Моите рамки за маточници са дебели само 1 cm, а в отглеждачите винаги има по 2 основи за градеж.
Преглед за печат
При наличие на майка ли отглеждате маточниците или без
Има си майка в първия корпус, но той е отделен с ханеманова решетка от втория, в който се намират рамките с маточниците.
Има си една камара изисквания как се прави семейство-отглеждач. Първо то трябва да е много силно семейство, което непрекъснато се поддържа на прага на роенето. Майката се затваря под ханеманова решетка в първи корпус, и на всеки 5 дена се отваря, за да се пренаредят питите с пило. Отдолу се изземват питите с младо пило и се качват горе, за да се сложат между тях маточните рамки, и обратното - вече запечатаното горе пило се сваля долу, за да се излюпи. Ако някъде се открият направени чужди (не наши) маточници, те се чистят. Ако семейството започне да пращи по шевовете, изземват се пити с пило или се мести на друго място, за да редуцираме броя на старите пчели.
Горе във втори корпус питите се подреждат по следния начин:
Восъчна основа за градеж
Прашецомедова пита
Пита с пило
Рамка с маточници
Пита с пило
Рамка с маточници
Пита с пило
Прашецомедова пита
Восъчна основа за градеж
Здравейте пчелари
Търсих тема за късни отводки но не намерих такава. Прочетох доста мнения по форума но за отводки през август не намерих много информация.
Ще ви бъда много благодарен ако ми отговорите или ме пренасочите към съответната тема.
Имам 5 ДБ кошера от тази година месец Май, 4-те от кои се развиват много добре(даже изкарах 50 кг.мед от тях), а единият се е роял ...
Идеята ми е да направя една или две отводки от 4-те кошера ако е възможно но в началото на август.
Прави , недей се бои , докато не опиташ само ще задаваш въпроси и ще чакаш някой да ти отговори.
Има специална тема по въпроса :). Давам ти линк, но имай в предвид, че отводките август не са много за начинаещ пчелар http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2545
Благодаря Много.
Кой ден вземате от отглеждача маточниците бях пробвал подобен вариант и на 7 ден след пренасянето гледм всичко е нормално с маточниците а на 10 ден бяха в целите изградени като рамка. Вътре се виждаха маточниците. Грешката е моя но къде бъркам незнам 7 дена подхранва с сироп всяка вечер до запечатването.
Искам да споделя с опит за тази година и аз.
Ентеров апарат, два майчини семейства, два предаване на ларви (след 14 дена) -
https://s32.postimg.org/4jhnxlq35/DSC_0020.jpg https://s31.postimg.org/x2yfn8ujr/DSC_0024.jpg https://s31.postimg.org/4bx0jfzc7/DSC_0011.jpg
Първи път, без подхранване, резултат ~ 30% - недохранени маточници -
https://s31.postimg.org/rnl48jdlz/DSC_0003.jpg https://s31.postimg.org/ldpulje7b/DSC_0016.jpg https://s31.postimg.org/vcat80nmv/DSC_0017.jpg
Втори път, с прашец и разреден мед ~ 95 % -
https://s31.postimg.org/4c67axe3r/DSC_0033.jpg https://s31.postimg.org/ttoluivtz/DSC_0032.jpghttps://s31.postimg.org/qrxtkkip3/DSC_0036.jpg
Раздавал като маточници, така и неоплодени маркирани майки в отводки -
https://s31.postimg.org/4mib80i3r/DSC_0049.jpg
Майчини семейства на края на втора партия с маточници станали търтовки - управих.
Отбелязване на майки в контролния ден на оплождане и снасяне - големи бягане за подскачащи майки.
Формиране на нуклеуси (с 2 ДБ рамки) с зряло пило+ мед+млади пчели - не е оптимално (много грижи и риск за ставане на търтовки при проблем с маточник)
Извод за следващия сезон -
1. Силни майчини семейства трябва до края на запечатване на маточници ЗАДЪЛЖИТЕЛНО храним с разреден мед и питки с прашец.
2. След запечатване, махаме маточници в инкубатор и връщаме майка.
3. Отбелязваме неоплодени майки след излюпване (3-4 часа) от инкубатор.
4. Нуклеуси формираме само от стръскване на 2 пити/нуклеус с МЛАДИ пчели без пило + пита мед + пита изградена основа за снасяне на майка.
5. Придаваме неоплодени майки в цилиндрични клетки запушени с восък/медено тесто на формирани отводки след 24 часа.
Сори за развален български. Успех.
