Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1589

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Мога вече да отчета годината. Достигнах още миналата година бройката семейства с които да работя ( между 30 и 40бр. ми е лимита защото си изкарвам парите в съвсем различна сфера, но ми се ще да работя като, че ми е бизнес) и тази година мина под знака на търсенето на добиви. Правих малко отводки и почти всички подарих на млади и надъхани колеги. Оставих за себе си само 5-6 за смяна на проблемни семейства. Използвах максимално капацитета който ми предоставиха миналогодишните късни майки и............ пак постигнах миналогодишния резултат. Т.е. половината семейства не дадоха нищо, ама кръгла 0, просто им оставих всичко за да не ги мисля за зимата. Други дадоха между 10 и 20кг. което си е ОК за района в който пчеларствам.
    Като стратегическа грешка отчитам, това че не разделих семейства на двата пчелина които използвам. Този който използвах е 80% от землището с оризища, а от тях паша никаква. Причината да закарам на по-доброто място само няколко семейства беше рапицата която беше насята от арендатор с който е невъзможна комуникацията. Предварително бях отписал тези кошери, а се оказа, че нямах никакви проблеми. Част от семействата изпуснах да роят и пак им взех двайсетина кг., а и там беше рекордьора за годината с над 80кг (за моя район това е твърде сериозна цифра и се сблъсках с доста невярващи погледи от местни колеги).
    След приключването на сезона отчитам малко над 10кг. средно на база на брой семейства с които съм стартирал напролет. Малко...... , но при тези условия и отглеждане като допълнителна дейност няма шанс да си докарам нещо повече от 13-та заплата и то само ако продажбите са само на цена на дребно.
    Зная, че може доста по-добре и остава да го докажа догодина!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Standart Виж публикацията
    Този който използвах е 80% от землището с оризища, а от тях паша никаква.
    А,какво ще кажеш за пръсканията?Иначе бреговете осигуряват,средна по сила паша,но честите пръскания са проблем.

Nik миналата година и тези 6-8 рамки пило в началото на август ги нямахме. Целия август циклиха на по 2 рамки пило а опаразитеността бе голяма. Сега са на по 2-3 рамки пило въпреки подхранването но мисля че това си е в реда на нещата. Храних почти през целия август през 4 дни с витамини, направих и три подхранвания с Церанон, като вчера беше последното и мисля това да до януари
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от ianev Виж публикацията
    Nik миналата година и тези 6-8 рамки пило в началото на август ги нямахме. Целия август циклиха на по 2 рамки пило а опаразитеността бе голяма. Сега са на по 2-3 рамки пило въпреки подхранването но мисля че това си е в реда на нещата. Храних почти през целия август през 4 дни с витамини, направих и три подхранвания с Церанон, като вчера беше последното и мисля това да до януари
    Миналата година нямаше слънчоглед а тази имаше невероятна паша и по голяма амортизация на пчелите. Сега гледам записките от миналата година, в началото на август 6 рамки с края 5 рамки, поддържали са пилото цял месец. Но като цяло кошерите ми изглеждат нормални тази година, няма голям срив на пчелите.

При мен миналата година слънчогледа се отчете но слабо, сушата беше голяма и валя чак октомври а сега вкарват още прашец сутринта до към 10. Миналата година го е нямало това пило и резултата на пролет беше плачевен. За това сега съм по скоро доволен и спокоен как ще зимуват
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Цитат Първоначално публикувано от ianev Виж публикацията
    Храних почти през целия август през 4 дни с витамини, направих и три подхранвания с Церанон,
    Този Церанон как го даваш на пчелите? На Нозевит+, към който съм се насочила, пише, че се прибавя към захарен сироп. Погледнах описанието и на Церанон, но и на него същото - захарен сироп. А дали може да се дава с инвертиран сироп? Аз от 2 седмици давам вече само инвертиран, дали може да добавя някой от тези препарати към него?

Церанона го давам на 1 литър сироп 2,5 мл, иначе казано на туба от 10 литра сироп слагам 25 мл. Наливам го през 5 дни, ако решиш да третираш с него ти препоръчвам да го наливаш привечер, защото има силен аромат и пчелите започват да се душат по капаците. Направи ми впечатление че пчелите с охота го взимат

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    7 години се занимавам с пчели, винаги е пускал слънчогледа. Малко-много, колкото-толкова.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Днес комшиите на единия пчелин ми се обадиха, че двора им изведнъж се е напълнил с пчели. Буквално за 10 мин положението станало такова че се страхуват да излязат. Веднага запалих колата и тръгнах. В ума ми се върти неприятната мисъл как ще заваря пчелина пощурал с множество ограбващи се кошери. Като пристигнах за за 2-3 секунди прекарах поглед над кошерите и за моя изненада не забрлязах нападения. Тръгнах по редовете да търся, и за моя радост нападения нямаше. За разлика от последните посещения на пчелина забелязах слаб летеж( над медец не съм виждал летеж на нито един от пчелините). Тръгнах към комшиите да видя все пак какъв е проблема. Като стигнах, какво да видя. Асмата направо ще литне. Пчелите натиснали гроздето. По думи на комшията за 10 мин както нямало пчели и станало нетърпимо. С овесен нос го посъветвах утре рано сутрин да обере асмата (ако е останало нещо) извиних се три пъти и си тръгнах. Такъв глад не е било и в същото време сиропа от подхранването което приключих бързо след като видях че не дава търсения ефект си стои незапечатан вече 20 дни

Наблюдател
    Регистриран
    03.10.2014
    Пчеларски район
    Суворово
    Ще има,но не винаги ще отделя нектар.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •