А,какво ще кажеш за пръсканията?Иначе бреговете осигуряват,средна по сила паша,но честите пръскания са проблем.
Преглед за печат
Nik миналата година и тези 6-8 рамки пило в началото на август ги нямахме. Целия август циклиха на по 2 рамки пило а опаразитеността бе голяма. Сега са на по 2-3 рамки пило въпреки подхранването но мисля че това си е в реда на нещата. Храних почти през целия август през 4 дни с витамини, направих и три подхранвания с Церанон, като вчера беше последното и мисля това да до януари
Миналата година нямаше слънчоглед а тази имаше невероятна паша и по голяма амортизация на пчелите. Сега гледам записките от миналата година, в началото на август 6 рамки с края 5 рамки, поддържали са пилото цял месец. Но като цяло кошерите ми изглеждат нормални тази година, няма голям срив на пчелите.
При мен миналата година слънчогледа се отчете но слабо, сушата беше голяма и валя чак октомври а сега вкарват още прашец сутринта до към 10. Миналата година го е нямало това пило и резултата на пролет беше плачевен. За това сега съм по скоро доволен и спокоен как ще зимуват
От началото на цъфтежа на овошките имам периодични отравяния на част от летящите пчели, но поради това, че са от третирания по дворове и градини, а не на масиви с медоносна растителност с масово посещение от пчели нямам такива измирания каквито са по други райони. Сигурно и ориза се пръска, но досега не съм забелязвал някакъв голям срив или цялостна ликвидация на семейство. Предполагам, че това е така защото каналите между клетките и самите брегове нямат (при мен е така, не зная при тебе може би има) цъфтящи растения, само папур и тръстика. Като единствен плюс на оризищата виждам само по-голямата въздушна влажност, но доколко тя е съществена за повече нектароотделяне не съм много сигурен.
Пълно е с плевели,най вече жълт бодил...разбира се,само по бреговете.
Тази година почти не се различава от предходната. Дали няма да се получи същия ефект? Така като следя изказванията, а и наблюдавам собствените си пчели ми се струва, че ще има пак доста загуби. Миналата година имаше пръскания, не че тази нямаше, но семействата в някои райони гладуваха дори по времето на пашата. Дали ще изкарат зимата успешно макар и с положените максимум условия?
Миналата година ме напръскаха за дерматита точно пореди слънчогледа и печлите паднаха наполовина, може би това беше причината за слабите резултати. Тази година нямах рапица и като цяло нямаше ниакви пръскания (поне аз не знам). Зеленчуковите градини в цялото село идеални, нямаше рязък спад в пчелните семейства, но за сметка на това много лоша година, 3 месеца лошо време после 3 месеца суша и все пак много добри добиви. Това доказва че голямият проблем на пчеларството са пръсканията.
Този Церанон как го даваш на пчелите? На Нозевит+, към който съм се насочила, пише, че се прибавя към захарен сироп. Погледнах описанието и на Церанон, но и на него същото - захарен сироп. А дали може да се дава с инвертиран сироп? Аз от 2 седмици давам вече само инвертиран, дали може да добавя някой от тези препарати към него?
Церанона го давам на 1 литър сироп 2,5 мл, иначе казано на туба от 10 литра сироп слагам 25 мл. Наливам го през 5 дни, ако решиш да третираш с него ти препоръчвам да го наливаш привечер, защото има силен аромат и пчелите започват да се душат по капаците. Направи ми впечатление че пчелите с охота го взимат
При мен миналата година няма нищо общо с тази. Пролетта на 2016г бях с перфектните семейства-на ръба на роенето по време на акацията и малко след нея. В роево влязоха 4 от 68 от които 1 така или иначе успя! Март и до средата на април бяха прекрасни и с принос. След това рапица, нямаше. Акация също. Ако имаше такава щяха да я кършат с клоните и да я внасят по кошерите ;). През юни ги изпръскаха покрай дерматита, като свалиха летящата пчела. Междувременно семействата бяха заслабнали поради липсата на паша и моята грешка от неадекватно подхранване. Натисна ги и акара и за слънчогледа бяха жалка картинка. Резултата също -среден добив от 15-16 кг. от семейство. Последва бясно третиране с ОК-Амитраз- ОК + подхранване.
Тази пролет 1/3 бяха тотални мърши. Рапица имаше, акация - символична. След това паша почти нямаше, но компенсирах до 15 юни. Мършите успяха да се развият до слънчогледа, които се отчете повече от добре. Средния добив около 37 кг./отделни дадоха над 50 кг./ , които с оглед на семействата с които влязох и 28 - те отводки от тази година за мен е повече от добре!
