Днес отново не можах да ги прегледам.Духаше студен вятър.Сутринта температурата-4,-5 градуса сланата беше голяма.
Преглед за печат
Днес отново не можах да ги прегледам.Духаше студен вятър.Сутринта температурата-4,-5 градуса сланата беше голяма.
Те и мои са мърши колега ,а за твоите ако са добре по нашия край скоро ще ги видим.:bigsmile:Ако не скоро няма да имаш време да се гръмнеш,почнаха пръсканията,а ти като по навътре си чувал за работничка и летяща.;)Наздраве аз тая година не го мисля то е решено отгоре.;)
Ай,сефтото вече е факт.За сега само са по напръскали магазините,но все пак и това е нещо.Ясена цъфна колеги.Вероятност в региона от роене 99,9%стягайте се в кръста.;)
Аз разроих днес един и контузих майката. Има още няколко на “ръбъ“. Утре ще получат втори корпус ДБ.
П.П. Вече съм на акация. Ама ако даде нещо вероятно ще се омеша с рапица. Един ден да е, ама ще се застъпят.
Е,нещат и нещат.Надявах се,че ще има някой друг маточник,за да ги разцепя на отводки за по лесно трансортиране...въпреки рапицата....
Ачка след 9 провери пак;)само да не се заблудиш за тиха само смяня 15-20 маточника на 2-3 рамки.
Колеги с които съм си говорил тия дни и са подали храна февруари говорят за супер яки семейства/имаше една песен преди време на В.Найденов/
Друмев-и аз имам същите проблеми които описа всички силни семейства които са със магазини правят самосмяна,нацепих вече 6 кошера,първия който го нацепих майката се е излюпила преди 7-8 дни,отделно от рапицата са луднали и някой и друг кошер 10-12 маточника.Не съм хранил февруари защото имаха доста запаси от зимата и разпечатвах мед до преди 20 дена да освободя място.От лицензираните майки които съм закупил 8бр.само една е в роево другите всичките са ок и нормално развитие,имах една стара майка едвам ходи с опърпани криле но снася много като млада девица и чакам да мине липата и ще я сменям.Заложих 4-5 капана стари кошерчета дано се хване нещо ръгнах и стари рамки вътре.Не искам да казвам от кой производител майките са ок и кои не,всеки колега може сам да прецени по неговите кошери.Аз имам майки от 3-ма лицензирани и цялата 2016г. правех сравнения и заключения.
Колеги, дразнят ли се пчелите от бензиновата коса, защото съм решил да сменя обикновената?
В събота ще ги ровичкаме и ние и ще пиша, че и при нас има рапица та да видим дали са решили еднолично да фащат гората ... :)
Смейте се вие.:bigsmile:Като видите как работя с тръвни няма да помислите за други системи кошери.:bigsmile:
И после закъснява за ...:laughing:.
Край южната дъга на Дунава акацията цъфна.
На село - другата седмица, но мойте вече работят и в магазина.
Акацията цъфнала при нас, рапицата още цъфти. Най силните имат почти по един магазин мед, а останалите работят в магазина по въпроса. За сега нещата изглеждат добе... :)
п.п. Мартенската свещева майка си снася вече доста добре по питите... ;)
Да попитам колегите от региона има ли при тях тази година склонност за самосмяна на майките?
При нас 2 от най-силните кошери бяха заложили по 2 прекрасни маточника за самосмяна, а майката е като редосеялка и пчела има много. Не е подготовка за роене, защото маточниците беха точно по два на кошер и майките не са спрели да снасят, а напротив. Майките на външен вид нямат дефекти.
Решихме да придадем маточниците на отводки и да видим тази събота дали са заложили нови. Видя ми се странно това впредвид, че двете семейства са почти с по магазин мед вече. Дали майките не са се повредили нещо, но пък имаше доста пило от всякаква възраст, също така и прясно...
Дали не сгрешихме като взехме маточниците? До сега, когато заложат за самосмена винаги сме ги оставяли, да си я првят, но решихме да експеремтираме, защото майките се представят тази пролет много добре до тук ...
Значи следващите маточници ще останат за нова царица в кошера... :)
Ами малко ги разтоварихме тези 2 кошера откъм пило, като рамките отидоха за отводки, защото наистина бяха доста силни и ние се опасявахме,че до тази събота може да изпаднат в роево, защото пашата е доста силна /рапица/ въпреки че е към края си, но пък и акацията цъфна, та затова така. Но ще послушам съвета ти и ще ги оставим на 1 маточник само, въпреки че винаги съм предпочитал маточниците да са поне 2, за да има бой за възкачване на трона! :)
п.п. тази събота имах редкия шанс и късмет, майките да се люпят в ръцете ми и да можем да си избираме по красота и големина за придаване на отводки... :) Поради извинителни причини закъсняхме с придаването на маточниците, но все пак успяхме да хванем майките преди да се изпотепат. Абе изкарахме късмет, чесно казано, иначе отиваха зян... ;)
Преди около месец писах за подобно явление.Сега се повтаря картинката,но вече не като преди на най силните сега на тия с по 7-9 рамки.Майките са 2016год. по това време се излюпиха.Много колеги направиха като теб отводки тия дни защото имат супер яки кошери.Замен това е грешка да се отнема пило точно повреме на паша която почва.От моя малък пчеларски стаж съм забелязал,че при отнемане на пило на купешки майки.Веднага залагат 1-2 маточника странично на питата.
Тоз сълкъм кой го знае колко ще продължи като паша. Обикновенно на 5 години вадим по малко акация, щото масива е малък и като има валежи докато цъфти или пък засуши и нищо не вадим. Аз почти не го имам при нас за паша. Паша колкото да се подготвим за липата...
От 20 години, купешка майка не е влизала в пчелина, ама таз година мисля да вкарам нова кръв малко...
Около 2 седмици.Сълкъма е добър медонос и при добре развити семейства и подходящо време може да се извадят рекордни добиви.
Да знам, но рядко се случва време за да изкараме добър стков мед, а таз година се застъпа и с рапицата. Рапица ще има още седмица и пловина може би, което ще съвпадне горе долу със сълкъма. Ако ги бяхме оставили без да ги разтоварим, на 100 % щяха да се изроят. Колкото и магазина да им сложа отгоре. Стари дадани са и даже дъното не е подвижно, че да се опитам да правя нещо кой знае какво. Така че мисля, че поне с разтоварването не сме в грешка. А и то не сме отнели кой знае колко пило. По рамка от кошер...
Маточници имаше ли?Освен тия които каза за самосмяна.
Бяхме предвидили избухването и се бяхме подготвили като 2 седмици преди това си заложихме. Иначе само тези две семейства си бяха заложили сами. Накрая правих отводки с по три люпещи се маточника или по 2 майки излюпени и люпещ маточник.... Насочен естествен подбор... :)
Само 2те отводки с маточниците от самосмяната си ги оствих така, на по два маточника.
След днекашната проверка коренна промяна в семействата.Магазините са сухи и пчели вече няма в тях.Акацията цъфти с пълна сила вече.
Тоя път няма по земята пълзящи.Май ноземата си казва своето.
Баааси, ко ме напрай ве колега, тез пчели само мъжки ли излизат. Таз зима ти разказа играта направо... :(
Е то време беше и зимата.Не може само лятото.Само се чудя какво става в района.Моите само умират зимата,моите само ги тровят лятото.Май аз ще дойда най слабия пчелар в района.:bigsmile:
И при нас на село има доста съртност при колегите, но не си признават, а това също е проблем и замаскира основния проблем със смъртността при пчелните семейства. Другия проблем е че за дребния хоби пчелар едно лабораторно изследване на загинало семейство е в повечето пъти непосилно.
Който е правил магарии и е наясно с този факт, няма да каже нищо за смъртността.
При нас рапицата приключи, тук таме има цветове по края на блока. Акацията е в силата си още и може да изкараме малко от нея, ако даде време.
Иначе извъртяхме де що има по магазините мед, но на първо четене меда не е чиста рапица, а има примес от акация и друго. Много ароматен и с приятен ненатрапчив вкус. От отводките има 4 с оплодени вече майки, които снасят. Доста слабо обаче от към процент на приети придадени маточници и майки, но засега това не е проблем, има време... Тука грешката беше наша, но и закъсняхме доста с придаването и нормално да се получи така.
