Да, особено с калибър 7.62 по 30 в пълнител!:laughing:
Преглед за печат
Всичките илачи срещо неземата са тип хомеооатия или хранителна добавка на страшна цена. Докато не се появи доказано лекарствено средство шанса да си дадеш парите за подсладена и оцветена водичка са огромни.
Ако се появи лекарство, то ще вреди пък на друго. Всяко едно лекарство помага на едно и вреди на друго, аз лично предпочитам хранителна добавка пред лекарства. Един пример с мен, след лекарства за кръста (доказано лекарство) 6 месеца по болници за корема, направо ми разказа играта. Бягам далече от лекарства, само ако "опре ножа до кокала". За мен с 44 кошера цената от 50 лева е нищо, но за пчеларите с много кошери при лоша години може и да е проблем.
В случая с тази церана, направо си е опрял до кокала. Аз редовно соча пестицидите, като причина за мора по пчелите, но и си давам сметка за цераната - според мен си ни е нагазила в цяла България от много години. А, че към момента няма лек за тази нозема - наистина няма. Скоро не очаквам и да има .
Миналата пролет дадох 100лв. за един литър Вита Фийд Голд, сипах им малко, но как да резбера има ли ефект или не?...тази пролет, която идва трябва да им го дам, че му изтича срока....доц.Първанов на лекцията каза профилактика му е майката: зазимяване с качествен мед, да не е манов, гроздов, рапичен, стеснени и затоплени, сухи гнезда, силни семейства с много млади есенни пчели...напролет: стесняване на гнездата, почистване на дъната, стимулиращо подхранване - това по спомени от лекцията.
Най-доброто "лекарство",най-евтиното и най,най,най,според мен е,това от филма на Германката за работа с ЛР.Всъщност,филма се нарича "Ротационно пчеларство",демек,всяка есен зазимява семействата с млади майки и закрива семействата от предната година.......
п.п.https://www.youtube.com/watch?v=-_HzPyf7X_8
Споделял съм няколко пъти, но наблюденията ми са от 2017/ 2018г. и тази есен. Незнам, да не излезе , че съм подвел някой или работя за някой търговец.
Аз не вярвам на разни отвари. Ако искаш пиши на лични, ще ти кажа какво съм избрал. Скъпо е, но излиза без пари, като се има предвид, че нямах жертви 2017/2018г.
Признавам си, че не знам, какви признаци има цераната. Вероятно е и екостопа да не се е представил, както трябва. Но направи впечатление, че единствените ми оцелели семейства бяха в кошери с дълбоко дъно! Този резултат е основа за дълбок размисъл по въпроса.
https://www.youtube.com/watch?v=oiu_dIZu7Uk Randy mite wash video 2018
Тези които не използвате алкохол при тестването за опаразитеност, кърлежите падат ли само от разклащането на пчелите?
Може! С центрофужене.
https://pchelari.com/forum/showthrea...B0%D1%80%D0%B8
Здравейте колеги!
Аз пак в своята любима тема ))
Искам нещо да попитам от по опитни пчелари. Направих днеска външен преглед на своите семействата. Всички живи, обаче, ВСИЧКИ еднакво изглеждат и след малко ще стават кандидати за тази тема. Умрелия по дъно, горе-долу, няма. Обаче и няма пчели - стопиха до щипа. Биха зазимени, "по книжката" , на 5-ет пити и ограничени с преградни табли. Така изглеждат кълба (на снимка). Това само при такива опитни пчелари като аз? И освен екстрено стесняване до 3 пити (пчелите напълно не покриват и толкова!!!) с преградни табли, затваряне на дъната и раздаване на питки...ще препоръчате ли нещо друго?
Благодаря.
https://c.radikal.ru/c20/1812/f4/bdceae58ab74t.jpg https://b.radikal.ru/b28/1812/83/0a5613152556t.jpg
Добре. Хайде да започнем пак. Тези рамки зад преградната какви са? С мед ли са? Празни ли са? Преградната плътно ли ги затваря или е само една висяща дъска? Другите 5 до колко са запълнени с мед? Та като се отговори на тези въпроси ще се разбере ножа с две остриета ли е или с три, а и защо трябва да има нож с някакви остриета? Абе, правите си мъгла в която сами се губите и след това се търсите.:bigsmile:
Не е нужно да правиш нищо, просто сложи една питка от горе и не ги мисли. Ограничаването на свежия въздух със затварянето на дъната не е добра идея, вече не зная как са кошерите но не ги задушавай това няма да помогне за пчелите студа не е проблем, но влагата ДА. Ако това са млади пчели нямат да имат проблем за изкарат зимата, кълбата са компактни и трябва всичко да е наред.
Зад преградна табла питите основно празни, а е вътре не много пълни. Преградна таблата е една висяща дъска. Дъната мрежести, отворени....и т.н.т. С една дума - пак се повтаря при мен пролет 2017 г. https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post126253
Утре (обещават до +8 гр.) започвам...
По думи на колеги и свои източни разбрах,че западно от Елена в тарафа има голяма зимна смъртност.Говоря за пчелини малки от 5-50кошера.Някъде смъртноста е 100%.Интересното е,че там няма интензивно земеделие.
Ако остане време ше отида да хвърля един поглед,не ,че разбирам,а ми е интересно като при мен ли са синтомите.
Интересно ми е и с какво са третирали есента за акар.Как помниш при мен имаше много.
И в нащо село аналогичен случай - повечето пчелари ходят посърнали, брадясали и леко отчаяни, някои си признават за над 50-70% смъртност....но иначе пък на другите пчелите са им супер натокани!!...вече разбрах що няма цигани-пчелари.....еми не могат да лъжат чак толкова много като пчеларите!!:bigsmile:.....ако има как да се пренасят пити със запечатано пило по Еконта - по едно кило кръв ще дават за пита с люпещо се пило:laughing:....аз мойте съм ги стеснил на по 6-7 рамки ДБл и съм им раздал вълнените елеченца да се топлят в тоя студ!
https://www.youtube.com/watch?v=K4b6kKagkhs
Ето какво се случва в Русенско.
Много влага ми се вижда,че имаш в кошера или се лъжа.
А защо са така само 10%. Дано не е болест някоя азиатска чума, че ще ни накарат да евтаназираме всички.
Всеки трябва да измине своя пчеларски път.Това е задължително и неизбежно за всеки пчелар.Аз лично не подхранвам ударно,а им давам по-три пълни хранилки със сироп в началото на Август със 10 мл. спиртен извлек от пелин и борови връхчета на 1 лит. сироп +3 капки ментово масло на 1 лит.сироп.Хранилките ги слагам в/у рамките.Обръщам таблата която ми е увеличена с 5 см,и ги покривам с найлон за да не провокирам нападение от миризмата на мента,че тогава при мен няма паша.Това ми е индикатор, ако не го вземат значи имат някакъв проблем.Загуби пролетни нямам.
Днес разговарях с колегите пчелари със загиналите семейства източно от Елена за тяхния проблем.Проблема е започнал още Август с нападения и после инванзия на оси.50% загуби до февруари след това тотал щета след първото подхранване.Всички с които съм разговарял са третирали с един и същи препарат против акар.
Ей, това пчеларя не е като хората.Няма да драсне два реда, да не му откраднат патента на великата рецепта, от която му умират 10 процента от семействата.:bigsmile:
Да Георги Куров,НЕ лъжа!7-8 години,вече не третирам,а смъртността си е като,когато третирах.Е,през пролетта изрязвам няколко пъти далаци,подменям повече от половината,плодникови рамки.Иначе,рамките,след "третиране" със пара и огън,пак си ги ползвам.Майките и тях се стремя да подменям на 100%,ама не успявам.....Тааааа, те така.Може пак да ми туриш равностранния,ако искаш,ама пак няма да третирам.
п.п.И гледам,пчелите да не са в раьон,пренаселен с пчели.
През смартфон влизам и по невнимание съм докоснал знака. Махнах го. Смятам , че всеки има право да си гледа пчелите както намери за добре. за
Е нали е написал по-натам, че реже далаци, ти какво искаш, да им го сдъвче и да го изплюе ли?
Преди няколко дни писах за приятел със смъртност над 95% та излязли са резултатите намерен е глифозат(глифоган) в много високи дози. Доказано е в акредитирана лаборатория. Очаква тези дни да правят репортаж от ТВ така че пак ще пиша
Май-май ще намерят причината за "синдрома на празния кошер". Отдавна го коментираме и тук във форума, ама някои колеги още си го обичат.
Глифозата де.
https://youtu.be/FyhedExl04o
Ето част от кратката история
Вчера ми пратиха този репортаж, пчелина на тези хорица е на 100м от двора ми (не ги познавам, че съм пришълец в селото) винаги ми се е струвал занемарен със стари кошери, не окосено, рядко виждам човек да ровичка в съботно-неделните ми посещения. Много се надявах тази година да му изловя рояците... уви.
Не знам от къде са ги намерили глифозатите от изследването, защото около селото няма ниви. Има една малка, която от две години насам само царевица садят и тя е всеки път една недъгава. На 3-4км има ниви около Искъра, но ми се струва далеч. И друго ми е странно този човек твърди, че има почти 100% смъртност на 173 семейства, аз съм на 100м от него и от 17 есента сега съм 14, като два още есента приключиха (бях писал за тях в северозападния).
http://www.rmtv.bg/bg/173-zaginali-pchelni-semeystva/
Ведно село пчелини един до друг,пашата една и съща картината коренно различна,единия без никаква смъртност 2-3 късни отвотки.Другия от 100 броя септември сега 80 изфирясали няма една пчела за стръв.Как глифозата удря единия а други не,другаде е заровено кучето.
Толкова си могъл и толкова си видял. Интересното в случая е, че пчелина е в краен имот и тук ми изниква въпросът"защо си обикалял да го гледаш?" сма карай.
Сам казваш че няма земеделие, НО има нива с царевица inbox;жокер inbox; жокер inbox; жокер.
Относно засичанията ви, еми събота и неделя и мен неможе да ме видиш на пчелините(само ако трябва да се направи нещо неотложно), миналата година е имал бремена жена и дете по голямо на сборна група, събота и неделя трябва да помага за детето. За старите кошери, еми да има и стари и нови има и от военните сандъци. В началото на селото(идвайки от гарата) има един малък пчелин в дясно, ако това е твоя, ясно ако ли не като идвам лятото ще дойда да огледам твоя. Ако имаш огромно желание има още съхранени проби ще ти ходатайствам да ти даде едни да изследваш, изследването струва 400лв. За рояците и мен ме е яд, но има капани така че може да хване той от твоите. Според мен струпването на толкова много кошери на едно място не е адекватно, "но всеки сам решава с главата и с парите си" (цитирам приятел). Странното в случая е че си в същия район и вместо да опиташ да се свържрш с него ти си седнал да намираш някакви измислени доводи, че едва ли не си го заслужава. Той е в преход за био, така че есента когато ти си обикалял с канчетта най вероятно, той не е. Могъл да направи много(за което има вина и си отнесе последствията). Неговите пчели тогава е трябвало да обикалят за храна и хоп......
Още когато ми сподели идеята му казах че за мен не е оправдано да има 240бр на едно място и би било по добре да са поне на две да не кажа и 3,но когато се обърне каруцата пътища много. Може и да се видим с теб.
Ееее, г-н Бароков - чета постави, препрочитам го и пак и не мога да разбера с какво провокирах тази тирада? (вярно, че понякога ехидно коментирам нечий пост, основно ждрумев, но и с вас съм кръстосвал виртуална шпага), но в конкретния случай не съм имал ни най-малка идея да злорадствам на гърба на приятеля ви!!!!!
