Дамммм ноземата си върви ръка за ръка с продажбата на майки и отводки, но няма как, не всеки може да си произвежда сам.
Преглед за печат
Ами примерно : пише някое родно професорско светило , за това -третирате с Х, У, Z , за другото -с A, B, C и ....т.н. И това на база някакво сравнително изследване.
Четох в групите, някой беше писал, че на пчелина му се прави нещо подобно ( третиране с различни неща ), беше помената по спомен -Гургулова. Човека обеща да пише за резултата, но аз не съм срещал. Ако се познае да пише.
Да речем че проблема е в тая нова болест? Ако е нещо различно от нозематоза. Аз третирах за нозематоза със скъп продукт, това означава ли, че това третиране не помага в този случай? И трябва ли да третирам в момента с нещо, за да не си отидат и другите ми 2 кошера? Аз понеже останах с 10 рамки пълни с мед, ги разделих в другите ми два, защото нямаше какво да ги правя, нито къде да ги скрия.
Да потвотря третирането? Или да не пипам?
Да знам като правя утре кръста за "кошерът ми", поне да имам работа и за другите два. :)
Пити от умрял кошер никога не ги слагай на друго семейство.Претопяваш восъка и медената вода на медовина или ракия.После дезинфекция на кошера и инвентара.
Не помня точни дати, но както третираха местните, така и аз по тяхно време. За нозематоза го купих от пчеларски магазин, смърдеше доста на йод, но смесица с още нещо, не беше евтино. Прелеха ми в едно шишенце малко. Не помня дозировката - имам я записана някъде. Лентичките са Варостоп по 2 на кошер около 30-35 дена ги държах и после махнах. Причината ще остане неизвестна. Просто цял октомври не ги бях отварял, просто не вярвах, че такова нещо може да се случи. Те приемаха сиропа за норматив до преди 2 седмици. Имам познати дето не третират с нищо и нямат проблеми! Не мога да повярвам как 3 кошера не мога да отгледам като хората. :/
Не, не беше наливно, просто не го исках цялото и си го поделихме с един колега, като ни го пресипаха в шишенца. С тия 3 кошера дето останах, нямаше смисъл да имам лекарство за 50. Все едно. Имах проблеми със слаб кошер, но като тази, да загубя два кошера, е такава нямах! Май ще запра да ги третирам и подхранвам, белким проблемите ми се оправят догодина. На работа в една тръба вече 4-та година живееят едни, пък аз с условия ги губя. :)
СБОГОМ КОШЕР 2 и 3 !
Дълъг живот кошер 1 и 4 !! :)))
Е... все пак е нещо, значи има "цака".
Много силно семейство и...фалира. Слабо семейство, пак фалира. Ами....средното би трябвало да прогресира нали?
Миналата година 4 средни семейства по принуда ги разделих на две, в края на юли, като им придадох оплодени майки. Работата се усложни и от факта, че нямах изградени пити да им сложа допълнително. Подбудително подхранване през ден по 200 гр. август със захарен а след това с инвертиран сироп. Сложих им и основи за градеж. И август и септември нямаше годна килийка не осеменена. Към края на октомври им дадох по две кила инвертиран сироп, изкарах отстрани новите пити и ги оставих. Около нова година им сложих по половин купешка питка, отначало в хранилката а после под нея, някои вземаха по- малко, други не. Почти цяла зима излизаха, времето беше топло. От притеснение да не останат гладни, още в края на януари започнах пак да им давам сироп. Април и май при нас беше добре за пчелите. Имаше як градеж, и понеже бях зле с рамките, слагах основа след основа. Корпусите се напълниха с рамки и започнах да вадя питите с прашец и мед. По две пити от кошер изкарах и ги съхраних. Около 15 май имах по на десет, т.е. всичките рамки пило. Хванахме овошките акацията и донякъде драката, до към 10 юни и..това беше. Втората половина на юни и юли имах корпус и два магазина плътно покрити с пчели. Кошерите са ДБ 10. На 15 юли взех от осемте кошера по две рамки със запечатано пило с пчелите и направих 4 отводки като им сложих и по 4 пити с мед и прашец, които бях отделил и съхранил. На трите придадох запечатани майчила, на четвъртия подсигурих прясно пило понеже не стигнаха майчилата. Всички се оплодиха и на 6 септември имаха по на 4-5 рамки пило, грубо пресметнато около 20-25 хиляди на семейство. Преди 5 дена ги проверих, пило няма останали пчели между 4 и 6 рамки, храна имат. От 12 едната, тая която си изкара сама майката, станала търтовка и още една която към края на юли направи неуспешна самосмяна/ аз съм виновен щото маркирах млада майка която явно не са харесали след това/ та и тя е по слабичка но има надежда да оцелее.
