Това кой го твърди (вероятно някой любител на субсидии за опрашване). Дори да е така, нима германци, французи и т.н. са на ВИЕ с малката техника и не разбират от модерно управление...hi;
Преглед за печат
Това го твърдят доста източници в пчеларските списания, така и хора в този форум, били или намиращи се в САЩ. А нововъведенията в пчеларството (като техника и технологии) идват именно от Европа, а най-вече от Русия и Украйна.
Ето нещо, което не ми се щеше да пускам, защото съвсем ще разлая кучетата, но.....
Нещо от висшия пилотаж: http://www.apivoxauditor.com/1051104...910561040.html
Да видиш ти, що на украинците им бил евтин меда...бичат яко модерни технологии:bigsmile:hi;
Аз от своя гледна точка /на "млад меринжей" ))/, напълно поддържам Вашето мнение. Как то казаха колеги, тоя занаят е много специфичен и винаги ще съществува/храни, на нивото СЕМЕЕН БИЗНЕС. Който вече има някакъв успешен практичен опит, няма да отиде да работи за тези "благодетели", които днеска правят търговия с камиони козметика, утре с камиони кошерите, а другия ден с прасета. )) Относно "интензивен начин"... става дума за норма - "пчелар/брой кошерите". И ако минималната бройка, да се храниш с пчели, е 150-200 на човек - няма избор, трябва да подреждаме технологията на отглеждане...
На украинците меда им е евтин, защото стандарта на живот там винаги е бил по-нисък от нашия, а сега с войната и Потрошенко начело си е глад и мизерия. Което не пречи производството на пчеларско оборудване да е много по-високо от нашето ниво, при това на приемливи цени.
Който има знания и опит, ще знае как да се справи в почти всички ситуации. Не само в пчеларството е така...hi;
Знания и опит не се трупат само за сметка на собствения, но и на световния опит и знания. Виж само под статията, линк към която дадох колко и от къде са литературните източници!
Ето още нещо от "висшия пилотаж" със звуците: https://www.varroa-killer-sound.com/...ategories/News
Току що се връщам от пчелина. Давам периодично сироп от известно време и всички кошери го взимат с охота. Един вчера спря. Отделението откъм пчелите на хранилката е пълно с пчели, бутат се давят се, а сиропа си стои. Хранилката е в изправност, пчели има, пило има, място има, майка има, а сиропа не се взема. Ха кажете ми любители на техническия прогрес в пчеларството на какво се дължи това явление което описах. Аз зная отговора, защото веднага препалих пушалката, метнах си булцето на главата и по най старомодния начин проверих какво е положението. Много ми е чудно по какъв начин някакъв уред ще ми открие този проблем? Един от колегите тук, преди дни го спомена като вариант на нещо.
Много е простичко! Просто тук ти бъркаш две неща - наличие на проблем и диагностика на проблема (откриване на причините за него). И понеже си задал въпроса с какъв уред ще се открие проблема, отговарям на него - с нивомер в хранилката! Нивомера ще ти даде информацията, че сиропа не намалява в хранилката - ерго пчелите не го вземат. Проблем!!! Причините за него ще открие пчеларя, като отиде на място. Примерът ти е много сполучлив за обясняване на помощта на техниката.
Е, както винаги в моите въпроси има уловка. Сиропа се взема от хранилката, но не от пчелите, а от мравките, които поради забавянето на пчелите успяват поради удължения срок да насмогнат да се активират повече. Нивото на сиропа спада, а пчеларя спи. През това време другия фактор действа. Така. Ти си.