Не са познавали тези термини, но са познавали техните свойства под други наименования. Например Троянски кон.
Преглед за печат
Италия коя - италианските власти или италианската мафия? Щото нашата мафия знаем какви ги върши из Европа - Макрон наскоро се изказа за българските бандити. Като се сдушат едните бандити с другите - ето ти 9000 тона боклуци например, пък колко още не знаем... С тази разлика, дека Италия си има мафия, а у нас мафията си има България.
А тая на Бат ти Бойко не я ли виждаш някъде?
Някога да си чувал за "хунвейбините" на Мао? Поинтересувай се и помисли дали това, което пишеш не прилича много на "дацзибао".
За Христо Ботев ли питаш? Него го застреляли, като рекъл да си осъществява идеите. Не отчел, че няма критична маса от българи, готови да тръгнат в името народно. Няма и сега, няма и надежда скоро да има. Тия, на които можеше да се разчита, отдавна се преселиха на запад в търсене на по-добро племе. Останаха футболните фенове, ще цитирам Калин Терзийски:„простолюдието, което пие бира, яде кебапчета, псува и се гордее с националността си, докато гледа футбол“.
Питам за някаква идея, някак си как да излезем от батака, но да не е от тези в които се иска да се излезе с тенджери и капаци и да врякаме като улави по площадите. Няма как да стане това. Някакво по рационално решение измислено от умни хора. Някак си да не засяга винаги по - долу седящите и всичко да се струпва на техния гръб. Някак си да се отсеят по - кадърни глави които да поемат ръководството на държавата, а не все тикви. Уж все ние си ги избираме, а все попадаме на баламурници, гледащи все да зобят. Е, как не се намери един, че да каже най накрая - СТОП. Иначе има и тук такива на които може да се разчита, но това което виждат ги принуждава и те да стават същите. Тези които са навън си мисля, че по - лошо са направили, а именно, че са избегнали до някъде отговорността, спасявайки се. Затова и не ги упреквам. За начин питам.
Агрото друга история чете.
За портокола ,,нямало критична маса,, априлското въстание си е българско дело довело до Цариградската конференция и до руско- турската война наречена освободителна защото руския император е написал черно на бяло ,,Да се освободи България,, ип България е освободена.1/3 от четата на Ботев доживява да живее свободна България.
Така си ги избираме. Понеже ме хвана да чета Калин Терзийски в момента, ето ти още един цитат от него като илюстрация защо няма да изберем умен човек да ни води:
„Аз не искам повече да се подмазвам на простаците, наричащи себе си Народ, само за да ме приемат и харесват. Защото, видите ли, един образован човек е винаги неприятен и трябва винаги да положи усилия, за да се хареса на народа. Трябва, примерно, да се наведе, пък да вземе от земята фашкия, па да се понамаже. Или поне да говори тъпо, на диалект, на „човешки език”, разбираемо (моля ви се!), за да бъде приет и харесан и да не бъде низвергнат от истинските хора, от обикновения Народ!
Като естествено тук извива един хор от народни хора, които казват: Кой бе, ти ли си образован, а пък ние не сме, така ли?“
Решението ще се пръкне на следващите парламентарни избори. И то няма да е едно. От нас зависи да прозрем кое е вярното. Но, само с един стоп няма да се получи. Все едно в цялата държава да има само един знак стоп. И това да спре всички пътни произшествия? Трябва един да рече стоп, а другите да го повторим един милион пъти! Да се получи ехо! Но се иска и действие. Първо да променим себе си. Да станем по-умни, по търпеливи, по работливи па тогаз да променяме околните.
Яяяя, кризата в сектор пчеларство до какво е довела: кат патриоти, кат социалисти-утописти, кат реформатори, кат революционери......Уджас.
- :bigsmile:
Ето един пример за бъдещето ни:
https://m.24chasa.bg/mnenia/article/8035041
Да.Държавата е лош стопанин и всеки служител и предприемач се възползва от това.Много лесно ще продадеш нещо,за което не си се трудил/не е твое/.Нищо добро не ги чака гражданите на държава,която е най-големия работодател.