Понастоящем са средна хубост към силни. Набелязъл съм и изпълнявам мерки за довеждането им до ръба за следващата акацията, ако ли няма такава съм поръчал нови корпуси :bigsmile:
Тази година я отчитам като добра,удвоих си семействата и въпреки че бях я отписал откъм мед извадих средно по 25кг. от работещите семейства като от тях прехвърлих и още по 7-8кг. на отводките,към момента съм третирал за акар и започвам с есенното подхранване което ще продължи целия Септември,като погледнах преди 2 дни в няколко кошера установих че са изяли доста мед през Август.
Това се случи заради един дъждовен фронт който премина над цяла България точно на време. Да гадаем дали ще се случи следващата година е безумно. Да работим цяла година и да разчитаме на един ден дъжд. Климата се промени много, земеделието също, става все по трудно и рисково да разчиташ на пчеларството за доход.
Гледах по дискавъри за глобалното затопляне. Сериозни учени бяха категорични, че в България, Гърция и северна Турция ще го усетим като голямо засушаване. Този процес е в ход от миналата година. След голямата суша дори и сериозния сняг на пролет земята беше суха. След топенето на снега не можа да се разкаля. Сега пак тотална суша.
Да наистина около седмица преди цъфтежа на слънчогледа в района се изляха 54 л. на кв.м. След като цъфна буквално за 10 -на дни напълниха тези кила. Всички които ги бях оставил на 2 корпуса запечатаха от летва до летва и силно ограничиха майките в първи. Те можеха да донесат поне по 10кг отгоре.
Слънчоглед винаги ще има.hi;
Ще има,но не винаги ще отделя нектар.
7 години се занимавам с пчели, винаги е пускал слънчогледа. Малко-много, колкото-толкова.hi;
Днес комшиите на единия пчелин ми се обадиха, че двора им изведнъж се е напълнил с пчели. Буквално за 10 мин положението станало такова че се страхуват да излязат. Веднага запалих колата и тръгнах. В ума ми се върти неприятната мисъл как ще заваря пчелина пощурал с множество ограбващи се кошери. Като пристигнах за за 2-3 секунди прекарах поглед над кошерите и за моя изненада не забрлязах нападения. Тръгнах по редовете да търся, и за моя радост нападения нямаше. За разлика от последните посещения на пчелина забелязах слаб летеж( над медец не съм виждал летеж на нито един от пчелините). Тръгнах към комшиите да видя все пак какъв е проблема. Като стигнах, какво да видя. Асмата направо ще литне. Пчелите натиснали гроздето. По думи на комшията за 10 мин както нямало пчели и станало нетърпимо. С овесен нос го посъветвах утре рано сутрин да обере асмата (ако е останало нещо) извиних се три пъти и си тръгнах. Такъв глад не е било и в същото време сиропа от подхранването което приключих бързо след като видях че не дава търсения ефект си стои незапечатан вече 20 дни
Асмата преди това е нападната от косери или оси .
Пчелата налита на наренено зърно .
Мина бая време. Никой не взе отношение по този въпрос.
Ти си професионалист.Вадиш прехраната на семейството си,заедно със съпругата си от пчелите.Затова ще те попитам–Защо няма да го запечатат?Ако не искаш тук,отговори ми на лични.Мисля,че малко го зноят,независимо че четат дебели книги и са мастити пчелари.
Пак разлаях кучетата.
Има много фактори за да не го направят.
- няма с какво да допълнят килйките.
- няма восъкоотделяне
- това е запас в границите на кълбото който те държат отворен, затоплен и готов за консумация.
-ограничават майката но са в готовност ако се промени обстановката моментално да и освободят най-добтото място за пило.
Може и да има други причини. Опита ме е научил че така ще си остане ако няма късна паша и не съм се замислял много, защо така предпочитат.
Първите 2 отпадат автоматично.Бре..еее,то имало и един Бургазлия дето го знаел щом палчето му е нагоре.
При тях не съществува ''няма''.Те имат винаги всичко което им е необходимо/ако ние не им го отнемем/.Восък имат из целия кошер който ние,висшите не виждаме.Имат с какво да допълнят килийките–прехвърлят по–празните в другите.Можеш да си направиш експеримент.Успех Рости! Винаги!!!
Суша! Вчера беше прекрасно времето и бръшляна цъвти, масово пренос на прашец от него. Храната е намаляла, дадох твърда храна! Тази зима ще доста тежка за региона ми!
Де е таз тежка зима,дайте я на сам...
