Която и партия да дойде на власт, повтаря се едно и също! Държавата защитава престъпниците!
Преглед за печат
Която и партия да дойде на власт, повтаря се едно и също! Държавата защитава престъпниците!
Правителството на САЩ се опитва са спаси намаляващата пчелна популация
Сет Боренщайн, Асосиейтед прес
19.05.2015 (днес)
Федералното правителство се надява на обърне намаляващата пчелна популация и тази на пеперудата монарх, като направи федералната(държавната) земя по-добра за пчелите и отдели повече средства за изследвания и обмисля използването на по-малко пестициди.
Учени казват, че пчелите са жизненоважни за опрашването на много култури, но се наранени от комбинация от лошата диета(малко и некачествен прашец и нектар), акари, болести и пестициди. Планът на САЩ е да използват всички налични средства и методи, от държавни служители до граждани да направят каквото могат за да спасят пчелите, които добавят над 15 милиарда за икономиката в САЩ, според Джон Холдрен(научен съветник към Белия дом).
"Опрашителите са мъчат"
Холдрен казва в пост към блог, цитирайки ново федерално проучване, според което пчеларите са загубили повече от 40% от семействата си през последната година, въпреки, че по-късно са ги възстановили чрез отводки. Той още казва, че броя на пеперудите монарх прекарали зимата в Мексиканската гора е с 90% по-малко или повече отколкото през последните две десетилетия и поради това САЩ работи с Мексико за разширяване на монархския(монархическия) хабитат в южната част от страната.
Планът изисква възстановяването на 7 милиона акра(28328 km2) пчелен хабитат през следващите 5 години. Многобройни федерални агенции ще трябва да намерят начина да отглеждат растения на федерална(държавна) земя, които да са по-разнообразни и по-добри за пчелите за храна, тъй като учените са разтревожени, че големите монокултурни земеделски земи нарушават пчелната диета.
Планът не включва сами "американската агенция по горите", която контролира много земя. А дори и департаменти(регионални агенции) които нормално не се занимават с това, като тази по жилищно строителство и урбанизация и департамента по транспорт, ще трябва да включат добро за пчелите озеленяване на техните терени и в субсидирането.(Пояснение: Като се дават субсидии ще се залага като задължително включването в проекта на стратегията за пчелите. Нещо като задължителните зелени площи в България. Все едно ако искаш пари от ЕС фондовете, то трябва да включиш в проекта си стратегията за пчелите)
Тази част от "плана за пчелите" е одобрена от учените които ги изучават.
"Тук, ние можем да направим много за пчелите и другите опрашители" казва професора по ентомология към университена Мериленд ванЕнглесдорп, който поведе федералното проучване което откри големите загуби на семейства. "Това е нещо, което трябва да ни развълнува и откоето да бъдем обнадеждени" Има само една надежда за пчелите и тя е да прекарват значителна част от годината в безопасна и здравословна среда. Явната липса на такива места(среда) е притеснително. Това(стратегията за пчелите) може да промени това"
Експертът по пчелите към университета на Монтана, Джери Броменшенк казва, че усилията които федералното правителство полага показват , че най-после осъзнава, че използваемата зема е ключова за пчелите.(неточен превод - University of Montana bee expert Jerry Bromenshenk said the effort shows the federal government finally recognizes that land use is key with bees.)
В имейл Броменшенк казва: "От моята перспектива, това е знак за събуждане". " Опрашителите имат нужда от защитени райони с адекватни киличества висококачествени ресуси за храна и хабитат, относително освободени от токсични химикали, и това включва замърсители както и пестициди и други аграрни химикали."
Администрацията предлага да похарчи 82.5 милиона долара(144.8 млн лева) за изследвания върху пчелите през следващата бюджетна година и до 34 милиона долара(59,7 млн лева) веднага.
Агенцията по опазване на околната среда ще забърза изследнията по безопасност на широко използваните неоникотиноидни пестициди, които са временно забранени в Европа. В доклада се казва, че няма да одобрява нови използвания на пестициди докато не се направят повече изледвания.
Директорът по околната среда към групата "Център за биологично разнообразие", Лори Ан Бърд казва: "Не предприемат достатъчно смели стъпки: има признание, че иам криза". Тя казва, че пчелите не могат да чакат изготвянето на повече изследвания на неоникотиноидите и не ходиш на втори и трети автомонтъор, когато първия ти е казал, че спирачките ти неработят.
В доклада се говори за тънката линия между нуждата от пестициди в помощ на агросектора и вредата която те могат да нанесат върху пчелите и другите опрашители.
Още по-малко, когато както се казва в доклада "ефекта от пестицидите е приоритет на федералното правителство, след като пчелните опрашители и контрола върху неприятелите са жизнено важно за успеха на агросектора"
Превода не е перфектен, но колкото успях - направих.
Здравейте,
Дамяне, (пост 965) няма ли начин да накараме тези от "монсанто" да си дължат търтеите вързани?
Поздрави, Г. Георгиев
Виж опита на земеделците в САЩ и ще ти стане пределно ясно как големите пари поръчват музиката. Пуснем ли ги един път и после ще съжаляваме поне докато сме ние живи.
https://www.youtube.com/watch?v=7O3T5d6aNnw
Гледай това и ми кажи къде е грешката. Същото е и при пчелите, но ние явно все още не сме го разбрали.
Global Gardener - Permaculture with Bill Mollison (ТОРЕНТ)
Здравейте,
Дамяне, много ми е беден "Инглиша". В общи линии: Против безконтролното пръскане съм, на какво ли не, с какво ли не. Против съм и ГМО-то. А то стана една.... не е за говорене. Като дете това е 60-те години гледахме около 1.5 дка ягоди, толкова съм изял, че сега не ги и поглеждам. Но, преди няколко години съпругата ми купи от някъде една пластмасова кутийка, а вътре едни червени готини, страхотия. Но, само да ги гледаш, отхапах от една и я изплюх, отврат.
Извинете ми за лиричните отклонения.
Поздрави,
Г. Георгиев
"Мнения 376 и 378 от 21.08.2014г....Цитат:
Изобщо не изкривявам темата.Както писах и аз,технологията като такава има голям потенциал и аз съм ЗА нея,но това което описах се случва в реалността,точно в този момент.Аз съм за технологията която е с хуманни цели защото съм human, сиреч човек.Начина по който се промотират и налагат съвременните ГМО продукти е античовешки и затова съм против ГМО културите.Отделно стои въпроса,че за да се проявят негативите във времето, на уж "недобре комбинираната" ДНК може да няма кой да е против.
С какво ни удивлява природата - с разнообразието си,това е нещото което ни носи емоции.Няма значение дали това са животни,растения или хора.Представи си сега световно наложен модел с пет вида царевица,пет вида ориз и т.н..Мислиш ли,че това ще ти хареса?По-големият въпрос е ДАЛИ НА ПРИРОДАТА ЩЕ И ХАРЕСА?Когато разсъждаваме,ние сякаш се отделяме от природата и си мислим,че сме над нея.Всъщност,ако природата не й хареса това което става, автоматично ще се отрази и на нашите тела-ние сме част от тази същата природа.
Не отговори на въпроса в долния казус,интересно ми е какво ще направиш,защото това се случва в момента с всички фермери,до които се засаждат ГМО култури.А относно лошите хора - психологията отдавна е доказала,че манията за власт и пари е присъща на дегенератите,тоест обратното на добри хора.Смятам,че ти си наясно с качествата на хората по върха.Това което се случва в момента е геноцид и желание за тотален контрол.Трябва да съм луд за да подкрепям процеси водещи до моето поробване,а моите деца да нямат поколение.В далечното бъдеще сигурно ще се променят нещата,но трябва ли да покрепям геноцида,просто защото технологията имала голям потенциал.Моят инстинкт за самосъхранение ми казва,че това което представляват ГМО културите в момента са чисто и просто едно много удобно оръжие и от мен зависи дали сам ще лапна дулото или ще се боря това да не случи.Очаквам твоят съвет към фермерите - как да реагират когато дойдат костюмарите."
Това е напълно нормално, сортовете са други, а и технологията е различна. Почвата е толкова бедна, че се чудя как изобщо изкарват нещо от нея. Направо унищожават земята с химия и лоши практики. Правил съм разсад(домат) в тор от червен калифорнийски червей и стъблата бяха 1см дебели, а височината беше само около 15см. Имам съсед агроном и той не можеше да повярва какво развитие имат. Със същите семена растения засяти по-рано са много по-дребни. Отгоре на всичко съм пускал една шепа червеи в саксия със загнила палма и резултата беше, че тръгна да върви сякаш беше на стероиди. Червея не се храни с живи растения, а само със загнилите части, което спира развитието на бактериите и гъбите и вкарва кислород в кореновата система. Корена трябва да е на каша, че червея да го яде, а такъв корен е изгнил и само вреди на растението.
Мога да напиша книга по темата :) и точно покрай червея започнах да се интересувам от бактерии, гъби и пчели :)
Как очакваш ягода която е отгледана в хидропонна система с един господ знае какви изкуствени торове, да има онзи вкус който помниш?!?! Няма такива филми, всичко е бизнес и никой не се интересува дали на теб ти харесва.
Много хора си мислят, че модерните технологии са евтини решения на стари проблеми, но това изобщо не е така. Това, че виждаш цената в магазина "Домати - 3.50лв" изобщо не значи, че реално цената е такава. Скритата цена я виждаш само ако пожелаеш.
За този домат трябва да платиш:
- 3.40лв в магазина
- Субсидиите които ти ги вземат от данъците
- Здраве
- Цената на земята, която се амортизира
-Транспорт,който включва цената на горивото, цената на металите, цената на пластмасата, цената на стъклото, цената на труда и т.н. А в цената на горивото е скрита цената на войната в Афганистан, цената на здравето на хората и т.н. и т.н В цената на металите плащаш скритата цена на труда, цена на горивото по-горе, цена на здравето и т.н и т.н В цената на пластмасата плащаш субсидии, цена на нефта и скритата му цена, цената на здравето и т.н и т.н В цената на труда влизат още хиляда фактора и "накрая няма край". :(
Накрая става толкова абсурдно, че от 3.40 си платил сигурно 20-30лв/кг домати. А дори и да не си ги платил, то децата ти ще ги платят. И тъй като искаме всичко сега и веднага, започва едно задлъжняване и прикриване на цени и се въртиш в един кръг докато ти се завие свят. За да няма цена 20-30лв/кг, даваме държавни субсидии и регулираме(скриваме) реалната цена която плащаме.
Ако се чудиш каква е тази търговия с въглеродни емисии, отговора е по-горе. Всичко това се плаща и сметката се трупа с лихвите. Скритата цена на въглеродните емисии са разходите които СВЕТА трябва да направи за почистването на планетата.
Реално е добре прикрит метод за натиск върху Китай, Индия, Япония и други силно индустриализирани държави, но това е друга тема. Примерно Китай продава метали на загуба и то от много години, но това е национална политика. Като си купиш нещо от Китай, то ти си го плащаш, но отново цената е маскирана.
Само погледни транспорта и ще ти стане ясно каква е реалната цена на плодове внос от Австралия(примерно).
Че...накратко гадната ягода е цената която плащаш за алчността и глупостта на политиците ни и мачкането на родното производство. Надявам се, че не съм те отегчил много, но това е възможно най-кратко обяснено.
С пчеларството е същата работа, плащаш си цената на акарицида, но не го виждаш ясно.
На меда ще пише къде е добит
От етикета на меда вече ще научаваме къде е бил добит продуктът. Това гласи прието от правителството постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Поправката цели изискванията в търговската мрежа да се приравнят към влезлите в сила от края на 2014 г. нови европейски правила в защита интересите на потребителите. Според новите изисквания поленът няма да се изписва като съставка на пчелния мед, тъй като е негов естествен съставен елемент. Промените влизат в сила от 24 юни, а продуктите със стари етикети ще се предлагат до изчерпване на количествата.
Здравейте,
Дамяне, за съжаление МНООООГО си прав. Не се бях замислял в такава "дълбочина". Според мен трябва да се опитаме да направим нещо. Какво, не ми идва на ум, но вече има КБП, възлагам големи надежди, че тази организация няма да бъде като досегашните и "ще промени света". Това няма да стане ако ние се спотайваме в ъгъла, всеки от нас не трябва да стои и да чака някой друг да му "прегледа кошера и сложи магазините", а той само да вади меда. Не съм достатъчно напред с "материала" и нямам необходимите знания, НО СЪМ УБЕДЕН В НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРОМЯНА. От някъде трябва да се започне. До колкото знам в България не се отглеждат ГМО култури, но дали е така...... "кой ще ми каже"? Ето нещо което КБП може да провери, в смисъл да изисква от съответните министерства - има или няма. Могат и да се вземат проби и да се дават за изследване. Просто с това което прочетох ме "хвърли в тъча". Нямам думи колко е зле работата.
Поздрави, Извинете ме за разхвърляните мисли. Г. Георгиев
Въпреки забраната за това, в България се гледа ГМО на много места. Понякога ги маскират като нови сортове на някои от нашите хибридни центрове и развойни фирми дори.