Ами стомахчето им нараства на дължина и дебелина предполагам. Та оттук и дължината на пчелата и донякъде дебелината.
Ха, ха....забравих....изпъкват им очите и се изпъва врата от тежестта. :bigsmile:
Преглед за печат
Не само да си пишем, а и да се обосноваваме. По този начин ще се разбираме и няма да се сърдим. Както казах по - горе - пишеш и бягаш. Сега ти доста добре познаваш материала и доста добра база имаш за да казваш, показваш и обясняваш. Нямаш право да се сърдиш когато те нападат, защото само загатваш някакви твои прийоми и до там. Вярно на фона на мъглата която създаваш, изглеждат фантасмагорични, но като не обясняваш как стават, а това е защото мислиш, че хайде като ги научиш и ще ти вземат хляба. Не е така. Всеки си има начини по които стига до същото място до което и ти. Е, не всички, но не всички са умни колкото ТЕБ /и мен :bigsmile:/.
Аз също имах някоко сем. които за зазимяване отглеждаха видимо по дребни пчели. До сега мислех това за някаква моя грешка или аномалия, а то ще излезе ген. Тези семейства вече им загубих следите и сега нямам такива и дори напротив. Точно миналата седмица го обсъждахме с жената в семействата сега забелязваме зазимяване с много едри пчели.
Въпроса как ги мерим е малко шегаджйски. На око естествено. Определено си личат без да внимаваш дори.
Ако обаче решим да правим по-продължително и подробно наблюдение окомера не помага. Помагат снимки на обездвижени (или умъртвени пчели) върху милиметрова хартия и сравнение на тези части, чийто размери не зависят от поети количества нектар или мед.
А иначе сериозните измервания са си сериозна работа:
http://med60.ru/zarubezhnyiy-opyit/m...ja-pchjol.html
Мисля да оставя сериозните измервания на научните работници.
Веднага ще ти дам пример. Спомняш ли си за фермите когато ти си гледал комшийката влюбено, а учебника ти по електроника е стоял в скута ти? Ооооо, то още не е имало електроника. :bigsmile: Тогава са се отглеждали разни му там говеда, овце и свине. И знаеш ли как са селектирали? Хубавите на показ, а "боклуците" на кмета, ветеринара и т.н. Та така се следи посоката. Добрите живеят, а другите в коша. Едните с острови, а другите - "кресливите", знаеш къде?
Селекцията както съм казвал много пъти става с добри условия и "настройване" на места в които не е желателно да се пипа. Получават се дадени форми, които природата по - често изхвърля. Затова няма свръх крави, свръх овце и свръх свине. Така няма да има и свръх пчели. Ще ми кажеш - виж колко породи има? Има. Пусни ги в природата и стой та гледай какво ще се получи. Дивото е по - силно и винаги ще пребори разни там човешки напъни. Вземи хората и анаболите.
Мисля, че не се разбираме и говорим за различни неща. Ако тръгнеш да правиш регресия на размера на пчелите трябва да знаеш накъде вървиш. Трябва ти по-точен метод за измерване от окомера. Това имам в предвид. Интересно ми е също накъде вървят нещата в природата. Ако примерно намерим пчелно семейство, живяло в някава хралупа години наред дали те се смаляват или запазват гена си на едри пчели.