Познавам 2-3 възрастни хора, които помнят времето, когато кг. мед се е равнявал на кг. масло. Е, тогава и меда и маслото са били малко по-други.
Преглед за печат
Дончев, къде е червения палец.:bigsmile:
пп. да не ми се е бъгнал компа.:(
Може да задавате въпроси които ви интерисуват.https://meet.google.com/anm-mnkp-mtq
Пускаш една обява на менте продукти и форума умира...:bigsmile:
В училищата наред с млякото ще дават и мед на децата. Чудно ми е от къде ли ще го вземат за да го доставят!?:tres:
Дават мед от миналата година.
Корона вирус,... ваксини,... сеитбообръщения,... зелено торене..., утре ще ида да нагледам пчелина.blush;
Измери им температурата да не ги е лепнала короната....
Работи върху цената на "Мед от овча тор", за пример: https://www.google.com/search?q=%D0%...E_bgBG672BG672
За транспорта знаеш кого да търсиш: https://www.youtube.com/watch?v=6i1SWZZrbAo
Здравейте.Кова е пропорцията на солта?
Здравейте.Снощи стана грешка и пуснах на грешното място.Тази сутрин се опитах но беше вече късно.
И аз засях три дръвчета оня ден.:bigsmile:
Прикачен файл 10811
batipej4o, да не би да са засети малко на гъсто тия дръвчета, а...? Клоните ще се вплетат едни в други и няма да може да видиш к'во става у съседите;)
Не вярват тези хора - не вярват.Това момче и то не вярва .Като цяло то казва че е възможно безплатно отопление.Говори за някакво швейцарско село което изцяло се захранва от някакви три електростатични генератора които дават 75 киловата .Това им било напълно достатъчно.
Момчето също така пита кой подържа Земята да се върти равномерно по оста си?Движението и нито намалява нито се увеличава? Кой пдържа равномерното и движение ? В края на клипа казва нещо което аз въобще немога да го разбера. Науката заменила религията и сама станала религия.
В друг клип друго момче пита защо когато започне да вали облъка остава на същото си място а не се издига нагоре по закона на физиката.И се смее като казва че може би му пречи тавана.
Прикачен файл 10877
Във втория клип момчето обяснява как може да се направи руска печка. Казва че само един път на ден и слагал дърва.Ако и сложел два пъти неможело да се спи от жега.И още казва че печката се пали всеки втори ден и то само със сухи дърва на две години.За един сезон му били нужни 3-4 кубика дърва.
Той имал 6 деца и казва следното : Децата не са тяжес и не са проклятие .Те са вашия пенсионен фонд.
Прикачен файл 10878
https://www.youtube.com/watch?v=eJslUa7GI_w
https://www.youtube.com/watch?v=6xZ0XXa-bvE
Двете крайности.
Прикачен файл 10905
......и храна за животни.
Прикачен файл 10906
Когато имаш пет жени и десетки деца и се почесваш по цял ден резултатът е тоя. В Нигерия средно по осем деца на жена. Натам смятай сам.
Докато оставяш хората на животинските им нагони такива картини няма да изчезнат. В дивата природа естествения отбор е безмилостен.
Ами, нали завладяваме космоса... Колко ли милиарди отиват за това. А колко поглъща военната промишленост? Ако една част от тях се похарчат за подобряване средата на живот и образоването на такива хора, дали ще виждаме тези картинки? Ама, друго си е да знаем, че като е.ем мамата на Земята, ще има къде да отидем и там да ги вършим същите...
Забрави, че някой ще подобрява начина на живот. Целта е да се смалява населението на Земята. И вирусът в момента не е случаен. Целта е такава, но защо с такива мерки!? Може да се смали по същия начин, както се е и увеличил. Постепенно. Хуманно. Както се каза по-горе в поста, какви са тези 8, 10...деца? Три, пет жени? Не, че ние имаме по-малко ;) , но не ги забременяваме нАред. Малко разясняване, някакви мерки и те така. А ТЕ, някакви спечени мозъци, решават, че ще ме мори чрез някакви си мръсни методи. Що не ми го дадат тоз' на мен, че да му покажа как става номерОт....
Стигнахме до "световната конспирация". Като продължим и минем през илуминати, масони, сциентолози и каквито се сетиш или прочетеш из нета накрая ще стигнем да евреите. И хоп новия Нитлер ще се появи. И хайде старата песен на нов глас. Някои ще напълнят гушите , а невинните ще измрат. И тая чорба е кусана. Остава да чакаме китайците? Ама те са едни не демократични!