Шегуваш се, а !? Бат Бойко ще прави голямо държавно ВиК!? Тия общинските не се справят.А общинските са търговски дружества с всички права и задължения на която и да е частна фирма.Може би проблема е, че управлението на общините и държавата е некомпетентно? Да ама Бойко не ще да прави подобрения там.Защо? Кой си спира кранчето сам?
https://www.pariteni.bg/novini/hrani...etiketi-233701, а казват, че институциите не работели. Цели:laughing: 100 кг. мед с фалшиви етикети.
Цените на едро у нас са 3-3,20лв, а в Румъния, Гърция и Турция 10-12лв и нагоре!!!!!!!!!! - доста интересно твърдение/съждение!!!....тоя инж.Михайлов има ли връзка с главния мозък според Вас???...че то, ако е така, аз моя мед през Дунава ще го пренеса на ръка, за да го продам в Румъния по 10лв. килото!!!
Ами пренеси го де? Те да не пасат трева? Да не мислиш, че си първия с такива мераци? Даже може да го занесеш в Швеция или Норвегия. Там килото е по 30 евро на дребно. Успех!
Логично е да има нещо такова. Аз лично съм питал сръбски пчелар преди две години на колко го дават и той каза 4 €. На дребно им е 10 лева. Румъния, Гърция и Турция са малко по друга бира и цените поне на дребно са по високи от нашите 2,3 пъти. Та и изкупната цена ще е някъде там.
Така е! И аз съм говорил с колеги отвсякъде. Ама при тях има ред. Сиреч имат организации и т.н. При нас вода няма, камо ли ред. Дано тоя въпросния министър, му дадат поне 30 години. Та да послужи за пример на останалите дерибеи. Дето ни лочат кръвчицата!
Ако има такъв голям марж м-у цената на едро у нас и в Румъния, не е ли логично да дойдат румънските прекупвачи у нас, и да ни изкупят меда на по 5-6лв., отколкото да го купуват техния на по 10, че и 12лв. на едро!!...румънците са същите съдрани цървули като нас, че и по-зле...имат 3-4 по-големи града с хубави доходи/икономика, всичкото останало е в киреча.
Дано, ама едва ли? Тия се изплъзват като кучка от ......нали? Иначе меда ми се струва, да не кажа, че съм сигурен си е манипулация с цената. Обясняват ми го, уж се съгласявам, че ми се вижда вярно, но нещо ме кара да не се съгласявам. Преди няколко години имаше доста мед и цените бяха къде, къде по - високи, а сега на тоя дефицит на мед - най - ниската цена.
Излизайки от Румъния и влизайки в България имаш чувството, че влизаш в селска махала. А какви китни и красиви селца имат само. Ето:
https://www.youtube.com/watch?v=lKD9...ature=youtu.be Да виждаш някоя съборетина?
Последните управници вдигат пенсиите с 40%. Знаеш ли колко ги вдигат наште? Въпреки сумтенето на европейските клоуни, наште вдигат гащи! След поредното изплющаване! Между впрочем да ни е честита новата сол система. След нея българските магистрали вече ще стигат в космоса!
И в моя, иска профил, но аз нямам. Пък румънските села не ми ги хвали - нагледал съм се, пълна скръб. Живо българско село е на петилетки напред пред румънско. Но в повечето живи български села живеят турци. Като ходих при румънските пчелари преди няколко години /и тема пуснах/, цените бяха същите като у нас, а приказките за тях в този форум - съвсем други. Напролет пак ще отида да крада занаят /фургони за подвижно/, пак ще питам.
Прикачен файл 10282 Такива ли са?
Чу ми се нещо, като 32кг. от кошер.....Някой да сметне цената в лева- моля.
https://www.youtube.com/watch?v=T2pHG77WOg8
Изкупна цена за кг.мед 100 песо. Сметките :
https://www.xe.com/currencyconverter...rom=ARS&To=BGN
100 ARS=2.94945 BGN -правилно ли смятам. Ми те по-зле от нас.speechless;
Още малко да те успокоя.
https://www.bloomberg.com/news/artic...orecaster-says
Поевтиняването на валутата облекчава износа. Ще се преборим ли с цените на Аржентинския мед?!
С китайската стока да не би да се преборихме? Ако не са митата, почти никакво промишлено производство на стоки няма да оцелее. Отиде си и Спарки Елтос, удави го евтиният внос. Ама търсим по-евтин такер да ковем рамките, нали? Така и потребителите на мед - търсят по-ниската цена и тая стока се харчи.
