Като стана въпрос, може ли малко подробности? И най-вече тия, които смяташ за особено важни и до които си достигнал сам (за подходящото време, за отглеждача, за оплодните сандъчета, за придаването). Просто личния ти опит...
Преглед за печат
Днес прегледах кошерите... Планът ми бе изпълнен на 50%. Половината кошери имаха изпълнен плодник ( 8-рамков ДБ) с пчели и пило на 5-6 пити, един кошер има само на 3 пити с 80% запечатано пило, най-интересното е, че на останалите пити не видях прясно пило(прекомерно расширение може би и настъпилото застудяване са причината), а на тези 3 пити имаше и прясно пило и яйца.... Пчелите покриват около 5 - 6 пити. Следващото ми "бърникане" ще е след Гергьовден, та сложих профилактично един корпус отдолу "да има" , и по две ВО за изграждане на всички кошери и по един магазин над плодника покрит наполовина с платно и ханеманова решетка... Мед има достатъчно, а и прашец в изобилие. Цъфтят череши и ябълки. Рапицата е зацъфтяла почти навсякъде!
След почти 2 години без косене, най на края да окося :) Тримера едва запали! https://m.facebook.com/story.php?sto...00000787696669
Много хубаво и подредено :)
Чакаме слънцето :)
Вчера прегледах кошерите, демарирах ги, майката долу, над нея ХР, един два магазина, разделителна табла с отвори плюс ХР и пилото отгоре за да си произведат майка.... Направих и две отводки на произведена майка, процес стартиран на 10.04. Акацията цъфти навсякъде, но времето е никакво.... Ще "залагам" на увеличение на пчелните семейства и производство на майки и замяна на старите Мед от слънчогледа и каквото има ....
Заложил съм над 100 майки за оплождане, вече 20 ден след излюпването и само една оплодена. Тази ще излезне ескимоска порода :) Обаче тези дни ще има .......
Колко време ще "чакаш" да се оплодят?!
И при мене е същото положение, вече започвам да обмислям варианта да им слагам контролни пити с открито пило, хем да видя кои точно нямат майка хем да ги предпазя от превръщането им в търтовка, макар че може да се окаже че някой имат майки, но вече е станала търтовка, абе шашаво време....
То не са всички на 20 дена, това са само от отглеждач 2, другите са на 12 дена и на 7. Заложил съм още един отглеждач и като е готов бракувам ако има нещо не оплодено, то времето се оправи и каквто не се оплоди не е мал. Аз залагам отглеждач грубо през 1 седмица понеже работя сам и не мога да смогна а и така охлабвам кошерите леко полеко.
Аз четох по руски сайтове, че майката може да се оплоди до 30 дни след излюпването при неблагоприятни условия ... Но след 20-я ден вероятността да стане търтовка е много по-голяма?! 3-4 дни след оплождането пронася, като в началото може да са "неоплодени" яйца, след което се оправя!? Или с други думи един месец след излюпването на младата майка, ако има само прясно пило трябва да се изчака до запечатването му за да се провери дали е оплодена или не, но дали си заслужава чакането?! Доста голям период от време е?!
Общо взето е така. 20 дена минат ли бракуваш, аз така работя. Правил съм опити опложда се и по късно, но рядко и не си заслужава. 2 дена прехвърлих всичко заложено и всичко е наред, 108 пронесли и всички са на 1-2 рамки яйца, все едно са се оплодили по едно и също време. 4 загубени майки и 2 броя не бях пронесли, но според мен са оплодени.
Снимах една красавица.
По много методи съм правил, но последно останаха по 2 които ми допадат най много. И двата са със стартер/отглеждач на едно. Първия е 7 рамки люпещо се пило и 2 мед, като след 7 дена чистя матоници и на 8мия залагам. Другия е на Хари Клоук, но не си играя да въртя рамки само свалям майката в 1ви корпус, тъскам абсолютно целия кошер в 2ри корпус и след като захрнят матониците давам достъп на пчлеите до майката. И при двата избирам най силните си кошери и храня с 10 литра сироп и питка с протеин.
Ето днес направих поредния отглеждач. https://www.facebook.com/Nik.Milanov
На фейса на профила ми, че тук трудно се качва клип.