Спорен е въпросът дали отглеждането в инкубатор дава толкова качествени маточници колкото отглеждането в пчелно семейство. Инкубаторът осигурява подходяща температура и влажност, но дали това е достатъчно. Ами ако ларвата се нуждае и от нещо друго? Например феромоните на майката или жуженето на пчелите или химическия състав на въздуха, който диша?
Ако ще се използва инкубатор, то това е най-добре да се прави само през последните 24 часа от развитието на ларвата. Иначе ако изпитваш дефицит на отглеждачи, много по-добре е да прехвърлиш ларвата в нуклеуса не на 11-тия ден, а още на 6-тия. Това е възможно, ако се прави внимателно.
Това също според мене е грешна практика. Базов принцип е, че майката не трябва да се докосва с ръце преди да се е оплодила. Иначе рискуваш много - първо да и нанесеш някакви повреди, които да попречат на нейния полет, и второ - с това маркиране вдигаш вероятноста майката да не се завърне от брачен полет.
Та това са минусите на инкубатора и маркирането преди оплождане. Има си обаче и плюсове:
1. Излюпването в инкубатор позволява на ранен етап да се отбраковат неизлюпилите се маточници или некачествените майки.
2. Излюпването в инкубатор е единственото, при което може да се гарантира расовата принадлежност и селекционираната линия при елитните майки. Иначе ако говорим за свободно оплождане, не се знае дали чужда майка от друга линия не е налетяла в нуклеуса, или дали не е някоя стара майка с изтрита маркировка.
Съгласен - има рискове, аз не искал и да маркирам майки, защото има инфо за рецептори на гърба кои увреждаха на майка след отбелязване с боя /лак. Обаче нямам представа как да успея да свърша работа кога пчелин стане на 200 кошера без да оптимизирам и намаля количество на тех процеси в пчелина.
Не може ли маточниците както са им нахлузени клетките, вместо в инкубатор да се оставят да се излюпят в отглеждача?
Нямам време за експерименти, гледам какво се случва на селския двор.
Може, аз така и направих. Резултат - два най силни семейства, не само станали търтовки (с последващи грижи за изправяне) но и не очаквам от тях мед.
Пресметнем цена на майки кои от тях били отгледани? Скъпо излиза този начин - мое мнение.
Инкубатор - много удобен и лесен за работа уред. Виждам евтино решение (като пълно, така и на части /само регулатор/)
http://argon-prime.ru/pages.php?page=20
http://www.pchelovod.info/index.php?...dpost&p=881295
http://www.pchelovod.info/index.php?...post&p=1497238
Наистина инкубатора ще намали малко брака и ако си придал на 100 отводки маточници и брака е 10-15% няма да е много приятно.Това в Русия, а от българския пазар може ли да се намери подобен инкубатор и за какви пари?Матеев също ползва инкубатор, ако може да сподели и той от къде си го е закупил, доволен ли е, цена?
Кога приемал решение Йентер или Никот, чул отзиви - "никот мириши" и съответно % по малък. Поръчах направо от Германия. Тази година запасни дънца, маточни чашки, държачи, предпазни клетки - от http://rolta-plastic.com/products.ph..._category_id=1 - всичко роботи.
При влечугите, разлика от 1-2 С° определя пола. При по- висока t° се излюпват мъжки екземпляри.
Колеги,може ли някой да ми продаде една майка?
Колеги, закупих си от полските фибранови оплодни съндъчета, но се оказа, че нямат прелка! Аз ли трябва да я разпробия или?
Прикачен файл 7375
Прикачен файл 7376
Прикачен файл 7374
Аз не виждам прелка...
Прикачен файл 7379 Тези са на Lyson и имат прелки отпред и отдолу. Може би твоите са производство на друга фирма?
Значи прелката е отдолу, така излиза май....
Според мене това сандъче е ФАЛШИФИКАТ на сандъчето на Lyson. Оригиналното сандъче е:
1. Боядисано в синьо
2. Има ханеманова решетка между двата отсека (за пчелите и за храната)
3. Има в комплектацията си готови рамки от дърво
4. Има мрежичка на правоъгълните отвори на дъното, като тази мрежичка е заработена в стиропора (тоест слагана е в матрицата, преди да се излее стиропора).
5. Самият стиропор всъщност е полистирен, излят под високо налягане и има плътност над 100 кг/куб.м.
6. На дъното има въртяща се прелка с няколко позиции (затворено, отворено, отворено с хамеманова решетка, отворено с малки отвори за проветрение).