"Обикалял съм около пчелина му" - двора му ни най-малко е краен парцел - кошерите му се виждат от двора ми - особено когато паднат листата на дърветата.
"Царевицата" - не съм много вещ, но дори и да пръскаха царевицата с хербицид (нещо в, което въобще не съм сигурен, съдейки по бурените, които бяха по високи от насажденията), какво биха правили масово пчелите в не цъфтяща култура?
Относно коментара ми за състоянието на кошерите, обраслия пчелин и честотата на посещенията му, направих защото ми се стори странно такъв пчелин (с тази бройка, регистрация и тн) да са на професиналист, който чака да си вади хляба от това.
Тука ме застреляхте, с кое провокирах този извод?Цитат:
Странното в случая е че си в същия район и вместо да опиташ да се свържрш с него ти си седнал да намираш някакви измислени доводи, че едва ли не си го заслужава.
Може би след изречението ми, с което изразих съжаление за рояците трябваше да сложа една-две смеещи се емотикони, за да се разбере шеговитостта на вметката ми, съжалявам за недоразумението. Но ако приятеля ви хване някой рой от моите пчели, нито ще му се сърдя, даже ще се радвам, защото ще съм развил семейство до роене, което не ми се е случвало за петте години на пчеларстване в моя живот (тук трябва да сложа усмихващо се лице). Никога не съм виждал, каму ли да хващам рой, заради което ми е и толкова мерак (тук пак усмихнато лице).
еми обикалял съм, какво сега да се извиня ли?Цитат:
есента когато ти си обикалял с канчетта
Като цяло уважаеми, въобще не сте разбрали потока на мисълта ми в поста! Нито злорадствам, нито завиждам, съжалявам за загубата на човека. Изразих недоумение, как при неговите се е получило така, а при мен не - явно е от канчето.
И не, не е моя пчелин този, който сте гледал, но заповядайте за по кафе някоя събота или неделя. Гледам всяка да съм там, защото за мен пчеларството и градинарството са идеална почивка от скапания ми делник и по-скоро се разтоварвам с пчелите, отколкото да се стремя да печеля нещо от тях. До сега не съм продал нито един буркан с мед, след като раздам на роднини и приятели и си оставя няколко за мен - такива са пчеларските ми възможности и качества (тук пак усмивка).
Още веднъж - заповядайте ми на гости, вземете и приятеля си, таман ще ме научите на нещо за пчеларството.
Дали е станало недоразумение или недоумение, от Твоя страна, аз не знам, но със следващото съм много съгласен.
"Царевицата" - не съм много вещ".
Предполагам че ще има и по голям репортаж, така че ще излязат повече неща наяве. Дотогава ще почакам, че щом сте в един район не се знае кой е мой човек, кой е твой човек.
Следва подписа на Друмев
Г- н Барабан само за портокола царевицата цъфти.Руснаците от там събират полен ръчно за питките.
Здравейте!
Бе то бива,бива но като тази година никога не е било!
И друга година е имало рапица в близост до пчелина ми,но такива поражения не съм имал!
Тази година земеделските производители се осраха яко!Всички колеги около мен се оплакаха.Около рапицата по земята си чернееше от пчели!Бяха си измрели още на нивата.Нито са обявявали че ще пръскат,нито са казвали в кметството.От 30 семейства едвам съм скалъпил пет семейства, които не знам колко ще се развият за зазимяване!
Поздрави:Цветан Димитров
Истината е че не са предупреждавали!Не съм само аз който изгоря-има още колеги на моето дередже!Поне се познаваме и се предупреждаваме когато някой чуе.Тази година пръскат посред бял ден когато им скимне,без предупреждение.
Поздрави:Цветан Димитров
Ако в царевицата влезе грифозат ще цъфне на куково лято.