По принцип идеята е да ги сменям на 2 години, но така се получава че направя много майки и ги сменя всички,та на практика ги сменям всяка година. Започнах да прехвърлям като машина ларвите :)
Вчера и днес , когато не валеше прегледах кошерите, последно бях при тях на 14 Май, и резултатът е:
1. За да стигна до тях първо окосих двора (трето косене за тая година)
2. 3 кошера трябваше да произведат втора майка в горен корпус отделен с ХР и два магазина от основния корпус, в които майката беше осеменила 6-7 пити и бяха изпълнени с пчели... В горните корпуси не видях майки, нямаше засев на прясно пило, но в единия имаше интересно - три маточника с прясно яйце в центъра. Пчелите бяха запълнили с мед и прашец питите, покривайки 5-6 от тях и адски много търтей щъкаше насам натам...
3. Две отводки направени на 14 май, едната с плодна майка заложена на 10.04 имаше три пити със запечатано пило, другата на маточник имаше вече прясно пило . Подсилих ги с по една рамка запечатано пило от другите кошери, сложих 2 ВО и по един магазин
4. Един кошер имаше пило на 7-8 рамки, от него бях направил отводката с оплодената майка...
5. На всички кошери раздадох ВО 2-3бр.
6. Днес реших да продължа с "експериментите"... В горните корпуси, където трябваше да има майки, сложих по една пита с прясно пило и яйца,а основните корпуси с майките ги отделих в отводки до старите им места. Кошерът от т.4 го разделих наполовина, за да си произведе свищева майка.
7. за една нощ всички кошери бяха изработили по една ВО даже в някои от тях имаше и прясно снесени яйца...
По прогноза от неделя нататък времето трябва да се оправи и да има вече принос на нектар, навсякъде цъфти трева, билки, а слънчогледа твърдо му трябват поне още две седмици минимум...
Следващото ми ходене ще е през юли след 10-то число, очаквам да видя в отводките да има оплодени майки и пило, а в другите да пълнят магазините и тогава ще се разбере ще се яде ли мед или не....?!
Обикновено по плевенско така както го сеят, започва точно около 1ви юли, сега ми е интересно тази година с това време дали ще има изместване. А иначе от понеделник се дигат трайно температурите и може да позабързат нещата и да няма много забавяне.
Нека медосбора да започне сега! Времето ще е слънчево тази седмица, после малко облачно с ръмеж през ден до края на юни.... Юли месец ще е също "шарен" и "прохладен"?
Тамън се зарадваме че нещата се оправят и идва цяла седмица 40 градуса, точно когато отваря слънчогледа. Природа!
Привет от... Брусарци.
Прикачен файл 12241
Няма 40. Само 39:bigsmile::laughing:.
Този покрив не е ли много скалъпен ?
С малко закъснение:
Прикачен файл 12242
Направи ми впечатление, миналата седмица, пътувайки за тоя край, многото слънчоглед и нито един кошер покрай него.
Докато в южна България, покрай всеки блок, платформи с кошери.
Правописна грешка Ачка.
Изтърколи се още една пчеларкска година. Слънчогледа беше аламинут, премина още преди да е започнал с нулев нектар, дори и прашец нямаше, едно голямо нищо, като за завършек. Иначе много динамична година с много работа, от много зле, до много добре и пак към зле. Като цяло съм доволен от отводките, майките и прашеца, а и ливадата беше добра. Сега започва войната с акара, битката ще е трудна, но се надявам да спечеля1
ТАка и така спомена за акар. Аз днес тъкмо купих Екостоп, това са плочки мента и тимол ... Да пробвам нещо различно. Вие какво мислите за тях ? При мен акара винаги е бил много малко, но и аз не съм спирал да третирам включително и с ОК . Просто редувам препаратите. Но този Екостоп е 20 лева за кутия, която стига за 3 семейства. Май това идва скъо. Аз не виждам ако имаш 100 кошера какво правиш. Трябва да дадеш 600 лева само за това .....
