въпрос към г-н Матеев. ще работите ли с клиенти по мярка 6.3? очаква се да бъде отворена през 2016г. и ако може информация за цени, фактури, породи пчели, отводки, брой рамки и други подробности.
Преглед за печат
въпрос към г-н Матеев. ще работите ли с клиенти по мярка 6.3? очаква се да бъде отворена през 2016г. и ако може информация за цени, фактури, породи пчели, отводки, брой рамки и други подробности.
Доколкото знам за подмярка 6.3 ти трябва налични кошери с пчели.Никой не ти иска фактури за отводки и т.н.
Още не е много ясно как ще могат да се харчат средствата отпуснати по тази мярка.
Колега нека да излезе наредбата, защото сега само можем да гадаем за правилата.
Има и възможност да попиташ Матеев на "лично съобщение" а не да отваряш нова тема.
новата тема може да я прочетат и други кандидат клиенти и да им бъде полезно. на лично съобщение ще е полезно само за мен. нали за това претендирате тук във форума, че си помагате и т.н. а колкото до правилата, ясни са условията на които трябва да отговаря ЗП за да участва в програмата. а които иска да успее-си подготвя нещата по-отрано. ПС не се занимавам само с пчели, така че се готвя близо година вече.
а и след толкова борба срещу монопола сега на лични съобщения ли трябва да питаме за тия неща, нали имат лиценз вече. а и може една темичка да се направи за новата развъдна асоциация, какво предлага на пазара, координати за връзка, представители по региони и т.н.
Колега Валентин имаш 5 години да увеличиш кошерите с 20 процента.И ако за това време ти трябва да закупуваш отводки ,и не успееш сам да го направиш,трябва сериозно да се замислиш да смениш попрището за работа.
прятелю, четем различни програми. в тази, която аз чета, никъде не пише 20%. и как си мислиш че държавата и ЕС ще ти превеждат пари, а ти на юнашко доверие ще ги убеждаваш че си най-великия пчелар и си увеличаваш бройката ей така от нищото. че даже и самите празни сандъци ти падат от нищото. ТЕЗИ ПАРИ НЕ СА НАГРАДА ЩОТО СИ НАЙ-ВЕЛИК ПЧЕЛАР.
колега dimi как според теб се увеличава броя на пчелните семейства в даден пчелин???? ЗАКОННО. би ли ми преподал тоя урок? моля.
Като декларираш пред личния ти ветеринар на пчелина че,сравнение с предишния преглед имаш увеличение на пчелина с еди колко си бройки от възпроизводство.
В пост 4 си писал че,имаш стопанство с пчели а не с овце.Аз съм дотук в коментарите,минах много в обяснителен режим.
Валентин, регистрирал си се вчера, и си "набълвал" една камара постинги, повечето от които с тон, който не е особенно дружелюбен и няма как да се понрави на колегите! Вижда се, имаш мерак, попрочел си това-онова, обаче не всичко ти е много ясно - във всеки областен град има една една служба, която е в помощ на Земеделските стопани(ЗС), както вече ни водят в МЗХ - казва се НССЗ - http://www.naas.government.bg/bg/%D0...D1%82%D0%B8/49 подготви си предварително въпросите, вземи си и "молив" да си записваш и действай. Би могъл да отидеш и в съответния офис на Разплащателна агенция ДФЗ, но там ако им държиш подобен тон на тоя от форума "срещата" ви най-вероятно ще приключи бързо и не особенно имформационно полезно за теб.
Колкото до увеличаването на броя на пчелните семейстав в даден пчелин - колегите са абсолютно прави, че можеш напълно законно да си ги увеличиш чрез собственна развъдна дейност, а не само чрез ВМС(пътен лист), "такова деклариране", както ти го наричаш си е абсолютно допустима по ПРСР, зависи по каква мярка си, и какви цели гониш с бизнес плана си(защото по най-популярната мярка, тази с най-голям бюджет по ПРСР, точно закупуването животни, в т.ч. и пчели е недопустим за финансиране разход).
Валентинчо, първо ти препоръчвам ако искаш да бъдеш възприеман малко по-сериозно, да започнеш да използваш препинателни знаци и главни букви. После искам да ти кажа, че няма никаква забрана да си хващаш роеве, в това число и твои. Специално за роевете в закона си има член, и той не противоречи и на европейското законодателство. И последно искам да те помоля отново "да не слагаш каруцата пред коня". Повтарям, първо излиза наредбата после се разсъждава.
Весел празник.
Да не обяснявам, ама айде от мен да мине. Последна информация от ОблССз Плевен, увеличението на броя кошери в дадено стопанство може да стане чрез собствено възпройзводство и чрез ЗАКУПУВАНЕ на пчелни семейства, рояци или отводки. Кой както си прецени, че му е изгодно. Кандидата участва в изготвянето на проекта за кандитатстване. Така че се чува и неговата дума.
Айде и аз да се изходя по въпроса. Подкрепям Искрен и останалите колеги които изразяват мнение, че първо се чете наредбата после се пита конкретно по въпроси за които не ти се е изяснило, и най - накрая просто в домашни условия седни на масата вземи един лист раздели го на две и от едната страна си напиши материалната база с какво разполагаш, а от другата страна какво искаш да правиш и евентуално може и трета колонка да добавиш и в нея да си впишеш КАК ЩЕ го направиш. Валентине не гледай само къде е далаверата. Точно така изгоряха много млади по старата мярка млад фермер и то от първите през приема 2008-2009 и сега връщат пари с лихвите. Земеделието не е проста работа и не е за прости хора.
Хи хииии, пич верно се “изака“...... А особенно за земеделието, не си уцелил къде да се “качнеш“ и да определяш кое е просто и кое не.
П.П. да не ти обяснявам, че почти съм одобрен и без наредба..... и служителките в ОблССЗ се радват като ме видят. Правят всичко възможно да ми нагодят проекта......и се радват и стискат палци като отворят програмата да бъда одобрен.
Тази мярка не е за закупуване на пчелни семейства или кошери защото за целта има една друга казва се Пчеларска програма . Не се допуска отпускане на средства за дублиращи се програми и точно за това те не се дублират . С това мисля че темата се обезмисля напълно поне по начина представен от създателят и . Какви ще са критериите по 6.3 чакаме да разберем всички . И да по първоначален замисъл увеличението е с 20 % пише го точно и ясно . какво обаче ще пише в наредбата това е важното .
http://agrolife.bg/15-000-%D0%B5%D0%...B5%D1%80%D0%B8
Ето информация.
Вальо с пчеларството съм на ти от 11годишен. Десет години гледам такива като теб дето като понакълвете от клюкарниците и си ги навирвате и се мислите за велики. Знам много добре какво е земеделие. С баща ми сме сваляли по 60 магазина на ден от пчелина който ни беше на 10 км от къщата. Айде стига си плямпал че разводнихме темата.
Oт надежден източник-старта на програмата ще се забави,със сигурност няма да е както беше обявено първоначално за началото на април.
Не се учудвам,
МЗХ работи в стил бързи стюардеси
аз залагам, че ще стартира навреме както е упоменато в индикативния график.
Презентация на Програмата на развитие на селските райони. Мярка 6.3-АПИ БЪЛГАРИЯ 2016 г.
http://www.agro-consultant.net/web-t...yarka-6-3.html
За мярка 6.3 забравяме. Сега по принцип.
Те служителките ще ти нагодят проекта, ама работата няма да ти я свършат.
А ти щом не можеш да си нагодиш сам проекта, толкова ще можеш и работата да свършиш.
И тогава какво остава?-топла супа. А с топлата супа какво се прави? - справка: Любо Пенев.
Валко е като надут балон. Една тънка карфица и Буууум и си нищо. Ама нека го оставим да се надува.
http://www.fermer.bg/files/2/merged_dokument_492.pdf
Проекто-наредба по 6.3.
За мярка 6-3 .Имота в който са пчелите е моя собственост ,а пчелина е Рег. на дъщеря ми.Трябва да имам дългосрочен договор за наем с нея които да е нот. заверен и вписан в съда по местонахождение на пчелина.Та въпросът ми е следният.Може ли кмета на селото да завери дог. за наем и трябва ли в договора да се пише за каква сума се отдава на месец или може да е безвъзмезден, тоест да не се плаща наем.
Здравейте,
Батка, в договора пиши, че ти го отдава с/у това да се грижиш за него "с грижата на добър стопанин" БЕЗ НАЕМ. Ако плащаш наем, после тя трябва да го декларира и да се плати данък. От сумата се приспадат 10% признати разходи, и в/у остатъка се плащат 10% данък.
Поздрави, Г. Георгиев
6.3 Румънската версия
Стопанството трябва да бъде с между 153 и 229 пчелни семейства.
Трябва пчелина да е регистриран МИНИМУМ 2 години преди кандидатстването.
През мониторинговия период, стопанството трябва да бъде минимум с размерите с които е било при кандидатстването.
Намерете 10-те разлики :)
Много ми е интересно защо едно пчелно семейство се оценява на около 126 лв. Бих искал да купя около 100 на тази цена.....
