При този внезапен студ в София, след толкова топли дни през изминалия месец, дано да оцелеят :)
Преглед за печат
При този внезапен студ в София, след толкова топли дни през изминалия месец, дано да оцелеят :)
Лешникът цъфти и пчелите доволно взимат прашец.
Добра снимка си направил ;)
Добре изглежда пчелата на снимката :), като гледам зимата май мина и вече летят сериозно на вън за прашец :)
Аз проверявам пчелите септември месец как са им запасите, давам на всички по 2 хранилки ИС да сложат на мястото на последното пило, на нуждаещите по 4-5 и ги оставям да почиват поне 4 месеца минимум. В книгите пише - 6 месеца пчелите и пчеларя работят и 6 месеца почиват. Но заради промяната на климата, 8 месеца работят и 4 месеца почиват ил 7 на 5, в зависимост и от района. Питки слагам след 15 ти февруари, тъй като вече има пило и ако има застудявания пчелите ще останат при пилото и е хубаво да имат храна над главите си. Общо взето при сегашната зима, през топлите зимни дни пчелите си пренасят мед от крайните пити към средата. Но това за норманте семейства. Слабаците се мъчат.
Това слабаците, като са слаби, не им стига силата да си пренесат мед от крайните рамки ли? Та те са им на сантиметри разстояние. Един вид, има храна в кошера, времето е топло, пък не могат да усвоят храната. Питам, защото още се уча и досега си мислех, че здраво семейство, макар и слабо, няма проблеми с усвояване на запасите в топло време /като тази зима/.
Наблюдава се добре, когато зимата дълго време няма топли дни януари и началото на февруари. Тогава отпадат пчели и положението се влошава. Според условията на района има някакъв минимум количество пчели, които са в състояние да вдигнат до толкова температурата в кълбенцето, че да са в кондиция да стоплят, разпечатат, местят храна, а и да се мести кълбото. Ако са под този минимум, изяждат това, което е под тях и няма ли топли дни приключват бързо. В такива случаи, кристализиралия запас утежнява положението. За толкова малко пчели е от значение всеки градус. Правих си някакви експерименти преди време по въпроса, за да знам какво се случва. Реално, не би трябвало да се допускат до зимуване запасни/отводки под определено количество пчели, за да не създават грижи и да има смисъл. Целта ми беше да знам приблизително необходимото минимално количеатво за моя район. Естествено, говорим за здрави пчели.
От няколко години оставям млади майки с 1рамка пчели и нямат проблеми.
Когато взема помощните семейства за слънчогледа на тяхното място оставям няколко празни рамки с маточник.
Често повтаряме, че пчелите не умират от студ, а умират от глад, но някакси ни е страх да го повярваме.
Разбира се 5 пчели не могат да направят кълбо, но една рамка здрави пчели са достатъчни.
И моите презимуват успешно.:cool:
Като се размисли човек и наистина ще излезе, че винаги умират от глад. Ми да, като стегне студа и не мръдват и 5мм., а меда е там, от какво умират? От студ или от глад? Според мен е от глад причинен от студ. Или извода е, че умират от студ, дори и да има някои сити. Ха, ха....кокошката или яйцето - накрая излезе петела/пчеларя, който не е зазимил кошерите с подходящи затоплящи материали или липсата им.;)
Една пита пчели - При застудяване пчелите се сгъстяват в двете междурамия, около въпросната пита нагоре към венеца.
Явно генерират достатъчно топлина и влага, за да се придвижват нагоре и да се хранят.
За отоплителни материали използвам само питка и найлон отгоре.:bigsmile:
И преградни дъски не слагам.
Пиша за зимуване. Сега няма зима. Още от есента е пролет.:bigsmile:
Надм. височина 135±1 m
Уикито отговаря на въпроса как е възможно това с едната пита.Явно заблудата ни е във "Високопланински региони с над 500m надморска височина". Не , че и 500 м.са високо.Ама ...
Тия, които наистина са на високо и климатичните им условия са планински просто да го имат предвид. hi;
Първата година когато ги направих беше много студена зима. При -20 бях сигурен че всичко приключило, но оцеляха.
При мен, една рамка пчели не е количество, което може да зимува без да го мислиш, без да създава проблеми. Изпробвано е, Дончев има също такива резултати. Имам дълга зима и доста ниски температури. Някак съм останал с впечатление, че есента правиш ротация, а помощните обединяваш. Явно грешка:cool:
Качвам семейство на 2 ри корпус ако е на 1ви някаква частична ратация, по скоро подреждане. Иначе да изкара зимата цаката е тази рамка да е с млади пчели и да има питка и свеж въздух.
И аз така си мислех, но три седмици с температури под -20 ,-25 градуса ми промениха мнението.Това при последната истинска зима когато февруари спаднаха до -28 градуса при мене на 1000м. над морето според телефона и 1200м. според картата.Августовски отводки на по 5 рамки не удържаха седмица до затоплянето.Та вече си го имам като обеца на ухото.Тая година тия на по 5 рамки си "пеят" , ама кога беше зимата?Та понеже от прогнозата за времето най-истинското е синоптичката що се фръцка пред камерата, на нищо не може да се вярва. Камо ли пък на прогнозата за времето през идната зима.hi;
След като свалиш меда от долу даваш възможност на пчелите да си подредят гнездото както преценят, след намаляването на пилото запълват празните килийки с мед. Самото пренасяне на меда играе ролята на стимулиране което е полезно през септември. След като вдигнеш кълбото горе вече е в топлият корпус, лесно се храни и бързо се развива пролетта, също се избягва зоната между корпусите.
При липса на земеделски култури, медът ще е чист, ама какъв ще е добивът от един кошер, аз се опитвам да ги отглеждам в пред балкана и полето, без хранене в активния сезон ( май - юли ), но за двете ми години пчеларстване, първата добивът ми беше 15кг., а втората 20кг., при условие че ги гледам в с. Лозен и гр. Елин Пелин, аз ли бъркам някъде :) , или не бъркам, понеже из форума намирам коментари за добив 30-40кг, все пак аз съм с ДБ12, не съм с много корпусни, макар че и на ДБ12 мога да сложа втори магазин отгоре :)
Задължително минимум с два магазина, а ако не искаш да се роят може и трети. Защото 5 ДБ рамки със ЗП като се излюпят им трябва достатъчно място да се съберат в кошера, като например два магазина поне.
Иначе миналата седмица при мен над 800 м надморска височина все още няма пило, въпреки топлата зима, явно пчелите си действат по биологическия си часовник, а не по нашите размисли и помисли... И имат многоооо мед, явно не са консумирали много. Имаше 10 тина с по малко запаси на които сложих по половин питка Апифонда от 2.5 кг. и найлон отгоре на всички семейства. Не съм на принципа да се слагат питки на всички семейства едновременно, правя преглед и слагам само на нуждаещите се. От 35 семейства имам само 3 празни кошера, но това се случи още преди Коледа.... Успешна година на всички колеги.
Когато пчелното кълбо е в предната част на рамките и назад и отгоре има мед, няма нужда от застраховане. Всеки сам решава за себе си и за пчелите си. Аз стигнах до този извод след доста годинки проби и застраховане. Имал съм случаи пълно с мед и смъкнали питката там където трябва да има пило и се задръстили... Затова преглед и питки само на нуждаещите се.
И при мен запасите тази година са предостатъчно. Само няколко семейства са захапали питките апифонда. И да остане нещо от тях ще ги сложа в хранилките да си ги взимат ако искат. И аз от 34 семейства съм с 1 жертва. Нещо се е случило с майката предполагам още есента. Намерих запечатано търтеево пило на една пита, и кълбото е било малко. Тази седмица смятам да третирам с йод за нозема профилактично.
А вчера при хубавото време са започнали да носят много вода,на чешмата беше пълно, миналата седмица не беше така.
Започвам да се замислям за втори магазин :) , днес ги отворих набързо, всички са налични, януарските питки са ги изяли, сложих нови, януари ми изглеждаха слаби с малко пчела върху питите, днес видях доста повече пчели отгоре, явно майките работят, но не съм преглеждал питите, два от кошерите имаха доста пчели спрямо останалите, явно са избързали с развитието :) , благодаря на всички за съветите, тази година мисля да ги ровя по-малко и да ги оставя да си работят на спокойствие :)
голема работа сте, така както сте я подкарали, то докато дойде време за слънчогледа и вие вече ще сте ги зазимили бре:laughing:
Нещо не разбрах, упрека към мен ли е, или не, нещо избързвам с развитието на семействата с това подхранване ли :)
Не става въпрос за подхранването, а за магазините. Обикновено магазини се поставят над плодниците в края на април - в началото на рапицата и акацията. Ти нещо много избързваш. Затова е тази веселба, за твоя сметка!
Нещо не сте ме разбрали ������, аз магазините ги слагам след 20 май, вече две години ги гледам с един магазин и се получаваше много пренаселено от пчели, миналата година един силен го изпуснах, и се рой, сега идеята ми е юни месец да сложа втори върху първия ������, така вече ще е добре нали, надявам се да им е по-широко, и да не си мислят много за роене ������
Освен слагането, има значение и с какви рамки са въпросните магазини? Вече изградени, неизградени , комбинация от двете, рамки с част от основа или пък само рамки без основи? Да не говорим, че ако сложиш магазин(с каквито и рамки да е) и вали една седмица след това ще подобриш значително биоразнообразието в ареала.
Ще видя как ще върви градежа на първия магазин, за сега имам от миналата година изградени осем магазинни, четири ще ги бракувам, и ще сложа нови, ако градят усилено в сезона, ще сложа втория магазин, ако не градят, ще остане за догодина, всичко зависи от годината, правилно ли мисля, едни ми пишат да слагам втория, други ме подбъзикват, вече не знам на кого да вярвам
Това вече е друго! Наистина с два магазина е по-добре. Вторият магазин се поставя под първия, когато първият е запълнен с нектар. Не чакаш пчелите да запечатат меда в първия магазин, защото ще изпуснеш пашата. Но ако семейството е много развито, а няма паша, го губиш, независимо от броя на магазините. В такъв случай спасението е в правенето на противороеви отводки и пак чакаш паша.
Пчелите изграждат основите ако има паша. Свърши ли пашата спира и градежа. В първия магазин постави изградени пити, ако имаш. Във втория може и само основи.
Благодаря, за градежа по-време на паша ми е ясно, само не разбрах какво значи "ако няма паша губиш семейството", благодаря предварително за съветите.
Означава, че ще заложи маточници и ако не предприемеш нещо ще се рои. Разбира се, можеш да хванеш рояка, но всичко по-нататък е сложно. Затова, ако плодника е пълен с пчели и пило, а паша не предстои вадиш по три рамки с разплод от две семейства и ги настаняваш в отделен кошер. Подхранваш със захарен сироп. Отводката ще заложи свищеви маточници и след около месец излюпената майка ще се оплоди и ще започне да осеменява, а ти ще имаш още едно семейство. И най важното, семействата от които взе питите с разплод няма да се роят и ще нарастват отново за следващата паша.
Започвам да схващам тънкостите, но при такова делене в един момент ще се окажа с много кошери, ама това си е мой проблем :) , при многокорпусните кошери и липса на паша по-същия начин ли се процедира с направата на отводка, за да се предотврати роенето.
Тука е истината gin.
"Плодник пълен с пчели и пило" можеш да видиш около средата на май, само ако преди това си сложил два или три магазина които също ще са пълни с пчели.
Напълни ли се плодника с пчели, слагаш магазин, напълни ли се и той, слагаш следващия. Т.е. разширяваш заради пчелите а те после си знаят работата. Обикновенно, колкото са магазините пълни с пчели, толкова са и пълните с мед. Е, с нечия помощ разбира се.
Може ли а аз да се включа ?
Ако си в равнинен район, можеш да сложиш направо два магазина. Ако си полупланински или планински, слагаш втория магазин като понахвърлят нектар в първия. Аз слагам втория магазин над първия, не оголвам плодника. Ако нямаш изградени рамки за втори магазин, редуваш в първия с изградени и основи или им подаваш по две основи и като ги изградят ги вадиш и слагаш пак две основи, така ще им създадеш допълнителна работа и ще имаш няколко изградени рамки за втория магазин. А слагането на магазина не е свързано с дата или с побеляване на рамките в плодника. Щом видиш в плодника , че има 5-6 рамки със запечатано пило това означава, че семейството е стигнало максималната крива на биологичното си развитие за дадения обем плодник и следа да го разшириш, дали с магазин, дали с корпус, зависи от системата на пчеларстване. Защото тези 5-6 рамки запечатано пило като се излюпят ще им трябва поне два магазина или корпус , за да се съберат пчелите. Иначе ще им стане тясно и ще мислят за глупости. Аз вече предвиждам и трети магазин да имам под ръка поне за половината семейства. Миналата година се наложи да слагам. Не е казано, че всяка година ще се налага, но трябва пчеларя да е подготвен.
След прегледа на всички семейства установих наличието на всички. Две са слабички и ги обединих, другите са средно и добре развити спрямо времето.
Третирах и с по ~50 мл. захарен сироп с йодасептадон.От няколко дни поилката е на ново слънчево място и вече пчелите я посещават добре. Днес забелязах първото цъфнало глухарче в пчелина.Все още няма цъфнали дръвчета.
Аз мойте все още не съм ги отварял, мисля в началото на април да им направя основен преглед и да подам малко захарен сироп.