Пише за съхранение от 5 до 30 градуса и не на слънце. Обаче нищо не се казва по въпроса за слагането. Само пише че според надморската височина и влажноста, може да има някакви странични ефекти. Пчелите да започнат да изхвърлят пило и да станат агресивни. Тогава трябва да се отнеме едната плочка. Слагат се по 2 на кошер. 10ка
Ако не бъркам трябва да се осигури и разстояние от плочките до таванката за да може да се осигури изпарението
от плочките и да няма заклейване. Някъде тук в архивите преди години го обсъждаха.Но си мисля, че е добре да няма големи жеги, че знам ли колко ще се изпари.Но щом не пише може и да няма проблем и аз нещо да се заблуждавам
Ами намерих темата и я прочетох. И някак си малко леко се притеснявам да го слагам това. Въпреки че трябва да е безвредно, прекалено тежък мирис има ... Май ще бъдат най-зле похарчените 100 лева. Това което ще направя е да го сложа по ахмашки така както са писали, без разтояния и нищо .... И ако видя че има негативен ефект, ще го изхвърля направо и ще сложа нещо друго и няма да го ползвам повече. Но би следвало да няма никакъв проблем.
Направих няклко теста вчера, поне при мен пилото е на приключване, има по малко запечатано и никакво отворено. Майките са спряли да работят, така че към края на месеца, ще е подходящо за финалното третиране защото в 90% от семействата няма да има пило.
При мен беше луда година. Започнах ударно с 50% заминали, диагноза Церана и незнам до къде и кога ще спре. От останалите кошери половината поприличваха на нещо, но си се очертаваше, че съм уволнен. Взех си хранилки и започнах с рядко сиропче със сол и йод и незнам дали това помогна, но не попречи и започнаха да се посъвземат някои от кошерите та успях да ги цепна + някое рояче и към началото на лятото се повъзвърна бройката. Добре, че имаше дъжд пролетта, а и малко след това та кошерите успяха да се засилят и да посъберат мед. Имаше и доста работа и какви ли не номера не опитвах само и само да обърна зара. Реално ако и юли имаше дъжд щеше да стане лудница, но сушата застъпи и до някъде ми помогна, че на тази изкупна цена слънчогледовия мед ми се явява дори излишен. За първи път сложих лентите рано, подхраних за зимна пчела, опитах и тази рецепта с подъбичето против нозема и реално чакам март месец да видя дали тази година съм направил нещо или само си мисля, че съм. Към момента кошерите ми харесват доста, запаса е много добър и почти отличен и да видим какво ще стане във времето.
Последно третиране за годината с ОК, акакр има малко, но 5 да паднат пак е нещо. Има хубави семейства, има и по слаби, има и пътници. Тази година за първи път не ги подредих за зимата (по скоро отбих номера защото нямах време, много работа а и този шамар с цената на меда ме демотивира. Калпави майки от самсмяна, блокирани майки и това е резултата, не съм пипал плодника, всеки се е оправял както е намерил за добре, едни са слезнали в 1ви, други са се блокирали и така. Като цяло съм им направил добра профилактика и повечето са добре също имам и 40 резерви, ще възстановявам :) ИО майките ми напълниха сърцето, хубави сбити междурамия с пчели, никаква опаразитеност и работят много добре, очертават силни разплодни майки. За тази година толкова, за мен най силната ми година, живи и здрави ще видим следващата какво ще ни сервира природата. Успех на всички!
Да напиша и аз един ред, гледам голяма активност в темата и не мога да се доредя :) Към момента всичко е още на линия. Тези при които не си свърших работата ме изненадват, останали са по една шепа пчели, но бутат за сега. Последно когато проверявах нямаха пило, масово кълба около 4-5 межрурамия, като не видях силни кошери. Слхих храна само на няколко които бяха на средата и чакам пролетта. Уплътнил съм си зимата с подготовка на инентар да не скучая. Хубава и продуктивна година за всички колеги!
Преди да започна да гледам пчели бях чел, че работата е предимно лятото. Да ама, нещо при мен не се получават така нещата :) Зимата си има повече работа от лятото, ако си правиш всичко сам. Иначе започна сезона, започвнах да убивам калпавите майки и да заличавам семействата които не ми харесват.
Браво, бая приспособления си направил.. А това на първата снимка, дъна ли са ?
От 2 години започнах да консумирам прашец и сега болките са по малки. Спрях всякакви лекарства и добавки и само на прашец, дори последно време не се връзвам и с коланите и пак мога да работя. Аз съм с артрит от повече от 10 години, не само на кръста, но и на целя гръбначен стълб, и това не се лекува, но не се предавам, докато мога ще работя!
Ами, че ти си направо за отваряне на магазин май...:bigsmile:
Количката също добре си я измислил. Особено захвата за дръжките (предполагам, че е предвидена и за "вкопани" дръжки)
Сигурен съм, че ще ти върши добра работа при вдигане и сваляне на тежки корпуси и магазини. А за пренасяне на дълги разстояния какво ползваш?
