Украинците имат противогъбични препарати срещу варовитото. Поръчах си по две опаковки от вид, но така и не ми ги доставиха. Е не съм ги плащал и не съм "вътре " финансово, но не разбрах дали имат някакъв ефект.
Преглед за печат
Украинците имат противогъбични препарати срещу варовитото. Поръчах си по две опаковки от вид, но така и не ми ги доставиха. Е не съм ги плащал и не съм "вътре " финансово, но не разбрах дали имат някакъв ефект.
Аскосан с клотримазол
Унисан с клотримазол
Микоаск с дифенконазол
Микозал с клотримазол
Асковет с клотримазол
Асконазол с дифенконазол
Апиаск с клотримазол
Както е видно активните съставки са две. Някои от препаратите са ленти някои ампули. Цените са смешни, но ......
Прочети на пред в темата, има мнения точно за солта че помага. Иначе аз съм много бос със химията и не искам да подведа някой. Пролетта се рових по темата и останах с впечатление че точно това трябва да ползвам. Още след 1вото пръскане варовитото пило изчезна като с магия, направо не можах да повярвам на очите си. Но сега като се замисля, може пък от самият сироп да е накарало пчелите да почистят ударно напръсканото болно пило а последвалото намаляване на влагата от самото време е спомогнало за оправянето на семействата. Но е факт че се оправиха, до момента няма проблем със тези семейства, ще видя пролетта как ще е.
Благодаря ти за отговора и споделения опит.Поздрави.
"Прави се сироп 1:1 с 20гр лимонена киселина на литър. Пръска се с пулверизатор по един път на междурамие.
Прави се сироп 1:1 слага се лимонена киселина и се бърка докато pH падне до 3.8-4.2. Измерва се с pH ленти.
Подхранва се с този сироп докато се реши проблема. Ако слагате добавки, винаги се измерва pH-то на сиропа с добавките и киселината"
Д.Дамянов -от тема : варовито пило.
пп. аз ползвах на 400мл. -10гр. ЛК.
От 6 варовити само един успешен(за сега),не мога да кажа дали е от киселината или от другите неща.Този сезон ако се появи пак-сяра,рамките в огъня,сода каустик,горелка и ново заселване.Не си заслужава риска,чух за загубата на цели пчелини,не знам колко е вярно.
Първо започнах със сода и сол на релсите,не стана,после пръсках с лим.к.на,заглъхна за кратко и пак,после с пудра захар с нистатин и заместител на петнитрокса(последния е спрян от производство),после с фунгисан и на края сярата.Аз също нямам загинал кошер от варовито но какво дадоха?От два станаха шест,като последния беше здраво и силно сем. разположено до варовито.
Косата ми настръхва с идването на пролетта,затова съм решил никакви такива спасяваници,сяра и огън и дано никой да няма варовито пило.
Имах и аз един случай. И майката смених ама не и взех последно решение ще пробвам и ако не стане ще ги изгоря.
В същия кошер изчистих дъното наредих рамки само с основи, намерих майката и я поставих в клетка, изтърсих пчелите от старите рамки и поставих внимателно майката.
Изградиха си 10 плодникови рамки и се запасиха за зимата сами, не видях от юни до октомври нито една варовита ларва по дъното, ще видим на пролет какво ще се случи.
От когато го забелязах съм го работил винаги последно и слагах ръкавици, а след маниполациите по него измивам и обгарям повдигача.
За АГ всички тези процедури се започват в обратен ред. Първо изгаряш и след това дезинфекция. ;)
Ник, съжалявам, но ще трябва да се уточни защото смятам, че е важно за четящите темата.
Na3C6H5O7 - натриев цитрат - сол
C6H8O7 - лимонена киселина - слаба органична киселина
Това са две различни неща. Във рецептата за третиране срещу варовито пило коментирана от Дамян се използва киселина! Твърдиш, че си използвал и двете! Кое ти свърши работа?
п. Сега като пиша си мисля че големите проблеми почнаха, след като вкарах купешките майки.[/QUOTE]
И при мен се получи така, няколко купени майки, няколко подарени и ето ти варовито пило.
Аз за това спях да купувам кавото и да е било, всичко си го произвеждам.
Иначе третирах със това!
Това може да добави яснота :
"Какво е натриев цитрат? Най-простият отговор: това е натриева сол на лимонената киселина. Сега внимавайте: това е компонент, означават според европейската класификация на хранителните добавки с Е331. Изпълнява функцията на стабилизатор и емулгатор, с чиято помощ се прекратяват процеси на окисляване и ферментация в хранителните продукти."