Какво те бърка цената?Мен ако питаш и 260лв са малко,може би щото съм се регистрирал за ,,Дребен земеделски производител,,
Никой, нищо не коментира за “расизма“ с 10 точки предимство на “био“ пройзводители.......
Много точно попадение.
Чудесно знаят че при такъв бюджет и такъв интерес тези 10 точки ще са решаващи. Повечето био пчелари са и в планински райони и хоп още 10 точки. ЗА ТОЕА СА ТЕЗИ ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ. ПИШЕТЕ. АКО ВАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НЕ ВИ Е ЗАЩИТИЛА ИНТЕРЕСА ТО В ТАЗИ ФАЗА ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПИШЕ ДА ОБЕДИНЯВА ОКОЛО СЕБЕ СИ ГРУПИ И Т.Н.
Благодаря за разяснението
Пич, много се палиш за твойто био стопанство.... Хи хииии. Аре кат си толко бръз, обясни пред строя, КАКВА Е РАЗЛИКАТА В ТРУДА КОЙТО ВЛАГАШ В ТВОЕТО БИО СТОПАНСТВО, И МОЯ ТРУД, В МОЕТО не БИО СТОПАНСТВО. Пък ти ако искаш ДОБИВИ ела и ти на полето...... Само да ти кажа къде е фатката, не може държавата за едни да бъде майка, за други мащеха. Но ти явно не мислиш така, и тогава предложи името на програмата да бъде сменено на ПРОГРАМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА БИО ДРЕБНИ СТОПАНСТВА. Иначе ако си навитак може да те светна как може да се оправят нещата щото да има пари за повече малки стопанства (без значение дали са био или НЕ). Ако и да немога да си броя пчелите в кошерите..........;)
Всички програми са написани по този начин. Подпомагат се нерентабилни стопанства или по-точно стопани.
Ако не мога да отглеждам банани в моя район, ами не садя банани. Вярно е, че има голяма безработица в някои от районите и че хляб няма, но това ли е начина?!?!
Първо да кажа, че не съм взел нито една стотинка от държавата, не съм и искал. Пчелина ми не е регистриран, но меда ми био та дрънка. А разликата в труда е голяма. Имам 2 км черен път, който се минава само с джип. Няма ремаркета, няма камиони. Миналата седмица се натъкнах на един софиянец с джип за 15 хиляди, заровил се безпомощно в калта. Явно решил да се повози човека ама не може да се прибере. Реших да го издърпам, замириса на изгорели гуми и съединител.
Друго какво да ти кажа, няма ток, няма течаща вода, има мечки, трябва да слагам ел. ограда, обаче крадат акумулаторите. Сега акацията е в разгара си, а аз подхранвам спасително, защото е студено. Като очертаеш 3км радиус около кошерите половината е гора.
В полето засега нямам желание да слизам. Всеки пчелар обяснява колко са важни пчелите с опрашването, което правят. В полето си карате кошерите до рапицата и слънчогледа, опрашвате им културите на фермерите, те за награда ви тровят и после олеле мале. А кой ще опрашва дивата природа ако няма ентусиасти като мене?
VES това че нямаш ток, вода и т.н. не значи че твойте проблеми и труд са повече от тези които пчеларстват из полетата... навсякъде си има плюсове и минуси а като цяло труда си е един и същ... а това че пчелинът ти не е регистриран по принцип не е добре...
Много е жалко, когато чета коментари, изпълнени с жлъч и завист. Независимо по какви причини. Вместо да се радват, че на другарчето му е провървяло, се чудят как да го спънат. Жалки хора, жалка държава...
По принцип си прав, но в този случай не си. Значи ако си сваля кошерите долу в селото и себестойността на меда ми стане два-пъти по-ниска имам моралното право да получавам субсидия, но понеже съм ги качил в чукара, и изкарвам два пъти по-малко с повече труд нямам право на субсидия. Така ли?
Имаш право и в единия и другия случай да кандидстстваш по тази мярка, но не е правилно да ползваш предимство защото си на чукарите. За това че си отишъл там ползваш ако искаш други превилегии, финансова помощ и т.н. за която тези от полето не могат да кандидатстват. В случая ще стане така че уж всички могат да получат нещо по 6.3. но ще бъдат удобрени само биото.
