Гледам vencii е сложил червен палец, значи нещо не е наред.Моля да направи разяснение.
Преглед за печат
Колеги искам да питам някой правил ли е вино от сорт гъмза че предстои да купя ?
Значи имай предвид, гъмзата си е специфичен сорт. Дава висок добив по принцип и много зависи от района /тероар на винарски език/ и начина на гледане, оттам пуска и различни качествени показатели. Като че ли е малко раничко още за нея? Моя колега дето писах напред в темата че ми дава мавруд с гъмза, сега бере мавруда на 23-5, гъмзата не е станала още. По принцип дава хубаво пивко вино, хубав цвят, ароматно, някой път чак леко плодово... Аз за това в домашни условия не съм привърженик на вино от един сорт, най-добре си е букета от поне два, още по-добре три сорта. Във винпромски условия е друго, там си имат технологии за корекция по някои показатели. Като казах винпром, допреди 20ина години от нашия изнасяха за Германия кадарка - това е вино от гъмза с малко остатъчна захар. Товареха танкер-шлепове и жп цистерни, германците бяха луди за такова вино.
За теб най-важно е като го смачкаш, да имаш захарен градус около 23, да може да тръгне и да протече хубава ферментация. Другото си е стандартно за домашното винопроизводство.
Ааа то тука малко въпрос на вкус идва, хаха, продължението всички сме го чували... Пак казвам, ако гроздето е хубаво, може да изкараш екстра вино дето да ти допадне. Все пак тука не говорим за стареене, бутилиране и т.н., предполагам, че основно за зимна консумация и до ранна пролет говорим? Иначе аз чиста гъмза не съм пил много отдавна, долу горе от оная кадарка за дето споменах отгоре. Много ми хареса например тая комбинация дето ми я направи колегата, мавруд и гъмза, едното висок градус, другото по-нисък и стана перфе. Самият аз пък съм пристрастен към мерлото, на нашето лозе имахме такова и оттам много го уважавам. Винпромски /за истински говоря, не химиите от последните години/ съм пил купаж мерло х гъмза, каберне х мерло х гъмза и много повече ми харесват от чисто каберне например. Така, че каквото намериш в района от основните винени, важното е да е узряло и да е здраво и си го правиш на око, да не забравяме, че правенето на вино е една магия, все пак. Памид мисля, няма да е подходящ, ама знае ли човек, може пък това да е най-доброто за някого.
П.п. Забравих да спомена и Сторгозията. Без да е кой знае какво, но в домашни условия и в купаж, мисля че заслужава уважение. За разните Отели умишлено не отварям дума, щото там нещата са още по-специфични.
Ачка вашата с гроздето е лесна, а аз изпуснах една от лозите да се рои и сега ще деля с пожарната ,за да ми го оберат !
https://s6.postimg.org/9khtclkvh/Picture_005.jpg https://s6.postimg.org/lz9na1ip9/Picture_006.jpg
С една дума дюли с грозде !
Тоя сорт липа ли е Ванка?
Аз има такова ама бяло.Ама и то по дюлата ходи утре ще снимам:bigsmile: