Още с придаването на зрелият маточник направи отводка със старата майка, нема логика да чакаш 18 дни според мен поне, или направи отводката с друг маточник ако имаш де, поне аз така бих направил.
Преглед за печат
Здравейте начинаещ пчелар съм в петък взех 7 отводки и ги подхранвам със сироп,за около 1-2 дена вдигат 300гр. сироп сега в неделя сутринта им напълних хранилките,сложил съм им восъчна основа за градеж,и понеже нямам възможност да съм всеки ден на пчелина,сега чак в четвъртак ще ходя, дали да тогава няма да има някакви проблеми,предполагам вече са вдигнали сиропа и до четвъртак нямя да имат,дали това ще им се отрази отрицателно.А и само да попитам в.о. е сложих последна до преградната дъска това правилно ли е или трябваше предпоследна и дали е разумно сега да им сложа строителна рамка.
Храниш ги когато можеш, това стимулира развитието иначе те се оправят сами събират си от природата.
В.о. според мен я сложи предпоследна между медената пита и тази с пилото а по нататък като станат малко по силни само между пилото.
За строителна рамка по добре не бързай, това са отводки и едва смогват да градят в.о. и трудно ще градят и строителна рамка.
Благодаря за бързия отговор в четвъртък като отида ще сложа в.о. предпоследна,ако не са я изградили,а ако са е изградили ще сложа нова,отново предпоследна и ще подхранвам периодично по един път на седмица горе-долу.
Подхранвай поне 2-3 пъти седмично. И аз съм начинаещ. От 20 дни съм сложил 2 отводки на по 4 рамки. Не бяха при мен,но тази седмица си ги прибрах. В събота след обяд им сложих основа и в неделя сутринта преди да им сипя сироп за първи път, основата беше изградена почти наполовина (много бързо действат) . Сипах им по 250 мл. сироп в 10 часа .... в 17 часа го бяха вдигнали и капка нямаше. Веднага им сложих още една основа и сипах пак сироп. Храна му е майката и то постоянно.
Аз пък на 26.04 направих отводка на 4 рамки с пило и 2 с мед и директно им сложих 2 рамки с ВО,и днес като ги отворих бяха на 7 рамки с пило.ВО ги бяха изградили и майката ги осеменила.Ама като я направих отводката напълних хранилката със захаросах мед,бяха я олизали тая хранилка,че чак светеше.
Аз пък за сега не храня отводките, в това изобилие от нектар не смятам за нужно, тия дни гледам си работят добре.
След 20 дни ще ги натисна да станат за слънчогледа.
Храна му е майката и то постоянно.[/QUOTE]
Храна,но с този сироп не ги ли мориш много пчеличките.Аз знам,че мед няма да вадя тази година и за това и не бързам да ги развивам,до края на лятото има време и мисля,че и без много подхранване ще станат стабилни семеиства преди зазимяване.А между другото районът в който ми е пчелина е планински с много дъб и бор и,мисля че медът ще е манов и ще се наложи да центрофужа плодниковите пити до пило,и после яко подхранване за да не ги оставям с манов мед да зимуват.