Тук може да обсъждате - http://www.strategy.bg/PublicConsult...=bg-BG&Id=2110
Извинявай но аз ако бях по чукарите изобщо нямаше да се вълнувам колко мед съм изкарал ако ще и по 2-3 кг на кошер да е ... и пак щях да съм достатъчно рентабилен но за да искам субсудия т.е. да участвам по-програмата ако виждах някакъв смисъл първо ще си направя труда да си регистрирам пчелина, и като ЗП, и някакси нямаше да ми е удобно да казвам на други колеги че аз имам по-големи права от тях щото съм био...
Постът не е насочен лично към колегата ves и не целя да се заяждам с него или обиждам
Тъй. Точките по програмата ги докарвам към 26 някъде. Оценка 7 600 евро. Това, че житото дето го сея ми дава оценка ама не носи точки го преглъщаме..... Това, че мама ме е изтърсила в ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАН район пак го преглъщаме...... Ама собствената ми държава да даде повече от половината на мойте точки на някой си..... щото бил БИО...... Пак ли да преглъщаме. Пич виж кво, имам предложение как да има пари за малко повече стапанства...... Да чуя твойте предложения, не ми се слушат......дивотии. Не си мисли, че ний тука на полето си седим пред телевизора на диванчето и паричките ни падат от тавана..... и подлагаме лигени и кофи.... ДА ЧУЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕ......
Мараката БИО има много работа да ви споделя моето мнение и моя мед е био,но не кандидатства.
Някой ако ми каже къде произвеждат БИО основи утре се регистрирам.
п.с. Неможе с на пра дядо кошерите да си БИО според мен.
Не е проблема, че си био или че не си. Проблема е отношението на държавата към нас. Пардон на каймака на елита.......А решение има, ама чакам колегата био да си даде неговото предложение.
Но не мога да разбера разбера само едно в теб 2500 лв за теб не са пари.До тук тая година съм извадил 50кг. мед от 136 кошера.Колко мислиш разход имам?
Ще ти кажа 2800лв,а кажи сега 2500лв малко ли са?
Не ми се спори за.............. Чакам предложението на колегата био.
Тъй. Явно няма да даде предложение. Тогава да предложим ние, от полето, дето за балканджийте сме тикви. След като държавата иска да бъде майка за БИО стопанствата, нека им даде 30 000лв. На такива като мен може да даде и по 20 000. Вместо на двама като мен, ще има за трима. А пък аз лично и на 15 бих се радвал. Още повече, че предишния период тавана е бил 15. Това е от мен по темата. А който си държи на лакомията.....си е негов проблем.
За теб имам друг въпрос от колко години някой хора лапат по тая програма?И защо всички сега си мълчат след тая кражба?Взема по денимис взема и по БИО,а кошерите му не отговарят по-нищо.На фирмата що не и се търси отговорност?Не давам аз сертификатите.
Според мен по тая програма трябва да декларираш какво си БИО, мед, прашец,пчелно млечице.Всички знаем и аз като начинаещ пчелар, че да спечелиш от едното губиш от другото.
10 точки от къде да изскарма курс по пчеларство но това май трябва да е нова тема която липсва
Опп, чакай сега ти имаш 136 семейства-поне така каза. Ако предположим, че си почнал от НУЛАТА, до достигането на тази бройка семейства, би следвало да си до такава степен запознат, че да не ти се налага да се обучаваш на тези курсове, които по съдържание са началото на азбуката в пчеларството. Последното го знам от 20 годишния ми син. Платих му курса, а той ми каза, че е било на вятъра, защото това което ги обучавали било половината от това, което е научил при мен в практиката.
kuline, ти как закрепваш БИО основи ако не е тайна,каква плетка изпозваш на телта?
Всичко е шменти капели в България има наи много био пчелари спрямо общия брои пчелари ,само Италия ни бие но там имат традиция в усвояването на лесни и грешни пари,държаватните органи ако изкат да направят една насрещтна проверка от къде толкова био основи са закупили коя е фирмата и ще лъснат ,на ямата е голяма и всички са се наредили и лапат .
От 4 юли започва прием на заявления по подмярка 6.3 от ПРСР 2014-2020
http://www.dfz.bg/assets/10628/%D0%9..._thumbnail.png Държавен фонд „Земеделие“ обявява прием на заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от ПРСР 2014-2020 г.
не се жалете кошерите на роднини прехвърлете.Няма да се оправи тая държава никога
Драги, не бързайте с ваденето на документа от БАБХ, опитваме се да го отменим като изискване, може и да успеем за този прием и да спестим по 120 лв. на пчелар.
Колеги как върви кандидатстването по 6-3 , остават 10 раб. дни . към момента са подадени 1150 заявления.
Днес подадох ! 30 точки без няколко десети :) Вътре съм :);):);)