Такива ги свърших като новобранец а дали е правилно, е...ще видим а се надявам и вие да кажете нещо.
Ай сега, все едно не сте били новобранци, не сте брали излишни страхове и не сте правили грешки. Мед имах, пудра захар също. Купих 10 кг готови питки щото имали и добавка илачи. По съвет на "пчелар" ги сложих където не трябва а след като виждах, че не ги внасят, какво трябваше да направя? Е...сега знам де. Другия фактор е, че почти през цялото време бяха на вън /имам снимка на 4 януари на пчела носеща прашец/ и се притесних, че ще останат гладни.
Правилото го знам ама....ако си нарушил преди това други правила...става сложна. Знам че е грешка и макар и в случая резултата да беше добър, не смятам да я повтарям. Не знам защо но специално за пчелите все още три пъти режа и после меря...зер се панирам кво ли..
Летните пчели живеят около 40 дена, зимните около 6 месеца. Въпроса ми е: пчели излюпени юли, не преработвали нектар или захар, колко време ще живеят?
40 дни, а може и 6 месеца. Това, че няма нектар или захар, не значи, че не търсят такъв още по - усилено. Дори и по - малко от 40 ще живеят. Обратно. Имат запасите, но времето се разваля в продължителен период. Пчелите бездействат. Живеят и повече от 6 месеца, ако това време се застъпи и с зимата.
Не е ли по добре да обсъждаме толкова разгорещено нещо свързано с пчелите например: днес забелязах на 2 от кошерите си голям подмор. Отколкото евентуално какво ще стане с със или без субсидии при условие че никои не знае а гадаем.
Незнам дали го казваш с ирония... Но не не съм. Това бяха отводки и по време на слънчогледа много бързо се развиха и след слънчогледа... до там почти никакво пило. Пробвах с В12, нищо. Но когато ги зазимявах плодника беше пълен с пчели до 8-мото междуредие. Кошера е дадан-блат, а отводки я направих началото на акацията на 3 рамки (една запечатано пило, една мед и прашец, и една с прясно пило. Обесняват си го така- че сега загива старата пчела.
Стара пчела в зимата няма има кекава пчела а това е вследствие на различни фактори.
Просто ще следя как ще продължи. Сега в снега лесно се забелязва
Понеже третирам с ОК чрез накапване, и следа кога ще свърши пилоти. Тези двата септември имаха пило капачка от безалкохолно.
Нали по това време. Обикновенно оставям те да изберат коя е по добрата майка. В този случай трябва да убия едната
Начина е такъв. Двете майки са в клетки, но разграничени с преграда - плътна. Пчелите се събират и ограничават от към пространство - това си го разбрал. Кълбото е едно вече и топли и двете майки, но няма как да се унищожат помежду си, а и от пчелите. И така до напролет.
това ми допада и то доста. Много добра идея. Само за уточнение- да речем че едното семейство е на 4 рамки и др. е на 4 рамкаи, слагаме преградата м/у 4и5 рамка а от двете страни на преградата майките. Правилно ли те разбирам? Или майките трябва да са си по средата на семействата?
Трябва ти изолатор на Хмара.Продават го Голдън Бее Ямбол. https://www.youtube.com/watch?v=F2WAaodhlYg
Бих препоръчал на Александър,изобщо,ама изобщо да не закача-пипа отводките.4 междурамия сега, са си кило и отгоре пчели.Ако отводките имат някакъв проблем,то след обединението,проблема се умножава на квадрат.
Точно температурата /0 - 5 градуса/ са идеални за обединяване .Първо семействата се обединяват с мрежа едно върху друго,след ден/два се събират заедно като двете майки в изолаторите са разделени от една рамка .Двете майки винаги трябва да са в обсега на кълбото иначе ще загинат затова пчелите трябва да покриват плътно оставените рамки и изолатори с майките.В твоя случай семействата ще оцелеят без проблем ако пчелите са на 4 рамки и не си заслужава да рискуваш.
