Първоначално публикувано от
julian103
Ами, прав си и не си прав! Прав си в техническата част - относно добивите на мед. Убеден съм, че си чел "Бай Ганьо" на Алеко Константинов! И двете му части. В първата част Алеко го описва като "селски хитрец" тръгнал по света. Но го описва и като голяма "скръндза". ("Скръндза" в българският език се използва в смисъл на "пестелив", но и на "алчен" човек.) Убеден съм също, че манталитета на Алековия "бай Ганьо" не се е променил и в наши дни! Потвърждение за това виждам ежедневно. Хитрувания и игрички на дребно, с цел лична облага ("келепир да има"), "евтини на брашното - скъпи на триците", не е ли това ежедневието не българина?! Та ако се раздават помощи на всички пчелари - защо и как да се разпределят? На всички по равно? На тези с регистрирани 10 кошера и на тези с 1000 кошера по равно? Дори не звучи справедливо! Според броя на кошерите и размера на сумата за подпомагане? Веднага броя на 10-те кошера ще скочи нагоре ( "ако ме хванат - хванат! келепир да има"). Това ще е за сметка на помощите на тези с 1000 кошера, нали?! Пак ще има ощетени! Е, ама "то на жена и началник угодия няма"!
Така, че принципите на равенство и справедливост пропаднаха! Как да решаваме проблема? Започваме да четем втората част на "Бай Ганьо". В нея бая ни Ганя се набутва в политиката. Но манталитета му си е непроменен - този за хитруването и келепира! Е, адаптира го към политиката малко, но ... Ганьо си е Ганьо. " 45 години равенство, братство и солидарност! Докараха ни до това да сме еднакво бедни (не всички, разбира се, но поне 90%). Принудиха хората да живеят с принципите - "ти на мене - аз на тебе", "мой човек е, гледай да го уредиш" и т.н. След 1989г., когато по улиците запяха "45 години стигат -времето е наше", "комунистите" насмешливо, тихичко припяваха "времето е ваше, но всичко друго си е наше!" Допълнихме принципите с още -"правилото за 10%"! (комисионна или рушвет, наричай го както искаш). Хайде да смятаме! 10% от помощ за 1000 кошера или 10% от помощ за 10 кошера? Това е водещото сега при разпределяне на помощите в пчеларството! А ако си над 10-те% тогава ще си сред тези наречени от теб "единици" с помощи.