Аз, както и повечето неща, знам на теория какво трябва да представлява отводката дето ще се купува. 3 рамки с пило на поне 80% + 1 мед и прашец като всичките 4 са плътно покрити с пчели. Само дето на практика не знам как ще се получи, без да се досипят пчели и вземе пило от други семейства. Което за мен превръща отводките, които се продават за един вид "Франкенщайн" като се има предвид, че и майката не е тяхнаcrying;... А бе да си го кажа в прав текст: никога не бих дал пари за такова нещо. Може би само по някаква програма, дето трябва да покрия някакви изисквания и то при положение, че парите няма да са мои.... На мен ако ми трябват, ще си направя моя със старата майка и то ако съм на зор, което не знам как ще се случи, но го допускам хипотетично. Предпочитам да си хвана роячета! Пълноценни семейства кипящи от енергия и желание за работа плюс добър здравословен статус и минимално количество акари. 5-10 за година не са проблем без да се напъвам и без особено големи инвестиции. Но нямам къде да ги слагам, а и съм хоби в края на краищата. Нооо, някой ако има мерак да ме наеме, ще му наловя, ако ми се заплати времето, което ще инвестирам или пък бартер за нещо интересно. Щото коня вече "мерси" не руча:bigsmile:
п.п. Е, ако някой е много закъсал, може и да е аванта, но не обещавам;)
Преди няколко дни демократите реваха, че преди демокрацията тегло теглили видиш ли имало режим на тока 2-3г. от 45 а сега можело да си купят най новия мобилен телефон наравно с западняците ама аз четох на адаша пост де една баба се поглезила с кифла вместо хлеб на не знам си колко време веднъж та се чудя тая баба какво я грее, че можело по сегашно време да се купува най новите неща за тоя де има пари де. То и един тон въглища стана 720лв. а от април минималната работна заплата щяла да става 710лв. .
Демокрация ай сиктир и кога капитализма стана демократ така и не разбрах.
Според мен проблема е в 80 % че нищо не правят за да подобрят жизненият си стандарт.В моите очи тези 80 % са като куче на което са му завързали консерверна кутия на опашката и то обикаля в кръг за да я отхапе.Всеки който се доближи до него за да му помогне бива ухапан.По правилно е кучето да разбере кой му вързва кутиите и него да хапе.И не само него а и този който дава идеите.Тези горе казват така: „След десет години хората ще са забравили всичко “.Това е вярно защото тези които са били на 7 години след 10 години вече ще вземат решенията.Те не знаят каво е било преди 10 години а и не искат да знаят.Те продължават да живеят по начина по който са живели техните родители. С една дума няма излизане от омагьосания кръг. До 17 годишна възръст техните родители са им промивали мозъците че за да живеят довре трябва да изкарват много пари. Да на една част от тях им провървява в живота но на по голямата не. Те се чустват нещастни защото няма как да се върнат тяхното градче с ръце в джобовите.И тогава започва истенската сеч. Просто повтаря това което са научил от по големите.Наемат хора на работа и след време си сменят телефона и квартирата .Естествено децата на потърпевшите родители си казват „ За каво е отишъл там след като неможе два лева да искара? “ Да но ецата вече са пълнолетми и сами вземат решение.Момиченцата си намират „ богат чичко “ а момчетата смъркат трева по таваните. Ето как родителите сами са унощожили пенсиония си фонд. А след това се оплакват колко малки били заплатите в БГ. И че отново се връщаме на момента - Кой ми завърза консервена кутия ? И да се спрем да се въртим в кръг.Цитат:
Първоначално публикувано от зуница
Малък преразказ на думите на един познат .
За десетте години си прав!
Преди 5-6 години, един дребен работодател в БГ ( бивш от ДС ) ми се оплаква:
-Давам 800-900лв. и не мога да намеря работници. Те избягаха в чужбина, ама и малкото които останаха не искат да работят.
След около година, се срещаме и той със светнал поглед - обнадежден:
-Ще внасяме украинци. Ще им плащаме по 1500лв. и ще им осигуряваме спане.:yahoo:
!?!?
На българина не щеше да му даде 1500лв., а на украинеца и спане ще му осигури.:crazy:
Та, айде да не обвиняваме родителите, а?
На всички е ясно, че последните 30г. в България прогресираха наглеците.:cool:
Защо ли? Всички са се втренчили в последствията, а първопричината не ни се иска да видим /признаем/.