Ще дойде, не бързай,че не е превряло ощеdrinks;drinks;а и парасето още трябва да наедрее
Снимката е от преди седмица,а и прасетата трупат в студа......
п.п. Само да добавя.Всяка година оставям по едно пълно буре за септември в събота го отворих....
И аз си оставям от миналогодишното и скоро го отворих. А тазгодишното тъкмо завира. Нямам прасета но все ще я закърпим някак. :)
Пресовам гроздето,отделям дръжките,а ширата и люспата във каца или бидон..Всяка сутрин и вече претакам по 3-4 кофи докато приключи бурната ферментация....
Ние оронваме зърната преди да ги смелем. И по-натам е същата процедура. Но нещо ми се върти в главата, че това не е самоток. ПРи самотока трябва да остане само виното-течността. Ама може и да съм в грешка.:yo:
Така е, ширата се отделя и се налива в буре или голям дамаджан, прави се т.н.затворена ферментация.ползва се предимно за бяло вино.Но нещо объркахме мястото, темата е друга.
Днес гледам няколко от семействата как носят ли носят. Каква ли "ГОЗБА " готвят. Не ми се мисли.
Сега внася след време ще разнасят.Жална ми майка.
Приятел (привет Дж.)от южните склонове на Родопите ми даде няколко майки в средата на август с идеята да ги тествам при твърде различните климатични условия на Горнотракийската равнина за да направим някакъв вид съпоставяне на пригодността за развитие на семейства.
Тъй като опита започна пак по това време миналата година когато приемните семейства тотално отказаха да приемат майките (отдавам го на генетичните различия обосновани от все пак географски ограничения ареал на развитие при майките и различията им спрямо моите местни пчели ), тази година поставих приемните семейства в ситуация при която да нямат избор, т.е. отводка само от пчели без никакво тяхно пило и постигнах приемане на майките. Късното създаване на такъв тип отводка е твърде рисково и все пак с двукратно придаване на рамка люпещо пило след пронасяне на новите майки ми даде възможност да развия новите семейства до положение да ги сравня с други кошери фаворити, но твърде изтощени след медосбор(по добре са само мързелите дето гледаха много пило цял сезон и си донесаха само колкото за тях) т.е. късно развитие с малко запаси и пило на 3-4 рамки към днешна дата. Доколко ще има смисъл от тези гимнастики ще разбера догодина, но се надявам на икономично зимуване, забавено пролетно развитие и възползване от каквато и да е паша преди евентуално влизане в роево състояние(тази година първите отводки с роеви маточници ги правих първата седмица на април).
Ако всичко протече по план ще сменям майки с тези от планината, а ако не, ще мога да захранвам приятели с отводки тогава когато техните семейства тепърва ще излизат от зимната пауза. Не вярвам, че откривам топлата вода, така че ако някой колега е правил това упражнение нека сподели, ще бъде любопитно.
Тази година прекалено рано стана студено,към днешна дата аз все още подхранвам всички семействата, кошерите са силни и потдържат доста пило,днес правя последно подхранване,от общо 6 килограма инвертиран сироп на семейство дадени за период от 6 седмици не са натрупали почти никакъв мед всичко е изядено.
Миналата седмица започнах да ги зазимявам. Пило няма с малки изключения. Семействата са отчетливо по-слаби от колкото ми се иска и са били други години. Осите са адски много но това е така при мен винаги по това време. Стършели няма никакви. Три корпуса с резервни медови пити са станали жертва на молеца въпреки че бяха пръскани с в401. Общо взето положението е зле но не е безнадежно.
demonj това е подбудително подхранване,а не за запаси.
Аз считам,че много от колегите прекаляват с подбудително подхранване през есента.Много пчели през зимата_ консумират много мед.Оптималното количество е 5-6 рамки ДБ пчели и 15-18 кг мед.В дивите роеве кой ги подхранва?Но и никой не им взема меда. Само да пукне пролетта и ще наваксат бързо бройката.
При мен нещата са като миналата година-доста силни семейства. Някой даже по-силни от миналата година. Нямам представа защо. Майките са от 2016. Догодина мисля да ги сменя. Ама както направих тази година-всяка майка да бъде сменена от дъщеря.
При мен семействата са в добро състояние. Силните през сезона семейства рано спряха да отглеждат пило. Слабите и новосъздадените все още имат пило, а някои майки продължават да снасят. Общо взето влизат в зимата доста по-добре от лани. Но ще видим и като отпаднат летните пчели какво ще остане.
Тази година пробвах за първи път майки да бъдат сменени от дъщерите си. На около 10-на кошера. Първите бяха с роеви майчила след акацията. Вдигам питите със заложени майчила в най-горен корпус. И като ги запечатат слагам снеглерова табла. После старата майка или я убивам или я дърпам в отводка. Но роеви бяха само 4-5. После след акацията вдигам пак пити с пило в най горен корпус и като запечатат майчилата ги отделям. Само 3 кошера заложиха естествена самосмяна в края на юли (без моя намеса). Но те пролетта бяха доста слаби и не съм ги ползвал за медосбор. Бях ги оставил на самотек. Развиха се до 8-10 пити ДБ и си заложиха самосмяна. За малко кошери става.blush;
Така е.
Сега не е много трагично. И доста по слаби семейства са си изкарвали нормално зимата. Живот и здраве на пролет пък ще ми по добре че са ми тупнали над 1000 дка. рапица под носа.
Рости, с млади майки ли са разделените семейства.
Да с млади майки са. Тази година произведох над 100 майки до акацията а след това закупих още толкова.
Помислих да неби да си оставил някоя стара, при разделените семейства. При мен старите майки са по-силни на пчела, но по-рано намалиха осеменяването. Младите пък обратно, все още имат пило и тук-там осеменяват.blush;
В момента пило има в по слабите семейства с млади майки. Попаднах на едно семейство с пило на три пити. Няколко имаха запечатано и яйца. Имам две доста светли майки за които си мисля, че носят италиански гени, но нетипично за италианките нямат никакво пило.
Направи ми впечатление, че в кошерите почти няма запас от прашец.
Аз болката я знам че е там, но не виждам решението.
Аааа,липсата на перга по време на зимуване нее болка за умиране.А в края на зимата вече има пршец...
Липсата на прашец целия август и целия септември доведе до нежеланието да гледат пило и да влязат по-слаби в зимата.
Ааааа,то сега мръкна,пък и са ми малко далечко.
Не знам тая перга за какво е зимата, но един стар пчелар ме караше да я вадя преди зимата да нямам смъртност.
Според мен е нож с две остриета .
Точно тя , плесенясва първо в кошера от друга страна - точно тя , е полезна за нас хората отколкото пчелният прашец .
http://www.pchelar.com/node/1153
Всички са добре дошли.
Ще снимате ли лекциите?
Не, няма да има видео.
Днес направен осведомителен преглед на няколко семейства,майките не снасят поне от 15-20 дни навсякъде наличие на малко количество запечатано пило пред излюпване,акар не се забелязва,разпечатват от краищата и пренасят мед към центъра на гнездото.
Днес почнах накапване с ОК и минах 30-на броя. Имах 4 кошера с изключително малко мед в края на септември, като успях да им налея по 5-6 пъти по 700 мл инверт. За мое очудване при прегледа днес 3 от кошерите бяха напълнили плодника с мед. На четвъртия сложих 3 рамки с мед, че няма да изкара до нова година. Отводки се заслабнали малко но ще избутат. Останалите изглеждат много добре.
Зазимих и моите.
Две семейства очаквам да не преживеят зимата. Слабите ми семейства са жизнени и смятам че ще преживеят. Силните са добре запасени и в добра кондиция. Миналогодишната висок смъртност е подействала оздравително.
В събота времето беше мн хубаво и пчелите облитаха.Дано са използвали хубавото време да пренесът медец от крайните пити и да се прочистят.Не съм отварял да проверявам дали имат запаси.Някой питки ще слага ли?Аз мисля ако слагам да е някой слънчев ден в края на Януари.Весело изкарване на празниците!
Реди минути бях на пчелина.Много хубаво време което позволява да се прегледат семействата.При мен кълбата бяха частично разпуснати като обхващат 6—7 междурамия.Разположени са отпред.Имат запаси от мед но аз им поставих и по една медена питка.Облитат активно.
Днес,след 90 дена "раздяла",раздадох зимните дажби.Медови запаси..като миналата зима и като по-миналата и....Всички са на лице.Има 2-3 доста заслабнали-с майски,роеви майки.За пило не съм гледал.След 50-60 дена пак ще се видим за бърз преглед за пило...Въпреки добрите мед запаси,питките ги захапаха още във въздуха...
От 15-тина семейства в които погледнах само едно беше качило върха на кълбото над рамките. Никакви признаци за наличие на пило, но не съм вадил рамки за да видя със сигурност. Винаги по това време е имало малко и си мисля и че сега е така. Прогнозата за много топла следваща седмица се смени и заставам в готовност, но за сега питките ще почакат.
А,кога мислиш да слагаш питките.
Питка или рамка с мед над рамките ще получат само нуждаещите се в края на месеца или началото на другия в зависимост от метео обстановката.
