Търся 40 бр. военнни сандъци ставащи за 9 рамкови кошери. Желателно е да са в северозападна България, че иначе транспорта ще е убийствен.
Преглед за печат
Търся 40 бр. военнни сандъци ставащи за 9 рамкови кошери. Желателно е да са в северозападна България, че иначе транспорта ще е убийствен.
Не знам кога ще се разреши влизането в завода в Горни Лом иначе там има стотици,лятото купих 360бр на цена 2лв.И останаха още много но падна страшно прехварляне и подбиране,защото има много счупени мухлясали и подгизнали от вода.Може да се обадиш и да питаш кога ще разрешат да се влиза вътре и да ги вземеш на 2лв иначе всеки ще те натовари отгоре с цената.
Влизат девет ама много трудно и не остава необходимото разстояние от крайните пити до стените. Въпреки това си има пчели по външната страна на питите и си работят, може би затруднено, но се справят. Проблема определено е във изваждането на първата пита при преглед. Аз съм с рамки с уширител и запрополяват малко и като е тясно става много трудно. Предполагам че рамки с наковани тенекиени уширители ще са по подходящи. Ако пък останат 8 рамки трябва и една преградна дъска 25мм защото иначе надграждат или пускат далак в края.
Лятото като ги купихме слагахме рамки не изградени за да видим как става всичко и 9 си ставаха нормално.Като се прибера в БГ ще го мисля.
Стават ама на основи, после изградят ли ги няма вкарване на 9тата, или ако я вкараш става страшно мачкане на пчели и след това жилене.
Пропуснах да кажа че рамките са без уширител,еми ако не стават 9 ще са 8 така или иначе с тая система работим но ми се искаше да сложа и 1 строителна рамка,без да намалям медовите рамки.
Бе , то и аз пролетта купих известно количество от там и все отлагах да отида да си закупя още колкото ми трябват , па то взе ,че гръмна и не съм много сигурен дали изобщо ще се занимават със сандъци след трагедията там. Нямам нищо против да ме натоварят с цената , но в рамките на разумното , примерно двойно или малко от горе.Цитат:
Не знам кога ще се разреши влизането в завода в Горни Лом иначе там има стотици,лятото купих 360бр на цена 2лв.И останаха още много но падна страшно прехварляне и подбиране,защото има много счупени мухлясали и подгизнали от вода.Може да се обадиш и да питаш кога ще разрешат да се влиза вътре и да ги вземеш на 2лв иначе всеки ще те натовари отгоре с цената.
Това не ми е проблем , аз ще ги използвам само за помощни семейства. А и идеята за по-тясна строителна рамка също ми допада , все пак восък си трябва ;)Цитат:
И са си чисти "осмаци", за девета пита просто няма достатъчно място.
За сега търсенето продължава!
Благодаря !
За цената съндъчетата са идеални.С малко преправяне, стават и за десет рамкови надставки,корпус или магазин.Аз ги купих по 5лв.
На тази цена и аз бих купил !Цитат:
Аз ги купих по 5лв.
Ако не намериш и не си на зор изчакай и предния път като гръмна завода временно бях спрели продажбите, но след време пак ги възобновиха, все пак те няма какво да ги правят тези хиляди сандъчета.
Колеги дайте някоя снимка на тези сандъци.
И аз купих едни 50-60 бр по 1.8лв уж за 9-таци ама вътре има едни дъсчици които много зорлем се вадят... и за сега съм го подредил под стрехите и чакат ред...
Дайте да видя, същите ли са?
Прикачен файл 2551 Съжалявам, но нямам снимки на съндъците в по-близък план.
Уж са почти готови кошери, но докато станат наистина такива верно е голем зор. Вътрешните кошаци /дъсчиците/ се вадят със секач и по голем чук. Аз лично им ковах надстройки за да влезне рамката, а не им правих нутове за да слезе на долу въпреки че има място, но има и доста пирони..... Изобщо много досадна и нервна работа, аз вече като ги видя тия сандъчета и ми се гади :mad:
Цеко, инък 120 лъва на магазина примерно и пак не се знае качеството.
Ааа , спамете си на воля ;) То по край спама и много интересни работи се казаха !Цитат:
съжалявам че оспамихме на колегата темата blush;
Моите са съвсем различни. За съжаление ни снимки ни размери имам в момента...
Аз миналата година взех от Козлудуй 50 броя по 5 лв., но са готови 12 -ци.Ползвам ги предимно за отводки или рояци.
