"Хапчетата" вече са по 100кг......
Преглед за печат
"Хапчетата" вече са по 100кг......
Друмев, точно в плодниковите е истината, ама аз такъв не добивам ! При мене отиде при отводките ! А киселичко си трябва ще знаеш ! Може нещо на ишлеме,но като се замисля,то поне десетина от четящите ще се принадят и ще ни остане : Тц-тц...... язък за меда :bigsmile:
Ачка то само люцерна не сме пробвали, ама току виж протече нещо задоволително, а и Даката ще просперира.:yahoo:
Да бе после и там данък да искат:bigsmile:,че и агроном ще ми трябва:bigsmile:.
Ачка да знаеш изгледал съм целия сериал ,,Страсти от Тоскана,,ако има нещо за помощ обаждай се:bigsmile:
Като изгледаш пак Зелева супа, и почнеш да викаш извънземни с пръднята си- те тогаз ще влезеш у сериала!
https://www.youtube.com/watch?v=LophtvmZIdo
Грабна ме още с началния рефрен!!!! Наздраве на всички колеги- серсеми и алкохолици!!!
Ачка еваля шапка ти свалям.То така по добре изглежда лиеня като икона.
Бравос! Реално памида ти го оценях на 20, ама викам я да те ощипя с един градус и ти взе че вдигна с йощ йедин:) 2-3 дена облачно с преросяване не оказва никво влияние на хубавото грозде, единствено дъжд студен няколко дена и тогава дърпа, играли сме го и това. Не ми стана ясно обаче защо 25-26% /предполагам за градуси говориш/, та защо толкова?
Е към края на седмицата ще видя и аз какво ще мачкам...
Колеги искам да питам някой правил ли е вино от сорт гъмза че предстои да купя ?
Значи имай предвид, гъмзата си е специфичен сорт. Дава висок добив по принцип и много зависи от района /тероар на винарски език/ и начина на гледане, оттам пуска и различни качествени показатели. Като че ли е малко раничко още за нея? Моя колега дето писах напред в темата че ми дава мавруд с гъмза, сега бере мавруда на 23-5, гъмзата не е станала още. По принцип дава хубаво пивко вино, хубав цвят, ароматно, някой път чак леко плодово... Аз за това в домашни условия не съм привърженик на вино от един сорт, най-добре си е букета от поне два, още по-добре три сорта. Във винпромски условия е друго, там си имат технологии за корекция по някои показатели. Като казах винпром, допреди 20ина години от нашия изнасяха за Германия кадарка - това е вино от гъмза с малко остатъчна захар. Товареха танкер-шлепове и жп цистерни, германците бяха луди за такова вино.
За теб най-важно е като го смачкаш, да имаш захарен градус около 23, да може да тръгне и да протече хубава ферментация. Другото си е стандартно за домашното винопроизводство.
Ааа то тука малко въпрос на вкус идва, хаха, продължението всички сме го чували... Пак казвам, ако гроздето е хубаво, може да изкараш екстра вино дето да ти допадне. Все пак тука не говорим за стареене, бутилиране и т.н., предполагам, че основно за зимна консумация и до ранна пролет говорим? Иначе аз чиста гъмза не съм пил много отдавна, долу горе от оная кадарка за дето споменах отгоре. Много ми хареса например тая комбинация дето ми я направи колегата, мавруд и гъмза, едното висок градус, другото по-нисък и стана перфе. Самият аз пък съм пристрастен към мерлото, на нашето лозе имахме такова и оттам много го уважавам. Винпромски /за истински говоря, не химиите от последните години/ съм пил купаж мерло х гъмза, каберне х мерло х гъмза и много повече ми харесват от чисто каберне например. Така, че каквото намериш в района от основните винени, важното е да е узряло и да е здраво и си го правиш на око, да не забравяме, че правенето на вино е една магия, все пак. Памид мисля, няма да е подходящ, ама знае ли човек, може пък това да е най-доброто за някого.
П.п. Забравих да спомена и Сторгозията. Без да е кой знае какво, но в домашни условия и в купаж, мисля че заслужава уважение. За разните Отели умишлено не отварям дума, щото там нещата са още по-специфични.
Ачка вашата с гроздето е лесна, а аз изпуснах една от лозите да се рои и сега ще деля с пожарната ,за да ми го оберат !
https://s6.postimg.org/9khtclkvh/Picture_005.jpg https://s6.postimg.org/lz9na1ip9/Picture_006.jpg
С една дума дюли с грозде !