Елтос го уби Спарки.Под нашата марка се пробутва от Спарки произведен боклук в Китай.
В руските форуми разбрах , че"болгарка" е шлайфер. Те за тоя инструмент имат само това име.И коментарите им бяха: "Сегашната "болгарка" не тая която знаем.Малко по-добра е от китайските боклуци, но не си струва парите." Е, как мислиш дали само дъмпинга е виновен?
Да. Некачествената евтина стока масово измества качествената такава, защото последната е скъпа. Хората се научиха да живеят ден за ден, с инструменти и мебели еднодневки, защото си правят сметката. Кой търси да купи инструмент, който ще ползва 10 и повече години? Дори и при марковата стока се забелязва спад в качеството. Според мен една от причините е бързата еволюция на техниката. Докато се радваш на масивния си здрав ъглошлайф /болгарка/, на магазина вече има по-лек и по-евтин вариант. Докато разпитваш тези, които го имат за отзиви и се наканиш да си купиш - вече излязъл нов модел с безчетков двигател примерно. Едно време важеше поговорката "не съм толкова богат, че да си купувам от евтиното". Сега за голяма част от нещата това вече не важи.
Същото.hi;
https://www.bgfermer.bg/Article/8066046
Яяя тук друг текст : https://www.bgfermer.bg/Article/8066868
Майко, майко....crying;
За изкупна цена ли говориш? Или за продажбите на едро към Европа?Щото има разлика, у нас също. А като знам кои в Молдова правят едър бизнес и могат да си позволят лаборатория за 1 милион евра, стоплям, че този филм сме го гледали и у нас, но в по-сериозните браншове, а не в мижави като пчеларския.
Не разбрах коя е, ама като пуснах търсачката она рече от устата на някой си там 35 40 леи? Кат видях курса 0.41 и леко са стъписах. Председател на една от въпросните организации. На дребно разправя за 60-80 леи. Ако е толкова важно мога да пусна линк към статията.
Да сега разбирам.
А дано, ама надали?
https://m.24chasa.bg/novini/article/8096775
Сетили са се вече. Той удавника УМРЕ преди тридесет години, те сега ще му правят изкуствено дишане. Но все някога трябваше да се започне реанимация. ;)
Оня ни оправи за 90 дни,сега и тези,ще се опитат.Но аз първо да ги попитам,те какво изобретиха,изработиха,внед риха в производство,какво патентоваха цяла академия.Само смях.
И той обаче си живее. Взе си и ТОЙ кое му се полага, кое не и хайде дим. През дедовия му е на царя. Е, записа се в историята, че е бил нещо и ТОЙ в България. Почувства малко и ТОЙ какво е да си владетел. Но къде е Симеон I, къде Симеон II? Разликата колкото от Земята до Небето.
И ни записаха като "шедьовър". Цар премиер с президент комунист!
Карай... Тогава, запознатите знаеха кои са яхнали царската вълна, още преди да стъпи в БГ. Мащаба обаче изненада всички прогнози. Сега, вече опарени, би трябвало по-добре да се вглеждаме в сенките, а те са неизбежни.
И да се вглеждате, и да не се вглеждате , файда ЙОК. Умрял кон не рита-демек свършила работата. Ако още не сте разбрали кой и защо го докара, и какво стана през двата мандата, може да си лаете след кервана, до второ пришествие. Ааа, може и да псувате Иван Костов, ще ви олеква на душите.
- :bigsmile:
Майко мила?
https://m.24chasa.bg/novini/article/8107026
Аман от дертове! Като ги видях как падат като талпи ми настръхна четината. Ужас!
Tе не спрат ли полетите от там, каквото и друго да предприемат е все тая. Сещам се за филма "I am legend"
Всяко явление си има причина. Природата се стреми да поддържа равновесие между числеността на различните животински видове. Ако числеността на някой животински вид нарасне необичайно, природата задейства едни или други механизми, с които го ограничава до нормалното за него ниво. Обикновено, това са недостиг на храна, нападения на хищници или болести. С технически средства, човекът има контрол над първите два фактора и частично контролира третия. Хората си мислят, че всичко това не се отнася за тях. Тяхната численост отдавна е надхвърлила всякакви нормални стойности, съпоставими с числеността животински видове с подобни на човека размери. Бъдещето ще покаже, кой ще надделее - човекът или природата?