Витоверт, зеге, а за 12 рамковите и фреза. Ако намереш си вземи от този модел http://pchelari.com/forum/attachment...4&d=1392629284 и се получава това http://pchelari.com/forum/attachment...6&d=1392545558, http://pchelari.com/forum/attachment...4&d=1392545557. Влизат точно девет плодникови рамки с уширител. От два сандъка се получава плодник и два магазина. А тук се виждат и 12 рамковите http://pchelari.com/forum/attachment...9&d=1375732775.
Много благодаря!Страхотни са ти се получили!
Адмирации!
А колко приблизително време отнема преправянето на един сандък?Но сумарно, с покрива,махането на кошаците и др операции?Че и време много няма, а и нали сме капиталисти, трябва да ценим времето си!/интересуват ме 9 рамковите/
А, тези сандъци от Горни Лом ли са?
Отново поздравления за резултата!
малко спорен е момента струва ли си да си губи времето човек, защото си е бая работа, при положение, че за 25-30лв се намират кошери втора употреба, на които им трябва само една боя....аз днеска си играх да разкулачвам 2 сандъка с различни размери, не е лесно!!....за капани за рояци и отводки бих ги преправил, но за кошери с магазини честно казано - не,...ще си купя втора употреба....дъските са дебели 2см, не знам дали е достатъчно за през зимата, начинаещ съм
Да попитам всички сандъци миришат на някаква химия ,само да ги обгарям ли или да ги дезинфенкцирам и с нещо друго и ако да с какво?
Преправянето е много тегава работа, аз първо пробвах с оберфреза да извадя нут за да може да слязат рамките надолу в сандъчето. Получи се само на първия сандък, после фрезерите започнаха да закачват винтове и пирони и се отказах от този вариант. Надстроих сандъците с 25 мм летви и работа горе долу стана, макар че разстоянието между дъното и долната летва на рамката е малко голямо. До тук ти трябва дрелка, зеге, циркуляр, чук и секач и железни нерви. Най големия проблем е ако решиш да режеш сандъците на две и да правиш от тях магазини. При срезването на 100 сандъка при положение че уж вадихме пироните в района на срезовете - а те са два - дърводелеца дето ги бичеше на банцига каза че сме ударили над 100 пирона :(. То не беше сменяване и точене на ленти, то не беше пцуване ...... Както и да е, без допълнителен дървен материал няма да стане, поне за капаците - военните сандъчета нямат толкова дълги дъски за капаците, както и за летвичките на магазините. Изобщо доста работа си е и както навсякъде така и тука няма нищо лесно.
http://www.tribali.info/bg/zavodat-v.../#.VLvcatKsVnM
Май ще има сандъци :yahoo:
Икономията-майка на мизерията!Ако сте истински пчелари никога не бихте си заселили пчелите в сандъци пропити с оръжейна смазка,парафин и кой знае какво още.Вие бихте ли живели в стая измазана с тези ,,био,,продукти?
Темата е ,че търся да закупя военни сандъци !
Не виждам някой да ти е искал мнението , икономията майка на какво е , и къде ще си заселвам пчелите !
И като за първо мнение в този форум ,ще те замоля по леко с квалификациите ,кой е истински пчелар и кой не истински !
ZAMPO,не исках да събудя такава гневна реакция,но повода да се включа е впечатлението ми от голямото залитане по търсене на военни сандъци в последно време включително и от мои познати.Ако сте изучили биологията на пчелите и високо хигиенното гнездо което изграждат,ще разберете,че тези сандъци са в пълно противоречие и сигурно са вредни.Тъй като съм извършвал инвентаризация на въоръжение и боеприпаси мога да Ви опиша ,какво има вътре-например оръжие дебело смазано,увито с намазнена хартия и някакъв вид абсорбатор,който да поеме евентуално проникналата влага.На нас гледат като сметището на Европа и тук се носят за утилизация боеприпаси от къде ли не/при последния взрив в Лом боеприпасите бяха от Гърция/ допуснете,че нашите братя от НАТО са ни изпратили сандъци в който са съхранявани хубави изделия от обеднен уран?А аз допускам,че има такива.Много може да се каже по темата,но извода е един-това не трябва да бъде жилището на пчелите.Преди години разковавах палети-убийствен труд и голяма глупост.Сега си поръчвам 3см.талпи в един дърводелски цех и себестойността на един корпус Фарар ми е 3.50лв./отгеждам 50бр семейства в кошери Фарар.Страхотна технология/Кошерите ги изработвам сам.Купете си абрихт с циркуляр,продават ги втора ръка на добри цени.А що се касае за първото ми включване въздържал съм се да влизам в подобни спорове,защото констатирам ,че имам да кажа много неща на човечеството,но то още не е готово да ги чуе.Приятелско намигване и пожелания за успех.
Казвай чакаме с интерес
Сандъците са от Български противотанкови мини , за какъвто и да е Уран и дума не може да става. Сандъците ще бъдат използвани само за запасни майки и ще бъдат надлежно измити , обгорени и дезинфекцирани !
