Като стана въпрос, може ли малко подробности? И най-вече тия, които смяташ за особено важни и до които си достигнал сам (за подходящото време, за отглеждача, за оплодните сандъчета, за придаването). Просто личния ти опит...
Преглед за печат
Днес прегледах кошерите... Планът ми бе изпълнен на 50%. Половината кошери имаха изпълнен плодник ( 8-рамков ДБ) с пчели и пило на 5-6 пити, един кошер има само на 3 пити с 80% запечатано пило, най-интересното е, че на останалите пити не видях прясно пило(прекомерно расширение може би и настъпилото застудяване са причината), а на тези 3 пити имаше и прясно пило и яйца.... Пчелите покриват около 5 - 6 пити. Следващото ми "бърникане" ще е след Гергьовден, та сложих профилактично един корпус отдолу "да има" , и по две ВО за изграждане на всички кошери и по един магазин над плодника покрит наполовина с платно и ханеманова решетка... Мед има достатъчно, а и прашец в изобилие. Цъфтят череши и ябълки. Рапицата е зацъфтяла почти навсякъде!
След почти 2 години без косене, най на края да окося :) Тримера едва запали! https://m.facebook.com/story.php?sto...00000787696669
Много хубаво и подредено :)
Чакаме слънцето :)
Вчера прегледах кошерите, демарирах ги, майката долу, над нея ХР, един два магазина, разделителна табла с отвори плюс ХР и пилото отгоре за да си произведат майка.... Направих и две отводки на произведена майка, процес стартиран на 10.04. Акацията цъфти навсякъде, но времето е никакво.... Ще "залагам" на увеличение на пчелните семейства и производство на майки и замяна на старите Мед от слънчогледа и каквото има ....
Заложил съм над 100 майки за оплождане, вече 20 ден след излюпването и само една оплодена. Тази ще излезне ескимоска порода :) Обаче тези дни ще има .......
Колко време ще "чакаш" да се оплодят?!
И при мене е същото положение, вече започвам да обмислям варианта да им слагам контролни пити с открито пило, хем да видя кои точно нямат майка хем да ги предпазя от превръщането им в търтовка, макар че може да се окаже че някой имат майки, но вече е станала търтовка, абе шашаво време....
То не са всички на 20 дена, това са само от отглеждач 2, другите са на 12 дена и на 7. Заложил съм още един отглеждач и като е готов бракувам ако има нещо не оплодено, то времето се оправи и каквто не се оплоди не е мал. Аз залагам отглеждач грубо през 1 седмица понеже работя сам и не мога да смогна а и така охлабвам кошерите леко полеко.
Аз четох по руски сайтове, че майката може да се оплоди до 30 дни след излюпването при неблагоприятни условия ... Но след 20-я ден вероятността да стане търтовка е много по-голяма?! 3-4 дни след оплождането пронася, като в началото може да са "неоплодени" яйца, след което се оправя!? Или с други думи един месец след излюпването на младата майка, ако има само прясно пило трябва да се изчака до запечатването му за да се провери дали е оплодена или не, но дали си заслужава чакането?! Доста голям период от време е?!
Общо взето е така. 20 дена минат ли бракуваш, аз така работя. Правил съм опити опложда се и по късно, но рядко и не си заслужава. 2 дена прехвърлих всичко заложено и всичко е наред, 108 пронесли и всички са на 1-2 рамки яйца, все едно са се оплодили по едно и също време. 4 загубени майки и 2 броя не бях пронесли, но според мен са оплодени.
Снимах една красавица.
По много методи съм правил, но последно останаха по 2 които ми допадат най много. И двата са със стартер/отглеждач на едно. Първия е 7 рамки люпещо се пило и 2 мед, като след 7 дена чистя матоници и на 8мия залагам. Другия е на Хари Клоук, но не си играя да въртя рамки само свалям майката в 1ви корпус, тъскам абсолютно целия кошер в 2ри корпус и след като захрнят матониците давам достъп на пчлеите до майката. И при двата избирам най силните си кошери и храня с 10 литра сироп и питка с протеин.
Ето днес направих поредния отглеждач. https://www.facebook.com/Nik.Milanov
На фейса на профила ми, че тук трудно се качва клип.
По принцип идеята е да ги сменям на 2 години, но така се получава че направя много майки и ги сменя всички,та на практика ги сменям всяка година. Започнах да прехвърлям като машина ларвите :)
Вчера и днес , когато не валеше прегледах кошерите, последно бях при тях на 14 Май, и резултатът е:
1. За да стигна до тях първо окосих двора (трето косене за тая година)
2. 3 кошера трябваше да произведат втора майка в горен корпус отделен с ХР и два магазина от основния корпус, в които майката беше осеменила 6-7 пити и бяха изпълнени с пчели... В горните корпуси не видях майки, нямаше засев на прясно пило, но в единия имаше интересно - три маточника с прясно яйце в центъра. Пчелите бяха запълнили с мед и прашец питите, покривайки 5-6 от тях и адски много търтей щъкаше насам натам...
3. Две отводки направени на 14 май, едната с плодна майка заложена на 10.04 имаше три пити със запечатано пило, другата на маточник имаше вече прясно пило . Подсилих ги с по една рамка запечатано пило от другите кошери, сложих 2 ВО и по един магазин
4. Един кошер имаше пило на 7-8 рамки, от него бях направил отводката с оплодената майка...
5. На всички кошери раздадох ВО 2-3бр.
6. Днес реших да продължа с "експериментите"... В горните корпуси, където трябваше да има майки, сложих по една пита с прясно пило и яйца,а основните корпуси с майките ги отделих в отводки до старите им места. Кошерът от т.4 го разделих наполовина, за да си произведе свищева майка.
7. за една нощ всички кошери бяха изработили по една ВО даже в някои от тях имаше и прясно снесени яйца...
По прогноза от неделя нататък времето трябва да се оправи и да има вече принос на нектар, навсякъде цъфти трева, билки, а слънчогледа твърдо му трябват поне още две седмици минимум...
Следващото ми ходене ще е през юли след 10-то число, очаквам да видя в отводките да има оплодени майки и пило, а в другите да пълнят магазините и тогава ще се разбере ще се яде ли мед или не....?!
Обикновено по плевенско така както го сеят, започва точно около 1ви юли, сега ми е интересно тази година с това време дали ще има изместване. А иначе от понеделник се дигат трайно температурите и може да позабързат нещата и да няма много забавяне.
Нека медосбора да започне сега! Времето ще е слънчево тази седмица, после малко облачно с ръмеж през ден до края на юни.... Юли месец ще е също "шарен" и "прохладен"?
Тамън се зарадваме че нещата се оправят и идва цяла седмица 40 градуса, точно когато отваря слънчогледа. Природа!
Привет от... Брусарци.
Прикачен файл 12241
Няма 40. Само 39:bigsmile::laughing:.
Този покрив не е ли много скалъпен ?
С малко закъснение:
Прикачен файл 12242
Направи ми впечатление, миналата седмица, пътувайки за тоя край, многото слънчоглед и нито един кошер покрай него.
Докато в южна България, покрай всеки блок, платформи с кошери.
Правописна грешка Ачка.
Изтърколи се още една пчеларкска година. Слънчогледа беше аламинут, премина още преди да е започнал с нулев нектар, дори и прашец нямаше, едно голямо нищо, като за завършек. Иначе много динамична година с много работа, от много зле, до много добре и пак към зле. Като цяло съм доволен от отводките, майките и прашеца, а и ливадата беше добра. Сега започва войната с акара, битката ще е трудна, но се надявам да спечеля1
ТАка и така спомена за акар. Аз днес тъкмо купих Екостоп, това са плочки мента и тимол ... Да пробвам нещо различно. Вие какво мислите за тях ? При мен акара винаги е бил много малко, но и аз не съм спирал да третирам включително и с ОК . Просто редувам препаратите. Но този Екостоп е 20 лева за кутия, която стига за 3 семейства. Май това идва скъо. Аз не виждам ако имаш 100 кошера какво правиш. Трябва да дадеш 600 лева само за това .....
Пише за съхранение от 5 до 30 градуса и не на слънце. Обаче нищо не се казва по въпроса за слагането. Само пише че според надморската височина и влажноста, може да има някакви странични ефекти. Пчелите да започнат да изхвърлят пило и да станат агресивни. Тогава трябва да се отнеме едната плочка. Слагат се по 2 на кошер. 10ка
Ако не бъркам трябва да се осигури и разстояние от плочките до таванката за да може да се осигури изпарението
от плочките и да няма заклейване. Някъде тук в архивите преди години го обсъждаха.Но си мисля, че е добре да няма големи жеги, че знам ли колко ще се изпари.Но щом не пише може и да няма проблем и аз нещо да се заблуждавам
Ами намерих темата и я прочетох. И някак си малко леко се притеснявам да го слагам това. Въпреки че трябва да е безвредно, прекалено тежък мирис има ... Май ще бъдат най-зле похарчените 100 лева. Това което ще направя е да го сложа по ахмашки така както са писали, без разтояния и нищо .... И ако видя че има негативен ефект, ще го изхвърля направо и ще сложа нещо друго и няма да го ползвам повече. Но би следвало да няма никакъв проблем.
Направих няклко теста вчера, поне при мен пилото е на приключване, има по малко запечатано и никакво отворено. Майките са спряли да работят, така че към края на месеца, ще е подходящо за финалното третиране защото в 90% от семействата няма да има пило.
При мен беше луда година. Започнах ударно с 50% заминали, диагноза Церана и незнам до къде и кога ще спре. От останалите кошери половината поприличваха на нещо, но си се очертаваше, че съм уволнен. Взех си хранилки и започнах с рядко сиропче със сол и йод и незнам дали това помогна, но не попречи и започнаха да се посъвземат някои от кошерите та успях да ги цепна + някое рояче и към началото на лятото се повъзвърна бройката. Добре, че имаше дъжд пролетта, а и малко след това та кошерите успяха да се засилят и да посъберат мед. Имаше и доста работа и какви ли не номера не опитвах само и само да обърна зара. Реално ако и юли имаше дъжд щеше да стане лудница, но сушата застъпи и до някъде ми помогна, че на тази изкупна цена слънчогледовия мед ми се явява дори излишен. За първи път сложих лентите рано, подхраних за зимна пчела, опитах и тази рецепта с подъбичето против нозема и реално чакам март месец да видя дали тази година съм направил нещо или само си мисля, че съм. Към момента кошерите ми харесват доста, запаса е много добър и почти отличен и да видим какво ще стане във времето.
Последно третиране за годината с ОК, акакр има малко, но 5 да паднат пак е нещо. Има хубави семейства, има и по слаби, има и пътници. Тази година за първи път не ги подредих за зимата (по скоро отбих номера защото нямах време, много работа а и този шамар с цената на меда ме демотивира. Калпави майки от самсмяна, блокирани майки и това е резултата, не съм пипал плодника, всеки се е оправял както е намерил за добре, едни са слезнали в 1ви, други са се блокирали и така. Като цяло съм им направил добра профилактика и повечето са добре също имам и 40 резерви, ще възстановявам :) ИО майките ми напълниха сърцето, хубави сбити междурамия с пчели, никаква опаразитеност и работят много добре, очертават силни разплодни майки. За тази година толкова, за мен най силната ми година, живи и здрави ще видим следващата какво ще ни сервира природата. Успех на всички!
Да напиша и аз един ред, гледам голяма активност в темата и не мога да се доредя :) Към момента всичко е още на линия. Тези при които не си свърших работата ме изненадват, останали са по една шепа пчели, но бутат за сега. Последно когато проверявах нямаха пило, масово кълба около 4-5 межрурамия, като не видях силни кошери. Слхих храна само на няколко които бяха на средата и чакам пролетта. Уплътнил съм си зимата с подготовка на инентар да не скучая. Хубава и продуктивна година за всички колеги!
Преди да започна да гледам пчели бях чел, че работата е предимно лятото. Да ама, нещо при мен не се получават така нещата :) Зимата си има повече работа от лятото, ако си правиш всичко сам. Иначе започна сезона, започвнах да убивам калпавите майки и да заличавам семействата които не ми харесват.
Браво, бая приспособления си направил.. А това на първата снимка, дъна ли са ?
От 2 години започнах да консумирам прашец и сега болките са по малки. Спрях всякакви лекарства и добавки и само на прашец, дори последно време не се връзвам и с коланите и пак мога да работя. Аз съм с артрит от повече от 10 години, не само на кръста, но и на целя гръбначен стълб, и това не се лекува, но не се предавам, докато мога ще работя!
Ами, че ти си направо за отваряне на магазин май...:bigsmile:
Количката също добре си я измислил. Особено захвата за дръжките (предполагам, че е предвидена и за "вкопани" дръжки)
Сигурен съм, че ще ти върши добра работа при вдигане и сваляне на тежки корпуси и магазини. А за пренасяне на дълги разстояния какво ползваш?
По-рано бях взел назаем една такава (подобна на твоята, но от ония купечките, дето стягат корпуса) от приятел да преместя десетина кошера на около 30-40м. Отказах се още на първия курс. Количката се оказа доста неудобна за целта и много тежка - то макари, то ръчки... Ползвах обикновена транспортна количка "(самоделка но едно към едно със стандартните от магазините), която се оказа в пъти по-подходяща...
Акацията цъфти повсеместно... Сложих магазини, но в полето друга паша няма да има до юни месец!? Почвам да мисля дали си заслужава да се държат силни семейства в следващите 30-40 дни?! Не е ли по-добре да се направят отводки след акацията и преди слънчогледа да се обединят, дори и двумайчини семейства да се формират е вариант?! Другото е яко захар...