Тоя сорт липа ли е Ванка?
Аз има такова ама бяло.Ама и то по дюлата ходи утре ще снимам:bigsmile:
http://prikachi.com/images/451/8913451Y.jpg
Това ванка е на круша
http://prikachi.com/images/453/8913453p.jpg
това на дюля
имам и на ябълка ама няма да се дуя ,че да не ми завиди някой:bigsmile:
Ето това скоро ще е в буре.Тия дето се катерят още по дърветата,не ме радват нито ме успокояват.Днес цял ден поливам лозето,за да може да угои и зазими пъпките,че с тази суша не ми се катери по дърветата.
Е, чиста сторгозия - не. Мерло и сторгозия на мен лично ми допада, за тебе - ще казваш като му дойде времето. Аз направих мавруд, около 90% и другото гъмза и сторгозия. На 23 градуса едвам едвам тръгна ферментацията, чак почна да ме втриса по едно време, ама сега съм спокоен:)
Колеги да се включим че може англичаните да изкривят резултатите
http://www.dnes.bg/mish-mash/2016/09...no-vino.316757
Добре, че няма ракия на капсули, и мезе на хапчета!
Нарочно сипах в панички,за да може Данчо да се сеща..ама.....
За да успееш със погачата се става рано или питай бате Тянко....Споко,няма да си правя "секуро" ще дочакам да успееш със погачата..
Бая ще има да я гони из нивата! Че и ако е на някоя прясна ракия??
Бат Тянко ни е сме пиячи не пияници;):bigsmile:
Опъна ли мрежата под терасата?
Дака остави ги да се силят, то нашето грозденце още си стои по дюлите и крушите и виси, ли виси и прави градусите. А слънцето пече ли, пече !drinks;
Ванка моето вече го обърнаха в мед:bigsmile:а дюли ще искат за пелина ама ще им дадем друг път.НАЗДРАВЕ.:bigsmile:
Здравейте ,има един бидон със сини сливи, брани са преди около месец,преврели са,не им е слагано захар,разтвора е доста кисел.Ако им сложа захар да врат на ново -кисела ли ще е ракиятя.Варил съм доста пъти,но с подобен вариант се сблъсквам за пръв път.
Миро, май си объркал темата, има друга за направа на оцет!
Пробвай със сода бикарбонат, при кисело джибри помага. За сливите нямам представа дали ще има ефект.
п.п. То един път скиснал ли е материала, не ми се вярва да се оправи с нова ферментация. По добре преварка ако излезе кисела ракия, ма то само за един бидон няма смисъл да си губиш времето. Колегата ти каза по-горе оцет.
Ще стане екзотичен оцет-сливов.Аз днес заложих ябълковия...
Ех тоя Ачката от всичко си има .Кога ще го стигна кажи ми бат Тянко?:bigsmile:
Не поставяй НЕразрешими гатанки...
Ами случая е такъв-днес дойде при мен едно момче-набор 19 'иначе е с акъла си,ама малко забравя,та турил сливите и ...Забоде ми и оферта-от него сливите,от мен захарта и печенето,като предварително си поиска и една половинка. Като му я занесох,веднага я нагъна,ха,ха.
Дано е жив и здрав още дълго,ще му занеса пак,а сливите...
Преди 5 г. правих оцет от мерло . Единият ми бидон се вкисна. Още имам от него. От 3 год. си правя и ябълков . Нищо не пречи да пробваш (аз бих пробвал ).Трябва ти само гъба. Не се бъзикам. То вече от какво ли не правят. А за ракия забрави , нищо няма да излезе.
Ще ти пратя, дай ми адреса на лични,но после искам да пробвам оцета!
Дака знаеш ли как от гроздова ракия да се направи сливова?
Вальо, нищо не разваляш. Трябва да се създадат добри условия за кисела ферментация. Ако ги няма, по -добре гъба за да си сигурен. Чакал съм цяла година да ми се вкисне ябълковия оцет. А за сливов изобщо не мога да си представя! Затова предложих гъба.
