Не разбрах сняК ли вали при теб или сняГ. При нас си е чист сняг.:)
Преглед за печат
Не разбрах сняК ли вали при теб или сняГ. При нас си е чист сняг.:)
И днес преваля малко сняг :), моите бебета ги отворих на бързо в събота, изяли са половината питки сложени миналия месец, но сега ми се сториха повече пчели, отколкото в средата на януари, облитаха се доста в неделя, дано да изкарат зимата :)
Днес се качих, н.в. 950м беше си зима, сняг . Само следи на прасета, лисици, чакали и котешки имаше по пътя. За съжаление имаше и жертви: Много силен кошер, отводка пълни пити с мед, но с Южен ген не правили кълбо и всички на дъното. Друг, станал търтовка и мъртъв, а последния направил кълбото на маломедни пити. Другите кълбата бяха под пакетите с апифонда! Дано няма слани април!
При мен вкарват 2 вида прашец, но не е много ако нещата вървят така до основната паша мога да направя някоя отводка.
Днес погледнах хранилките.За 3 дена 1/4 са смъкнали от питките.Леската почва да цъфти и това не е добре с тая прогноза.
И аз това гледах, че при нас го дават 4 студени дни https://www.sinoptik.bg/troyan-bulga...726320/10-days
Леската е цъфнала от няколко дни и съм сигурен, че от събота са вкарали доста прашец.Гледах ги в неделя как се скъсваха да носят.Дано не са се подлъгали и да са натряскали повече пило, отколкото могат да топлят, защото 4 дни си е доста време и то под -10
След това го дават да се оправи.
Белтъчен глад се очартава при мен.Леската в София измръзна.Остана само дряна и кокичето.Подготвих няколко рамки с перга и мед от нафталина,но едвали ще направя преглед в празничните дни.:bigsmile:
Отново сме в играта.Децата са натиснали питката в хранилката.
Днес купих извара и пудра захар от Билата, пудрата е в акция на Билата по 99ст. за полвин кило, утре ще им забъркам с дрелката и бъркалката по една малка питка и с медец като за начало и с малко Вита Фийд Голд ще им пръсна - 100лв. литъра - къде не съм ги дал, за собствено успокоение най-вече!!:bigsmile:
От къде си?
10/1 прашец вода носят децата.Това е добре.Може и опасенията ми за белтъчен глад да не се сбъднат.:bigsmile:
Купешката пудра захар съдържа антислепващ агент - обикновено е някакъв вид брашно. Това не е ли проблем, или е проблем само за зимното подхранване?
Предполагам, че ако го слагат нарочно е за пластичност на питките или както ти сам каза си го има в пудрата и от там се получава и този процент.
В моите питки липсва, че си ги правя сам от обикновена захар, която смилам.
Въпроса беше дали пречи нещо? Вероятно не. Самите пчели "нападат" напролет, ако открият някъде. Ще дам един пример с друго нещо - червен пипер. Моя позната сподели с мен, че майка и правила червен пипер и "нападнали" кофата в който е бил. Сподели, че били и много. Та чудатости около пчелите има много.
Това, че пчелите налитат на фино смляни органични прахове е споменавано доста из темите. При мен откакто се затопли, нападат една стара зърночистачна машина в двора, вътре има насъбран фин прах от почистване на слънчоглед. Принудих се да я опаковам с найлон, че да не събира пчелите, хора има наоколо. Пчелите не са разумни същества, всичко, което прилича на прашец, явно ги подмамва. Понеже в природата няма откъде да има фино смлени продукти, достъпни за пчели, на тях резонно им прилича на прашец, така, както сиропа в хранилките им прилича на нектар или мед. Сега, доколко им вреди, вероятно зависи от сезона. Но ако омесят меда, на който ще зимуват с повечко несмилаеми продукти като тези прахове и не могат да се облетят за дълъг период, вероятно им вреди. Освен това, хранят и пилото, там какво ли се случва, не знам.