Вчера пчелата лети и танцува по питите като луда. Днес едвам си показва носа навън... По пътя наред с цъфналата акация имаше и доста такава (основно по-стари дървета), която дори не е напъпила!? Абе шантава година! Направих няколко отводки на маточници. Подсилих два "слабака" оставени на самотек от пролетта. Сложих нови рамки за градеж и така... Има една седмица напред с убаво време, след Гергьовден ще се види резултата от действията ми! Тогава ще цъфне и липата май, май...?!
Колега аз съм точно до Плевен почти и там точно така е с акацията както ти пишеш. Аз и на друго място споменах, тази година като цъфтеж се изравни и в предбалкана и в полето. Последно и при нас имаше такава която още беше напъпила леко но доста по-малко.
Въпроса е че при мен няма липи за съжаление, съвсем малко .. Но и на мен ми е много интересно липата кога ще цъфне. Ама пък тълкова рано както ти казваш :) .
Форума не работеше доста времем при мен, сега ме изненада, че пак го има. Отива си поредната трудна година, много суша и пак суша и сега отново суша. Най много да се добра до нулева година или на малка загуба. В тази суша вкараха по 2 магазина и толкова, дори и толкова не очаквах по едно време. Всеки ден се милим за дъжд, но го няма и това е. Най вероятно ще се наложи хранене, което май не харесвам.
Колеги, аз ги оправих моите кошери. На основния пчелин от 87 останаха 6 клатещи се зъба, в къщата, където живее майка ми имаше 7 и са останали 3, и на уж подготвения ми нов пчелин около София от 13 са налични 9. Реално на 2-те места, където имах по малко кошери всичко е било на самотек, защото уж трябваше да възстановявам основния пчелин. Грешката си я броя моя, но и природата не ми помогна. Реално видях как райско място за пчели се затри и понеже предните години все отказвах да го приема и ме покриваше някакъв късмет чак сега паднах по очите си. Брутална суша + ама много животни като биволи, овце и кози, които децимираха де що има ливада и стана така, че пчелите се оказаха в пустиня, а аз все се надявах да се върне поне малко от предишната благодат. Със сигурност е могло да се справя и по-добре и да направя нещо, но този влак замина, пчелите ги няма и задрасквам пчелина докато и ако дойдат по-добри дни.
Има надежда за новия пчелин и ще опитам там да се рестартирам.
Разбира се има какво да се напише за болести, третиране, храна и там други детайли, но е адски дълго, а и след такива резултати явно нещо не съм в час и няма какво да се обаждам да се излагам.
Като цяло има доста хора, които са пострадали и повечето с такива огромни загуби ... Малък процент са тези които нямат проблеми .. Затова че не се съди много. Макар че това е тежка загуба, може б ще трябва специални мерки да се взимат вече и постоянно.
Понеже един познат, който не се занимава с пчели ме пита как е, понеже на един негов познат от 20 са останали 3 и аз му казах и че при мен е зле. Той отвърна тука има един "печен" био пчелар, дето вози постоянно някакви препарати + храни и вика че той няма проблем :)) .. уж е био .. Та мож би явно някъде там е разковничето, въпреки че аз писах, че при мен кошерите бяха взели дали още декември, и то имаха достатъчно мед ... Затова че явно препарати, но на мен не ми се вижда това като дългосрочно решение ... Постоянно да се третира .. и то с нещо което има предимно помагащи функции, а не да лекува изцяло и тн ..
Днес прегледах семействата, навсякъде имаше запечатано пило на 2-3 рамки по 1/3 до 1/2, запасите от мед са по 15-18 кг. в 8 рамков ДБ. Октомври месец ще обработя с оксалова киселина, стеснявайки гнездото и ще извадя маломедните пити зад преградната дъска или над плодника в магазините. През август месец изцентруфугирах по една две рамки от плодника и ги върнах обратно за да има къде да снася майката. Една юлска отводка на старата майка е направила самосмяна и младата майка е засяла на две рамки пило. Явно в края на август и през септември след жегите е имало поддържаща паша... Не съм подхранвал, само сложих маломедни магазинни пити под част от семействата и върнатите изцентруфугирани магазини. Във всяко семейство имаше по около 20 кг. мед през август месец, сложих и противоакарни ленти. По мои сметки през октомври пчелните семейства ще са на 5-6 рамки пчели и на 15-18 кг. мед. Само на част от отводките може да се наложи да дам инверт. Рапорт даден!
