Прехвърляш семейството в друг кошер.
Преглед за печат
Кошери с неподвижно д-но са ДБ или тежак.
когато е хубаво времето, извадиш п-рвите 2-3 рамки, които са без пило и да случајно нее мајката на тех, нав-н и с д-лга четка чистиш бак-лка к-м средата на кошера. тогава помери останалите рамки на лјаво, и пак чисти. слет това извади и другите рамки,те. от десна страна нав-н и хубаво с-бери с-с шпахла бак-л-ка и исхврли в-н. когато очистиш, рамките пак в-ршаш всјака на свое мјасто. малко е терудно но е полезно.;)
ПС. всекој кошер, те. всекое пчелно семејство е учебно и опитно за себе си. с-стојанијата в-в всекое семејство е различно. контролно семејство нее меродавателно за останалите.
Колеги имам един въпрос едно доста слабо семейство покриващо 3 рамки дб има майка но няма пило все още.Въпросът ми е да го обидинявам ли с някое др или да изчакам още малко да видя дали няма да пронесе майката притеснявам се от търтовка не знам как да процедирам неопитен съм. мерси предварително
Аз , бих постъпил така:
Ако имам да речем 3 кошера с пчели , единия от които е въпросния с 3 рамки слаб , а другите два силни - ще се простя с майката в слабия кошер като гледам другия ден температурата на околната среда да не е по висока от 5 градуса.
В един от силните ми два кошери , ще прехвърля пчелите с питите като между двете семейства имам преградна дъска.
Като понапредне сезона от този силен кошер ще направиш отвотка и ще положиш усилия до зимата да е добре развита и запасена с мед.
Всичко е в твои ръце.
Успех!
Възможни причини да няма пило - кълбо върху светли пити или белтъчно гладуване... или майката се е бъгнала. В Търново обаче времето беше хубаво и предполагам, че са посъбрали прашец.
Миналата година имах една такава майка. Дълго време я чаках да пронесе и в момента, в който решавах да я ликвидирам, тя снасяше по някое яйце, колкото да ме разколебае. После яйцето изчезваше. Чаках я до 6 април, когато вече съвсем ми писна от нея и ликвидирах семейството, а оцелелите пчели присъединих към два микро нуклеуса. Единият взе че стана на кошер, а пчелите от другия налетяха в първия и той така и си остана нуклеус. Ако бях направил всичко това по-рано, щях да имам повече пчели на разположение.
Майката обаче беше последен представител на ценна генетична линия и затова загубата й много ме наскърби.
Стесни го добре, затопли го отгоре, сложи му и твърда храна, не сироп, не вкарвай допълнително влага. И изчакай още седмица. Вторник и сряда ще е подходящо времето.