Времето днес е слънчево и темпратурата разреши да подредя и стесня гнездата.Не ми хареса само един от който бях определил за майки през тая година.Открих по рамките диарични петна не много, но има.Интересното е ,че се е преборил с проблемите си сам/вижда се от рамките/ Иначе семействата са средни на 6-7 рамки покритие с пчели.Пило на 4 рамки / 2/3 от рамката/.Любимката ми набира скорост и скоро ще я видине на вашите екрани.:bigsmile:
Не съм ги отварял, но в този момент кошери с пило на 4 рамки - направо ще се пръсна от завист най-благородно!!!:bigsmile:....края на месеца ще залагам капаните.
Взех си трикракото столче и седнах до децата да ги погледам,че вчера ми се видяха едни странни.Ще каже човек,че съм им сложил соево брашно.:bigsmile:Направо ми се напълни окото и душата.Толкова натоварени с прашец се завръщаха,че на пет една падаше под прелката.:bigsmile:Разбрах и къде са мърсували и то без да ми кажат.:bigsmile:
https://youtu.be/E8SmydCJX3Q
Взех едни кошери от една баба ДБ12, зазимила ги е на 12 рамки и сега има доста пчела, мисля да ги отворя тези дни и да им махна по-някоя стара пита и да сложа нови в плодника за да градят, надявам се така да им намеря работа и да не се роят, дали е правилно :), по-голямия проблем е, че майките не са белязани и не знам как ще ги видя :), тези дни минах през тях и носеха доста прашец.
Дойде време и на Бояна да сложа някоя друга основа.В момента цъфти джанката и дряна,но той по преминава.Останах доволен от видяното.Най добрия ми кошер е на 6 рамки излизащо пило,а най слабия на 3 но там има здравословен проблем за който пиша от 2 месеца показан ми от врабчия крак.Кошера за който много колеги бяха казали,че е жив умрел в момента е на 9 междурамия пчели.:bigsmile:Да не забравя да напиша,че на Камен дел снегът още не се е стопил.:bigsmile:
Основата която сложих вчера на най силния си кошер е изградена над 70%.:bigsmile:Вярно не е осеменена още ,но това е нов рекорд по това време на тая надморска.Другия рекорд който направих е първото поставяне на магазин.:bigsmile:Колегите покрай мен да знаят,че пчелите се връщат тежки,тежки.:bigsmile:
Бях пратил клипа на платения канал и не мислих да се защитя/много ма нажулиха/:bigsmile:,но си промених решението след като прочетох във фейса как нападат Бати Янчо/Месията/разни измислени майко производители.:bigsmile:Аз не разбирам от майко производство,но ще ви покажа как гради без Кофналив Златаришка Родопика оплодена от беломъд Сакарски търтей над 700м надморска.:bigsmile:
https://youtu.be/Z1qTHAsgdR4
Модернизаторе поне малко не ти ли е позната тая основа?:bigsmile:
Рано ми е за това нещо още.:bigsmile:За сега съм само Пророк на Месията/Бати Янчо/.:bigsmile:Поне едно мерси кажи за клипчето дет се вика и кръста ми сложи.Нали видя накрая как ме нажулиха.:bigsmile:Ама заради теб знаеш готов съм на всичко да изтърпя.:bigsmile:
Ти, бай си Янаки не го меси, той е от друго тесто замесен. Той е най-великия, той е Месия, той е.... така си мисли той де, а другите трева пасат. Ти си друга бира и не му се води по акъля, че да не те сподели неговата участ, да станеш и ти низвергнат от всички социални мрежи. Ти си знаеш де.
Моите силни семейства за 24 часа бяха изградили сложените пити на 50 %. В неделя сложени, в понеделник констатирано. Освен новите, съм сложил и строителна рамка. Семействата са на 12 рамки и другата седмица вероятно на магазини ще са, че рапицата яко напира. Днес ходих да я погледна отблизо - напъпила яко, ама ...
Убуу си запомнил! От око до око им разлика - да. Аз претендирам, че моето поглежда реално. По същия начин и мозъка ми обработва информацията, а пръстите ми я възпроизвеждат по клавиатурата на компа.
Днес разговарях с колеги - един от врачанско, друг от старозагорско и да ти река, доста са напред от мен, но условия Друмев. Очите са си очи.
