Първоначално публикувано от
Mateev
Щом си имал работници, значи знаеш какви са проблемите с тях. 90% от проблемите на една фирма са проблеми с работниците. 90% от времето на всеки един мениджър се губи в организацията на тези работници. 90% от белите коси на всеки един мениджър се предизвикани също от работниците. 90% от щетите, 90% от гафовете, 90% от издънките, 90% от времето, 90% от усилията и т.н и т.н - 90% от всичко е свързано именно с работниците и с техните индивидуални характери, мързел, крадливост, непочтенност, неопазване и повреждане на фирмената собственост, пиянство, идване на работа ненаспал се, разсеяност, злоба, саботажи, сплетни, междуличностни конфликти, трудови злополуки поради глупост или невнимание, неспазване на заповеди и т.н и т.н.
Няма как да го разберете, ако не го пробвате.......
- Аз ги инструктирам как да се пазят от пожари, а те след два дена запалиха гората.......
- Аз им казвам да не отсичат овошки и въобще дърво, по дебело от 10 сантиметра, а те отсичат няколко огромни ореха, и после се опитват да изгорят дънерите, за да не разбера какво са направили......
- Комплектовал съм всяко едно превозно средство с пожарогасител, аптечка, гидория, фенерче, ножка и спъсък с още 30 други важни и необходими неща и всичко това е изпокрадено.
- Няма неблъснато превозно средство. Няма непотрошена кабина, в която ако влезеш, мислиш си че са минали хуни.
- В стаите с новите им лични шкафчета, където се преобличат, все едно е тоалетна - както на вид, така и на миризма. Хаос, безпорядък, мръсотия - липсва само лайно в центъра на стаята.
- В имота има над 50 камери и въпреки това те се изхитряват да откраднат нещо или да направят някаква мизеря, която да не може да бъде проследена.
- Ако на работника му кажеш едновременно да свърши 3 неща, той забравя за двете, а третото го свършва некачествено и непълно.
- Има работници, на които трябва да им обясняваш 15 минути за работа, която ще отнеме само 5 минути.
- Има такива, на които ти им приказваш, а те блеят отнесени в някакви си лични проблеми. Най-накрая го питаш "Разбра ли?", а той ти отговаря "Какво какво, я кажи пак?"
- Има работници, които не ти дават думата - ти им обясняваш, а те те прекъсват и приказват повече от тебе. Най-накрая тръгват уж да свършат работата, но всъщност те не знаят какво трябва да се свърши.
- Има работници, които лъжат и дори сами си вярват. "Абе ти добави ли дърва в котела?" "Да шефе, преди малко". Отивам до котела, а той изгаснал.
Да продължавам ли да пиша??????
Вече съм цяла енциклопедия по въпроса.......
Да, има свестни работници, но те са рядкост. Но дори и свестните - ами всеки от тях си е със собствен характер, собствени разбирания, собствена псохология. На мениджъра непрекъснато му се налага да се адаптира към нивото и характера на всеки един работник, ако иска да му възложи задачата по правилния начин, и тя да бъде изпълнена с колкото се може по-малко гафове.
Няма как всичко това да бъде разбрано, ако човек не се сблъска с него. И каквито и коментари да ми правите на този мой постинг, аз веднага ще ви задам контра въпроса - "Ами ти лично пробва ли го?"
И най-масовото - ЗЛОУПОТРЕБА С РАБОТНОТО ВРЕМЕ - правят го 99.9% от работниците.
ЧАСТПРОМ с ресурсите на фирмата - правят го над 50% от работниците.
БЕЗОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ към ресурсите на фирмата - правят го над 50% от работниците.
КРАЖБА НА ФИРМЕНО ИМУЩЕСТВО - не знам колко го правят, но от моя гледна точка това си е 100%. Сапун да им купя - някой ще го открадне. Тоалетна хартия - някой ще я открадне. Химикалки и моливи - и по 1000 бройки да им давам на месец, в края на месеца няма да има нито една. Оборудване на транспортните средства - краде се за по-малко от месец. Едни инжекции УРБАЗОН им купих и ФЕНИСТИЛ за ухапвания от насекоми - ами и това го окрадоха. Това ножчета, отверки и други инструменти - окрадоха ги. За 10 години сигурно съм купил 1000 отверки.......
На вас може да ви изглежда невероятно, защото си казвате "Аз не съм такъв". Да, ама за мене това е ежедневие от дълги години. Нищо вече не може да ме учуди. Дори съвсем сериозно питам директорите си "Тази нощ нали никой не успя да запали завода?".