7. На челото има оче една прелка със същата функционалност като дънната прелка.
Тук в темата Матеев спомена за майките на Скутелатор. Странно е защо последните години, цената на отводките и майките расте, цената меда пада, а пък добивите с новите майки, и отводки, не фрапиращо голям!
Не е фрапиращо голям, защото като казвам, че няма такова чудо ЕЛИТНА МАЙКА не вярвате. Всяка обикновена майка може да бъде елитна и всяка тъй наречена елитна може да бъде пълен боклук. Няма измислен начин по който като поставиш пред себе си десет майки, да забиеш пръста и да кажеш - ето тази е елитна. Няма такъв филм.
Елитни майки са тези, които вече са тествани една година и са доказали своите по-добри качества в състезание със стотици други тествани майки.
За пример:
Ако видите в детската градина Арнолд Шварценегер и Памела Андерсен, няма да познаете нито бъдещите мускули, нито бъдещите цици. Друго си е обаче след 20 години, когато Шварценегер се е доказал, че е най-добър сред милиони други. Също и Памела Андерсен е показала бюст, с гръдна обиколка, по-голяма от на милиони други жени. Та така е и с елитните майки - трябва да тестваш стотици кандидатки, за да откриеш 10-15 наистина добри.
А сега за поколението:
Дали синовете на Арнолд Шварценегер наистина ще станат с големи мускули?
Дали дъщерите на Памела Андерсен наистина ще станат с големи цици?
Ако си отговорите на този въпрос, ще си отговорите и на въпроса какво се случва с поколението на елитните майки.
За който го мързи да мисли, ще дам отговора:
Няма гаранция, че поколение от елитни родители ще даде елитни деца. Има обаче по-голяма вероятност това да се случи, спрямо нормалната ситуация на чифтосване на куча марка родители. За пълна сигурност обаче пак трябва да се направят едногодишни тестове (пак трябва да почакаме децата на Шварценегер и Памела Андерсен да порастнат, за да им премерим мускулите и циците).
Здравейте.Какво означава терминът "F-1" при майкопроизводството?Кои майки са с посочения термин?
F1 означава ПЪРВО ПОКОЛЕНИЕ - тоест дъщерите на дадена майка.
Когато купувате майки от някой майкопроизводител, вие всъщност купувате F1 майки, които са дъщери на елитна майка (ако говорим за лицензиран майкопроизводител) или дъщери на най-добрата майка (ако говорим за нелицензиран майкопроизводител).
Когато от така закупената майка си направите собствени майки, или ако семейството ви направи самосмяна, вие всъщност се сдобивате с F2 майка.
Ако базовата (елитната) майка е била получена посредством ХЕТЕРОЗИСЕН ЕФЕКТ (междурасова кръстоска), именно при F2 майките започват всякакви проблеми (разпадане на расите, агресия, ниска продуктивност и т.н.).
Този ефект го няма при ЧИСТОРАСОВИТЕ МАЙКИ, независимо за каква раса говорим. Затова и по света масово се търси РАСОВАТА ЧИСТОТА, защото тя е ГАРАНЦИЯ за стабилни F2, F3 и т.н. поколения.
За пример могат да се дадат браковете между бели и цветнокожи (тъмнокожи) хора. В техните поколения започват да се появяват всякакви чудатости, от типа двама бели си раждат негърче или обратното - двама негри си раждат бяло дете. При това този ефект се разпростира на десетки поколения напред в бъдещето, като честотата на проявление постепенно намалява, но никога не стига до нула (пряко следствие от теорията на вероятностите).
При расовата чистота това го няма. Негрите винаги раждат негри, а белите - бели.
Освен цвета на кожата този ефект се проявява по хиляди различни други генетично наследени параметри или качества. В общия случай се ражда дете, което има някакво качество (добро или лошо), липсващо и в двамата родители.
Точно поради тази причина в развъдните организации се водят РОДОСЛОВНИ КНИГИ. И когато се взема решение при инструменталното осеменяване от какви родители да се вземе генетичен материал, гледат се не само качествата на самите родители, но и качествата на цялото известно тяхно родословие.
Ако утре случайно бъде преоткрито лекарство срещу смъртта, дали някой вярва че повечето от нас ще чуят за това?
За пореден път се убеждавам, особенно тука, че най-доброто качество е от хора, за които малко са чували. А ония, дето всички ги хвалят ( предполагам са прави, по-хубави може и да не са виждали), по моите стандарти са няколко хиляди за майка хвърлени на вятъра.
