Правиш ги над вечер,и ги изнасяш на по-голямо растояние от пчелина.
Преглед за печат
Увеличаваха се вярно и се запасяваха добре за зимата.Ама не знаеше една малка подробност която аз вече я знам, а ти я писа преди малко.;) Затова съм на принципа по добре му помогни със знания които имаш от колкото да се чудиш после от де да вземеш знания.
п.п. Кой разбрал разбрал кой не е да е.:bigsmile:
Края на август 2016-та ми звъни един юнак от село и ми вика ела на пчелина ми, такова нещо не си виждал. Въпросния същата година пролетта бе купил 45 семейства и се хвърли смело в боя без особена теоретична подготовка. Решил човека да остави в 10 кошера по 1-2 рамки с пчели малко пило и мед със майка, с цел да имал запасни. Тея двурамковите ги разцепили за норматив, как да е прибрал рамките. На другия ден отишъл на обяд и познайте, веднага ми звъннал. Отивам аз и още с наближаване на кошерите чувам страшно бучене, все едно няколко рояка кръжат. Като наближих кошерите изтръпнах, казвам ви такова нещо не съм виждал, чел съм по книгите ама на живо е наистина страшно. Навсякъде по земята беше посипано с мъртви пчели, нямаше как да стъпиш където и да е без да чуеш как ги мачкаш с подметките. По прилетните дъски на абсолютно всички кошери имаше кълба от пчели малко по-малки от футболна топка и бой здраво. Като си вдигнах погледа към небето, от всички страни прииждаха пчели, а други отлитаха.... Казах му моментално да го остави всички с по един вход и той да е колкото за една пчела. Два дни по-късно ми се обади да каже, че 30% от семействата са заминали, а останалите са живи но... Неговия пчелин е може би на по-малко от километър по въздух спрямо моя. Веднага се прибрах и свих входовете на всичките ми семейства колкото да се разминават 2-3 пчели и не съм отварял в следвите дни. Може би малко да съм прекалил със свиването, но това което видях повече не искам да го виждам.
Точно такива топки видях и аз.Но всяко зло за добро.След тоя случай спазам вече хигиената на пчелина да е безупречна.Преди какво беше чистя мостове и хвърлям по земята .:bigsmile: