Аз правех ротацията в момент на безпашие - 15тина дена преди пашата и спирам да храня да не попадне в меда. И се чудя какво правят в дъното.
Преглед за печат
Аз правех ротацията в момент на безпашие - 15тина дена преди пашата и спирам да храня да не попадне в меда. И се чудя какво правят в дъното.
На колко корпуса е семейството ,и как е било подредено.Ако пилото е долу,ако времето е студено,ако след подхранването няма венци и майката не е снесла яйца в горния корпус ,е нормално да са долу в корпуса.Семейството си знае работата,нормално е да не се качи горе.Не е готово за това.Всяко семейство се развива различно,и едно с друго не си приличат.
1ва ротация средата-края на април, 2рия корпус изпълнен на 100% 1вия празен.
Тази година имам няколко варианта на работа и ще си избера най подходящият за моя район и моите пчели.
След това никакви ротации чак до края на август.
При мен където пчеларствам също няма много паша.Но свивам ги, затоплям ги,и по-степенно ги развивам.Много рядко в различни години някой семейства,който са силни ги правя на 3 корпуса.Но това зависи и от нектаропотока/пашата/.Основното е това.Другото е разпъването на семейството.Медовите рамки който не са запечатани ги качвам от 1 корпус във 2 корпус плюс рамките с прашец и нектар.С цел да не се блокира / затапва/ майката .На тяхно място слагам изградени пити за да има къде да снася майката.Запечатаните ги вадя или качвам в 3 корпус.Така всички ги сортирам според това дали са запечатани или трябва да се запечатат.Във 2 корпус качвам и запечатано пило/люпещо/се, а м/у него рамки с В.О.Много е трудоемко иска се работа но и има и ефект.В долния корпус винаги има място.Медът е във 2 и 3 корпус.3 корпус го центрофугирам,след това го слагам с питите по-средата. 2 Корпус с незапечатан и запечатан мед става 3-ти.С две думи изтеглям медът от 1 във 2 корпус а от там в трети за запечатване.Някой може да не се съгласи с мен ,но това съм го видял от мой приятел и колега пчелар който работи с 200бр 8 рамкови ЛР.кошера.Добивите му са доста високи.
Колега, това което си описал не са правила за работа с ЛР. С ЛР не се работи на ниво рамка, а на ниво корпус и точно това е предимството му при работа с много семейства. При толкова много ровене и в двата корпуса, не ти ли се случва често да губиш майки?
Милков, имаш бол време и се заиграваш. На мен времето ми е ценно и пак си вадя доволно мед,и не спазвам никакви правила. А не ги спазвам, защото незнам да има такива. Тази зима прочетох първата си книга/Венер/ за пчели и то, защото ме хваща срам от колегите. В форума има не малко професори :-) :-) :-) :-) . Аз се орентирам по времето и самото семейство, нищо друго не гледам.
Съгласен съм ,не се изтъквам.Това и за мен беше нереално,но го правя, и има за мен, има реален резултат.Аз съм го правил вече и никой не го ангажирам с това.Ако ти се занимава,пробвай този начин.Не сме много далече.Пчелите ми са в Ямболския район.Лятото съм там.