Ами много зависи дали са твои или подарени парите.
Преглед за печат
http://www.img-share.eu/f/images/109...zph_sredna.jpg Затрупан от корпуси .
http://www.img-share.eu/f/images/109...tWB_sredna.jpg И една малка част от моите разбойнички .
Не знам :) (В кръга на шегата)
Когато влагаш пари от джоба си и си бачкал здраво за тях, тогава имаш друго виждане. Според мен програмите изиграват лоша шега на някои от колегите и ще се окаже, че е било по-добре да не вземат.
Има си правила и като започнеш да се заблуждаваш, че можеш да правиш всичко без да ги спазваш... финансовите последствия може да са страшни. (Малко звуча като Матеев, но нещата са точно така както той ги казва)
Давам пример с груби сметки:
Купувам 100 отводки с надеждата, че ще ги избия още първата година. Чакам от всяка отводка по 30 кила мед или 150лв, при цена 5.00лв/кг. 100 отводки х 150лв = 15000лв. Тук в главата му се върти мисълта "Аз бачкам за 600лв, а така ще изкарвам по 1250лв/месец. Забравя обаче, че тези 100 отводки ги е платил. Идват пчелите и се оказва, че трябвало и кошери да имаш - хайде 100бр х 100-150лв = 10 000 - 15 000лв.
Идва зима, сещаме се, че трябва да яде тая пчела 100 х 15кг захар = 1500лв. Сещаме се, че акар и нозема имало, а и зимна пчела искаме трябва с нещо да ги подсилим.
Ходили сме до пчелина 50 пъти за една година х 10лв за гориво - 500лв (за по-лесно)
Пролет е :)
Умрели 20% от семействата и вече имаме 80 броя.
Чуваме, че трябва да даваме сироп и "стимуланти" - 5кг захар на семейство - 400лв и "стимулантите" 50лв - за по лесно 500лв всичко.
Почва да тече меда и се сещаме, че центрофуга трябвало, а с нея и нож и маса и тенекии и други чудеса. Няма да си купим евтина центрофуга, щото сме гъзари(термин) и ще си вземем разпечатваща машина задължително. Хайде едни 3000-5000 лева заем.
Есен е :)
Изкарали сме по 30кг мед и се чукаме по каската к'во става. Вземаме 80 семейства х 30кг = 12000 лв и се молим да не плащаме данъците, че цяла зима ще ядем филия със свинска мас.
До есента умрели още 10 семейства по мистериозни причини.
Идва нова зима :)
Пак се сещаме в последния момент, че ще храним, а семействата вече изнемогват - 70 х 15кг захар - 1000лв(за по-лесно) заем. Хайде и за лекарства някой лев.
Ходили сме до пчелина 50 пъти за една година х 10лв за гориво - 500лв (за по-лесно)
Умрели 50% от семействата и вече сме с 35 броя.
Вече сме се научили да правим отводки от майсторите и цепим, делим, цепим, делим и накрая 100 семейства на командно дишане.
Храним 100 семейства с по 5кг захар и "стимулантите" - всичко 500лв
Есен е :)
Изкарали сме по 10-15кг мед и се чукаме по каската ОТНОВО к'во става. Вземаме 100 семейства х 10-15кг = 5000-7500 лв и се молим да не плащаме данъците, че цяла зима ще ядем филия ама вече и свинска мас няма.
До есента умрели още 20 семейства по мистериозни причини, откраднали 10бр и вече сме с 70 семейства на командно дишане (РЕАЛЕН ПРИМЕР)
Идва нова зима :)
Пак се сещаме в последния момент, че ще храним, а семействата вече изнемогват - 70 х 15кг захар - 1000лв(за по-лесно) заем.
Семействата са мърши, но нали сме хитри ще спестим от лекарства, а за добавки изобщо забрави. Ние захар едва купихме, а сега и за глупости пари да даваме...я...Бай Драган каза, че няма нужда.
Някой ми спомена, че и пити трябва да сменям, но...пари нема.
Ако има живо семейство на пчелина, то си е цяло чудо и повечето дори не стигат до тук. Сметни при този пример колко заеми има и колко пари си вътре и какво имаш насреща.
ЗА ЖАЛОСТ, ТОВА Е АБСОЛЮТНО РЕАЛЕН ПРИМЕР! Но като им кажеш, че така не става и отговора е - ТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЖЕШ НА МЕНЕ, АЗ ОТ 40 ГОДИНИ СЪМ АВТОМОНТЬОР, А СТРИНКА МИ ГЛЕДА ПЧЕЛИ ОТ 20 ГОДИНИ. Тогава ти тихичко си сядаш в ъгъла и се чудиш какво общо има това.
ИЗОБЩО НЕ Е ПО ТЕМАТА, НО КАКТО И ДА Е... Утре ще преместя мненията в ПЕЧЕЛИ ЛИ СЕ ОТ ПЧЕЛАРСТВО
След промените това е третата вълна .
Първата - риболова
Втората - гъби и билки
Третата -пчеларство .Няма лошо .
Но , едно голямо ,,Но,, .Всеки , иска да вземе без да даде ?!?!?
Пчелата има моменти , когато трябва да се види , има ли ,няма ли .
Примера ти е много точен и вярвам че е реален, повечето хора виждат крайния резултат но не си правят труда да прогледнат с цената на какво е постигнат и за това много се подлъгват че от пчеларство се изкарват много пари, но не отчитат че и много се влагат! За това ми беше въпроса към колегата дето прави по 1000 лева на ден и въпреки това се занимава с пчели.
Прав си, ти за три дни в мола (или където и да е) приемаш поръчки за 3000 лева (колко ти е чистата печалба само ти си знаеш), аз пък за три дни на пчелина вадя примерно три тона мед за 15000 лева (колко ми е чистата печалба само аз си знам);). Приключвам с дискусията, че темата е за друго blush;
Я, изненада, пак сте се отплеснали!
Наистина, страшно съм объркан... Моето време също е много ценно и редица процеси /не само с пчелите/ при мен чакат оптимизация. А форумът, верно че е за забавление, ама някъде в началото бяхме си обещали, че ще си помагаме. Та за това простичко и кротичко питам. С какво гребенчатата лайсна ще ми улесни работата и ще ми увеличи производителността на труда, оттам и ефективността. Нищо, че е хоби, ама в края на краищата искам и аз кат хората да почна да въртя цели корпуси. Ако обичаш!
А ще я затрудни ли? Питам само, че съм несведущ още. Ако е еднакво трудно /лесно/, защо тогава да изработвам по - сложните рамки с уширители. Имам дърводелски машини /видно от снимките/, имам и железарска работилница, тия ламаринени гребени са фасулска работа за правене, една примитивна щанца ще свърши работа. Веднага се отървам от куп фрезова работа в дърводелната при изработката на рамките. Виждам, че въпроса е дискусионен и вероятността да е все тая какво се използва е много голяма. Нека някой да каже конкретно плюсовете и минусите, че и новобранец като мене да си направи сметката. Май темата не е подходяща за такива въпроси, но така се получи.
При работа с кошер ще ги научиш тези моменти :)
Пробвал ли си да вадиш рамки право нагоре, без да ги разделяш една от друга? Ако вдигаш рамката без да си я "раздвижил" и рамките са ковани само отгоре и нямат лепило - няма начин поне една да не ти остане в ръцете или да не излезе поне малко от гвоздеите(освен ако не си с металните уширители, но това е друг филм). Зависи и рамката от какво дърво е направена и този филм ще го гледаш.
Колегата минава на рамки без уширители, защото ще работи с цели корпуси и с други рамки, а на ниво рамка няма да рови. Там работата е по-сложна и нека той да ти обясни точно.
Трябва да преместя мненията в друга тема, но като приключим. Ако изчезнат, не са изтрити, а преместени.
В такъв случай - половината с гребени, другата половина от кошерите без тях и нека времето да покаже. Благодаря за навременните съвети.
Зависи какви пчели се използват.
По принцип идеята да извадиш точно рамката, която искаш без останалите да трябва да се подместват е доста примамлива. Недостатък ът е ако семейството гради мостове между рамките и горните летви. Тогава мачкането на пчели и периодически - на майката е гарантирано.
Металните гребени (но не и пластмасовите) имат предимство пред хофмановите разделители по отношение на цапането на ръцете с прополис. Лично аз обаче се чувствам по-комфортно когато има допълнително пространство - така не ми се налага да боравя внимателно при изваждането на рамката. В повечето случаи предпочитам първо да извадя втората рамка и с повдигча да си направя място, преди да предплиема изваждането на някоя рамка от центъра. При гребеновите разделители това не е възможно.
Хофмановите уширители пък, трупат много прополис когато едната им страна не е подострена. В другия случай прополис се трупа само там където са пръстите при държането на рамката, но не и върху самите уширители.
За да са добри хофмановите уширители, трябва да са подострени от едната си страна. Лошото е, че в България няма стандарт от коя страна да се подострят уширителите, и когато човек си купи такива рамки от различни производители, в кошерите му настава един малък хаос. При различните видове рамки започват да се срещат ръб с ръб или плоска част с плоска част, като и в двата случая има проблеми. При това положение е хубаво вътре в даден корпус да не се смесват рамки от два различни производителя. Още по-хубаво е даден пчелар да има само един модел рамки от един единствен производител, и да не ги смесва с рамки от друг.
Иначе според мене хофмановите уширители са много по-добър избор от това да се ползват гребени, още повече ако гребените са от ламарина. Има си гребени, които са много добре измислени и направени, и това са пластмасовите гребени на Paradise Honey. При тях няма проблеми с разлепянето на рамките и със страничното приплъзване. Самият гребен е оформен като малки триъгълничета с наклон на катета 45 градуса. При това положение страничното приплъзване предизвиква и леко повдигане, което е идеално за отлепяне на рамката от стената на корпуса. Понеже гребените са от пластмаса, по тях няма остри ръбове, на които може да се нарани пчеларя или някоя пчела. Самите гребени са конструирани като сменящи се приставки, които лягат на специално направени на тях канали. Лесно може да се сменя гребен за 10 рамки с гребен за 9 или дори за 8 рамки. При такава една концепция съм съгласен, че би имало някаква полза от гребените, но дори и тогава пак е задължително рамките да са с хофманови уширители.
На хофмановите уширители трябва да се гледа не като на детайл, който правилно раздалечава рамките вътре в корпуса (което не е вярно), а като на ПРЕДПАЗИТЕЛ против случайното убиване на пчели или майки. При това положение използването на хофнамови уширители си е едва ли не ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и няма какво да го обсъждаме. Неизползването им под предтекст че "аз съм добър пчелар" е несериозно, защото колкото и да се внимава, винаги стават гафове с убити майки. Струват ли си периодичните жертви в името на една криворазбрана икономия?
На гребените трябва да се гледа като на детайл, който ПРАВИЛНО РАЗПРЕДЕЛЯ ПИТИТЕ вътре в корпуса. Това важи с пълна сила за медовите корпуси, в които много пчелари практикуват слагането само на 9 пити, а съм чувал и за такива, които слагат по 8. При това положение двата вида детайли (уширители и гребени) не са взаимозаменяеми и използването на едните не изключва възможноста за използване и на другите. Просто изпълняват различни функции, и най-добре ще е ако се използват и двата вида детайли, но трябва да са КАЧЕСТВЕНО НАПРАВЕНИ. Ха-ха ...... думичката КАЧЕСТВЕНО изключва от списъка ламаринените гребени (заради острите им ръбове от щанцата) и заради правите ъгли на зъбите (трябва да се използва форма на триъгълник или трапец).
НАКРАТКО:
1. Хофмановите уширители са ПРЕДПАЗИТЕЛИ
2. Гребените РАЗПРЕДЕЛЯТ РАМКИТЕ ПРАВИЛНО
3. Най-добри резултати има когато се използват и двете, стига да са КАЧЕСТВЕНО НАПРАВЕНИ
Иначе в практиката аз използвам само хофманови разширители. Не използвам гребени, но специално за медовите корпуси понякога страдам от неправилно надградени рамки поради лоша подредба на питите от пчеларите. Това е критично когато за разпечатване на меда се използва разпечатваща машина. Всяка една лошо надградена пита изисква допълнителна ръчна намеса, което се изразява в отварянето на 1 или 2 допълнителни работни места по време на ваденето на меда.
Като се замисли човек, 2 допълнителни заплати са 1500-1600 лв. Три години подред и ето ти натрупани 5000 лв., за които всъщност бих могъл да си купя оригинални гребени с 9 зъба на Paradise Honey. Едно време не го направих поради криворазбрани икономии, а ето сега се оказа че вече съм похарчил същите пари и пак нямам гребени. Ха-ха .... и ще продължавамм да харча изличшни пари за труд и в бъдеще. Давам го това като пример до какво могат да доведат криворазбраните икономии.
Да, забравих че между металните гребени има и ламаринени на които човек може да се пореже.
Пластмасовите на финланците са добри и се поставят и свалят с едно движение (кеф ти с гребени, кеф ти без гребени)
Виждал съм и български със елипсовидна форма (като дюбели), първо за тях се сетих като помислих за пластмасови.
Кошерите са готови. Сега чета за импрегниране и боядисване. След четенето ще питам. Сега захващам да правя магазини - по един на кошер. Ще са дадан-блатови магазини, че са по-леки. Примирявам се с различния размер на рамките. Сега да попитам - как най-икономично да изработя металния покрив? Четох за алуминиеви плаки от печатници и прочее, съвети приемам всякакви.
Най-евтиния вариант ти е алуминиевите печатарски плаки , виж в сайтовете за обяви . Малкия размер ако те устройва на цена 1-1,10лв./бр. а по-големите са с лев нагоре . Тънки са и се режат с ножица за хартия и се коват без проблем с такер .
Благодаря за мненията относно покрива, ще мисля още. Ето това са новите корпуси, импрегнирани с Бохемит.Прикачен файл 5333
По-светлите са минати еднократно, по-тъмните са две ръце. Ето това е препаратаПрикачен файл 5334
Захванах се и с рамките, но следното не го разбрах:
Като ги подострих само от едната страна, с просто завъртане на рамката на 1800 мога да фиксирам срещането на остро с плоско или обратно. Кое не ми е ясно от горния цитат?
Купих и пластмасови уширители, ето такива:
Прикачен файл 5335Прикачен файл 5336
Металните нещо не ги харесах, струва ми се, че под тях ще се събира мръсотия, която няма да може да се дезинфекцира лесно.
Ще сложа и рамки без уширители, те пък имали предимство, че по-лесно вървят през разпечатваща машина, ако се работи с такава.
Взех и за обща култура една готова пластмасова рамка, ето такава:
Прикачен файл 5337
Скъпа е, но дали е практична и ще си върне ли някога парите? Сега чета за боядисването на кошера и за рамките, но бавно се намира разхвърляната информация из темите.
АКТИВНИ СЪСТАВКИ:
Меден дихидроксид карбонат – (15,0%)
Бензалкониев хлорид –(9,0 %)
Тебуконазол – (0,2 %) (фунгицид)
Пропиконазол – (0,2 %) (фунгицид)
Феноксикарб – (0,02%) -/ Insegar ( исектициден регулатор на растежа)
За вбъдеще се ограничавай до продукти на медна основа. Медта също вреди (незначително малко) на пчелите, но фунгицидите и инсектицидите могат да намалят значително производителността на пчелните семейства и да превърнат кошерите в безполезни сандъци.
Относно капаците тук намерих интересна идея https://www.youtube.com/watch?v=17z8El1K1_s !Смятам за новите кошери да пробвам даже ми обявиха цена от 11лв.за брои!
Фунгицидите по презумпция не би трябвало да влияят на пчелите, но може би има изследвания, за които не знам. Инсектицидите - лошо, да се надяваме, че през дървената стена ще проникне много малка част от активната съставка, отвътре не съм ги третирал. Само времето ще покаже дали много съм сгрешил.
Тебуконазола и пропиконазола са фунгициди в борбата с брашнестата мана по лозята(не само).Токсични са за пчелите,НО В НЯКОИ ИЗТОЧНИЦИ(познайте на кой) се посочва,че не са токсични.Проверката на съставките отнема не повече от 5 минути...
Само така си мислиш:
http://us1.campaign-archive2.com/?u=...0&e=3ded1f3a88
Ако приемем условно, че даден фунгициден препарат не притежава никаква токсичност за пчелите (лесно се разгражда в организма на не токсични съставни части) , то действието му би променило микрофлората в пчелното гнездо. А гъбичките са съюзници на пчелите в поддържането на болестотворните бактерии под контрол.
Например, наличието на аскосфероза в едно семейство го превръща в имунизирано срещу АГ и ЕГ (вероятно това би могло да бъде и ефективен начин за лечение).
Млечно-киселите бактерии са отговорни за превръщането на прашеца в перга. Но освен полезните, които пчелите култивират, има и вредни бактерии, за които са нужни гъбички (които пчелите също култивират) за тяхното подтискане. При излагането на семейството на фунгициди прашеца/ пергата става неизползваем и пчелите го запечатват с клей:
http://ento.psu.edu/pollinators/publications/Entombed
Препоръчвам ти да прочетеш написаното за фунгицидите от ето тази статия:
http://scientificbeekeeping.com/the-...nd-fungicides/
Освен това, Фумагилина какво е - една гъбичка!
Малко носталгия от лятото.http://prikachi.com/images.php?image...0/8489740n.jpg
Благодарско на kubio ,че е оправил линковете ,нещо обърках.
Ей табетлия си
1г и 3 м след новото начало...
Засадени са до сега около 35-40 акации, 10 еводии, 4 пауловнии и 10 сини сливи, които не личат добре на снимката.
Много е свършено, но и много предстои...
Keep walking...
Благодаря, колега!
Двата кошера отпред не са от охраната. По принцип не толерирам семейства които стават за охранителна дейност, защото обикновено и мен не ме разпознават :bigsmile: , та за това им сменям майките. На мястото на тези кошери имаше рошфусови такива, които бяха разформировани в отводки в т.ч. и тези двата са такива. Останаха на тези места, за да оберат летящата пчела.
Успешна година!
Поздравления за пчелина.
Как се справиха рошфусовите? Това експеримент ли беше или редовно ползваш? В присъствие на майка и само един рошфусов корпус или не? Въобще разкажи малко повече ако е възможно? Благодаря
Ами то темата за рошфусовите корпуси е дълга. Не е експеримент. Общо взето системата е добра. Ползвам ги за трета година. Освен корпуси и табли си направих и дъна които също са разделени на 4 отделения и с 4 отделни прелки. На кратко и по същество работя така: извеждам от по-силен кошер майката на 2 рамки в нуклеус. Махам обикновените корпуси и редя дъното и отгоре РФ корпус което е с три ПЛЪТНИ прегради, образуващи 4 отделения . Отгоре таблата и нов РФ корпус също с три плътни прегради. В зависимост от силата на семейството може да стигнеш до 3 РФ корпуса един върху друг. Ако семейството не е толкова силно го оставям на 2 РФ корпуса. Същественото в случая е, че пчелите задължително трябва да покриват изцяло всички новообразувани отделения, а за да се случи това във всяко едно отделение се реди по една рамка с пило и една медова /ако в този кошер няма достатъчно се взема от друг, но без пчелата/ , както и в самия кошер да има достатъчно пчели. На питите с пило закрепяш предварително отгледани 14 дневни маточници, като същото може да го направиш веднага след извеждане на майката и преподредбата. В повечето случай при 8 отделения /2 РФ корпуса/ получаваш 5-6 оплодени майки, рядко повече. След това правиш цялата гимнастика на обратно като оставяш едната майка, а другите ги ползваш по предназначение. Особеност е също, ако ще завъртиш още един цикъл през същия кошер остави майките поне 7-8 дни след като са оплодили и пронесли, за да запечати ново пило. Това се сещам към момента, ако те интересува друго питай.
Искам да помоля модератор да прехвърли тези мнения във темата за рошфусовите корпуси, защото ми е неудобно да цапаме темата.
Благодаря за споделеното. Докато го четох и се сетих, защо миоте опити с рошфусите за сега са пълен провал:laughing:. Аз не ползвам друго дъно, а поставям направо една рошфусова табла върху старото, но по този начин не преча основния поток от влизащи в кошера пчели да е пак от предната страна на кошера в долния му край. Точно така и става, от другите прелки тук там излита по някоя пчела и само ги охраняват. Всички се прибират отпред. Този голям поток от пчели предполагам увлича майките които се прибират от оплождане и те не попадат във своите отделения. Точно това е проблема при мен - много малко оплодени майки в края на цикъла.
Още един въпрос. Казваш че си направил специално дъно със 4 входа, тоест пак имаш вход отпред долу. Не става ли точно този вход мнооооого предпочитан от пчелите от всички отделения? Дали не е по-добре на първия корпус да няма отделение с преден вход?
Проблема с основния поток от влизащи в кошера пчели го има най-вече, ако си обикновено дъно. При това което ползвам пчелите се разпределят между отделенията, като предпочитанията им на първо място са към питите с пило и маточници. Ако в някое отделение нямаш пило или пък то е много малко и/или с маточника има проблем, то нерядко пчелите го напускат и минават в съседни отделения. Това се получава и ако някоя майка не се завърне от оплождане.
Правил съм си опити с обикновено дъно с майка отдолу и на 2 или 3 корпус РФ дъска и корпус, но резултатите са меко казано незадоволителни. Както ти е известно при РФ корпусите и дъските същите са и оцветени в различни цветове. Освен това вертикално погледнато /гледано само от едната страна на конфигурацията / входовете на отделенията вкл. и това на дъното както и РФ дъски трябва да са ти разположени възможно най-далеч. /от една страна не трябва да имаш два или повече входа един над друг/.
Освен това, ако дъното отпред пр. е жълто, то РФ корпуса от тази страна ти е е с този цвят. След РФ корпуса слагаш табла оцветена пр. със син цвят, а върху нея и РФ корпус е с този цвят и т.н. направило ми е впечатление или може би аз така си мисля, но на РФ дъските, ако има палки прелетни парченца /дъсчици/, резултата е по-добър.
При разваляне на цялата РФ конфигурация и замяната й с обикновена, с часове се наблюдават как пчелите които са извън кошера си търсят входовете към малките им отделения.
Снежна приказка!
Прикачен файл 5756
Прикачен файл 5767 ............
Прикачен файл 5768Прикачен файл 5769
Това е новия ми пчелин в гр. Лом
След прочистването на двора ми останаха 45 акации, 7 ябълки, 2 круши, 5 бадема, 5 кайсии, 5 сливи, 6 вишни и 1дюла. На пролет ще зсадя 4 пауловнии и нколко лешника.
Може да не му е тук мястото ама да ме извиняват. Преди години /3-4/ пуснаха немско изследване на 30 и няколко процента от германците в кръвта, има открити количества Глифозат. И така през бурена, през почвата, през посева, през житото, през хляба....та у кръвта.
На тази снимка много добре се вижда броя на ориентирите за оплождане на майките. При мен процента е над 90.
Коментара е за пост 545
Прикачен файл 5984
Първо беше на 2 корпуса и магазин, а в слънчогледа свалих горния корпус и остана само на магазини.
Я да направим една проба.Прикачен файл 6435
Страшен микс от магазини корпуси плодници. Как се оправяш нямам идея. Не можах да намеря логика в микса и предполагам, че част от инвентара или всичкия е на кошерите и не държиш такъв на склад и от там според силата на семействата се получават толкова различни комбинации.
Това на останалите въпросиПрикачен файл 6441
Сори за безпорядъка, още не се оправям.
Е че то допреди десетина години такива бяха пчелините на образцовите пчелари. На някои и сега са си такива:) А като го разгледаш по-внимателно, все едно му прочиташ историята. Сега модата е друга, но... панта рей.
Има и нещо друго, дето мислех да не го пиша, ама що пък. Привидният безпорядък и даже хаос действат, да речем, отблъскващо на някои от хорицата с нечестиви помисли. Разбира се, сега в случая съвсем не мога да знам дали е търсен такъв ефект. Ако е съчетано пък и с леко разминаване в стандартите, математиката става още по-сложна. Това первази, това фалцове, мани-мани. Вярно е, че всеки един естет се дразни от такава гледка, да не говорим, че и професионалистите не могат да го приемат, но пък старите лисици упорито отказват да си разчупят стереотипите. Хаха.
Прикачен файл 6482 Това са ми селските кошери
А това са ми гражданите
Прикачен файл 6483
Не тъкмо го бях прехвърлил от 12так в нов 10рамков и 2 излишни плодникови пити + В.О. + от слабите и останалото магазинни пити.
Искам да хвана с силните акацията.
На рапица. Предната редица с по-кафевите са мои, другите са на колега.
Прикачен файл 6486Прикачен файл 6487
Георги, като гледам кошерите, мисля че, са без метални релси (там където лягат ушите на рамките), удобно ли е за работа така? Предстои ми направа на нови корпуси и мислех да ги правя така, макар че имам и метални релси.
Всъщност нека се изкаже всеки който има опит с кошери без лайсни.
Аз имам два такива без лайсни и отлепването на рамката е доста по-трудно, защото се заклейва цялата площ на ухото, която ляга на фалца. Предполагам, че за подвижно това е търсен ефект.
Имах един такъв кошер. Не е фатално, но наистина е по трудно отлепването. А и самото приплъзване на рамките е по трудно и с повече сътресения.
Доволен съм, да заклейват се, но търсения ефект е по-малко метал в кошера. А и при медосбор с повдигача всичко корпуси и магазини се остъргват и се добива прополис....
Метала винаги е студен, в контакт с топлия въздух веднага кондензира и започват ядовете.....
Георги с каква боя са боядисани,ако не е тайна?
Ползвам тази на Леко на водна основа по евтината от 10лв. а гълабовосивата боя е на немога да се сетя ще видя стара опаковка и ще пиша но е по евтина 7,50-8лв. и покрива добре в едни кофички като за сладолед .Едните са бойдисани от 2014 а другите са от сега.
Bate Misho
Гледам че си на друго мнение моля те когато имаш време да споделиш (разбира се ако не те затруднява).
Винаги се радвам на друго мнение различно от моето защото мога да погледна нещата от друг ъгъл и да си коригирам грешката ако стигна до извода че има такава.
Извинявам се не уточних,че въпроса ми е с каква боя или лак са боядисани кафявите кошери на Георги Кръстев,че Гошовците във форума сте бол,на Костадин Якофов са подобни.
Не не си коментирал (но палец надолу или нагоре е един вид коментар) на поста ми в отговор на колегата Друмев дали правя отводка:
Не тъкмо го бях прехвърлил от 12так в нов 10рамков и 2 излишни плодникови пити + В.О. + от слабите и останалото магазинни пити.
Искам да хвана с силните акацията.
Реших че имаш друго виждане и помислих че става въпрос за 2та магазина с плодникови рамки и понеже правя експеримент тоест и друг път съм го правил но по късно май месец бях любопитен какво съм сгрешил.
Ако съм се объркал съжалявам и се извинявам за любопитството си.
Неволно е станало това с палеца, нямам кометар наистина. Четох от телефона...
А сега вече ти сложих вдигнат палец ;-)
Здравейте,
И аз да се "класирам".
http://media.snimka.bg/s1/5390/037023639-big.jpg?r=0
красота!БРАВО
Боби, ти отдавна си се класирал. Кои са твое производство?
И аз да се впиша в тази тема..Прикачен файл 6857
Прикачен файл 6860
И моето представяне на един бъдещ изнесен пчелин на брега на Дунав при с. Бръшлен обл.Русе.Плана е да изнесем още 9 бр.Пашата-много Аморфа,Слънчоглед и др.Прикачен файл 6858Прикачен файл 6859
Прекрасно местенце!
Това предполагам е временен пчелин, че заради тия аномалии във времето и повишаването на нивото на световния океан, стойките на сандъците трябва да са според кокилите на фургона, в противен случай ще ти се наложи да ги търсиш към пристанище Измаил.
Снимката е направена октомври 2015. 10 рамков Дадан-блат, собствено производство.
http://i67.tinypic.com/349baqw.jpg
Ето и моя скромен пчелин.
Здравейте,
Докато бях в "командировка", прекрасни неща сте качили. БРАВО! Кънев, харесват ми кошерите, но бих те посъветвал да "разчупиш" цветовете. Много еднакви, бе брат! При самосмяна може да имаш проблеми. След оплождане, майката е възможно да "обърка" кошера.
Йорданович, току що се прибирам (на село нямам комп). Да мое творение са. От ляво на дясно, 6 рамки за отводки, направил съм му и едно магазинче, за всеки случай! Вторият и третия са отремонтирани стари 12р. като съм ги разпарчетосал и сглобил отново, по два магазина на всеки. Четвъртият е 9р. Бях купил едно дълбоко дъно да гледам от него. В един момент ми писна да го премятам в гаража, и го "употребих", също два магазина. Петият и шестия, са първите ми кошери, 10 рамкови с три магазина. Накрая, последното ми творение, военен сандък прекрояван, 10 рамки с два магазина. Тази год. хванах един рояк от моите кошери, и го ностаних във втория кошер. Следва делене като противороева мярка, съответно първия и последният. Да се надявам да се отчетат с малко медец!
Абе с две думи, не остава време за бира!
Поздрави, Г. Георгиев
Браво, и медец ще има, не го мисли.
На магазините си с прелки, ползваш ли ги за нещо?
Здравейте,
Да, като стане по-топло ги отварям. Като слагам ВО да градят ги държа затворени.
Що се касае за медеца, а дано! Развих ги за акацията, ама йок. Да видим с липата какво ще се получи.
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
До под кривата круша съм. Не съм се отказал, ама плановете нещо се пообъркаха. Явно ще е зимъска. Като се видим на среща ще се "оплаквам"!
Поздрави, Г. Георгиев
Преди 2 години имах пчелин от 14 кошера,но тъста е алергичен и на два пъти стигахме до болници.С голяма мъка се отказах и продадох цялото си оборудване. Мина се една година,но така и не можах да свикна да бъда без пчелите. Тая пролет рестартирах така да се каже и закупих нови 5 броя чисто нови кошера и настаних в тях 5 млади отвотки на 4 рамки. Ето го новото пчелинче и се надявам с времето да стават все повече.
http://picbg.net/u/73638/61457/thumbs/840828_fr.jpg
Супер е пчелина тубата за поилка ли си я пригодил.
Сложил съм две поилки. Едната е купешка с туба от минерална вода,а другата съм си я направил с кофа обърната с обратно и надупчени 3 мм дупчици в ръба. Действа си прекрасно и ми хареса като вариант. Преди време там където е кофата имаше бойлер и капеше на дъска,но тоя модел като го видях повече ми допадна като идея.
Идеята я взех от този форум в темата за поилки:
http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post15355
Купешката ми е като тази:
Прикачен файл 6913
Моите са още деца, ама и аз не им давам да пораснат:
Прикачен файл 7031
Това са моите.Прикачен файл 7040
Ето и моитеПрикачен файл 7075
Ето и моите новички пчелни апартаменти, за съжаление само в единия има новодомци. Тази година вече изтървах сезона но напролет живот и здраве ще ги заселя.
Прикачен файл 7568
Прикачен файл 7569
Прикачен файл 7570
Не са ли малко височки