Това е положението от днес
Преди два дни правих проверка на състоянието на семействата. Повечето са много добре. Някои от тях ги ротирах други не. Поставих на някои семейства ВО за градеж.На следващия ден при бърз поглед забелязах, че имаше вече започнат градеж. Има и слабички семейств, на които ще подменя майките при първа възможност. Прашец носят всички много добре. Храна си имат всички. Джанките прецъфтяват.Но започват много други овошки да цъфтят. Глухарчето и то влиза в добър цъфтеж.
От вчера един блок с рапица на около 1км.разстояние е в цъфтеж. 1/3 от семействата са готови да оползотворят пашата. В някой от магазините в средните пити има нахвърлян нектар,но според мен не е от рапицата, а от многото овошки,които също цъфтят в момента.
Без ръкавици не отивай тогава :)
Ники понеже не знам дали имаш опит в предходни години с рапицовият мед, искам да те предупредя че ако го забавиш за да узрее както другият в кошера няма да можеш да го извадиш от питите - кристализира вътре в тях и после е голяма мъка.
Ивайло, благодаря за съвета. Нямам опит с ваденето на рапицов мед. От миналата година съм на сегашното място, но миналата година не беше близо рапицата, а и час от нея не беше никнала. Още се ориентирам в пашите на сегашния пчелин.
И каква стана тя. Бързах да извадя медът от рапица, за да не захароса в питите. А той само 1/3 от рапицата. Другото е от билки, овошки и т. н. Така казва анализа. А когато акацията тръгна времето се развали. Гледам по обедните часове пчелите излизат и има добър летеж, но е за кратко. И майките, които трябваше да пронесат вече, нещо се мотаят.За сега само 2-3 кошера бяха тръгнали на роене.За сега ситуацията е под контрол.
Ники, дори при наличие на 1/3 рапицов мед, той до седмица на хладно място ще се захароса или както му викат ще се осапуни, лошото е че щом има анализ може да не искат да ти го вземат. До извесна степен и аз имам вина за това но нали да споделя опита който имам, че аз за първи път когато се сблъсках с рапицата се наложи да стопя в парната топилка над 150 магазинни рамки пълни с захаросан мед. Ама пък тогава каква хубава ракийка стана от тях...
Тази година до този момент няма добро восъкоотделяне. Градежа е слаб и със стар восък. Няколко кошера правят последни напъни да изпаднат в роево,но като цяло този им инстинкт затихва. До сега и нектара е малко, но се надявам от тук нататък нещата да се подобрят. При отглеждането на майки за собствени цели, тази година захранват малко личинки. Липата тръгна да цъфти и като гледам слънчогледа може да я застъпи.
И при мен в централна България положението с производството на майки е тегаво. Едвам успях на 30% от планираното. Явно годината не е добра за майкопроизводство.Или аз уцелих кофти време.
Най-после,пчелите минаха на пълен работен ден.
При мен всичко е по балкана, липите цъфтят яко при надморска височина между 400 и 900 метра. Миналата година даже видях две дървета цъфнали началото на август на височина 1500 метра и имаше пчели по тях. :)
Ако пчелина ти е някъде по гористи райони с прохладни следобедни часове/ от 13.00 до към 19.00/ значи са на пълен работен ден. При мен са на половин работен ден–от 05.30ч. до 11.30 –12.00ч.Може и по–рано да започват,но аз не съм ставал по–рано за да ги видя.От 11.30 започва такава жега,че нектороотделянето е минимално или хич го няма.След този час се виждат само единични пчели да се връщат или излитат.Сложих допълнителен магазин празен, да обира топлината и пчелите.Дъното е 2/3 мрежа отворено,но като вдигна покривната табла усещам топлината която излиза .След 19.00 пак тръгват ,но за кратко.
На същата височина имаше доста пчели и по полянки с глухарчета и детелина, живеят по хралупи на по-ниска височина - около 1000 м н.в. и лятото когато е суша надолу се качват на по-височко. Това е в Западните Родопи, под връх Милеви скали, иначе края на Май съм виждал и под връх Мургаш (Стара планина) - пак някъде около 1500 н.в. Бях много учуден. :)
Не е необходимо семейството да е разположено на високо. Разположено на 500-600 м.н.в., ако е хубаво времето нищо не им коства да се качат още 1000 м. Трябва да се има предвид, че на всеки 100 м. температурата пада с един градус. Това значи, че на пчелина трябва да е над 25 градуса.
Говоря за Петрохан.В "най-медоносното и млечно"село,Гинци,на1000- 1100м.н.в. височина видях кошери и медоносни пчели,ама един бивол не видях.Таа Петрохан е само на още 300м-400м на високо..