Въпроса е не дали, а кога? Сто години, може да е дошъл момента.
?Няма точни данни за глобалното количество на жертвите от пандемията през 1918 – 1919 г., но ориентировъчно се приема, че между 10% и 20% от заболелите умират. Имайки предвид, че близо една трета от тогавашното население на Земята се заразява с болестта, което означава, че между 3% и 6% от хората са загинали вследствие на Испанския грип.[10]
Предполага се, че само за първите 25 седмици от пандемията, жертвите са около 25 милиона. Съвременните изчисления варират в диапазона от 50 до 100 милиона жертви за целия период в световен мащаб. Бедствието е сравнявано дори с чумната пандемия от средновековието известна като Черната смърт. Изследванията сочат, че Испанският грип за 24 седмици убива повече хора отколкото Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) за 24 години. ?
По държави отражението на пандемията е:
- Европа
- Австрия – 40 000 жертви.
- България – 80 000 жертви.
- Великобритания – 250 000 жертви.
- Германия – 600 000 жертви.
- Гърция– 120 000 жертви.
- Испания – 300 000 жертви.
- Италия– 650 000 жертви.
- Португалия – 138 000 жертви.
- Русия– 3 000 000 жертви.
- Румъния – 160 000 жертви.
- Сърбия – 180 000 жертви.
- Унгария – 130 000 жертви.
- Франция – над 400 000 жертви.
- Швеция – 34 000 жертви.
- Африка
- Египет – 138 000 жертви.
- Западна Африка в района на Гана – над 100 000 жертви.
- Камерун – 250 000 жертви.
- Кения – 150 000 жертви.
- Нигерия – 455 000 жертви.
- Танзания – 350 000 жертви.
- Британска Сомалия – 7% от населението измира.
- Адис Абеба (Етиопия) – между 5000 и 10 000 жертви. Бъдещият император Хайле Селасие също е сред заразените но оцелява.
- Азия, Австралия и Океания
- Австралия – 14 000 жертви.
- Афганистан – 320 000 жертви.
- Индия – 17 милиона жертви (около 5 % от населението).
- Китай – над 9 милиона жертви.
- Турция– 150 000 жертви.
- Филипини – 93 000 жертви.
- Япония – 390 000 жертви от около 23 милиона заразени.
- Нидерландска Индия (днешна Индонезия) – около 1,5 милиона жертви (5 % от населението).
- Таити – 14% от населението измира само в рамките на два месеца.
- Самоа – към ноември 1918 година жертвите са 20% от 38 000 население.
"Основен фактор при тази пандемия е неимоверно нарасналите пътувания на хората в световен мащаб. В началото на 20 век, масовото навлизане на модерни транспортни системи улесняват придвижването на близки и далечни разстояния, както на войници и моряци, така и на цивилни пътници, довеждайки до масовото разпространение на болестта в рамките на кратък период от време."
Повечето откачени вируси и вароа даже, идват от там. Там ядът всякакви гадости! Живеят с всякакви животни на едно място. Дали са свещенни или за масата, не ме интересува въобще. Факт е, че от там търпим най-често епидемии. Глад братче! Хапват маймуни, прилепи, насекоми и.... каквото мине наоколо. Хладилници, фризери.... глупости! После мутация и олеле!
Преди години китайският посланик в обедно предаване по "Хоризонт" на въпрос за кухнята в родната му провинция отговори така."От това що лети в небето не ядем само самолети.От това що се движи по земята не ядем само влакове.И от това що плува във водата не ядем само кораби."
Ей, така се става 2 милиарда.Не с капризи при хранене.:laughing:
Който смее нека яде "китайско"!:P
https://www.actualno.com/pleven/spec...s_1428553.html
Няколко дни никой не взе отношение. Преувеличение ли е, или сме като щраусите ?hi;
За какво да се вземе отношение? Като много статии, заглавието изобщо не се връзва със съдържанието, така и тази. В първия ред пише, че някакъв врач или врачка е казал, че тази година ще има смъртност 30% заради топлото време и до там. От там нататък бля, бля .... колко малко мед ял българина. Пускаш статия, ами пиши по същество, кажи къде те сърби, защо те сърби.....опиши защо мислиш, че топлото време ще доведе до толкова смъртност. Аз пък мисля, че напротив - ще има бум на развитието и ще гоним рояци на поразия.;)