Който иска най-доброто, не трябва да разчита, че то само ще го намери.
Малко по-сложно е....
През левия ми крачол е кой как ще го интерпретира. Имам си по-сериозни проблеми от пчеларството.
Ей заради това се бях навил да поръчам 20 майки.
Ама с това си изказване ме отказа поне за 10 години, а като пораснеш, улегнеш и започнеш да премисляш нещата преди да ги изкажеш може и да пробвам какво има в кутията на пандора!Цитат:
През левия ми крачол е кой как ще го интерпретира. Имам си по-сериозни проблеми от пчеларството.
Съжалявам го това момче скутелатора, захвал се е да продава книги на неграмотни. И да кажеш на простия, че е прост той няма да стане по-умен а по-злобен.
Какво получи за прословутата си рецепта с която спаси хиляди семейства на невежите? Получи: "Имал си бол пари дал си."
Едвали разчита на бедния Български пчелар за доходите си,а пък който не го устройват условията започва да търси като мен майки от други европейски производители има доста от тях тук http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/
Не съм фен на Госпов,просто съм на неговото мнение че с полудивия мелез наречен Българска медоносна пчела резултатите са плачевни сравнение с други европейски държави,аз нямам намерение да мизерствам заради някойси безумник които е прокарал закон в България да се отглежда само местна порода пчела която няма никакво развитие поне от 50години насам.
http://zapchelite.eu/wp-content/uplo...9689652368.jpg
Снимката е примерна, искам да ви покажа, каква майка ми се яви миналия сезон. Точно такъв жълтур. От къде се пръкна незнам, моите майки са досущ, като на Матеев . Имам предвид цвета.blush; Мисълта ми обаче не е за цвета. При прегледа преди два дни ,още с повдигането на таванката скочиха отгоре ми. Видя се силно семейство и си викам : тези са умрели от глад , трябва да погледна вътре. При друг случай щях да ги зарежа, но нали имам жертви , та не исках да ги загубя. Пушек-яко, но те по ръцете ми и псувайки разместих няколко рамки. Почти от средата назад рамките са пълни с мед. Какъв е извода : някой из селото има извънземни майки и съм прихванал от него или при мен мутират. Може да събере и 100 кг. мед , но ще я махам. Нямам намерение на стари години да слагам ръкавици и скафандър. Накрая : мислете- хубавите ви (чуждоземни ) майки развалят местните пчели.
пп. Интересно, че пчелите не ми се видяха такива светли.
Toва което виждам ми прилича на Бъкфаст или на Италиянка.Те са с този цвят и окраска. Ама пчеличките не са като нея.Може кошера да си е сменил майка която не се е върнала от брачен полет,и тази майка да се настанила /объркала/ и са я приели.Аз имам много интересен случай.Един приятел му правихме отводка преди 2 години,и в този момент в близост до неговия двор в един циментов стълб се заселва рой.Направихме отводката и извадихме роя.Колегата ми даде роя за мен че аз го извадих от стълба.Заселих го при мен но при проверка останових че в роя няма майка.А за отводката колегата беше купил оплодена майка.Когато тръгнахме да я предаваме остановихме че отводката си има майка която се разкарваше и осеменяваше питата.Проверихме неговите 2 кошера но те си имаха майки.Новата майка която я беше купил я вземах и я предадох на роя.Та може майката да е излетяла при ловенето на роя и да са я приели в отводката ,или да съм я смачкал без да искам,или друга майка от другаде да е налетяла в отводката.Та винаги има изненади.
Благодаря ти че ме наричаш момче,макар че карам 55 -та си година.Поздрави.
По отношение на генетиката съм гола гола вода ама жълтурита са 10ина модела (Лигустика) а Бъкфаста не е порода а хибрид направен по Бъкфастките принципи на развъждане:
https://vitoshaword.com/2016/08/13/%...c%d0%b5%d0%b4/
А е напълно нормално майката да е един цвят а дъщерите друг (търтейте)
Георги, английския поп е взел италианка и я е кръщавал с почти всички пчели по света. С африкански, кипърски, гръцки, карника. Само в източните държави не е ходил да я кръщава. На всички клипове и скимки Бъкфаста е жълт. Никъде няма “Бъкфаст със карпатика например. Та както е казал Коперник- И все пак тя се върти. Така и бъкфаста си остава на основата на италианка. А всичко друго е реклама.:yo:
Моите са под комините на Лукоил,нищо им няма,имам 10 такива ,,червени'' и много ги харесвам.Много жилят,но това е добре защото никои не ги бара.При равни условия,събират двойно повече от другите.
