Първоначално публикувано от
Mateev
При направата на захарен сироп нивото на разтвора пада не защото водата се изпарява, а защото молекулите на захарта (глюкозата, фруктозата) се вмъкват между молекулите на водата. То това си личи и по специфичното тегло, което нараства от 1.0 и става на 1.3-1.4 kg/L.
Аз никога досега не съм правил инвертиран сироп, но следя с внимание темата и тази година мисля да пробвам. Според мене идеалната машина за тази цел е декристализатора на LYSON. Представлява съд с обем 50, 100, 150 или 200 литра, с монтирана на него бавнооборотна бъркалка. Съда има водна риза с терморегулатор, посредством която може да се регулира температурата на течността вътре в него. Има си и програматор, посредством който може да се направи програма от типа "толкова часа при тази температура, после още толкова при друга, още толкова при трета и т.н.".
Два такива декристализатора в момента ги използвам за бързо разтваряне на захарта и направата на захарен сироп. Отнема буквално 1 цигара време, докато 100kg захар се разтворят напълно при стайна температура на водата. А сега като ви чета рецептите, стигам до извода, че тези декристализатори са идеални за целта (получаване на инвертиран сироп). Само трябва да се включи терморегулатора, да се направи програма с необходимата температура и часове, и да се сипе кило мед или инвертаза. И останалото машината ще го направи сама с вярната температура и вярното време за бъркане.
Препоръчвам ви ги тези декристализатори. Голямо облегчение са. Буквално се родихме, откакто ги пуснахме в експлоатация. Разтварянето на захар става бързо и лесно, а сега по всичко изглежда, че и инвертиран сироп ще си правя на майтап и с минимално количество вложен човешки труд.