По хубаво е сега късно есента сокодвижението е спряло или е мн малко белиш кората и обгаряш а ако ги намажеш или ги накиснеш в някакъв съд с горещо преработено машинно масло стават вечни.
Преглед за печат
Вече няма нужда да се занимаваш с такива сложни процеси :). Имаме си химикали колкото искаш.
Слагаш коловете да се киснат в разтвор 2 пакета(40гр) Боракс и 200 гр син камък на всеки 10 литра нафта. Всички "МОДЕРНИ" препарати по 40-50лв/л имат основна съставка меден сулфат(син камък) или аналог.
С 10 литра от този разтвор ще направиш колове за цялото село. Резултата е като от "модерен" препарат само дето не си дал толкова пари. Ако имаш повечко син камък, то няма проблем да сложиш и 1кг/10л.
Може да ги сложиш в кофа или варел най-добре. Пъхаш колкото можеш повече колове, защото иначе ще ти трябва повече нафта. Оставяш ги да се киснат колкото може повече време.
Каквото остане го затваряш в кофа от боя с капак или туба за бензин.
МОЛЯ, НЕ ИМПРЕГНИРАЙТЕ КОШЕРИТЕ С ТОВА!http://pchelari.com/forum/images/smilies/nono.gifhttp://pchelari.com/forum/images/smilies/nono.gifhttp://pchelari.com/forum/images/smilies/nono.gif Ако беше добра идея, то досега да го бях дал. ВНИМАНИЕ НАФТА :flame:
Предпочитам индивидуална стойка на кошера ако можех да си позволя бих си закупил ето такива мисля че биха станали доста добре и от дърво
Прикачен файл 2485
Днеска май ударих рекорд - пробих 1400 отвора фи 4.5мм на 350 крака от винкел, за утре ми останаха само 50:cool:. Бях се отказал от този вариант само с краката понеже след време се разтварят целите страници на кошера, но за сега нямам друг избор....
Тази детска играчка струва 130 лева х 100 кошера = 13 000 лева.
Притеснява ме, че краката ще потънат до средата на стойката.sweating;
Ширината е малко и ще ме е страх да сложа висок кошер.
Иначе изглежда добре :)
Няма ли тук един архитект или инженер, че да каже колко широка трябва да е стойката при различна височина и тегло?
по принцип е направена на градината - равно - райграса... в Франция съм виждал на такава стока Фарар с плитко дъно - 16 магазина - капак и ги издържа
когато става дума за стойки личното ми мнение е че зависи пчеларя как е свикнал да работи направени на шейна трябва да работиш отзад а за мен това е крайно неудобно аз работя отстрани и ако трябва да се провирам краката между два кола (дървени, бетонни) рано или късно ще се пребия като куче а и мисля е по-горе писах какво ми се случи на пчелин с такива стойки от бетонни колове паднаха и трите при единична стойка при такъв проблем би паднал само един... ако става дума и 4 камъка вършат работа и със времето всичко би потънало ако не се поддържа... аз не се интересувам дали изглежда красиво а дали е практично...
При мен 4 плочки под всеки кошер потънаха и явно на този пчелин ще имам проблеми.
За подритването и особено като бързаш и аз съм на това мнение. Тези дето ги направих са с точно този проблем, но ако са по-къси ще се чудя дали утре няма да падне.
От дърво ще излезе 10-15лв. Може да си направя няколко такива, а и материалите ги имам(дърво, шайби, гайки, шпилки, тръби).
Тази стойка пълна ли е с нещо или е куха?
Преди малко като говорих с помощника и му казах за бетон...отговора беше: "Наеми бетоновоз и кран и няма проблем" :).
Един кубик бетон тежи 2000-2500кг
50 х 20 х 10см бетон тежи 20-25кг
Само да припомня на тези, които не го знаят. В България ветровете създават странични сили до 90 kg/кв.м. по нормативи, но миналата пролет имаше ураган със сила, на места достигаща до 120 kg/кв.м. Един висок кошер с 4 корпуса има площ около 0.5 кв.м. и при повторен такъв ураган ще бъде натоварен със странични сили до 60 kg. Та като правите стойки, трябва да ги тествате по следния начин:
1. Слагате кошер върху стойката
2. Натискате странично в центъра на кошера със сила около 50-60 кг.
Ако не падне, всичко е наред. Ако стойката я разработвате за няколко кошера, тя трябва да издържи сумарните сили от броя на всички кошери. Например при мене стойките са дълги по 3 и по 4 метра, което означава, че на тях може да се наредят 6 или 8 кошера. При това положение те трябва да издържат на странична сила 300 или 400 килограма.
След като видяхте тези цифри предполагам вече се досетихте, че подвижните стойки НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА. Рано или късно ще дойде достатъчно силна буря, щото да ги събори. Единствените стойки, подходящи за целта са тези, при които краката са ЗДРАВО СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯТА. При мене това го постигам с дебели акациеви колове, закопани на 50 сантиметра в земята. При това забележете - кората на коловете не я беля, защото нейните грапавини ми осигуряват здравото свързване с почвата. Тъй като една моя стойка има 6 крака, то тогава всеки един крак може да бъде подложен на сили на измъкване до около 50 килограма. Ами закопавате коловете и след 3-4 месеца, когато земята се е уплътнила около тях, правите опит да ги измъкнете на ръка, дърпайки с всичка сила. Ако не успеете - стойката ще издържи и най-силната буря.
ПС: Още нещо - всички знаете, че кинетичната енергия зависи от квадрата на скороста. Това означава, че МАЛКО ПО-СИЛНА буря ще стовари върху кошерите МНОГО ПО-ГОЛЯМА кинетична енергия. Така че не се оповавайте на разсъждения от типа "абе аз така го направих и 10 години все още не е паднал". И аз имам един навес от бившо ТКЗС, който не е паднал 40 години, но миналата пролет вятъра му вдигна покрива.
Матеев, не мислиш ли, че силна буря може да събори само кошерите от стойките? И тогава няма да има никакво значение колко здраво са забити коловете. Аз като Борката съм привърженик на индивидуалните стойки.