Само едно ли бре? Много си скромен, с тия наши възможности - охо и папа ще те направим.
Преглед за печат
Днес, не се влиза в морето! То си взима дължимото, пазете се! Не е шега!
Тянка, виж да го укротиш до утре, че тръгвам натам!
Няма проблем за утре- заповядай, и дано се видим!
Живи и здрави Тянка, ще се чуем по телефона!
Баси късмета, да дойдеш на море и да те вали дъжд!:mad:
Прикачен файл 7191
Калинчо, ей такова време ти трябва! Пивко!
Знаете ли, че във всяка смокиня има по една умряла оса?
http://www.highviewart.com/znaete-li...-osa-3588.html
Тя темата за цена на меда май се превърна в тема за себестойноста на меда и има ли тя измерение.
Та взимам лист и молив, и почвам по споменатите от пчелари и не дотам, методи.
Тази година направих отводки от някои кошери. Поради дъждовете, а и поради пчеларската ми непригодност, останалите се роиха.
След дъждовете времето засуши много бързо. Когато отводки, рояци и отслабените семейства бяха в готовност да събират мед вече нямаше нектар. Всичко беше изгоряло.
В следствие на това утроих броя на семействата и не съм изкарал нито един килограм мед.
Та от 30 семейства станаха 100.
От цялата методика не ми стана ясно амортизации на 30 кошера ли да смятам или на 100.
Иначе другите разходи и часови ставки съм ги сметнал до стотинката - 28 256лв. и 43ст.
Понеже завърших образованието си с двойка по аритметика, питам един даскал каква е себестойността на моя мед.
Гледа завалията, пули се и вика на нула не се дели.
Викам аз не те карам да ми делиш на нула, а да ми сметнеш себестойноста на меда.
Той вика: Какъв мед бе, та ти нямаш мед.
Утре ще отида да извадя от някой плодник 1кг. мед, хем да му докажа че имам мед, хем да ми сметне себестойността на меда.
При това към гореспоменатата сума, ще трябва да добавя разходите за ходене до пчелина, за миене и дезинфекция на центрофугата и часовата си ставка.
Дори мисля на даскала да му кажа какви методи съм срещнал във форума. Не за друго, а за да го улесня човека.
Само не разбрах какво да правя със себестойността на прашеца, прополиса, восъка и отводките, и рояците.
Да ги добавям или да ги изваждам от себестойността на меда?
Опа, а тяхната себестойност как се пресмята? Правилно е казал Конфуций: "Еба.о си е майката."
Та при цялата тази ситуация, като дам всичко на един кадърен счетоводител, той най много да ми направи баланса / т.е. събиране и изваждане/.
Хубаво че няма делене, иначе не го виждам с деленето на нула.
А то баланса какво общо има със себестойността на меда, при положение, че като правя разходите /напр. храня/, това се отразява и на другите пчелни продукти, а не само на меда.
П.п. Тия отводки и рояци дигнаха разходите много, иначе приходите са като на бай Иван текезесаря - един голям ...
Дето се вика, имал си дал си! Пий сега една вода студена! И другия път търси сметката преди, а не след това.
При наличие на добре охладена бира, препоръката ти за студена вода, ще я приема като изчислителна грешка.
Тя, бирата малко ще вдигне себестойноста на меда, но в тия жеги мисля, че няма да бъде фатално.
Адаш и при мен е така ама се успокоявам (заблуждавам) че разходите за тази година че ще се изплатят догодина (част от тях) ама ако и догодина се роят какво ще правим не знам.Аз вече започнах да отремонтирам старитр 12ци.
При мен няма силна паша. Само буреняци и треволяци.
Миналата година от три кошера направих осем отводки и изкарах 65кг. мед.
Средно по три отводки и по 20 кг. мед от кошер. Пашата беше слаба, но я имаше.
Тази година сушата е жестока. Такава година имаше преди около десетина години.
И тогава по средата на юни спря да вали и заваля чак по средата на октомври.
За тази година не съжалявам. И без това исках да увелича броя на семействата.
Да се надяваме, че такива лоши години ще има през 10 години, та и по-нарядко.
Тази година и аз май само с отводките съм напред. Успокоих се, че и другаде няма мед... Като не изкарах да напълня тенекиите, поне си напълних свободните сандъци.
Снощи тия момци се прибраха доста шумно и весели ! Тази сутрин една част спяха на изтривалката, а друга бяха дори под нея .Прикачен файл 7211
Извода: внимавайте с алкохола и жените !!!!!!! Иначе : наздраве!:bigsmile:
http://www.168chasa.bg/article/5695706
Това си е за цената на меда. Но да не дразня колегите го пускам тук. Тази статия дава обяснение, защо всички недоволстваме от ниската цена, а никой не казва, или не знае колко му излиза производството на пчелен мед!
България е страната на оптимистите. Песимистите отдавна се изнесоха.
Ние сме единствената нация, която отговаря с "Ей ся идвам!" на въпроса "Къде отиваш?"
Първи по нашите земи са живели трушийците, по-късно са се заселили и ракийците и така са се получили тракийците...
Ейй, браво! Наздравее, с толкова чушки голям огън ще гасиш
сега вече съм на бира.
http://prikachi.com/images/895/8866895Q.jpg
Като гледам статистиката за дохода и направо се почудих за какво да гласувам:bigsmile:.За коя година е?В кой район е?И като гледам колегите как се напинят,а нещата са толкова прости просто трябва да се прочете,,ДОБРИ ПЧЕЛАРСКИ ПРАКТИКИ,,и темата може да се затвори.:bigsmile:Стратегии много има,но крайния резултат е важен;)
https://yandex.ru/images/search?text...k=1&source=wiz
мой приятел ми изпрати тия снимки
жената купила едно саламче на попов ,,БУРГАС ,, и суджук на къртеви
не са лоши само бирата дето почна да свършва:bigsmile:
Ами за нея, какво си е купила?
Чета колко тежи една рамка с мед и се чудя да ли е стара или нова изобщо не чух какво си е купила:bigsmile:
Е що се чудиш? Искаш ли да ти пратя снимка на една стара, и на една нова върху кантаря?
Точно за таз годишните иде реч. Още са по кошерите.
жорката направо ма шашва от де толкова инфо имам чувството, че от 24 часа 28 чете:bigsmile:.Как викаше бай Иван липата ,,много знай момчето,,
Ще,ще! Не надграждат щото си програмаджия и професионалист. А аз съм аматьор и още ги уча да градят, че и да надграждат! Пък и ми е кеф да ги правят двойни. А липа тая година ядох от Троян, ям и от Разград. От Бояна и Златарица салам Бургас- не ща! Наздраве!
Нали знаеш, че от рамка до рамка има разлика. А и съм забелязал, че пчеларите са мнително съсловие. Друго си е кантара!
Трима пчелари си споделят кой колко мед е извадил от най силният си кошер
-Аз като свалих магазините и като ги сложих на кантара го счупиха -казал първият
-Аз като сложих магазините на количката и тя се счупи-казал вторият
-А аз като ги сложих на каруцата
-И ти счупиха каруцата -попитали първите двама
-Не бе излезе един кърлеж и ми изяде коня
[QUOTE=бат тянко;103424]Ами за нея, какво си е купила?[/QUOTE
https://media.giphy.com/media/uSQcn93YgONt6/giphy.gif
Тая тема за доходноста ме депресира:bigsmile:само аз ли не мога да вадя мед и съм на загуба:bigsmile:
Дакааааааааа вчерашният празник важи ли за днес,че ми хареса и продължавам.....
Ачка виде ли ги нащите момчета снощи?Голям резил с тая масичка:bigsmile:.На витамини с бира:bigsmile:.Аз им писах че мой да не изземят,но не знам спрели ли са.
Не ги мисли.Те импровизираните масички често са по добре от нагласените.Ще иззимуват,но трудно ще осъмнат...
Току що осъмнах! Добрутро! Ама не заради масичката, а заради нощната смяна. Прав е Ачката, за добрия мохабет, и за добро ....... подложка не е нужна! Друмев, това в бурканчето с жълтата капачка не са витамините, а крем мед.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j...EauLMeoBUscqbg
Имаш ли нещо общо?:bigsmile:
Не помня?!?
http://prikachi.com/images/639/8870639f.jpg
вземай си я по редовно
За дохода, пак да кажа, който не е доволен на врабче, и бивол да му дадеш......все тая. И малко извърташ въпроса, ама аз пак да питам- Когато си решавал да ставаш “пчеловъд“ появявал ли ти се е “някой си“ и да ти обяснява, че не си дава знанията безплатно? Пардон- даром.
Към Валентин.
Отговарям ти тук, защото не искам да спамя в темата за Вароатозата (макар вече да го направих). Никой не ми е обяснявал, но и никой нищо не казваше. Чувах само това не става, така не се прави и т.н. Само чичо Гоцо от селото и Младен Котларски са ми давали ценни съвети, всичко друго е плод на стотици часове четене, опити и експерименти. Аз съм егоист, ще си ги запазя за себе си и приятелите си. За това и доходите ми от пчелите, се различават от тези на повечето колеги.
Няма печатна книга в която да има повече ценна информация от колкото тук във форума. Но за да се стигне до нея, трябва да се чете. Само че, идва НОВИЯ пчелар и праска НОВА негова си тема, как се прави това или онова. И като му посочиш къде е информацията, ти казва - Аз 100 страници няма да чета за това питам. Ами питай си, на мен ми дреме на ..... за твоето питане. Които иска да отговаря, аз съм пас.
Хареса ми най вече за приятелите.И аз сега съм като теб преди години.но не трябва човек да е егоист. Ти си преценяваш на кой да споделиш знанията си.В Елена имаме една поговорка,,Направи добро да изядеш дърво,,
Да харесам ли.....да НЕ харесам ли..... Само ще кажа, че на мен пък АБСОЛЮТНО никой, нищо не ми е казвал и показвал освен момчето дето ми даде първите отводки, ми показа майката, търтея, пчелата, пилото.......И СИ ЗАМИНА. Е вече има интернет, клипове, информация...... Ама и аз не харесвам.....както каза Друмев- егоизма......
Валка ти бидон купи ли си вече:bigsmile:
Имам предложение..Към долните бутони да се добави и въпросителна. Защото чета и препрочитам, някои постове по три пъти. И не мога да разбера за какво иде реч? Въпреки, че нямат правописни грешки.
Да не забравиш ако се срещнем някъде да черпиш.
http://prikachi.com/images/639/8870639f.jpg ето ти решение на проблема:bigsmile:
Валка де се загуби бре за бидон ли хукна:bigsmile:
Ми восъка не го кисна. А когато топя пити първо ги слагам зад преградната да ги осмучат пчелите и тогава топя. А в момента топя само разпечатки, промивам ги, вече по 3 пъти и ги топя.
Мен така ме на учи бай Драган маната да ги кисна и да им сменям водата.Викаше тая чернилка може да ти оправи гъбичките на краката ако ги киснеш редовно:bigsmile:
Аз само сравнявах, че ми се пръскат питите. А миналата година не беше така. И явно проблема е бил в съда дето истива восъка. Е вече го няма проблемаhi;
Дрождите какво ги правите?