Ми първото ти включване , беше директно с бутонките напред , за това имаше и такава реакция от моя страна ;)Цитат:
А що се касае за първото ми включване въздържал съм се да влизам в подобни спорове,защото констатирам ,че имам да кажа много неща на човечеството,но то още не е готово да ги чуе.Приятелско намигване и пожелания за успех.
Здравей колега.Аз си купих от Козлодуй,същите са като на колегата Желязков.Стават за осмаци и преградна дъска.Ползвам ги от две години и съм доволен.Преди време питах в сайта и показвах снимки.Преработката не е трудна.Когато ги стеснявах оставях място за заковаване на летви за рамките.Не съм ползвал оберфреза.
За съжаление в Козлодуй много отдавна няма .Цитат:
Аз си купих от Козлодуй
Трябва да проверите в РУСЕ или около него защото мисля че оттам ги докараха.Дали не беше Дунарит или нещо подобно.Търси по нета и ще ги намериш.Там може да има голямо разнообазие.
Споко ,колеги в нашата добре уредена и спазваща всички закони държава в която всеки който е згазил лука като собственика на завода в Горни Лом получава опрощение.Така че помнете ми думата завода ще започне пак работа и то няма да е далеч във времето.И отново ще има сандъци,там има хиляди поне камарите който видях миналата година юли месец.Жалко само за хората който загинаха и дано има възмездие.
Май военните съндъци подбиха позара на дърводелците!Как ви се струва.За мен съндъчетата са си много добри.А който се притеснява, да си купи мед от големите вериги.
И за мен също са добри.Отстрани не съм имал далаци,но ги разширявам своевременно.Оставям отгоре да е по голямо разстоянието,по удобно е за подхранване с медови пити.Мисля да изрежа капака на сандъка (ПОД ХРАНИЛКАТА) и да сложа мрежа.Мисля по този начин да подхранвам с медови питки.
Малко офтопик. НИКОГА ама НИКОГА не си правете експеримента от горните снимки - диск за циркуляр на ъглошлайф. Има и по-лесни и безболезнени начини да се направите инвалид.
Познавам двама препатили - единия с приполовена капачка, другия с отрязани сухожилия...
Иначе за сандъците, обаждате се на портала в Дунарит, искате магазина, питате какви сандъци има в наличност, кога мога да ги взема, нагласяте един ДИЗЕЛОВ автомобил (бус, камион) и отивате да ги товарите.
На портала преди имаше изкарани мостри...
Наистина изглежда самоубийствено .. макар че съм виждал хора да се опитват да режат дърва с него. Ентусиасти!
Посоченото циркулярно трионче има максимални обороти около 4-5000, а машината развива два пъти повече, т.е има опасност трионът да се пръсне или поне някой зъб да изхвърчи като види зор. Отделно при посочените обороти и липса на застопоряване, машината много лесно става неуправляема.
Както каза Корчев по-горе, има доста по-лесни начини да се осакати човек. Има и доста снимки на сравнително успешни опити в нета. С две думи - не ползвайте такива доработки.
От този вид си вземи,но от по-читава марка,:cool:
Прикачен файл 3488
Благодаря на Цеко че реагира изключително бързо сега лесно се ориентирах и аз.Само капака как би било най-удачно да се направи.Плаки имам купувал съм ги преди години исках да правя капаци само от плаки и фибран отдолу но не намерих удачен (лесен ) начин да ги огъвам и да стават човешки
Късите дъски на капаците са от оригиналните капаци, а за дългите съм ползвал допълнителен материал. От горе съм ковал фазер, височината на капака е 10 см.
За огъването на плаките си има чалъм(номер), но майсторите си пазят тайните. Най-добрият начин който съм намерил досега е на преса. Най-елементарната преса се прави от няколко винкела и добра маса. Виж малко клипове и ще ме разбереш -> https://www.youtube.com/results?sear...y=sheet+bender
Плаките трябва да се огъват бавно и без голяма сила. Ако ще обличаш целия капак, то трябва да снаждаш 2-3 плаки. Не е проблем, но отнема време.
Ако нещо не ти става ясно, питай и ще се опитам да го обясня.
Зависи от размера на плаките и на капака, конкретно за капаците на моите военни сандъци съм купувал плаки от Монтана (размера не го помня, а ме мързи сега да ходя да ги меря,) които ставаха идеално без да се режат или наставят. Идеята само плаки и фибран според мен не е добра - капака ще бъде много лек и вятъра ще го отнася много лесно.
Май тази година няма да се продават военни съндъци в горни лом, звъня вече втори месец и не могат да ми кажат.