За сега годината върви добре, да се надяваме, че ще е такава наистина! Успешна година на всички! :)
На селото, където ми е пчелина са засяли еспарзета. За първи път, моите пчели ще събират такъв мед. От картата на Гугъл измерих разстоянието по права линия от пчелина до най-близката част на блока с еспарзетата - 2200 метра. Ще видим, какво ще успеят да съберат.
Стига климатичните условия да позволят ще се радваш на добра реколта .
За първи път чувам за тази култура и като се зачетох, много ми напомни за Репкото, което го сееха по ония времена, когато имаше развито животновъдство. Та Репкото се косеше във фаза усилен цъфтеж, точно когато е най-посещавано от пчелите. Може да си представяте какво ставаше. Не знам еспарзета кога и как се прибира. Пише, че когато е за фураж, това се случва в началото на цъфтеж. Не залагай големи надежди. ;)
По информация от местен пчелар, еспарзетата се отглежда за семе. Арендаторът му предложил да сключат някакъв договор, с който да получи субсидия за осигуряване на паша на пчелите. Дано разстоянието от над 2 км да не попречи на моите пчели. Бъдещето ще покаже.
Колега kuline, би ли споделил какво представлява току що поникналата култура. Защото до село са насели нещо което много прилича на слънчоглед когато е на две листенца, но е доста по гъсто насято и първите две три листенца са едни мъхести такива. В събота му се чудихме какво е?
Мда за еспарзета питам. :)
Който знае нека сподели, защото в нета намирам снимки само на големи растения.
При мен дядо БОЖЕ да де берекет на маточници за самосмяня.Хубави,че хубави.Май мед няма да извадя,но пък 150 броя отводки ще имам с качествени майки.Мисля отводките на Елена.Акацията почва да цъфти в момента.
Да попитам дали на накой му се е случвало следното: Един кошер беше заложил за самосмяна 2 много хубави маточника. Отелихме питата заедно с пчелите в нуклеус, като сложихме още една празна пита и от същия кошер стръскахме една пита с пчели и стеснихме. Това преди 2 седмици. В събота при прегледа на така новосъздадената отводка с учудване забелязах, че двата маточника бяха унищожени и бяха заложени нови. На какво се дължи това и къде бъркам при сформирането на такава отводка?
Основния кошер от където взех 2та маточника с пчелите не са заложили нови маточници, майката осеменила 2те пити, една стара празна и една на основа, която изградили пчелите. Още се чеша по главата, защо въобще бяха заложили маточници при положение, че майката работи като редосеялка?
п.п. дали това, че завъртях питата с маточниците може да е причина да ги унищожат. Понеже бяха от лявата страна на питата като ги слагах в нуклеуса завъртях питата така че маточниците да са от дясната страна за да може да са между питите... Дали има значение това? Иначе не съм ги докосвал с ръка или да съм ги притискал при подреждането в нуклеуса.
Казват, че майка, подготвена за смяна, дава всичко от себе си и снася като за последно. Често срещано е това, и много често има такива въпроси.
Понеже питаш къде бъркаш - не знам дали е грешка, но аз в този случай, бих сформирал отводката със старата майка, а маточниците бих оставил в основното семейство.
Не е задължително да си притиснал маточниците за да бъдат унищобени...може да им се е нарушил температурния режим да речем и какавидите да са загинали (тия дни беше студено). Причините може да са много, така че не се кахъри.
Времето беше топло и е малко вероятно да съм ги простудил, а и не съм ги размятал из пчелина, само извадих рамката с пчелата по нея и я поставих в нуклеуса до кошера. После занесох нуклеуса на дестина метра от основния.
Реално наистина най-лесно беше да направя отводката със старата майка, но при положение че са заложили самосмяна исках да си сменят майката и да ползвам маточнците. Мислех че ще си заложат пак, но не би... поне за сега не са заложили де, ще ги видим таз събота на какво дередже са. Иначе основния кошер е един от най - силните, пчелата прелива от плодника и се отчете с повече от един магазин мед до сега.
Най-вероятно ще заложат нови маточници след пашата или в промеждутък със слаб принос. Наблюдавай и ако стане така пиши.Интересно е.
В отводката може да имате вече майка, все пак са минали две седмици както казваш. Проверете. Новата майка все още не я чувстват и затова са заложили нови маточници.