За съжаление отново пиша в този раздел,вече второ семейство ми изчезва мистериозно за последния месец,и двете семейства бяха силни с млади майки от 2017 и 2018 година,третирани за акар с мравчена киселина през Септември,подхранени след това с по 5 хранилки инвестиран сироп,мед имаха по 15 килограма,незнам дали има някаква връзка но въпросните кошери бяха в една линия на два съседни реда разстояние между тях 3 метра.
Един познат губи 13 от 15 семейства преди 3 години. Меда налице, пчелите ги няма. "Синдром на празния кошер"...до тая пролет. Оказа се , че му препоръчали да третира с някакви плаки които се поставят върху рамките. Работил без ръкавици и до вечерта пръстите му изгорели да червено.
Дали е махнал плаките навреме или си е духал на пръстите не каза, ама сега не твърди, че са избягали без причина.
Съжалявам за загубите ти колега и нищо не казвам. Горното го написах като пример за това , че причината може да е и в пчеларя който несъзнателно е причинил нещо. Специалистите ще си кажат мнението, аз не третирам с МК но и от други колеги съм чувал оплакване, че се губят майки след третирането та да питам: проверява ли за майките?
Ето това е:https://youtu.be/eqRl5fGDRPQ
Май обърках де съм го пратил.
Да, той е главния герой във видеото. И май е свалил малко килограми... Драев, шкембето май е намаляло, а? Ами брадата, къде е? Явно специално си се подготвял за клипа, че си се обръснал, хе-хе-хе-хе.
За какво, да знае колко пчели участват в теста, след като няма нито един акар? Дреме му на шапката, колко са пчелите. Плюс това, няма как да преброи толкова много пчели, щото след няколко минути те се "съживяват".
Че не е тест това не, защото какво правим ако се покажат 5 акара, на колко пчели, от колко кошера е взета проба, от коакъв пчелин, от какви семейства.... всичко е от значение. Акара му е най-малкия проблем на господина.. Аз толко гладни пчели не съм виждал....
И имам въпрос . Как се отървал от акара на 100%, като се има в предвид жълтите табелки по кошерите ?
Никой не се е отървал на 100% от акара и това не бива да се поставя въобще като цел. Във всички сериозни статии се посочва, че една опаразитеност от 4-5 акара на 100 пчели е нормална и безвредна за семейството.
При така проведения тест от клипа не може да се направи извод, че акари няма! Защото пчелите в буркана са толкова много, че ако акар падне от пчела в горния слой, той просто не може да стигне дъното.
Преди няколко дена когато третирах кошерите с ОК, отидох и накапах още на 4 колеги пчелините и на единият пчелин също имаше 2 празни кошера. Колегата каза че това са били много силни кошери и остана много изненадан. Също е третирал с МК вече 3 година и казва че за 1ви път му се случва, иначе другите семейства изглеждат много добре, при поглед от горе не личи да има проблем.
Я, дали ще позная.:)
https://pchelari.com/forum/showthread.php?t=4183
Като си дойде сина ще пиша ама сте далеч от истината.
Без да имам участие в публикуването на клипа във форума се извинявам,че го спамя.Моля модератора да го изтрие.Намирам за губене на време писането ми дали имам брат или не,който ме знае знае каквъв съм.Исках да помогна,но не се получи.
Браво колега.Изкефих се че си го избил тая гад/акара/,че аз два пъти се връщам в изходно положение заради него.Но миналата и тази година ги пуша с Амитраз,а преди това се пробвах с биопродукти,но все не ставаше както аз я мислех.С какво си ги третирал за да нямат и един акар.Поздрави и успех.
вдраев, ако кажеш на някой- ще направя това и това, отговора ще бъде- няма да стане. Ако го направиш и не успееш, ще получиш " нали ти казах". Ако го направиш и успееш, ще получиш " абе аз откога съм го замислил ама...." Кво да се прави, такива сме. Искал си да помогнеш и помогна не се притеснявай. Споделянето на опит, успешен или не, винаги помага, затова моля ви споделяйте.
Не съм искал да помагам на вас,а на точно един,ама той нещя.Бъдете все тъй!
Нали за това сме тук - да споделяме и чрез това да си помагаме. Макар, че повечето пъти си вадим очите, но аз съм казвал защо се получава.;)
Защо?В кой пост?Ако обичаш,ми отговори ,разбира се.
В много постове. Това си е нормално. Да не се повтарям, а и Алексиев е наблегнал по - горе за някои качества на българина. Това сме си ние. Но да не се заблуждаваме. И по света е така. Това зависи от всеки човек поотделно, от неговия характер, възпитание, среда и т.н.
