Нямаш си дори и представа колко си далече от истината ...... Мога само тактично да се усмихна и да си замълча ......
Преглед за печат
Нямаш си дори и представа колко си далече от истината ...... Мога само тактично да се усмихна и да си замълча ......
Може, може аз в момента работя с 8, 10 и 12 рамкови кошери, когато се налага разширяването с магазини ми отнема около половин час да обикалям и смятам колко от съответните магазини ми трябват, след това се брой и сортира по вид при товаренето и най накрая при поставянето пак се налага известно прехвърляне до достигане на необходимия размер магазин. Най добре е да се работи както спомена Матеев принципно, но за съжаление това не винаги е възможно (при мен поне за сега), кошери които трябва или не трябва им се правят манипулации ги маркирам с парче тухла :laughing:
Напълно съм наясно за неудобството,което създават различните рамки и корпуси,но не ми стана ясно каква е причината за липсата на маркер или това,че незнаем какво имаме на пчелина.От прочетеното останах с впечатление,че отивате на пчелина без предварителна планировка...Хубав ден.
Хаха, г-н Матеев, крайно време е да се пробвате и в есеистиката. С някои творби ще предизвиквате фурор, сигурен съм. За всичко сте прав, разбира се, нормално е от време на време да обобщавате огромната информация натрупана преди вас и пречупена през собственото Ви битие и мироглед. Не допускате ли, все пак, че Вашият подчинен бригадир, докато се почесва над отворения кошер се е опитвал да погледне напред във времето, макар че му е отнето това право, като че ли? Или пък просто да подиша малко кошерен въздух или пък се опитва да завърже някакъв разговор с пчелите, докато шерпите сноват тъдява... Аз все още си мисля, че Главният работник на пчелина трябва да взема решенията, останалите може и да са филипинци, както предложи един съфорумец преди време. И чичкото с хронометъра да се обажда само като му поискаме думата. Пчелинът не е фабрика за моливи, уви, и само математическо моделиране няма да е достатъчно. Това по нашите села, американците да ги оставим на мира, на тях им трябват Х килограма пчела на дата Y. За т.нар. "американска организация" още Ленин /ма той щото евреин/ е бил наясно - за който не знае - култовата фраза освен съветска власт и електрификация включва и американска организация + прусашки ред и дисциплина... Та така де, понеже помня за какви числа говорехте в първите ви изяви по пчеларските форуми и си мислех да Ви питам /за четвърти или пети път/, колко часа е трудът годишно на кошер при вас, но сега видях в последния Ви пост за какво става на въпрос, благодаря.
Рости, да разбирам ли, че приключи с Венер?
Аз също работя с Лангстрот и за миг не съм си помислял да се върна към ДБ. Навремето имах само ДБ, но не бях напълно удовлетворен - все нещо не се получаваше - най-вече или плодника няма да стигне и семейството ще се рои или на есен няма достатъчно място за мед в него (нали все още има пило). И започнах да еспериментирам с други сестеми - 12 ДБ, лежак, "многокорпусен" лежак с дб рамки (:laughing: поредния пчеласки патент), ЛР, Фарар ( вече имах и ДБ и ЛР едновременно, в продължение на няколко години, бях преценил че ДБ-лата заминава за печката, но ми се искаше да мога да оползотворя магазинните рамки. Тогава още смятах че Фарара ще да е още по-гъвкава и универсална система от ЛР)
Към момента с Ланстрота пчеларствам по технология горе-долу като на тръвна ( разликата е, че кошерите периодично се нуждаят от третиране, а понякога - и от подхранване). А най-важната от всички операции е смяната на майката.
Във времето, когато се интересувах от мед, технологията не беше много по-различна, с тази разлика, че беше изключително ВАЖНО най-отгоре на кошера по ВСЯКО ВРЕМЕ [през периода на некрароотдлеляне -Май-Август ] да присъства поне един празен корпус (застраховка). Когато семейството се разшири с корпус, той остава там целогодишно. Отнемането на корпуси ставаше само по две причини - за центофугиране (след което се връщат обратно кой от където е) и за бракуване/претопяване.
В отговор на Йорданов НЕ съм се отказал от Венер, но и тази година надставките с рамките с основите пак си останаха в склада. Просто" налапах много голяма хапка" и нямаше никакво възможност за експерименти. Венер си остава алтернатива, но класическия ЛР определено не ме задоволява и следващия сезон ще трябва да експериментиарм задължително и да избера на къде...
Гледал ли си лекцията на Софрон Софрониев? https://www.youtube.com/watch?v=PDCYMFlMLWk
Понеже и мен LR не ме задоволява съм решил да опитам поне 2 направления за 2016 г.
1. LR(8 или 10) плодник, с няколко F(8 или 10) магазини.
2. Кошер 375x375x150, ще се ползва почти МЕТЕ технология. Точните размери все още се уточняват!
Какво съм избрал ще ви кажа края на 2016 г. :) Тази зима ще си стегна 5 или повече кошера за точка 2.
Теоретично/практично погледнато колкото по-малка рамка се ползва толкова по-възможно е да се работи на ниво цял корпус.
Не на последно място когато се ползва нестандартна рамка... кражбите клонят към нула. Просто няма кой да купи кошер с нестандартна рамка.
Като цяло експериментите не са лошо нещо. Напротив - правете ги колкото се може по-много и по-често. Единственият източник на знания за пчеларството са именно ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ. Аз също ги обичам и ги правя в изобилие.
Искам само да кажа 2-3 препоръки.
1. Всеки един експеримент трябва внимателно да се планира.
2. Всеки един експеримент трябва да се извършва с научен подход (контролни семейства, еднакви други фактори и разлика само в изследваната величина или параметър). Ако това не се направи, от експеримента могат да се извадят грешни изводи.
3. Експеримента се прави с малко на брой семейства, защото може да се окаже и неуспешен. Глупаво е да се експериментира например 50% от всичките ви семейства.
4. Експеримента се прави с достатъчно на брой семейства, щото резултатите от него да са репрезентативни (статистически значими и верни).
На пръв поглед точки 3 и 4 си противоречат, но няма как. Законите на статистиката (и теорията на вероятностите) изискват някакво минимално количество образци да бъдат изтествани и измерени, щото резултатите да са достоверни.