Отварям тази анкета от любопитство, за да си изясним всички какъв процент от пчеларите в България имат регистрирани пчелини.
Анкетата е анонимна, за да могат всички спокойно да дадат честен отговор.
Преглед за печат
Отварям тази анкета от любопитство, за да си изясним всички какъв процент от пчеларите в България имат регистрирани пчелини.
Анкетата е анонимна, за да могат всички спокойно да дадат честен отговор.
Подал съм документите и до десетина дни ще е регистриран.
Аз все още не съм го направил това нещо, но възнамерявам до го направя тази година. В момента си изяснявам процедурата.
Искам първо да видя как ще ми потръгне и тогава ще регистрирам, че съм се захванал с абсолютно непознато нещо и тепърва откривам топлата вода.
Още веднага след публикуването на закона за пчеларството отидох при кмета, за да си регистрирам пчелина. Той за пръв път чуваше за такова нещо и ме прати при ветеринарния лекар. Ветеринарния лекар вместо да изпълни изискванията на закона за пчеларството и да ми регистрира пчелина, ми написа един протокол за извършен профилактичен преглед и ми поиска 5 лева. Този протокол си го пазя за спомен до днес. С това, търпението ми се изчерпи и приключих въпроса. Този опит ми костваше един ден от годишната ми платена отпуска. Като човек, работещ на постоянна работа в София, времето за подобни занимания ми е ограничено.
Аз още не съм, но мисля тази или най-късно догодина да се регистрирам.
Отдавна съм регистрирал пчелина в БАБХ иначе няма програмки и субсидиики :laughing:
Здравейте,
Несъм регистрирал пчелин. Имам 2 кошера. В началото на март ще се опитам да ги регистрирам в кметството. Предстои ми пенсиониране 2016г. тогаваааа, тогавааааа ще става каквото ще става. До тогава ще размножавам до колкото мога. Щом успея да ги направя 20бр. ще регистрирам с номер.
Бих искал да попитам: При регистрирането в кметството (след придобиването, закупуването на кошери) какво трябва да представям като документи, като док. от ветеринар и др. Предварително Ви благодаря.
Гласувам с "НЕ", но съм сигурен, че няма да мога да регистрирам тази год.
Поздрави, Г. Георгиев
Да регистриран съм с 97, но имам много повече и се чудя дали напролет да отида до ветеринарната служба и да добавя и другите
Колега ,давай за да не изпуснеш деминимиса.Тази година май ще се облажим.Еврокомисията е информирана вече.Само не могат да решат -12лв. или 12 евро.
Твърдо ДА за регистрацията !!! Не може всички да мрънкаме че нищо не било на ред , а когато трябва да покажеме ред с действията си да не го правиме . Лош или добър всеки закон трябва да се спазва .
Колега ,някой ще си помисли ,че се заяждам.На ,гледам и пръсчета ти сложили.Ама що не четете ?Човека пише ,че има регистрирани 97
кошера.Аз го съветвам да регистрира и останалите.Това с лека закачка.Защо теб те дразни -незнам. Заради мен няма нужда от промяна ,защото аз съм регистриран от незапомнени времена.:bigsmile:
трябвали след всяко изменение на броя на кошерите да бягаш до бабх
То един деминимис миналата година беше по 3 лв и 45 ст на кошер ....
Когато казах участъков имах предвид представителят на БАБХ. Защото другите ветеринари вече не може да се каже, че са участъкови по точно обслужващи животновъдният обект. Така е защото ветеринарите вече са като джипитата. Пчелина може да е в община А а обслужващият ветеринар от община Б, че и област.
ДА.Изказвам мнение : БАБХ да обучи проверяващите ветеринарни лекари и да упражнява някои контрол по тяхната компетентност по отношение на болестите по пчели.
Много съм любопитен, колко от тези 50 човека които са заявили намерение тази година да си регистрират пчелините са го направили.
Един човек не го направи.
Аз съм дългогодишен пчелар.Когато излезе закона се обърнах към мои приятел ветернар който е също пчелар- за съвет.Той ми каза да не се занимавам с глупости.Когато пчелина е с много кошери и правиш сметка да кандидатстваш по програма тогава си заслужавало.Така че честно казано незнам какво да правя.Водя си пчеларски дневник
и правя консултации с моят човек от време на време.
Преди Нова година общинския ветеринар ми каза, че излязла нова наредба за регистриране на животновъден обект./или е променена старата-не разбрах точно/. Има ли запознати по въпроса? И друго да питам- ако си направя втори ЖО на мой имот с 1 кошер постоянно в него а през годината карам на подвижно още Н броя, проблем ли е. И как стоят документално нещата?
Наредба № 10 от 1 април 2015 г. за условията за регистрация и реда за идентификация на пчелните семейства
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMa...45?idMat=93548
От 1995г. до 2014г. работих за БАБХ отначало когато започна регистрацията във ВетИС на БАБХ беше много лесно и ветеринарите почти се молеха на стопаните да се регистрират говоря за хора отглеждащи крави , свине, овце сега обаче е доста по трудно например обора трябва да има акт 16 и ред други условия. За момента по отношение на пчеларите процедурата е доста лесна и за почти никакви пари но ако стане като при стопаните отглеждащи селскостопански животни за хората желаещи да се регистриат може би сега е момента. Лично аз не съм въпреки че работя към лицензиран вет. лекар. Може би от мързел може би от генно наследство от 500г. че склонена глава сабя не я сече.Ако няма жалби ако няма адмистративни сгради като училища и детски градини в близост до пчелина ако няма заразни заболявания в населеното място на пчелина имаше и отстояние от майкопроизводителите проблеми няма.