Колега,тия маточници запечатани ли бяха.Защото сега като смятам нещо не ми излиза сметката.За 14 дена би трябвало да имаш неоплодена майка вече.
Нали знаеш, че неоплодената майка си е "маратонец" - доста е бърза !
Досега колега колко маточника незапечатани си придавал на отводка?
Знам колега, като Бен Джонсън е ... :)
Ама то 2 пити с пчели, а 15 мин се кьорих из питите, чак пък и Худини да се е родил в кошера не вервам ... :)
Гледах и по стените на нуклеуса. Вариант е може би е, ако е излетяла за брачен полет ама малко вероятно ми се вижда. Според моите сметки не би треало да е родена още, ако бяха отцелели маточниците.
Слънчо , ти го казва на 100% , а ти ми говориш за събота .
А , аз ти казах , че цирка ще започне след два-три дни .
Нищо лично .
Успех в работата .
Имах в предвид моят пост , който си чел в твой отговор , но е изтрит .
Кой , разбрал - разбрал .
Опитът е голяма работа .
Ох делта, много сложно говориш, или аз не съм прочел нещо, което си написъл, а после е изтрито...
всеки ден - дъжд - слънце; дъжд - слънце, а акацията е във силата си...
пчеличките се трудят та направо ми изпълват сърцето :laughing: вече трети ден мия буркани и тенекий sweating; стягам се за жътва дай боже :bigsmile:
И при мен така луднаха,но не видях никъде запечатан мед само нектар.Акацията е още 4-5 дена при мен.Ако може колега който има запечатани пити да сложи една фотография белким счупя каръка.
Събота ще паля центрофугата за първи път този сезон сложил съм допълнително 3-4 мотора от Газка:)))) Рапицата премина вече при мене и бързам да я врътна да не се озахари,но не е чиста явно ще вадя букет от овошки,рапица,акация абе квото са събрали.Допълнително направих 8-отводки които са от мнаточници за самосмяна от 3-4 кошера-3 отвдоки вече са със оплодени майки и снасят чакам другите тази седмица да се оплодят дано времето е хубаво.
Ако имаш място в магазините и акацията не е приминала не бързай. Миналата седмица при нас премина рапицата и я извадихме. Не е чиста и не се озахарява бързо. Така или иначе чиста акация няма да извадим таз година или ще е много малко и по-добре с едно въртене да минеш.
рано е още за запечатана акация, та тя все още цъфти и отделя нектар ;) сега просто се радвам на пити пълни с нектар и следя да имат място къде да го "простират" hi; а те си знаят работата - носят всяка минутка и вентилират усилено.
даже в такъв период не обичам да ги закачам много много че всяко пипане и опушване води после до доста труд от тяхна страна да поправят това което съм им причинил blush; но акациев мед ще имааааа :laughing:
При нас акацията се смеси с рапицата, и днес бащата каза, че и акацията е към своя край, почнала да почернява... Та ще видим утре колко чиста акация са събрали за седмица в магазините, и това ще е от нея.
Ще чакаме липата вече. ;)
дай боже утре като отвориш и магазините пълни ;)
Ако изчака до другата седмица наистина ще бъдат пълни.
О утре от магазините мед няма да се вади, може би само строителните рамки че са запечатана рапица и предната седмица не ги извъртяхме..
Днес сложих на някой кошери втори магазин/шегичка/Махнах даже на някои семейства и тези който сложих преди.Колегите вече имат и роеве.Май ще дойда най калпавия пчелар тая година в Златарица.
Самоа питам,Данчо/нали ми разреши така да се обръщам към теб.Ако има промяна–сигнализирай!/.Беше споменал някъде,че зимната смъртност е мн. голяма при теб.Откъде ще ги изсмучеш тези 150 отводки по на 3–4 рамки? Това са си 500–600 рамки,от тях 300–350 със запечатано пило?Дай инфо,как става лесно това?И аз мисля за 200–250 отводки,но го нямам материала.К,во ши кайш,тъй ще комуникираме ли?Няма значение в коя тема!!!???