Миналата зима нужда имаха около 20-25%
За 1 месец,кошерите ще олекнат с 1кг,което ще рече,че и сега ще си личат нуждаещите се.Сега,ако имат пило,то след месец, в началото на февруари ще е на по голяма площ.Отварянето на кошера неминуемо ще охлади гнездото,а когато топлинния център е по-малък.по-лесно ще възстановят температурата.След месец,топлинния център ще е поне два пъти по голям,което ще изисква по големи усилия за възстановяване на температурата,а и пчелите ще са с месец по стари.Питките поставени сега или след месец,ще свършат по едно време.......не те карам да слагаш питките.Просто споделям.
Със всичко съм съгласен освен с това че ще питките ще свършат по едно и също време. Това важи ако е студено, но при тая топла зима къкбото се разпуща много често и ако има питка в разпуснато състояние ще взимат от нея вместо от меда по питите. Ако си е студено кълбото е свито ако има запас не бара питката ( стои по ниско и не я достига дори) когато му свърши венеца идва ред на питката и в този случай няма значение кога я слагаш. Във фейса са полудели от хранене. Чули и не разбрали. Мита че в топла зима пчелите консумират повече мед яко се разпространява и се храни яко. Аз обичам да се водя от логиката.
П.п. При отваряне за поставяне на питка едвали ще се промени температурата на центъра на кълбото , но според датчиците на колега дори и почукване в момента се наблюдава безпокойство ( шум) поне три часа след това.
Сега на пчелите им е необходима преди всичко топлина,а дали топлината ще се произведе от захар или мед.....след месец-два меда ще е нужен за пило.Дали мед за отопление сега или по-късно захар за развитие......Нямам фейсбук и нямам намерение да имам......Помисли си още веднъж за свършването на питките.Както вече казах,аз избирам най-напред да ми свърши питката....
Науката няма място в кошерите-там са пчелите.А новогодишните питки винаги са ми давали положителни емоции.......ето как изглежда 40кг питка омесена за час и половина...Питките са над 2кг,увити в марля-тензух и,като отворя кошерите в края на зимата за "пролетен"преглед,веднаг разбирам кой-силен,среден,слаб....Само ще споделя,че тез семейства които са си изхвърлили марлята и тез семейства,които са си изяли питката,но не са изхвърлели марлята, НЕ ги преглеждам,а направо поставям в средата на гнездото празна магазина рамка.Преглеждам само тез,които не са си изяли питките.....та питките,освен,че спестяват мед за пролетно развитие,спестяват и времето на пчеларя....
Студ им трябва сега на пчелите, средата на зимата е. Топло ще им трябва, кога цъфне жанката. Ма карай.
Всъщност,студа трябва на нас,за да си мислим,че пчелите няма да заложат пило,но...."студеното" е необходимо на есен за по-бързо преустановяване на осеменяването...
И на мен ще ми е интересно, ако след мека зима, следва студена пролет. При мен щогоде са на плътно кълбо, въпреки денонощно положителните температури. И аз за сега ще пасувам.
П.П. Аз лично есен не мога да кажа, че имам проблеми с преустановяване на осеменяването. След 15 Октомври нямам пило. Поне в последните 7г.
До преди седмица ,имаше пило непрекъснато.Предполагам,ч е разхода на прашец се е увеличил.Ако се установи недостиг–захарната питка с прашец,дали ще я взимат?
Ослушването свърши. Зимата дойде, а венците вече са поизтънели. В събота ги почвам. Много я мразя тая процедура ама няма как, ще теябва да получат порция над главичките.
Вчера прослушах моите. Всички са живи засега. Дори едно слабо семейство без майка което очаквах да е загинало - крета.
Току що свърших с подхранването. Армията е на лице, но редиците малко редки. Както и очаквах има доста от по-слабичките на по 4 рамки. Често изкачаха и на 5-6 рамки и най-много 15 бройки на по 8 рамки. Това при температура 2-5 градуса. Забелязах че се е повила влага в хранилките а само преди 10 дни бяха напълно сухи. В петък имаше здраво облитане и не еидях нито една да внесе прашец.
И аз подадох 5 хранилки. Ама да ме питаш защо, и аз не знам. Беше замръзнало сутринта и рекох да прескоча до пчелина, преди да разкаля.
6 междини е добре сега. Тия 6 междурамия след месец ще гледат 3 пити пило. То тогава ще им трябва сериозното хранене. И летеж, цъфтеж.
В петък раздадох питките, очаквах да са изяли всичко и да гладуват, но на много от семействата питките Апифонда си седяха от октомври!