Почти всяка пролет обединявам семейства като пръскам с разредена ракия. Просто затварям майката с клетка( такава която се набива в питата, и прехвърлям осируталото семейство при това с майката. Винаги се получава и то без жертви. А за слушалката използвам стетоскоп мисля че така се казваше, ходя в седмицата по веднъж, а ако вали сняг веднага щом спре
Като казвам почти това означава През 1-2 години по едно семейство. Обикновенно причината е че съм забравил да сменя някоя стара майка.... И на там всеки знае какво се случва.
Вчера беше топло и имах много свободно време и го използвах да наблюдавам пчелите. Повечето се облетяха, като първи бяха тези с отворените мрежести дъна. Не всички с отворени дъна, но тях не ги мисля, защото със слушалките се чуваше силно бучене отвътре. Някои пчели дори налетяха шафрановия минзухар наоколо.
Имаше обаче 2 (от 10те) които си траяха, въпреки топлото време. Тихички и по звука от слушалките.
Точно те, предните снежни дни имаха много изкаран навън подмор. Трудно ми е да определя количеството подмор, тъй, като всеки път го махах.
Още при накапването с оксаловата киселина, тези двата, изглеждаха отслабнали, но сега, като отворих единия, пчелите покриваха 2 междурамия. Едва.
Допускам, че кърлежа ги е съсипал, тъй като, когато гребнах подмора с тел от дъното на кошера (тип "на дедо кошера 12 ДБ") излизат освен мъртви пчели, разпечатки и трупове на акари.
...
Абе чудех се, дали да не ги обединя двата, заедно с още една слабичка отводка с млада майка и от три да направя 1, ама пак прочетох нагоре... Дали да не ги опаковам? Или да им направя 3-секционен фибранен сандък и да ги преместя посред зима... всеки на по 2 до 3 пити... Или да не се занимавам с глупости, а кой оцелее, оцелее и 30 -40 кг излишен мед за отводки или на ракия...
Ясно е, че ще направя нещо или нищо (нулева алтернатива - който оцелее, оцелее) но, исках да споделя
Аз се възползвах от топлото време. Отворих ги и не видях нищо :D пчелите бяха толкова надолу, че даже не видях на колко междуредия са. Чувам ги, но не ги виждам, а нямаше с какво да си светна. Стана ми странно за това отворих по възможно най тихия и внимателен начин още 2 от най силните които зазимих. Там беше същото.На единия видях да изкачат нагоре 2-3 пчелички м/у 6-7 междуредие. Мед имаше навсякаде.
Здравейте. Аз направих две отводки тази година и така да се каже имам проблем с едната.
След като прецъфтя акацията,изцентрофужих меда и направих отводките по 2 метода на един приятел пчелар.
Първата. Пренесох рамката на която беше майката в друг празен сандък,добавих рамки със разновъзрастово пило, мед и прашец. Отводката се разви изключително бързо(все пак майката не е спирала да снася) Осиротелия кошер си заложи и направи маточници. Майката се излюпи и заплоди. Идеално...силни и отводка номер 1 и осиротелия кошер. дадоха повече от очкваното.
Проблема е с отводка номер 2. Взех рамки с прясно снесени яйца,млади пчели, мед и прашец. (пчелите сами да си направят маточник от пресните яйца). съответно старите напуснаха отводката и аз стесних входовете. даже и сложих изцентрофужените рамки да си ги оближат. След това видях доста маточници, но ме посъветваха да не ги пипам и най-вероятно там ми беше грешката, трябваше да унищожа по-дребните и невзрачни маточници,но не го направих. Впоследствие се е излюпила някоя майка която ги е унищожила.
И от тогава не върви и не върви с тази отводка, майката уж се оплодила,но много малко пило имаше по рамките, а за млада майка трябваше да няма място от пило и аз да не смогвам да добавям рамки, но уви.
Та проблема е следния: по външни фактори и прегледи, семейството се държеше нормално с изключение на малкото пило. не стигна и до 5 междурамия за слънчогледа, а другата отводка напълни магазин и половина.
Сега го слушам от време на време много слабо жужи и незнам как да постъпя, дали да го опаковам със изолация отвън за да помогна на малкото пчели да топлят кълбото по лесно или да го оставя пък да видим как ще изкара и докога?
Като цяло се виждат малко разпечатки под кошера понеже е с изцяло мрежесто дъно, даже и без прашецоуловител, хранят се.