По-рано бях взел назаем една такава (подобна на твоята, но от ония купечките, дето стягат корпуса) от приятел да преместя десетина кошера на около 30-40м. Отказах се още на първия курс. Количката се оказа доста неудобна за целта и много тежка - то макари, то ръчки... Ползвах обикновена транспортна количка "(самоделка но едно към едно със стандартните от магазините), която се оказа в пъти по-подходяща...
Акацията цъфти повсеместно... Сложих магазини, но в полето друга паша няма да има до юни месец!? Почвам да мисля дали си заслужава да се държат силни семейства в следващите 30-40 дни?! Не е ли по-добре да се направят отводки след акацията и преди слънчогледа да се обединят, дори и двумайчини семейства да се формират е вариант?! Другото е яко захар...
Вчера пчелата лети и танцува по питите като луда. Днес едвам си показва носа навън... По пътя наред с цъфналата акация имаше и доста такава (основно по-стари дървета), която дори не е напъпила!? Абе шантава година! Направих няколко отводки на маточници. Подсилих два "слабака" оставени на самотек от пролетта. Сложих нови рамки за градеж и така... Има една седмица напред с убаво време, след Гергьовден ще се види резултата от действията ми! Тогава ще цъфне и липата май, май...?!
Колега аз съм точно до Плевен почти и там точно така е с акацията както ти пишеш. Аз и на друго място споменах, тази година като цъфтеж се изравни и в предбалкана и в полето. Последно и при нас имаше такава която още беше напъпила леко но доста по-малко.
Въпроса е че при мен няма липи за съжаление, съвсем малко .. Но и на мен ми е много интересно липата кога ще цъфне. Ама пък тълкова рано както ти казваш :) .
Форума не работеше доста времем при мен, сега ме изненада, че пак го има. Отива си поредната трудна година, много суша и пак суша и сега отново суша. Най много да се добра до нулева година или на малка загуба. В тази суша вкараха по 2 магазина и толкова, дори и толкова не очаквах по едно време. Всеки ден се милим за дъжд, но го няма и това е. Най вероятно ще се наложи хранене, което май не харесвам.
Колеги, аз ги оправих моите кошери. На основния пчелин от 87 останаха 6 клатещи се зъба, в къщата, където живее майка ми имаше 7 и са останали 3, и на уж подготвения ми нов пчелин около София от 13 са налични 9. Реално на 2-те места, където имах по малко кошери всичко е било на самотек, защото уж трябваше да възстановявам основния пчелин. Грешката си я броя моя, но и природата не ми помогна. Реално видях как райско място за пчели се затри и понеже предните години все отказвах да го приема и ме покриваше някакъв късмет чак сега паднах по очите си. Брутална суша + ама много животни като биволи, овце и кози, които децимираха де що има ливада и стана така, че пчелите се оказаха в пустиня, а аз все се надявах да се върне поне малко от предишната благодат. Със сигурност е могло да се справя и по-добре и да направя нещо, но този влак замина, пчелите ги няма и задрасквам пчелина докато и ако дойдат по-добри дни.
Има надежда за новия пчелин и ще опитам там да се рестартирам.
Разбира се има какво да се напише за болести, третиране, храна и там други детайли, но е адски дълго, а и след такива резултати явно нещо не съм в час и няма какво да се обаждам да се излагам.
Като цяло има доста хора, които са пострадали и повечето с такива огромни загуби ... Малък процент са тези които нямат проблеми .. Затова че не се съди много. Макар че това е тежка загуба, може б ще трябва специални мерки да се взимат вече и постоянно.
Понеже един познат, който не се занимава с пчели ме пита как е, понеже на един негов познат от 20 са останали 3 и аз му казах и че при мен е зле. Той отвърна тука има един "печен" био пчелар, дето вози постоянно някакви препарати + храни и вика че той няма проблем :)) .. уж е био .. Та мож би явно някъде там е разковничето, въпреки че аз писах, че при мен кошерите бяха взели дали още декември, и то имаха достатъчно мед ... Затова че явно препарати, но на мен не ми се вижда това като дългосрочно решение ... Постоянно да се третира .. и то с нещо което има предимно помагащи функции, а не да лекува изцяло и тн ..