Всъщност,спомням си,преди години имаше един ентусиаст и няколко оптимиста,които го насърчаваха да развъжда пчели на Петрохан,ама какво стана......
Едва ли медът, който продават е местен, докарват им го от някъде. При нас помаците така правят, всички продават мед и млечни продукти. Крави и овце имат, но меда им го карат от някъде (не казват от къде) и го дават за 10 лв буркана. И това е масова практика.
Е е почват към 5.30ч,но към 11-11.30ч ги ,,хваща"сянката,а 2 коша са постоянно,което не е много добре защото и в двата имаше ,,варовито"пило,мисля че е заради това.Старая се ужким да поддържам хигиена на пчелина,но изглежда се преохлаждат.Миналата година на това място бяха други кошери и стях беше същото.
То сигурно и млякото от там:laughing:
А за меда , от моите канали знам, че някакъв поп ги снабдявал. Той обаче гледа ли пчели, вече си е Божа работа, ако ми позволите иронията;)
В общи линии, може би в 99% от случаите, "производителите", дето продават по пътищата на родината, вече са само прекупвачи. Лично мнение!
Мнооого отдавна спрях да купувам. Само за едни праскови спирам на подбалканския и то от точно определено място
Какво става с тия попове? Големи медари се извъдиха. Гледам един път в един манастир как дядо поп продава мед и реди едни рецепти, а меда разбира се от пчели отглеждани в храма. Ще се избият да купуват. Ама то на попа салама най - хубавия.;) Та съм виждал и пчелин в манастир в какво окаяно състояние е. Иначе може и китайски мед да е, но продаван в храма или от „свят” човек си върви като топъл хляб.
Гледат(поповете) пчели, за да си изкупуват греховете,ама дали ще им мине номера,не се знае.
По темата: До вчера очаквах да тръгне пашата, дъжд също чаках,но сутринта се наобикаляха рано рано, една новосформирана отводка с купена майка, може и да даде фира.
Предвид факта, че мащерката изгоря както си бе цъфнала, май няма да чакам още много,ще замине всичко на отводки и се надявам екскурзиантите да спасят сезона,Медово.
Липата цъфти все още. Слънчогледа започна и той да цъфти. В магазините има много пчела някъде има и нектар другаде не. Появи се най-после градеж.Запълнили са с нектар празнините в корпусите. Има надежда.
Един от кошерите като си е решил, че ще рои и това си е. Преди десетина дни му махнах старата майка и пити с пило.Нарочно не му махнах маточниците. Обаче упорити и вчера решиха да хващат гората. Хубаво, че бях там прибрах ги.Преди да роят мислех, че пашата от липа, слънчоглед и билки ще ги укроти ама не.
Ники, трябвало е да развалиш и маточниците, да му оставиш един хубав затворен и един отворен. По този начин ще си гарантираш излюпването на една майка и ако случайно не се върне от брачният полет - отвореният ще ти е спасителната сламка. При излюпването на повече от две майки едновременно в един кошер, дори и слаб да е се предизвиква рой
Странно но факт, в момента цъфти акация. Отделни дръвчета са и не може и дума да става за сериозна паша, но все пак е странно. Предполагам това са дръвчета, които поради някаква причина не са цъфтели пролетта. А иначе пчелата е на слънчогледа в момента.
Из равнините не е спирала да цъфти с редки цветове, дори и в момента още има отделни клонки с по 5-6 цвята. И друга година е било, но, като че ли това лято е малко по-силно изразено.
Дойде време за равносметка.Извадих медът средно по 10 кг. от кошер. Абсолютно от всички кошери извадих мед. Само един, който се рои нямаше.
Тези които не бяха качили в магазините бяха задръстили от край до край вторите корпуси.Освободих им по 2-3 рамки. Всички основни семейства и по-ранните отводки са много добре запасени с мед още от сега. Прашец също си имат доволно. При късните отводки, ще се наложи да се помага.
Имам подозрения, че все още намират добра паша може би бодил. През 3-4 дни превалява. Ако се окажа прав и отводките ще ги уредим с храна.
Поне при мен тази година отглеждането на майки беше мъка. Просто пчелите не искаха да захранват личинките.
Изпълних си плана за увеличение на бройките.
Догодина повече.
След като досега бях виждал медоносни пчели на около 1500 м. надморска височина, вчера видях на 1800 м. н. в. на Витоша, хижа Алеко. Имаше цъфнала детелина. Земни пчели също много, но по другите билки (вкл. мурсалски чай). Температура на въздуха - 20 градуса. :)
при мен сега събират прашец 804 м