Прав си трудно е,но има много начини.Аз имах към 500 рамки с мед сега имам 120-150.Преди време си направих няколко магазина с размерите на ДБ корпус.След като развихме семействата сложих на няколко от тях вместо стандартния махазин тоя модел.Идеята за тоя магазин в началото беше при обеденение на семейства да го изполвам.Даже и брата ми се чудеше на налудничевата идея да напълня целия магазин с пити с мед викаше ,,ще блокират тия кошери,,За мой късмет а можеби и дядо боже обърнаха меда в пило.До миналата седмица имах кошери с по 10-15 рамки пило от край до край.
П.с Сега да не кажеш,че не е рентабилно с меда дето съм ползвал.:bigsmile:
Не се връзва Слънчо схемата.Ще трябва да използваме/3–мата/услугите на Тексотроникс за забавяне въртенето на Земята,та да ни стигне времето.Ако греша,че това ще помогне,коригирай неукия.Добре че писа тук,за да разбера че Соларис е жив–зачекнат и творящ.Иначе к,во–Т.Д. Ама аз съм започнал дискусия преди отколе със Соларис т.е. Слънчо,а не с Т.Д.Ако модератора Т.Д. счете това за спам,да го запокити в дън Земя.Да го не намери никой си.
Първо на послеписа: 1.Не,ДАНЧО!Аз подхранвам,храня и........................... само с мед!!!
Не съм от тези с тънките сметки–меда толкова,захарта толкова,инверта толкова.Губиш толкова.Използвам само мед!!!
2.Ти не беше ли на ДБ? А з съм на такива.Толкова рамки с пило имам само в двата лежака/26 и22 рамкови/ с магазин отгоре.
3.В Блата имам макс 6–8 рамки,не на всички.Резона е 5–6 рамки,и то сумарно.Тази година е година на прашеца–имам кошери с по 4–5 рамки с прашец,като постоянно изтеглям пълна рамка.Но тя възстановява статуквото.Много интересна ситуация при теб.Браво!Пожелавам ти да постигнеш заплануваното от теб!!!
Това за прашеца съм съгласен с теб.Доло в плодника на повечето са 10 рамки с пило,но 1/2 е прашец или перга.Такова нещо небях виждал никога честно.Даже и с колеги обсъждах как да постъпя с такъв кошер.
И ако може да не е за последно.Защото с таклива хора като теб във форума човек само може да научи нещо/нете лаская/
100% прав си, има тлъста майка и снася! :)
Основния кошер откъдето взех маточниците не е заложил все още нови. Майката там подържа ритъма на редосеялка. Ще го наблюдавам и ще пиша.
Стоя и се чеша по главата и си мисля следнот: може ли тая самосмяна на толкова силен кошер да е породена от факта, че редовно вземаме по рамка пило заради отводките, всяка събота, и от там да се объркват пчелите, че майката е накачествена?
Иначе днес този кошер от 12 магазинни има 8 фул акация събрано за седмица.
днес пътувах до Белене и приказвах там с родата (пчелари) всички се оплакват че няма мед :( рапица никаква, акацията вече покафеняла и времето било все студено и дъждовно... надяват се на аморфата която тепърва почва.
а аз се хваля че имам почти пълни етажи с акациев нектар...
има няма 100 км от нас а всичко е коренно различно, до сега винаги те са се хвалили а аз подсмърчам...
явно е така за съжаление
Фотограф: големия синковец
http://nikawr.snimka.bg/animals/ribi.710125.38009635
А ето и снимка на част от фибраните която бях обещал..
http://nikawr.snimka.bg/animals/ribi.710125.38009108
Мерси,колега.Още няколко дена да свърши тая акация ще ги питам и мойте какво ще правят тоя нектар.;)
Доволен съм от вчерашният ден:)поизвадихме медец освободихме плодниците а там беше чудо.както прочетох по-горе в някой пост много прашец и перга.
Както бяхме на пчелина изведнъж мина рой небето почерня голямо бучене беше и изчезна на някъде:) заложил съм три стари кошерчета със по 2-3 рамки вътре но засега си стоят празни.Единият кошер го качих на къщата отгоре до самият орех високо махнал съм му дъното дано се лепне някой ройче.
Имаме си и пазачи 3-кученца страхотни са две мъжки и едно женско по-цял ден със нас стоят но се крият от пчелите защото едното е ужилено по муцунката:) От моите виждания са доста хубави кученца едрички ще станат.така че който е наблизо и иска кученце може да ми пише на лично,някой ги е изхъвърлил във съседната къща но като ни чуят и идват веднага.