Да, предполагам, все пак виждам в коя тема се пише. Условията са определящи. Ще ти дам пример: миналата година след първи март, нещата бяха много зле при мен, заради рязкото и студено време минус 21 градуса. Колеги във високопланинските райони ме стигнаха и изпревариха значително в развитието на семействата. За туй че условията са определящи за развитието на семействата. Да, пчеларя и той е част от тях, но може би второстепенно условие, защото каквото и както и да прави, няма ли ги природните (климатични) условия, благоприятстващи развитието, нищо не се получава. Най-добрия, знаеш и можещ пчелар да сложи на чукарите в Рила пчели, все тая. Хайде да го кажем по друг начин - съвкупност от условия. ;)
ПП Туй последното се мъча да обясня на бачо ти, но явно не мога.
https://youtu.be/nfF2C2zUxAE Не бях показвал моят любимец.Миналата година изглеждаше така https://youtu.be/zmwgZIsSMtE вмомента има 3 рамки люпещо се пило от край до край.Основата прегризана на две места по телта/моя грешка/,но също осеменена от край до край.Основната паша след 40-45 дена.:bigsmile:
Цял ден мрачно и дъждовно.Добре,че тая вечер спря вятъра и успях да сложа по още 2 основи на децата.Рекорьора за сега е с 3 за 5 дена.:bigsmile:Забравих да спомена,че в събота преместих семейството което се съмнявах,че е болно в друг кошер.Оказа се,че не е болно,а че една дъска отзад се е изметнала и дъното се е откачило от другата страна.Как се е справило зимата ми е чудно.Направо как се изкефих не е истина.Ако не му мине черна котка път на акацията ще е на 3 магазина 12 ДБ.:bigsmile:Тая майка много я харесвам в момента е на 6 рамки пило без венец.:bigsmile:Вярно не е от летва до летва,но е като за снимка.:bigsmile:
Вчера им сложих магазинчето и днес вече децата работят на 3 рамчици в него.Тая вечер ги наблюдавах 30-40 мин много прашец много нещо вкарват макар и малки да са топчетата.
За поредна година априлска слана ми попари илюзията за добър добив от акация. Основните семейства са в страхотна кондиция, студът не е оказал голямо влияние, а миналогодишните отводки ще влязат във форма за ливадната паша остава само да я има и да е навреме:laughing:
Рапицата е в разгара си .Семействата са спокойни.1/3 от семействата в роево не само силните.Нектар няма .Акацията сигурно ще цъфне до седмица.
При нас в Божурище акацията сега едва започва да цъфти. Има голяма разлика с миналата година.
Рапицата премина без пчелите да съберат нектар от нея .Акацията която е на припек започна да цъфти и като чели ще открити нагона за роене.
Минават рояци в различни посоки .Един се хвана в капана.Надеждата акацията да укрити мераците за роене се оказа напразна.Вече почти изпълних плановете си за увеличение на бройката семейства.При майките които си отглеждам за собствени нужди положението е 50/50.
В събота 22.6.2019г 3 посредствени кошера се роиха, и не успях да ги хвана. Преноса на нектар започна преди около 10-на дена. Силните, събират втори магазин, а слабите бягат!
При мен също силните са с втори магазин.
Не остана какво да се рой.Всички основни семейства са с подменени майки.И аз изпуснах един рой за 5 Мин.Тъкмо да го отворя да видя какво се случва и той отлетя.
Утре ще подсилвам основните с пити запечатано пило от отводките.Очаквам слънчоглед.
От два дни слънчогледа цъфти .Липата (в малки количества е)сега е в разгара си.Ще видим какво ще се получи.Някои от тазгодишните отводки са с магазини и работят в тях.
Здравейте,
чисто от любопитство, каква е най-голямата надморска височина, на която сте виждали пчелин в България? Аз лично - 1225 м н.в. - с. Чуйпетлово, Витоша.
https://www.smolyan.bg/bg/menu/content/1558
надморската не знам до колко е точна
Моите са на около 1300 м. н.в., като правят уникален мед, но в малки количества
30кг. при добра година на 1000м. над морето е достижимо.Тая година се очертава такава и средата на август ще е ясно точно колко е добива.hi;
Тази пролет преместих пчелите си на ново място .Надморската височина е почти същата но района е съвсем различен.Развитието на пчелите и добивите са по-добри.Със сигурност и годината е добра за мен .
След десетина дни ще тегля чертата.