Не разбирам за какво се и разсърди героя от последния клип. Много забележки можех да напиша, но си премълчах както и много други. Колега какво седържиш като ощипана мома? Казвай какво те дразни и да се решава въпроса, не сега аз тъй, ама аз иначе. Голям мъж си, а сега малко не е мъжарско .
Утре ще заснема моя тестер с CO2 за съжаление на сухо (без пчели) принципа е същия но е малко по-фукционален.
Това, че има неизлюпени пчели изключва загубата на майка от мравчената. Но с едно третиране с мравчена, при наличие на много пило в този момент, едва ли си постигнал достатъчно добър резултат. Преди няколко години третирах с мравчена. Третирах веднъж в началото на септември и преди Коледа имах изчезнали семейства. Отдавам го на силна опаразитеност. Лично аз бих третирал сега с оксалова и бих сложил контролни листи, за да видя резултата.
Моля модератора да пише де е писал,що се получава така,че се влиза винаги в конфликт когато някои сподели неговия си опит,а не какво е чел или чул.
Ей, вдраев. Точно заради такива постове като този който си написал се влиза в конфликт. Ха, намери го ти. Аз имам 2700 поста. В кой ли пост съм го писал? А някой си ми пише на лични: - еееее, един телефон искам да ми се изтрие в пост преди една година, че го пуснах, а сега ми звънят и ме безпокоят докато правя секс;). Как мислиш - компютър ли имам в главата, че да помня в хилядите постове кое, как и къде. До някъде се старая да го правя, но все пак съм човек, който и забравя. Та, ако бях кибрит като теб, до сега трябваше да има изписани 5 страници с нападки, огън и жупел помежду ни и накрая предполагам и редовния БАН. Давай по спокойно, а конфликтите ги остави на мен да ги оправям.
https://youtu.be/xXTfF1VLdgo
Обещания клип. Свършва неочаквано заради неволно натиснат клавиш, но мисля че всичко става ясно.
Сега ако почнат да си правят по-често тестове —целта е изпълнена.Това не те ли успокоява,че около теб ще имаш комшии с здрави пчели?Аз помня89-92г. когато имаше американски гнилец и що поразии нанесе.Моля се това да не се повтаря,защото за здрави пчели са нужни колективни усилия.
Благодаря на професионалните пчелари за споделените клипове!!! Имам един въпрос - при приспиването на пчелите с въглеродния двуокис и после при тяхното раздрусване/шейкване, каква е гаранцията, че ще падне 100%от акара от тях?...предполагам, че газът приспива и акара, има ли вероятност да остане някакъв процент, 20-30% примерно от акара по приспаните пчели?
В началото и мен ме глождеше това,затова 15 минути трима души пощихме и въргаляхме пчелите да видим дали по тях няма.
На буркана имаше мярка с маркер до де да го напълня-изтри се,ама аз си знам до де.Когато нямаш в съседство опаразитени пчели е много хубаво,щото не се третира често.
Колега,предлагам ти да третираш така и да споделиш.
За първи път ми се случи, откакто гледам пчели, да намеря, от здраво и силно до преди месец пчелно семейство, останали в кошера една - две шепи пчели, заедно с майката? Седмица по-късно, закономерно то бе нападнато и разграбено. Това се случи с няколко семейства, приблизително по едно и също време - октомври и началото на ноември тази година. През август бях третирал с по една плочка Екостоп. Не забелязах признаци на опаразитяване, но предполагам, че е от акара, защото оцеляха само семействата, които бяха в кошери с дълбоко дъно.
Аналитично, теоретично и логически погледнато на това което казваш се достига до извода, че може би ракията ти е слаааба. Което веднага ме навежда на мисълта, че трябва да се сформира щаб и прикрипен към него отряд по диагностика от форума и да ти се направи една мащабна операция за доказване градуса на твоята домашна ракийца. Аз, нали, ще водя резултатите по ясни на всички причини.;)
Нямам данни какви са пиячите по другите краища за да мога да сравня. Като малък си спомням, че дядо ми имаше бъчва от един тон. В едно помещение все още пазя две бъчви по 250 литра и една каца от 300 литра. А защо ги пазя? Нямам време да ги - не знам какво да ги правя. От как ги помня все са празни.
Ако няма сифон за сода става и с това: https://www.decathlon.bg/p/8346099_g...html#/17-254-_
От много места. Ето и тук.
https://dragzone.bg/patron-za-pompane-na-guma-zefal-co2