Със породите и генетиката съм много зле.
Това което съм чел за Бъкфаста е било (от любопитство и за обща култура) но това което ме впечатли че това не е порода а хибрид.
Направата на хибрид от 2 или 3 различни раси обикновено създава много производителна майка, защото се проявява така наречения ХЕТЕРОЗИСЕН ЕФЕКТ. След 2-3 поколения обаче дъщерите се разпадат на съставните си раси и се появяват разни неприятни моменти, като например АГРЕСИЯ. Та това, което се вижда на снимката, и което се описва в постинга, отговаря на цитираните от мене сиптоми. Тоест говорим за майка, която се е получила в резултат на разпадане на гените на някоя нейна хибридна баба.
Ако тази майка се остави жива и нейните търтеи излетят в небето, следващата година (пък и още тази) ще наблюдавате още по-големи проблеми по една камара други семейства с нови майки например от самосмяна или с новонаправени отводки с маточници.
Аз предлагам да я убиеш тази майка или да я подариш на най-големия си враг. Другата разумна алтернатива е да сложиш прашецоуловител, и така да не допуснеш нито един търтей да излети в небето. Нека да си умират щастливи вътре в кошера.
Ха ха. Галине, кефиш ме. Прав си, можех да се изразя и по по-малко объркващ начин.
Главната цел на маркетинга е да поддържа търсенето по изкуствен начин. Потенциала от нови клиенти е неизчерпаем само при ниските ценови класове. Ако досега си чакал да те навия за да си купиш, съгласно предходния пост, това е добра причина да НЕ го правиш.
Благодаря, че ме смяташ за единствен и незаменим. За мен е късно, и аз няма как да съм чувал за всички от тях, тъй като нямат обявени контакти в публичното пространство, но и в Европа има пчеловъди дълбоко под радара.
Когато чуеш името ми по всички национални телевизии, че съм успял да променя Света, звънни ми да ме поздравиш. Трябва да си го напомням по-често, защото наистина ми е време да порасна.
Спирам да обяснявам.
Ето го и стенда в (полузавършен вид)за инструментално осеменяване по който работих през последния месец
Прикачен файл 8419
Прикачен файл 8420
Днес правих тест на стенда върху една стара майка която бракувах но запазих за да тествам стенда на нея,резултата след всичките манипулации е че не можах да я уморя,в момента се разхожда в добро здраве във клетката,в първия момент когато я извадих от капсулата помислих че е мъртва но след 10-15 мин. се съживи,другия път ще пускам по малко CO2.:bigsmile: Следващия тест ще е вече върху неоплодена майка.
Ако някой се интересува от такова микроскопче, като това на стенда - имам едно за продаване. Взех го за проверка на платки, но се оказа неудобно за тази цел.
Да изтупам малко темата от праха :)
Колеги, не разбрах след като се сформира кошера отглеждач и се постави ханемановата решетка между двата корпуса, какво става с входа на 2-рия корпус. ОТВОРЕН или ЗАТВОРЕН т.е. пчелите имат собствен вход или е необходими да преминават през долния корпус, където е майката?
За сега нещата вървят добре, та човек се размечтава и почва да крои планове. 2017г. правих майки от 5, уж най-добри семейства, по около 15-20 бр. На един етап, като че ли някои бяха по-добри от другите. Чакам момента на пролетния преглед, за да мога да направя някакви сравнения и изводи. Междувременно, напредналите в селекцията, какво ще препоръчате? Как да определя следващите донори на развъден материал?
Не съм напреднал( начинаещ съм), но ще споделя какво прочетох в един съветски учебник относно селекцията - като първи и най-важен признак определят най-доброто развитие през пролетта( медодобива е на второ място), защото тези семейства ще дадат повече пчели и пило за формирането на нови семейства/отводки. Ако ще се следи и медодобива като критерий, то вече се определят няколко семейства с най-добро пролетно развитие и еднакви по сила, и се следи през сезона медосборът им, но тогава вече селектираните семейства ще се излъчат/определят за следващия сезон, 2019г.
Първото условие да си водиш дневник. Като имаш статистическа информация вече е лесно, решаваш какво що да правиш. Най-добрите като добиви на мед ги правиш бащини. Личинки вземаш откъдето има други качества който търсиш.
За какво са тези търтеи .