Та стигнах и до някой заключения.
1. Занапред ще си поръчвам готови оплодени майки...
2. Тази практика по този начин нещо не ми изнася, за мен доста стрес и ужилвания като за първа отводка :) :laughing: (шегувам се за ужилванията, просто не ми изнася)
3. губи се много време докато пронесе новата оплодена уж майка и тя я се върнала я не.
4. ако поради липса на готови оплодени майки се стигне до направата на отводките по този начин поне ще знам че трябва да разредя маточниците и да оставя няколко хубави и едри.
Моля, изкажете някакво мнение
Не прави нищо няма смисъл от затопляне или тем подобни, защото това не помага а само вреди, да има храна и каквото стане. Променянето на температурния режим по това време не е добра идея. Аз всяка година си оставям по няколко резервни майки с по една шепа пчели в едни сандъчета с тънки дъски, направо са на снега и нямат проблеми. Но помисли с калпава майка и малко пчели пролетта какво ще стане, ще се мъчи и нищо. И не зная кой те учи, но така отводки не се правят :)
ОК, cepar4o, и без това щях да пиша в темата за кошерите, ама може и направо тука.
По твойте въпроси - упражнението с отводка 2 е глупост /така съм казвал няколко пъти тук у форума и това е според мен/, ти се преценяй за нататък. Отводка 1 ти е показала правилния подход.
"Поръчването на готови оплодени майки" е голямо тото, ако си хазартна личност може да се пробваш. Но може да си докараш и неприятни емоции.
Продължавам по картинката оттатък. Не се увличай много по лекции и лектори, всички са големи сладкодумци но не приемай всичко казано от тях едно към едно. Ей го ще стигнеш и до Венер, и до клиповете на Бай кой беше и т.н., винаги има нещо премълчано... Задавай си въпроси и си отговаряй сам за себе си. Колко мед искаш да произвеждаш, например. И защо? С колко труд, много ли, малко ли... Каква е пашата при теб??? Районът какъв е, има ли кошери, колко, какви, какви хора се занимават с пчеларство? И някои неща ще ти се изяснят сами по себе си.
Мой съвет - категорично и веднъж завинаги се ориентираш към медодобив от рамки с размер 1/2 ДБ, т.е. височина 16 см. Оттам нататък, ако магазините /корпусите за медодобив/ са ти десетрамкови, на първо време няма никакво значение плодникът надолу с какви рамки ще бъде. Според височината на рамките избираш броя на корпусите, за да осигуряваш необходимия обем за гнездото. И като си избистриш техниката на работа и натрупаш опит, а и ако увеличаваш бройката, постепенно ще преминеш към един размер на който да ти останат плодниковите рамки. Това е.
Тва с помощните семейства е много примамливо като го четеш отстрани, ама май не е масова практика. Не знам защо. Ти като искаш, пробвай си на някой кошер, по-нататък ще си преценяш струва ли си.
Същата работа и с подвижното пчеларство. Първо сам трябва да си зададеш много въпроси свързани с него и като си отговориш - ще ти стане ясно.
Нещо много важно, хубава майка се прави от силен кошер за да може да захрани добре маточниците. Помощните семейства са голяма работа, увеличава доста добива.
Благодаря за бързите отговори. Храна има достатъчно и няма да ги пипам, засега само ще слушам от време на време. А като цяло подмора върху мрежата го видях отдолу и наброява 20-30 пчели и малко пред кошера...мисля че не е много.
Ам този човек е с дълъг стаж в пчеларството доколкото знам, споделяме идеи, аз чета тук споделям кое ми е харесало кое не, но всеки е стигнал до някакъв начин...който на мен не ми допада.
Може би не е тук мястото но споделете най-продуктивния за вас начин за направа на отводки. В темата за отводките нещата са много разпокъсани...единствено много добре е обяснено за празния магазинен корпус където на покривната табла се е закачил малък рой и т.н. ит.н.
Благодаря.
Да има доста въпроси на които търся отговори и сега.
Далеч съм от нещо по-голямо от 15 кошера. В момента имам 4,но знае ли човек след година две може и да бъдат не 15 ами 30.
Доставя ми удоволствие да чета и да се занимавам с пчелите, както и да въртя центрофугата. :laughing:
Относно пашата: района е богат на Аморфа. Покрай дунава съм виждал и пчелари от други населени места с платформите. Акация при мен слабо ама не без хич. Слънчоглед садят доста. Липата я няма баш.
