Първоначално публикувано от
Mateev
Ако си беше направил труда да изчетеш темата, щеше да намериш правилния отговор поне на 3 различни места. Повтарям за четвърти път:
Бъркането е необходимо, за да се разместват молекулите на инвертазата между молекулите на захарта. Една молекула инвертаза инвертира около 20 000 молекули захар, и за да се случи това, трябва някой от време на време да я премества насам-натам.
Ако захарния сироп стои на едно място, няма кой да размества молекулите инвертаза. Ако просто го въртиш с някаква перка, пак няма кой да размества молекулите, защото сиропа се завърта в машината, но не се размества поради липса на турболенции. За да има истинско разбъркване, на или на бъркалката трябва да има хоризонтални наклонени ребра в различни посоки, или на страничните стени трябва да има вертикални ребра. Целта е ДА ИМА ТУРБОЛЕНЦИИ.
Относно режима СТАРТ/СТОП - може да се използва, и аз точно така съм го направил, като логиката на въртене е следната:
1. Непрекъснато въртене докато се разтвори всичката захар. Това време може да е половин час или 4 часа - всичко зависи колко бързо нагрява нагревателя ти. При студен разтвор захарта не иска да се разтваря на 100%, дори и да въртиш 24 часа. Определено трябва да се затопли до поне 40 градуса, за да настъпи пълно разтваряне, но различните по мощност нагреватели го постигат това за различно време.
2. След пълното разтваряне на захарта се преминава в режим СТАРТ/СТОП, като в началото паузите са къси (напр. по 1 минута) и постепенно нарастват, като достигат до половин час в края на цикъла. Самото време на въртене не се променя и аз съм го заложил да е 10 минути, но си мисля, че може да се намали и на 5 минути.
За да организираш такава програма ти е необходим промишлен контролер. По-лош вариант на програма е през цялото време да работиш с равни интервали от време - напр. 10 минути въртене, 10 минути покой.
Като цяло много рядкото разбъркване силно забавя времето на инвертиране (например ръчно бъркане през няколко часа). Непрекъснатото бъркане с мотор пък е абсолютно ненужно и само прави излишен разход на енергия. Най-добър е СТАРТ/СТОП решим с постепенно увеличаване на времето на покой.