„Личността не е само уникален генотип, набор от знания и система за речева комуникация. Главното е отношението към обкръжението, наборът от реакции, които се формират през целия живот. И тук, навярно, най-важното е последователността, с която се оценяват явленията в околния свят. Нещо трябва да се натрупа в несъзнателната детска възраст, да стане аксиома, която не изисква доказателства и не предизвиква съмнения. Иначе става лошо.“ – СергейЛукяненко –„Звёзды — холодные игрушки“
Знам че си млад и това е хубаво, но:
Разни борчета се вихреха из страната. Пребиваха когото си искат. Рекетираха. И всичко това безнаказано.
Държавата още имаше 8милиона население. Казармите все още бяха пълни със срочно служещи. Милицията беше в пълен състав. С ДС не съм на ясно, но имам информация, че след 1989г. е сплотявала и умножавала редиците си.
Държавата НЕ съществуваше. Имаше борчета ( мило звучи, нали? ). По късно започна да се говори за групировки – ВИС, СИК, СИК2 ( или обратно – ВИС2, това не го помня и не искам ).
Държавата я нямаше. Имаше безскрупулни и безнаказани борци ( за какво ли са се борили!? )
Личностите имаха отношение към обкръжението, но групировките не искаха да ги изслушат, а държавните структури «не съществуваха. Само си получаваха заплатите и отчета от борчетата»
Имаше случаи, хора да се крият в полицията, за да не бъдат убити от борците. Полицията ги пуска от ареста и биваха убити пред полицейското управление. Нямаше място нито за знания, нито за речева комуникация!!!
«„Личността не е само уникален генотип, набор от знания и система за речева комуникация. „ Напълно си прав , но не си живял по онова време и нямаш право да критикуваш. ( За последствията не критикуваш когото трябва...)
Така беше. Но ние живяхме тогава и нищо не казахме. Никой нищо не каза, не се възмути публично, нямаше тълпа пред РПУ -то да хвърля камъни и да скандира за справедливост. Нищо такова нямаше. Защо? Защо никой не си мръдва пръста за общо дело и в момента? Защо живеещи в един вход на жилищен блок не са в състояние да се сговорят да си поддържат общите части? Защо не ходим да гласуваме, а ако все пак отидем, избираме да си продадем гласа или избираме Крадлив дедо, Бойко и Шкембе войвода? Защо си хвърляме боклука където ни падне? И тъй нататък, и тъй нататък... Докато сме такива, така и ще живеем.
Да съм написал, че съм по-различен? Каквото са правили всички, това и аз. Може и да се повторя:
„не могат да те бутнат в калта — ти сам нагазваш в нея. Какъвто и да е животът около теб, оправдания няма и не може да има. Но оправдания се търсят и се намират. Всички хора са ги учили така и те са се оказали прилежни ученици.“ ( Сергей Лукяненко, „Нощен патрул“ )
Истината не винаги е приятна, но трябва да се казва, когато е обществено значима. Когато не знаеш или не искаш да знаеш къде е общественият проблем, решение за него няма, освен случайно. Както и тук е видно, реагира се на истината по парадоксален, но характерен начин. Вместо мисъл по проблема се явява следното:"Кой, ти ли бе, ще ми казваш, я се виж - да не си по-хубав..."
С това въпроса се счита за приключен, но проблемът си остава.
"Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...
Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."
Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия!
https://chitanka.info/text/5283-andreshko
Без коментар.
Ако не говорим какво се случва и защо, съответно да зададем правилна стратегия за бъдещето, има опасност да изчезнем като народ, преди да успеем да си решим проблема.
Откъдето и да го погледнеш и си викаш: "То па един народ":tres:
Ама нямаме друг.