Вчера зазимих окончателно пчелните семейства. Останаха 13 семейства от 15 след последния преглед в края на септември. Две отводки бяха унищожени от осите(и/или евентуално кражба плюс оси) за този един месец без надзор!? Сложих наново капани за оси преди две седмици веднага, обработих с оксалова киселина, на единия кошер сложих инверт (останал от пролетта), но не го взеха през топлата седмица, декември месец ще му сложа питка. Стесних част от семействата на 5-6 рамки, има и такива на 8 рамки, едната отводка я подсилих с една рамка пчели и я сложих върху силно семейство. Сложих и мишепредпазители, миналата зима имах мишка в един от кошерите. Във всеки стеснен кошер има по 12-16 кг.мед. Имам и запаси около 12-16 пити с по един-два кг. мед всяка, които са зад предпазната дъска. Единият кошер е с майка от 2022-а година?! Надявам се, че ще изпролети... Прекръстих ги и ще ги броим март месец 2026!
Мерси за репорта. Ами дано всичко е наред... Кажи все пак какво е положението след време. Причината да те питам е че много малко хора казват конкретно като има проблем. Повечето се чува като някаква новина по телевизията, но рядко някой човек пише или казва когато се е случило нещо .... АЗ винаги съм писал когато съм имал проблем, дори сега когато оставам без кошери писах веднага, за да видят повече хора. Да, вярно е че аз имам много малко и не ми е представителна извадката, но ако имаше някакво истинско общество, много хора щяха да споделят мнения и наблюдения, преди това за да може да се знае евентууално ако има някакъв проблем или нещо което не е типично.
(23) КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ НА ВАРОАТОЗАТА И НОЗЕМАТОЗАТА ПО ПЧЕЛИТЕ - YouTube
Гледай видеата в този канал на д-р Гечев, и ще ти стане ясно защо имаш проблеми с пчелите. Този форум е мъртъв, тук няма кой да ти помогне. Бог да го прости Българското пчеларство.
Днес прегледах кошерите... От 13 зазимени, презимували 13! Семействата не са силни, на 3-4 рамки са в момента... Имат достатъчно храна и прашец! Стесних ги на 4-5 рамки, под корпуса празен магазин, над клуба по една питка! До средата на март мисля да не ги отварям. Имам една слаба отводка, която беше зазимена над средно семейство и двете са презимували нормално, оставих го в този вид като само отворих между тях отвор за 2-3 пчели през ханеманова решетка, като слабото семейство е отгоре. Идеята е част от пчелите на по-силното семейство да се качат горе и да ускорят развитието на слабото семейство! Другата седмица го дават да е топло времето и ще режа асмите, и ще направя контролен преглед на тези две семейства. Пчелите носят прашец, в семействат няма запечатано пило още, но има яйца, а в едно от семействата беше влизала мишка, но не беше успяла да разбие зимното кълбо, 3-4 пити бяха проядени по краищата. Рапорт даден!
Вчера прегледах кошерите. Времето беше перфектно +21 градуса. Цъфтят ябълки, круши, череши, сливи и треволяци, рапицата започва да жълтее... Оценка на кошерите:
- силните бяха на 6-7 рамки с пило, демарирах ги (втори корпус, майката с две рамки запечатано пило в долния корпус, а всички останали пити с пило в горния - питите с пило са в една колона едни над други за по лесно отопление, между корпусите ХР), сложих и пити за градеж
- средните бяха на 3-4 рамки с пило, тях ги разширих до пълен корпус с изградени маломедни пити
- едно семейство миналогодишна отводка, не беше успяло да се развие самостоятелно и го преместих в 6 рамково нуклеус от фибран, като след една седмица ще го подсиля с рамка запечатано пило
- слабата отводка се беше развила до 4-5 рамки с пило и я преместих в отделен кошер
- едно семейство със стара майка имаше доста търтиево пило, но ще го оставя да видя дали ще си заменят сами майката (малък експеримент). Майката е поне на 4 години, едвам се движеше по питата
- две от семействата конфигурирах да си произведат майки тип "тиха смяна", след една седмица ще видя дали са заложили маточници, ако има ще направя еднорамъчни отводки.
План за действие за акацията след 10 дни:
Силните семейства ще превърна в "медовици" в долния корпус всички рамки със запечатано и прясно пило (8 бр.) отгоре ХР, над него 3 магазина, ХР, още един магазин с майката и една пита с пило. Те ще заложат маточници и докато се облети и почне да сее младата майката акацията ще прецъфти... Старите майки ще сеят пило за подсилване на останалите семейства!
Средните и слабите семейства ще ги изравня, за да са готови за следващата паша в края на май , началото на юни...