Ачка в гугал пише че ако пиеш гроздова и ядеш сливи ставало от гроздова сливова
А за виното защо няма тема? - явно технологията за производство на качествено вино в домашни условия не е по силите на много хорица, и затва накрая си варят матриала на ракия...да произведеш хубаво вино, което да се пие без лимонадка - щото бие на оцет, е предизвикателство наистина! - като да си произведеш сам качествени майки!!
Колеги гледам прочетох, че някои правят червено вино "самоток" му казват някой знае ли технологията?
Технологията у всяко село е различна и се предава от баща на син;) Най-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.:)
Един колега, например, имат си две-три лозя и всяка година водим един и същи спор. Мачкат всичко с чепките и веднага източват. Това си е самоток и като ферментира, си го пият. Това смачканото дето е останало му дават вода със захар, че да тръгне и там ферментацията и ставало много хубаво вино, уж, и си го пият преди самотока /щото там ферментацията тръгва по-бавно и протича по-дълго/, а после пак вода и захар, че да има и за ракия.
На село правим по малко бяло през няколко години, но честно казано там нямам никакъв интерес и може би за това си оставам привърженик на класическата технология.
П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...
Днес заредих един бидон шипково вино,било много полезно.
Как точно го зареди?
Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..
П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...[/QUOTE]
Бях в люовен период ей сега ще се поправя
Бат Венци, поне пълнят окото ?
Така е Тянка, те затова са направени.
Например сиренето. В България сирене се прави САМО и ЕДИНСТВЕНО от СУРОВО мляко.:yo: В други държави го правят и от пастьоризирано. Държави всякакви, хора всякакви, технологии всякакви!:yo:
Е нали има буркани и купички.Що ще се пъним от голямо шише.
Буркани и купички има, ама чаши няма!
А като си представя,че на Влас ГЛЕДАХ сервиз за ракия-5лв,а за вода 7лв..........
То водата мисля, най- добре се пие от извора? Ама за ракията не върви!
Е, аз смятам че на нас не ни върви? Иначе тук на един казан, имаше един такъв пияч. Отива на чучура, сипва половин чаша пресноток и долива от чешмата изворна вода! Колкото пъти минех от там, тоз велик дегустатор- все там! Цял ден все дегустираше на хората ракията. Тази година го няма на чешмата.....
Я пусни едно фото на туй чудо?
Тия ракии са по Петрич.От "цар Самуил" ослепяваш,а от "хан Крум" хвърляш топа.
Бре! Аз що Хан Крум изпих?
Давай сега Ванка, щото по другите теми много се закучи работата ? А тука си плещим на харабия?
Готово!От този момент нататък може да трупа СНЯГ колкото си иска.Виното вече е на "топло" в избата............
Тъкмо ще свърши тихата ферментация и луканките ще виснат.Всичко е изчислено.Нека да трупа сняг....
Луканка от свинско не става! Само от телешко и мааалко овча лой! По изключение може магарешко или конско. Свинско, за суджуци!
П.П. Преди като нямахме фризери (преди 30г) свинските бутове ги слагахме в 1 корито и сол ЯКО! обръщаме през 2-3 дни и мажем със сол!
Aaaaa Янчо,ако един ден свърша ракията,знам къде да я търся,но определено няма да отида в магазина или при краставичаря,а ще отида до казана.Вечния огън винаги е на линия.Така е и със меда...
Те това ми беше мисълта.Най-естественото място от където да си взема истинска ракия.Та и за меда се отнася-мед от пчелар....
В новия закон за виното и спиртните напитки са забранява влагането на синтетичен алкохол в спиртните напитки, естествения въпрос е досега било ли е разрешено.
Чл. 121. (1) Техническите определения и изисквания за категориите спиртни напитки, етилов алкохол от
земеделски произход, дестилат от земеделски произход, както и основните понятия при производството на
продуктите (видовете суровини и технологични операции и практики) са установени в Регламент (ЕО) №
110/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 15 януари 2008 г. относно определението, описанието,
представянето, етикетирането и защитата на географските указания на спиртните напитки и за отмяна на
Регламент (ЕИО) № 1576/89 на Съвета (ОВ, L 39/16 от 13 февруари 2008 г.), наричан по-нататък "Регламент
(ЕО) № 110/2008".
(2) При производството на спиртни напитки не се разрешава влагането на етилов алкохол от неземеделски
произход (синтетичен спирт).
Получи се бурна ферментация, за малко да избяга матриала.Къде е грешката?Някакви препоръки за 2017.
Прикачен файл 7745