Балкански народ ! Навярно си млад човек и не знаеш.На всички които не знаят ще разскажа как в далечния комунизъм по братска линия работеха виетнамци в България.Работеха като касапи в кланиците.Мазачи на панелките и др . Все такива неприятни неща.Та тези касапи тогава работеха за по 1200 долара.Повтарям 1200 долара.Няма грешка.И когато бългърските работници попитали защо ние така а оноя онака им отговорили че имало братска спогодба и затова било така.Освен това всеки един от тях имаше шевна машина във общежитието си. Шиеха дънки и ги продаваха на такива като нас. Да спомена че тогава долара беше 98 комунистически стотинки.По него време ако нямаш документ за произхода на доларите биваш подсъдим.Един познат тиражия разказваше че когато бил в корекома внезапно влезли милиционери на проверка и пода се засипал с долари.Оня разправя че ходиш по долари обаше никой не се навежда да си вземе . Така че тези новите случки са забравените стари случки. Други случай.Един познат на баща ми (бог да го прости че го споменавам) бил домакин на една резиденция на др. Т. Ж. Баща ми разказваше че три пъти катасрофирал пиян с волгата и накрая го изгонили. Има една стара поговорка че децата са огледалото на семейството.Та по тази причина не мога да се съглася с теб. И за камъните също не сме на едно мнение .Но като цяло си прав че човек трябва да си каже какво го боли за да се знае как да му се помогне.На времето един хубавец викаше по трибуните че който не скачл бил червен.Та тоя същия хубавец бил казал че щом народа не се оплаква значи бил добре.Цитат:
Първоначално публикувано от zapstojan
"...Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!
И като залог из род в потомство
ден и нощ-вечно тук преминува.
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби-зло безконечно!
кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своя свещен конец..."
Незнам на какво се хилиш. Изредил си последствията / според теб / , каква е причината ти е мъгла. Ето и какво е цитирал агрото: " Всички са се втренчили в последствията, а първопричината не ни се иска да видим /признаем/."
пп. като гледам и другите мнения---много е верен цитата.hi;
Не стана ли ясно коя е причината?
Разбира се, че народа е причината!!! - По мъгляво от това не мога да го кажа.blush;
Беше подхвърлена идеята, че ако всеки си почисти дворчето и нещата ще се оправят.
Да де, ама то всеки гледа да си подрежда "дворчето" така, че да му е удобно при сегашните неща, при което нещата не само че не се оправят, ами....статукво-статуквооо!
1. Стори ми се, че критикуваш българи, отишли в чужбина и не искали да се върнат. Предложи им нещо по-добро и тогава ги критикувай!
2. Сега си мисля, че противоречиш на агро. Според теб, не народа си заслужава "управниците", а народа е функция на управниците. Така съм по-съгласен.
Ботев и Левски умряха. Спас Турчев се намножи, и партии направи. Трудно ли се събаря османска империя?
Здравей.Аз не знам как ти е хрумнало да напишеш това по горе? Не желая да го обсъждам. В горните си постове ясно съм написал че това което днес се случва не е нищо ново а старото забравено.С пожелания за всичко най добро.
П.П. - Тати казваше че незнанието било голям враг на човека .
Май само си чувал за това, което разказваш и то от една баба на пазара. Ти ако ги помнеше тези работи, трябва да си дядо пейчо, а не бати.:bigsmile:
" В началото България приема 3000 практиканта от Виетнам, през 1980 г. 17 000, а в началото на 1989 г. тази бройка достига 20 000. България осигурява преводачи за новодошлите, обучения по български език, охрана на труда, условията на живот и работа в НРБ (времетраенето на обученията намалява от 6 месеца през 1973 г. до 3 месеца през 1980 г.). Езиковото обучение продължава и след като виетнамските граждани са включени в производствения процес (6 месеца след пристигането им през 1973 и 3 месеца през 1980) като за целта предприятията прикрепят виетнамските работници към български такива. По време на първоначалните обучения, виетнамските работници получават стипендии, а след това тяхното възнаграждение е определяно съобразно заплащането на труда на българските им колеги. Всички чуждестранни работници се ползват с правата и задълженията на българските работници. "
пп. бил съм в бригада с виетнамци, та знам неща от извора. 1200 долара--хаха, те тогава и в щатите не са вземали толкова.:crazy:
И още :
" Политиката на НРБ спрямо виетнамските граждани има и своите наказателни страни. Може би най-репресивната мярка е новосъздадената алинея към допълнителното споразумение, подписано през 1986 г., според която виетнамските работници трябва да изплащат не по-малко от 10% от възнаграждението си (след наложени данъци) „в полза на СРВ“, което чисто и просто означава, че през 1986 България прехвърля дълговия риск на Виетнам от държавата към работниците. Сумите от 12 998 941,38 лв от 1986 до 1990 и 2 433 577,17 лв. само за 1991 са изплатени за погасяване на дълга на Виетнам.[10] Сума, акумулирана на база на тези 10%. Също така, виетнамските работници не могат да идват със семействата си в България и децата им остават във Виетнам дори и в случаите, когато двамата родители са на работа в България. Виетнамците нямат право на еднократна помощ при раждане на дете или пък на месечни семейни добавки за деца. Очевидно целта е краткосрочно установяване в България, което да не превишава времетраенето на трудоустрояването."
И аз много се чудя, защо виетнамците ще шият ризи и дънки, ако получават 1200 долара месечно.
Та курса на черно беше 1:3 т.е. 3600лв. месечна заплата. Живков не е получавал толкова.
Вица за позеленелия под съм го чувал.:bigsmile:
През 1986г. живеех във Варна и работех в "Завод за строителни конструкции" гр. Девня.
Арматурна бригада. Имаше и виетнамци, и виетнамки. Наистина продаваха ризи, но все нямаха в наличност.
Явно не са имали шевни машини или не са умеели да шият, или не са имали време.:cool:
Аз гарантирам за шиенето защото съм износил доста дрехи от тях. Запомнил съм и, че когато си шиех костюм при майстор, ходех три пъти на проба и пак чувал, а виетнамеца ми вземаше мерките с един поглед и казваше:- ела утре. Всичко ми лепваше. Случваше се и на деня да ми свършат работа.
Много повече отколкото предполагах:bigsmile:Да имам някаква грешка.До колкото си спомням преди време имаше някакъв проблем с бългърските и турските строители по нашите магистрали или се бъркам нещо.А що се отнася до американските заплати имаше едно момче американец женено за германка .Това се случва 90 -та година в ГФР.Работи две седмици и напусна.Явно не му допадна заплатата.Стартовата заплата беше 11 и нещо марки.
Аз за доставките защото една моя стседка точно с това се занимаваше.И винаги беше с нови дънки.
Не го оспорвам. В Девня наистина продаваха, но все нямаха, чакаше се много, със седмици.
Имаше 45мин.+ пътуване сутрин, 30мин. време за закуска, 1час обяд, 45 минобратно до Варна и 8часа работа = 12 часа.
Като се приберат готвят вечеря/кучета. Кога да шият?
Допускам, че виетнамки излезли в майчинство и умеещи да шият са купували машини и са шиели, ама всички да шият!?
Виетнамците помня, че зимата много ги мореше нещо студа не им понасяше и много ряпа и алабаш (ние му казваме гулия по шопски едни големи лилави неща) набиваха.Ма сега кой ще яде такива работи то банани то ананаси и разни странни неща абе какво ли не.
Ялова е тази идея. Ако разгледаме буквално идеята - изчистваш си двора от боклуци, оглеждаш се да не те види някой и ги изхвърляш някъде в "общото" пространство. Доволен си - свършил си работа и тънко си минал.
Ако разгледаме идеята по принцип - не можеш да си "изчистиш" главата от наслоените идеи, схващания и принципи. Превъзпитанието на дърти хора е обречена кауза. Затова такива процеси са еволюционни и започват с възпитание на децата. "Капка по капка - вир". Дали ще успеем, преди да се затрием като народ, не е ясно - още не сме започнали да работим по въпроса.
Мен ако питаш, не сме спирали да работим по въпроса.
Като ярки примери ще спомена: Пирински - Млад, надежден мъж и възпитан в съответния дух, от зората на демокрацията. Станишев - той е от средата на демокрацията, а сега виждаме Крум Зарков...и други млади и правилно възпитани.
blush;
Вижте пак снимката на batipei4o с негърчето... Вижте сега, идеята на Мъск за изкуствена утроба и мотивите... Единствените думи, които намирам са:
Повръща ми се.
https://youtu.be/lsFZwxW6_JQ
Това ще го дам на жената да го пробва....
Ето тук има преводи от английски.Цитат:
Първоначално публикувано от ch.atanasov
Прикачен файл 10927
Прикачен файл 10928
Руснаците казвали на телевизора зомби кутията.
А тук момчетата се скъсват да пишат. В абв пощата ми излиза.Отдолу в коментарите.
https://www.vesti.bg/sviat/rusiia-uk...apadne-6136901
Тези от алфа винаги изкачат с топновини :D
Да то на много места пускат преведени английски клипове.Просто това нацелих.Момчето искаше нещо английско.Цитат:
Първоначално публикувано от spy.bg
Все пак ако не си успял, изгледай този документален филм на HBO...
https://www.imdb.com/title/tt14055432/?ref_=fn_al_tt_1
https://filmisub.com/filmi/drami/560...on-1-2021.html