Това, което си направил обикновено се прави в промишленото майкопроизводство. От най-добрите майки се вадят по 15-20 дъщери, правят се групи поставени при равни условия и се наблюдава как се развиват, зимуват, как излизат от зимата (не да влизат с много пчели, а да излизат с малко) и как се развиват пролетта. Тази майка, чиито дъщери се представят най-добре обикновено се ползва като разплодна. Може също нейните дъщери да ползваш като бащини, а други две майки да ползваш като майчини. Това се прави, защото не всяка добра майка дава добри дъщери, но това вече си го разбрал. Сега същото може да направиш с други няколко майки и така да си определиш кои да се ползват за разплодни догодина. Това се нарича проверка по поколение. Щом всички дъщери на една майка проявяват определено качество без изключение, значи са хомозиготни по това качество и може да се разчита, че въпросния белег със сигурност ще се придаде на следващото поколение. Така за няколко години могат да се постигнат доста добри резултати. Добре е да имаш от къде да вземаш качествен материал за по нататъшно развъждане. Може и с колеги да си разменяш майки, които вече си ползвал един сезон като майчини и за по нататък вече не може.
Майкопроизводител и селекционер не е едно и също. Лицензираните майкопроизводители се снабдяват с разплодни майки от асоциацията в която членуват и понякога си ги разменят по описания в предния ми пост начин. А относно това дали за лични нужди е необходимо аз не мога да ти кажа. Всеки сам си преценява какви са целите му и как да ги постигне. Една спокойна пчела, кротка, неройлива, с добро зимуване, силно пролетно развитие и т.н. не пада от небето. Единия вариант е сам да си водиш някаква селекция ,което отнема години и крайния резултат не е много ясно какъв ще е, а другия вариант е да се довериш на някой, който продава нещо което отговаря на твоите изисквания.
"да се довериш" е ключов израз в горния пост.
Как обаче да се случи това? Дали някой от производителите е направил нещо повече от останалите за да се опита да спечели доверие?
http://pchelari.com/forum/showthread...0%BA%D0%B8#top
Първите двама какви са ?
Ясно си го пише, че са производители на ЕЛИТНИ майки. Това са майките които останалите производители закупуват за да взимат "материал" от тях. Това са хората във въпросната асоциация, които са в основата на селекционната програма.
В интерес на истината през годините съм закупувал майки от различни производители. Попадал съм на чудесни майки, а също и на доста смотани. Най-често са средна хубост. Така стоят нещата и с майките които сам си произвеждам спазвайки всички правила. За съжаление майките не могат да се оценят още в първите дни и да се отделят само най-добрите. Това се извършва точно от хората които трябва да извършат селекцията и да произведат елитните майки. Далеч съм от мисълта че това не се прави, НО за съжаление ние трябва да се възползваме от техните дъщери, а докато това стане се извършват редица процеси и над някои от тях ние не можем да влияем. Майкопроизводителите в целия свят се стремят да повлияват колкото е възможно повече процеси при формирането на майките с цел все по-високо качество. В Германия се предлагат майки които лично можете да решите от коя ЕЛИТНА майка в стопанството да са произведени на кой остров в Холандия със съответните бащини семейства да бъдат оплодени и т.н. Естествено не се продават по 20лв. бр. а многократно по-скъпо(около 100Е). Няма как в нашата реалност и с нашата готовност да плащаме да искаме супер майки. В крайна сметка всеки може да си вземе майки от където си иска. ДА има забрана за внос и ДА няма никакъв контрол. Който не му харесват БГ майките действа и дано попадне на производител който продава само уникални работливки. Имаме прецедент и във форума с човек който не смогва със заявките и вдигна неколкократно цените за неговите майки и пак не смогва да задоволи търсенето. Предполагам няма да е далеч момента в който ще се появят още такива като него, със необходимите знания и умения и готовност да пробват да продават друго качество, различно от ширпотребата и пазара ще покаже дали има търсене на такива. Към днешна дата търсенето е повече от предлагането, просто защото предлагането на различни от ширпотребата е нула.
И аз така знам, затова попитах в БГ има ли от къде да си купи човек майки, които са предназначени за репродукция?
п.п. Рости затова са елитните майки, разчита се че ще дадат поне 80% добри дъщери. Не всяка добра майка дава добри дъщери, както Атанасов вече е установил, така и аз и ти. Вместо да правим ежегодно проверка по поколение на няколко майки може би ще е по-лесно и евтино да си купим било то и 100-тина и повече евро. Ако излязат 50% от майките не особено добри, кое е по-скъпо да си карам с каквито са станали или да дам пари майки със сертификат от някой западноевропейски институт?