аз т.е/ при движението по този път, дали ще бягам или ще се движа накуцвайки/ с една дума - индивидуалния ми подход към дадена система кошери.Във филмчето посочено по горе колежката използва търтиева пита като строителна рамка за борба с акара, а много колеги я отричат и не я прилагат.Ето ти пример за различна техника на работа с многокорпусна система кошер ЛР. А колокото до целта която преследваме е ясна по високи добиви. Споровете в пчеларството възникват не заради самата Технология, а заради начина /техниката/ и на прилагане от самите нас.Точно в техниката е разликата между пчеларите, а от там и в успехите, които постигаме в работата си.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Коста приятелю извини ме, но ми е много трудно да разгадая замисъла в мненията, които излагаш в постовете си, и особено в този. Май ми липсва прозорливост за което се извинявам.Горното го написах аз според моите разбирания за Техника и Технология. Вместо да подбутваш темата приятелю, моля те напиши в подходящите теми за начинаещите като мен, каква Технология на пчеларстване практикуваш, каква система кошери използваш и каква техника на работа прилагаш, и аз макар и начинаещ ще разбера какви цели постигаш, ако не ги разбера ще те попитам. Тогава мисля, че ще те харесат не само от другаде, а и от тук.Цитат:
Понеже мнението ми не е върху същноста на темата модераторите могат да го изчистят когато преценят за необходимо.
Колега Коста Би ли споделил ти как работиш с Фарар.
Благодаря предварително.
Здр.
Коста интересувам се от темата защото искам от ЛР да минавам на фарар, въпреки че корпусната система си е корпусна, предполагам че има и разлики в техниката на работата. Прегледах цялата тема но за жялост от 3 страници не намерих нищо конкретно а само общи приказки, затова Моля колегите които реално работят с Фарар да споделят опит които ще е полезен за всички (освен ако не е таина).
Благодаря на колегите които желаят да споделят опит.
От началото на годината във всеки брой на "Пчеларски вестник" започнаха да публикуват за системата Фарар! Но е хубаво да научиш и гледаш как се работи от човек, който работи по тази система!
Това очаквах приятелю.Според мен технологията според товоя пост не е Костова, а МК. Използваш ЛР корпус и магазини на ДБ. Просто техниката ти на работа, която практикуваш с тази система кошер, е това което си описал по горе, и точно тя те отличава от др. колеги.Аз познавам доста пчелари които ползват този вид система кошер но прилагат др. техники на работа.Техниката ти на работа ми изглежда строго специфична и за да се разбере правилно трябва да се види как я практикуваш и успехите, които постигаш.Обеща да пуснеш и малко снимки и нагледни материали, ще е интересно да се види конструкцията на системата след корекциите.Аз работя с ДБ система и не съм чак толкова екперимантаторски настроен колкото теб, защото не си изкарвам хляба с това приятно занимание.Желая ти успехи.Цитат:
Добре, Коста! Това вече е друго!!! А защо досега написа 100 поста с недомлъвки, защо трябваше да се "замеряме с камъни" и на 101-вия вече да изясниш нещата.Това можеше да стане още с 1-вия пост, а не "да ни държиш в напрежение" като в "ужасяващ трилър"???
Поставяики въпроса за излизането от зимата възниква друг въпрос а именно как влизат в зимата (в каква конфигурация).
Ако зазимяваш (Коста), само на един ЛР няма ли да им е тясно, ако зазимяваш на корпус и полукорпус но предполагам не полукорпус като хранителна подставка а надставка.Пробвах и двата варианта тази зима но на пролет при първа ротация ако завъртя корпуса над полукорпуса (2)-ри вариант ще се получи прекалено разширяване и то доста рано.
Идеята е да не смесвам различните рамки, до сега бях на 2ЛР за плодник и 2-3 полукорпуса за магазин, но водеики се от правилото за уеднаквяване на рамките да премина изцяло на Фарар.
Коста ако заделяш само 2 фарарови корпуса за плодник няма ли да им е малко тесничко.
Няма ли опасност при някои семеиства кълбото да се раздели на две.И до кога им стига така храната.
Аз на средните семеиства които са на корпус и половина магазина го слагам под корпуса още началото на септември и те си вдигат всичкия мед горе.
Здравейте колеги интересувам се от къде мога да закупя книгата Милан Матич "Отглеждане на пчели с корпусния кошер на Фарар" може и копие ако я има някой!
Благодаря.
http://www.kutlovica.com/detail.php?id_prod=8391Цитат:
Здравейте колеги интересувам се от къде мога да закупя книгата Милан Матич "Отглеждане на пчели с корпусния кошер на Фарар" може и копие ако я има някой!
Благодаря.
Книгата не е лоша, но цена от 30 лв е малко висока. wink;Цитат:
Първоначално публикувано от apolo_bg
Колегата който я търси, да види адреса и телефона на Котларски от в. Пчели, и да го пита. Може и да му е останала някоя бройка, нали той я издаде.
Книгата винаги я има на изложенията,купи си я от там.При Котларски едва ли ще я намериш,защото изданието е много старо- "АПИНФОЦЕНТЪР "Котларски-Дикова", София, 1998г.
Благодаря ви много колеги!
А какво ще кажете за 12-рамков Фарар?
Питам, защото имам едни стари ДБ 12-рамкови магазини и се чудя какво да ги правя. В краен случай мога да ги преправя на 10-рамкови... Фарарчета, примерно, макар че ми се щеше да избегна рязането им.
Съзтателят на този кошер е работел с 12 рамкови корпуси.Аз си ги правя 10 рамкови защото са по леки от ЛР корпуси и да са ми взаимнозаменяеми с ЛР.При всяко положение ще си по доволен от тях от ДБ.С две преградни дъски става десятка.Няма да се вдигат на 5 корпуса,а на 4,но отново ще отделят меда най добре.Режи ги,изобщо не се замисляй!Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
При мен обаче не може да се търси взаимозаменяемост с 10-рамковите ЛР корпуси, защото въпросните 12-рамкови магазини са от 35 мм дъски и няма как да паснат. Най-малкото ще трябват по-широки капаци, но при всички случаи би било грозна работа. Иначе не бих се замислил да ги срежа и да ги направя 10-рамкови. Това имах предвид под рязане, защото към тези магазини няма нищо друго, освен голи рамки. Няма плодници, няма табли, няма капаци – само магазини.
Иначе сега с преградни дъски понякога 10-рамковите ЛР ги правя 9 или 8 рамкови.
Правиш си дъна и капаци или ги прекрояваш да пасват на другите!?Ти си знаеш колега!
Ето още малко инфо за Фарара Изследвне на продуктивността на този модел кошер прави д-р К.Л.Фарар като от 287 двумайчини семейства за период от 11 години са получени средно по 122 кг. мед, от най-силните семейства средно по 195 кг., а максималния постигнат добив от двумайчино семейство е 296 кг.!
Остана да добавиш,че това е при супер условия създадени малко по изкуствен начин!Майки,паша,специална лаборатория за майките,12 студента и т.н.Имам всичките му книги и инфо от учениците му!Той е един от най-великите в пчеларството!Ако пчеларства сега,дали ще защити всичките си постижения без антибиотици?Той е голям привърженик на тъпкането с антибиотици!
Ако чете госпожа Valqpetrova, нека да каже със една майка ли работи с нейните кошери или с две. Защото ако помните тя изкарва средно 58 кг. от кошер. И справката ще стане веднага. А тя със сигурност няма да използва антибиотици. Ако е със една майка значи напълно реално е с две да се вади двойно че и повече??? wink;
А ако сложиш и по 3 майки, добив от 300 кг ти е абсолютно гарантиран. Дори и на Мусала да ти е пчелина. cash; cash; cash; :D
Не трябва да се смята,че ако е с две майки-два пъти повече,или с три майки-три пъти повече мед!По неговия метод,няма слаби с-ва в пчелина.Основната цел на Фарар е била зимното пило на две майки в едно много силно с-во и всяка година зазимяване с млада майка с цел много силен старт напролет.Първо работи с ЛР,но след експерименти минава на полукорпус с цел по ранна ротация на пролет.
Михаил сигурно ги е чел тези работи. Поне първият му пост говори за това.
Но ми се струва, че иска да сондира мнение с пчелари дали е възможно и как е възможно да се постигне добива на Фарар в български условия.
Не ми се вярва да се получи тук!Ако се наредят пашите-рапица,акация,коряндър,лип ,слънчоглед и резене,може и да стане,но от единични с-ва!Абе да ти кажа:ако има 11-12 работници както Фарар е имал остава само пашата!Той е предпочитал да работи с италиански майки имайки предвид суровия климат.Те наистина както ги описват започват по рано да снасят от нашите,но без антибиотици нозематозата ще ги смачка.
Съгласен съм напълно с вас колеги.Пашата е най важното. Ами то ако е бедна пашата и 20 кг. няма да се изкарат,това е ясно. Относно двете майки-ами нали това е целта - силни зазимени семейства - силен начален старт, и по време на главната паша - по голям брой летящи пчели. А и освен това , Valiapetrova e взимала това количество мед + ОТВОДКА. Така че все пак аз ще дочакам и нейния отговор. Дано да е по скоро , че да се реши малкия спор. drinks;
А дано, колега, ама надали. Че точно тя беше изказала крилатата мисъл, която бе изтрита от цензурата, че съществени неща няма да споделя във форума, а само общи.
Здравейте, работя с една майка. Никога не съм използвала антибиотици. Много е важно и наличието на паша , температура и силни семейства.Цитат:
Първоначално публикувано от Михаил
Не спомена най-силната паша(захарния сироп)Там е истината за такива добиви.Цитат:
Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Който си мисли че "пашата" от захарнен сироп е ключът към високи довиви, още нищо не е научил за пчеларството.
Сигурно искаш да кажеш че от две еднакви по сила семейства в един и същ пчелин и с еднаква система,където на едното да кажем се дава всеки ден по литър захарен сироп а на другото не,ще успееш да добиеш повече мед от семейството на което не се дава?Ако е така то тогава наистина си научил всичко за пчелрството.Аз не искам да с сравнявам с никой,това което знам ми е достатъчно за момента и не прави чест да се обиждаме,въпреки че е чисто български манталитет.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Цитат:
Сигурно искаш да кажеш че от две еднакви по сила семейства в един и същ пчелин и с еднаква система,където на едното да кажем се дава всеки ден по литър захарен сироп а на другото не,ще успееш да добиеш повече мед от семейството на което не се дава?
ДА, това го мога. Там ми е силата. wink; Еднакви по сила, но различни по генетичен състав.
Никога не съм използвала захар при отглеждането на пчелните семейства, а добивите са от естествена паша/ рапица,акация,драка, липа, слънчоглед и ливадна /
Може ли да ми дадете филм или нещо по-подробно за техниките прилагани при фарар кошерите - нищо съществено не успявам да намеря...
Не бях влизал от доста време във форума. Благодаря на госпожа Valqpetrova за изчерпателния отговор wink;
Тази тема не е от най-посещаваните, явно системата Фарар не е много разпространена или не е атрактивна по някаква причина.
И понеже се замислям да пробвам с един-два фарара следващата година, моля пчеларстващите по тази система да споделят методология, опит, идеи. Аз смятам да ползвам десетаци с 4 магазина. Районът е около 700мнв с предимно ливадна паша.
BateMisho,и аз ще направя няколко 10 рамкови фарара тази година ,може тук да не е много разпространена но има хора който работят с тази система и дава доволно в райони сходни с нашите.Според мен е важно ротациите да са навреме както при другите корпусни технологий,и навремено разширяване с магазини.
Дори да не се получи,ще си имам 10ци ДБ с по 2 магазина.
Владо, радвам се да го чуя. Добре е като има съмишленици - обменя се информация и се избягват грешки. Иначе и аз така разсъждавам - ако не се получи експеримента, минавам на ДБ.
Ако нещо не е ясно пускаме запитване в темата за млади и начинаещи пчеари .
Ааа, тва последното ми хареса:) Значи изчакайте да застудее още малко и си правите нова тема, ама задължително да почва с "По-моощ!" и редовните мозъци се включваме одма;)
Сори за офа, хаха
Ааа, чичко Йорданов, без публични подигравки с прохождащите в занаята. Тук сме само сериозни хора и само сериозни мнения търсим ;)
Я кажи сега, тебе не те ли сърбят ръцете да пробваш нещо ново. За разтуха от зимата, де...
Батка, че сте сериозни - сериозни сте, ама имате и чувство за хумор, па аз такива хора харесвам. Имам и аз нови неща дето ги пробвам. Оня ден накапах моите с ОК, първи път. И един ДБ съм го дупнал отстрани и тая зима ще кара с топло разположение на питите, да видим какво ще стане. И да вляза малко в темата - от това което съм изчел за Фарар, при моите условия ако го прилагам, няма с какво да ме улесни мен или пчелите ми, така че ще ви чета с интерес.
Щом се захващате с Ф. сега е момента да си вземете рамки с тънка горна летва.Иначе едно са ниски рамките друго и в средата на зимното кълбо ви се отварят 4,5 см. дърво и въздух.А това си е сериозно разстояние за зимата.Не е фатално , но защо да се мъчат пчеличките?В интерес на истината от 2000-та до сега не съм имал проблем с Ф.Най-хубавоно му е че от Д.Б. не можеш да извадиш половин рамка мед на есен и да я смениш със сироп , а от Ф. не е проблем.Един корпус, магазин с инвертиран сироп отгоре и зимата минала.
Колега, jordanov, ако дъното ти е с мрежа и е отворена и на мене ще ми е интересно каква разлика в зимуването може да се появи?
Бях чел за тези рамки и се чудя належащо ли е - всъщност казваш, че не е фатално. От друга страна подобен проблем с разстоянията би трябвало да съществува и при зимуване в лангстротов кошер. Честно казано не ми се иска да вкарвам трети вид рамка в обръщение.
Темата за Фарар и мен ме вълнува... за догодина смятам и аз да пробвам няколко фарара на 10 р. Смятам да развия силни дб семейства и да им взема младата пчела и да им тупна по и маточник и да ги сложа в магазин.... а летящата пчела ще налети по другите кошери и ще ги използвам за медосбора....Но не това е важното. Интересувам се от това дали е по-добре фарар 10 или 12 рамки?
При Л.Р. съществува така наречената "зона на смъртта" по тая причина.Преминаване от единия корпус в другия е проблемно при ниски температури и голямо разстояние.При Ф.не се получава , защото семейството винаги е на два от корпусите.Не се налага да преминава.
А аз се питам защо да е толкова дебела горната летва на рамката когато рамките са ниски и леки.Единствения смислен отговор е унифициране на частите на рамките и по лесно сглобяване на самите рамки.Но това са човешки изисквания , а не изисквания продиктувани от живота на пчелите.Та затова мисля тънката горна летва за по пригодена към пчелите в конкретния кошер Ф.
E поради тази причина на моите лр съм с 20*20 мм горна летва... за да се получи надграждане по летвата отстрани и да има кълбото допир с восък а не с дърво! Аз сега ще си поръчвам магазинни рамки с 20*10мм горна и долна летва а отстрани с хофман 37мм. Заради добива на восък.... като ги режа с ножа ще се получават доста разпечатки. А и като ги изрязвам ще намаля теглото на самата рамка и няма да има проблем в центрофугата, така всички ще са равни по тегло и няма да има нужда от нагласяне за баланс....
при един колега с лр кошери видях горните летви са триъгълни точно по тази причина. От ВО изграждат нагоре и реално има мед до горния ръб на рамката, така намаля мъртвата зона и казва че не е имал смъртност от глад.
Явно аз не съм се изказал правилно. Искам рамките да са с 10 мм дебели летви както са страниците а да са широки по 20мм. Ще се слагат по 1 рамка по-малко в магазина и като ги надградят ще се реже до толкова че да се изравни с горна и долна летва и да остане питата 2см......А хофмана ще го искам, защото смятам с тези рамки да пробвам пчеларство система фарар...
Мишо няма трети размер рамка, външния е стандартен като на магазинната,самовътрешно се променя. Дори в Австралия пишат горна 10мм долна8 мм,ето ти още 3 реда килийки.Както писа Зуница защо да си мъчим пчеличките с 4 см дърво и въздух Аз от тук натм всички магазинни рамки ще ги поръчвам с 1см горна летва, дали ще е за магазините на ДБ,лежаците или за фарара, всичко да е еднакво и заменяемо.Колебая се само за страничната летва,без раширител ще е, но дали да не е 35-37мм?НО тогава няма ли да остават килийките по дълбоки и да затрудним майката да не може да снася в тях???
Мрежата изкривява резултата, да, но мен зимуването общо взето не ме притеснява. Там детайлите съм ги изчистил. Говорехме си преди време с един колега тук от форума, та той ми подхвърли някои неща... При пролетното развитие мисля че има при мен свободен потенциал и там трябва да съм по-сериозен.
Владо, прав си. Наистина няма трети размер рамка, по-скоро малко по-специфични магазинни рамки, които биха се различавали леко от тези, което имам в ДБ. Но пак не е проблем.
Моите магазинни рамки са с двустранно скосена горна летва 20х20, за да има дообро надграждане, но няма да е проблем да отнема още 5-10мм от летвата.
Страничните летви са стандартни хофманови със скосявания отстрани, за да не заклейват.
Прикачен файл 2426
ок и аз съм се замислил за тънка горна рамка при магазините поради наличието на такива летвички но искам да попитам как е сглобявате а най добре снимки
Започна се,матерял за 20корпуса е при дърводелеца,200 рамки с горна летва 1см дебелина ме чакат при гн.Тотевски (благодаря му за което).Имам въпрос-отвора за прелка на корпусите по средата добре ли е,или има фиксирано разстояние и какво е то.
Изгледах доста снимки в нета и повечето отвори са под средата да корпуса,но на размери никъде не подам???Никой ли не знае?
Преди малко случайно бях в тая тема и гледам там на 6-7 страница има няколко мнения по твоя въпрос.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=145&page=7
Владо, снощи гледах в книжката на Фарар - отворите са дадени на около 10см от долния ръб на корпуса. Може и да е само илюстративно, не става ясно. Страницата е 66-67 и бих я качил тук, но скенерът ми замина в един по-добър свят, та си оставам само с обяснения.
Относно рамките - най-вероятно ще ги ковеш с по един пирон отгоре, но няма ли да са нестабилни като ги стегнеш с телта? Аз си мислех горните летви да ги направя 13мм вместо 20, за да остане 3-4мм зъбче, в което да опрат страничните летви.
Между другото ето какво открих в "Кошери" на Иванка Желязкова, ИК Еньовче, 2006
Тук горната летва е дадена 16мм.
Не казвам, че 10мм е грешно, просто може би няма да са стабилни рамките в началото, но като ги изградят и изкарат по две-три поколения пило ще са ОК. Абе важно е да сме живи и здрави и да остава време да се занимава с тези "проблеми".
Прикачен файл 3041
Прикачен файл 3042Прикачен файл 3043Прикачен файл 3044
Рамките ги взех от Тотевски лепени ,сковани и разпробити за 3 хоризонтални тела,така си ги поръчах.Много са стабилни и не мисля че ще имат проблем по време на работа.
Колега, не е лошо да подсилиш тези рамки с ламаринени Рутови разделители.Хубаво е също (според мен е задължително) да имат нут на горната летвичка отдолу!
При всички случаи със зъбчетата на Бате Мишо е по-добре. Рутови ламаринки - в никакъв случай. Ако ще прехвърля корпусите често, да слага матеевки. Ако е за укрепване, да кове лентички от гладка ламаринка, един колега някъде беше предложил от дезодоранти, наистина става екстра. Никога не съм имал рамки с жлеб отгоре, така че не знам - защо е задължително?
Офф, то вярно че нямам и с хоризонтално зателване.
Ако ще е с разделител,щях да го поръчам самите рамки с хофманов разширител ,,но НЕ искам!!!Искам да мога да работя с разстояниятя между рамките както аз изкам и плодниковите на дб вече са обикновенни.За момента не практикувам подвижно.Така мога ако е плодник да сложа 10 ако е корпуса за магазин мога да сложа 9 или8,в дб плодниците лятото по на гъсто да не ги издуват,есен по нарядко .Чичко Йорданов само ме провокираш да пиша,ти ги знаеш мн.добре тез неща-пчелите не обичат симетрията-от теб го знам.Колкото до нута на горната летва-може без него,магазинните рамки има ли градеж слагал съм основата до долната летва луфта от горе и са били перфектно изграждани.
Аз,направих десетина рамки с рапидка за разтоянието по препоръката на колегата Веско Желев.
Владо, рамките изглеждат перфектни! Отлична изработка - няма рошаво, чепове и тн.
Определено са отлични от към изработка и материал,а времето и работа с тях ще покаже дали и концепцията е правилна.
Колеги имам 2 въпроса за който се занимават със с-ма Фарар.
1.На кой корпус ограничават майката с ханеманова решетка?
2.Стройтелната рамка къде се поставя в корпуса,в първия,втория и в края ли се слага?
За плодник в пчеларството е прието да се смята 1 ДБ корпус или 2 ЛР или 3 ФАРАР корпуса. Специално при Фарар ханемановата решетка може да се сложи над втория корпус през март и част от април и над 3-тия през останалото време от активния сезон. Всичко под ханемановата решетка се брои за плодник, и в него трябва да има около 35 000 килийки за пило и още около 15-25 000 за меден венец и перга (запечатан с мед прашец).
Строителната рамка се слага в този корпус, в който майката в момента с предпочитание снася яйца. Обикновенно това е най-горния корпус през пролетта и най-долния или средния през активния сезон.
Според някои известни пчелари (напр. Венер) строителната рамка трябва да се слага между пилото и медения венец, което при Фарар означава между втория и третия корпус по време на активния сезон. Много пчелари обаче се оплакват, че Венеровата технология не е проработила така, както е описана в книгата. За тебе остава единствено да пробваш и постепенно да започнеш да си изграждаш собствена технология, която максимално да те удовлетворява с постигнатите резултати.
Има някои въпроси в пчеларството, по които трудно може да се намери единно мнение, и въпросите с технологията на отглеждане са именно такива. Затова трябва да повярваш малко повече на собствената си глава и на собствените си експерименти. А ако намериш истински ФАРАР пчелар, тогава можеш да черпиш знания от него от първа ръка. Тука във форума основно сме ДБ и ЛР пчелари, така че от нас очаквай да ти казваме само базовите принципи, но не и тънките моменти при Фарар технологията.