Районът е много добър за пчеларство, стига да не е пренаселено с кошери. Ако стационарът ти е далечко от аморфата - да, струва си да ги закараш дотам. Но пак ти казвам - трябва първо да можеш да си зададеш едно десетина въпроса и като си отговориш сам на тях, ще си прецениш.
Ако искаш да научиш нещо от форума, ще го четеш от самото начало, най-старите теми и първите страници, докъдето ти е интересно. Иначе няма как да се ориентираш и да попаднеш на най-доброто.
Козлодуй е добър район за пчеларстване и като цяло покрай Дунав са силни районите. Има си тема за отводки можеш да я прочетеш да пробваш някой метод пролетта. Аз съм аматьор с 5 години стаж и не работя с апарати, пролетта осиротявам 2та ми най добри кошера, на 4тия ден изрязвам ако има запечатани маточници и после на 13тия ден правя отвдките. От 1 кошер пробирам по 20 маточника от 2та правя 40 отводки.
Това са с помощните семейства 2017г. над 40кг. само от слънчогледа. 2018г. много закъснях и помощните не бяха готови на време.
А-ма-тьооор :)
Такааа, тази събота 19.01.2019г. беше слънчево и с темепратура около 5 градуса и реших да проверя какво става с това семейство. В кошера нямаше нито една жива пчела, но по дъното намерих части от пчели и мъртви оси, както и 2-3 живи зимуващи в килийките. Мисля, че причината за смърттта на това семейство е била нападение от оси. Пилото за което писах по- горе е или излюпено (което ме съмнява) или е изядено от осите.
Здравейте!
Начинаещ пчелар съм!Имам само един кошер 10 Д.Б./ от старите с клиновете/,рояк,който хванах на 23.май м.г..Зазимен е на 7 рамки ,центриран с две пр.дъски, около 12 кг мед,7см долна прелка,обърната таванка под нея на Антонов ден поставих 1.2кг питка Апифонда.На 5.02 бяха изяли 1/3 от питката.В момента летят и носят прашец от близките лешници,около 1дка на 50 метра от кошера.На 20.02/дават го16°С при мен/смятам да ги отворя,да проверя имали вече пило,да се уверя има ли мед на питите до пилото,да го стесня така че пчелите да покриват плътно рамките,да поставя фибран 2см до пр.дъски,да заменя питката с нова с прашец и витамини ,да завия гнездото с памучен плат и да сменя дъното с обгорено от друг кошер.На прав път ли съм?Приемам всякакви съвети от опитните пчелари.Не искам да навредя на пчелите.Целта ми тази година е да зазимя 3-4 семейства.
На прав път си. Може и да не го пипаш и да изчакаш още малко, но разбирам желанието ти. Само внимавай да не повредиш майката.
Благодаря!Ще внимавам!Забравих да питам на 3-те пити,които извадих от кошера есента под запечатания мед има незапечатан,съхраняваме ги вкъщи на стайна температура.Как да разбера дали е вкиснат?
Няма смисъл да го ровиш сега, само може да повредиш майката без да искаш. Ако няма пило какво може да направиш когато нямаш резервна майка а дали има мед може да се види при поглед от горе. Опитай меда и виж дали е вкиснат.
Един куп излишни процедури си си наумил, много неща бях написал ама се срина форума, не ми се повтаря всичко и затова едно по едно.
Каква цел искаш да постигнеш с това семейство.
Защо ти е протеинова питка при положение че имаш толкова много лешници. Ако ги стесняваш и са намаляли запасите дай им рамките зад преградната, подпри ги с пълна рамка, на първо време кажи какви са ти очакванията пък после ще го мислим
И стесняването само ще забави развитието. Аз съм правил опити и тези който не ги стесняваш винаги са по добре. Изцяло съм на мрежа никакво затопляне и никакво стесняване! Едно от най - хубавите неща които може да направиш за едно семейство е да му осигуриш спокойствие. После млада майка, третиране за болести подмяна на рамки и.т.н.
Благодаря на всички за готовността ви да помагате!Целта ми е единствено увеличаване на броя на семействата макс.3–4бр.да ги направя тази година.За никъде не бързам и не искам пари да вадя от пчеларство!Просто като са повечко ще мога по–лесно да ги гледам,нали така?Сега само с един е доста страшно!