На 15 ,08 извадих последния мед и третирах за акар с ОК.От тогава до сега пчелите почти не излизат от кошерите.Суша е .Поилката е пълна с пчели,облитат се привечер.От към запаси са добре .На някои кошери отнех рамки с мед ,за да освободя малко място във втория корпус ,защото бяха пълни с мед от край до край.Отнетите рамки дадох на по-късните отводки.
Като цяло тази пчеларска година ,съм доволен най-вече от себе си.Постигнах заложените си цели.
Като количества мед и прашец има какво да се желае и постига още.За целта оцених ситуацията и допуснатите грешки.
Друго си е малко да повали дъждец.Забелязва се раздвижване в летежа на пчелите.Следващата седмица ще преценя кои семейства да обедня или събера заедно за зимуване.
Вчера 01.01 всички семейства получиха по 2,5 кг храна. Всички са налице, пчелите зимуват добре. В двусемейните кошери на дъната имаше много малко умрели пчели. Вярно е, че до сега не е имало сериозни застудявания, но все пак съм доволен от видяното.
Аз на мойте им сложих по-една питка в средата на ноември и мисля следващата да е към средата на февруари, сега не смея да ги отварям, надявам се другия месец да имат все още мед и да за налични всичките :)
Зазимих ги на 6-7 пити ( три пълни с мед, другите с десетина сантиметра венец ), но в това топло време летяха, ама не носеха нищо :), за това мислех да ги търся другия месец, или да дебна топло време през януари.
През зимата ги отварям само когато е студено и са на кълбо. Слагам по половин килограм питка точно над кълбото. Стига им за около месец.
.
Пак питка, а може сега да сложи 2-3кг. и чак на сироп.
Пак ще е питка и пак около половин килограм. Пчелите, десетина семейства, са ми на двора и не ми е проблем да им слагам по-често. Зазимявал съм и силни и по-слаби семейства/ДБ 10/, по нова година все виждам кълбенца по 10-15 см. Първата година им сложих по кило купешка питка, поръфаха малко над кълбото и другото си остана. Миналата година им слагах домашни, с повечко мед, по 400-500 гр. долу -горе на месец, развиха се идеално затова и сега продължавам така. Първата им сложих на 15 декември, и то не, че са закъсали ами за мое успокоение. Тези дни ще ги погледна пак, ако са я свършили, ще слагам друга ако не, другия път.
Горния ми пост беше по-скоро да кажа на колегата да не се притеснява от студеното, пчелите са си на кълбо и нищо няма да им стане от едно отваряне на капака. Според мене важното е да не останат без храна а кой как и по колко ще им дава.. на кой както му е удобно.
Колегата ти има вино,ракия,400л фризер пълен с мръвки,тежки съръци със суджуци,пълен склад с дърва,и в момента е по шорти.А,и докато все още третираше(колегата ти) с ОК,го правеше винаги по това време-до средата на януари.
Таа,с две думи,колегата ти не се притеснява от студ,ама щади пчелите.
Жив и здрав да си Майсторе и да ти е сладко.
Имах изпредвид колегата gin, който се притесняваше да провери дали имат храна пчелите заради студа.
И понеже аз ги отварям и когато са на кълбо, много те моля да ми кажеш, каква вреда им нанасям. Благодаря ти предварително.
През февруари,за разлика от декември и януари,пилото вече е факт и то на не малки площи,а фактора топлина е от изключителна важност,за нормалното развитие.Не,че ще им стане нещо при отваряне,но ще им коства не малко усилия,за да възстановят температурата.Та,ако има възможност да се постави по-голяма питка-2-3кг е за предпочитане.....
Благодаря за съветите, днес ги отворих набързода им сложа по-една питка, предишните ги слагах средата на ноември, за сегавсички за живи, но половината са изяли питките м/у 30 и 50%, а другите едвам саотхапали от тях с размера на капачка за буркан, останалата смес от старите питкие станала твърда като камък, като я вкарах на топло се поотпусна, чудя се да яизхвърлям ли, или да я разтворя с малко вода и пролетта да им я върна в хранилките .
Благодаря предварително за съдействието .
Днес 01.02. всички семейства се облитаха. Няма жертви. Отворих един от кошерите с 3 годишна майка, оставена заради добрите си качества. Имаше запечатано пило с големина около 15 см на една рамка .Поставената храна преди месец не са я пипнали.