Тази година рапицата цъфна на 23,04- Североизточна България.
Преглед за печат
Тази година рапицата цъфна на 23,04- Североизточна България.
За началото на цъфтежа, както и до нектароотделянето, минава известен период от време, който зависи от температурата, влажността и т. н., т.е. от атмосферните условия.
Общо казано през втората половина на април, а ваденето на меда от 1 май до 6 май в райна на Разград.
Моите пчели напълниха магазините за 5 дни, точно една седмица преди акацията. Едва успях да го извадя за да не се омеши. До тогава нямаше принос на нектар, въпреки, че рапицата цъфтеше.
Маринчо, как като си нямал принос на нектар, се напълниха магазините?
Тази година вадих рапица на 3-и Май.Акацията цъфна на 5-и и имаше в нея рапица.Това е в района на Г.Оряховица.
Най практичното място за сноване на рамки - мазето, топло и с естествени стимулатори на около
Добре си се заредил! Ще изкараш зимата! Чираци не търсиш ли? :laughing:
Само че трябва да внимавате, обстановката предполага закъсняване за рапицата :)
Говорих с пчеларите от района, казаха че често се застъпват 4-5 дена и двете паши.
Тамън няма за се захаросва толкова бързо меда :)
е от рапица пък по бавно :D
Така е.
Съгласен съм с вас!
Преди две години имах подобен случай - омешаха акацията с рапица и меда с аромат на акация се захароса точно за две седмици, така че сега съм по навит да преместя кошерите на чиста акация (с всичките разправии свързани с това), отколкото да ги оставя пак да мешат.
Ами мешат го и продаваме акацията за букет,но пък ако няма рапица ще е по-малко количество...
И не само количеството на меда.
Благодарение на рапицата има по-добро развитие на семействата и в следствие на това и повече отводки, който работи в тази насока.
Така е,аз правя сборни отводки по време на рапицата,без да отслабнат за акацията,като вземам по една рамка от всеки кошер или две.Единственото неудобство,че трябва да се извади всичко от плодника,даже не чакам да запечатат добре,защото остане ли рапица в плодника,знаете какво следва на зима...
Днес имаше много добро облитане, пчелите направо извираха жалко че забравих фотоапарата да снимам.
Сутринта отидох и махнах всички мишепредпазители да не им пречат да изхвърлят подмора и преди да си тръгна гледам дъната светят от чистота и пак ги сложих.
При Т=15* направиха страхотно облитане. Изнасяха подмор, носеха и....вода. Развитието започна!
Поне това, което гледам от руските синоптици ми се струва, че не си прав. Вероятно екшъна ще е в края на януари или началото на февруари, както обикновено.
http://www.gismeteo.ru/month/3419/
Последните зими студът и снегът идват февруари и март, климата се промени и зимата се измести малко.
Поредния пролетен ден, толкова беше топло, че ако имаше паша сигурно щяха да събират пчелите.
Сутринта се облитаха, а след обяд стояха по прелките и скучаеха:)
Кражба колега Петър84
Днес гледам носят черен прашец, не знам какво е цъфнало.
Кокичетата са цъфнали и по тях има пчели, но не е от тях.
И аз забелязах че се дърпат за краката, но еднократни случай.
Днеска отварях няколко кошера, само един има пило другите са горе долу добре, позиционирани са в средата на гнездото и меда си им стой.
И аз отворих 7-8 кошера и само в един имаше само прясно пило. Мед има доста, лошото е, че е започнал сериозно да кристализира.
Като, че ли ще позная това, което споделих в началото на предната страница от темата. Не ни остава нищо друго, освен да се надяваме, че студът ще е за кратко.
Дават сериозно застудяване, ще видим какво ще стане.
След тези жеги всичко се обърка.
Рапицата жълта все едно е есен, вчера като ходих на село гледам хвърляха изкуствена тор.
Натрупа доста сняг, днес ходих и махнах снега от прелките и капаците.
След студовете всичко е наред, за сега всички са живи.
Днес отидох и като ги преслушах с маркуча ми олекна.
В неделя ще ги почерпя с питка.
Аз мойте ги почерпих вчера при -3°.За съжаление установих че една отводка е загинала.Тя беше със стара майка и не залагах големи надежди,но като я зазимих беше на 6 пити.
Аз зазимих само 1 слабо семейство, на 3 рамки. Не вярвах да изимува, за сега се държи и то.
Установи ли от какво се е поминал?
Почерпих ги днес с по една протеинова питка днес, 11 семейства са ми на 2ри корпус и 3 на 1ви, но и на тях сложих питките отгоре на 2рия.
Всички кълба са ми на 5-6 рамки от край до край (слабото семейство на 3).
Въпреки че беше топло днес пчелите хич не са разпуснали кълбата.
Подмора съвсем малко останах много доволен от моментното състоянието на кошерите.
При мене снега едва едва се топи, но утре го дават 14 градуса и сигурно ще стане белята. Трети ден топим мед и ако е вярна прогнозата мисля да почна да сипвам по малко сироп.
То дават в прогнозата времето да задържи 14 градуса.
Каква беля да стане?
Сложих им питки. Имат по на две пити пило, запечатано колкото длан. Носят прашец.
Ето това имам в предвид:
Прикачен файл 803
Времето топло снега си стой, пчелите се облитат, коя падне в снега загива.
Аз го видях това сутринта, и направих спасителна акция на няколко пчели :::)))
След което взех греблото и почистих по 1 метър пред всеки кошер.
В този случаи по добре е да се посипе нещо пред кошера, най добре е опилки, за да се предотврати директното кацане на студеният сняг.
Ако са по малко кошерите има решение, но ако са повече няма спасение, ефекта е като след натравяне ......
Аз съм начинаещ пчелар, но позволете да кажа аз какво съм направил - пред кошерите наръсих със слама. Забелязах, че когато пчелите изкарват умрелите си сестри по лесно се освобождават от тях когато има нещо пред кошерите.
Това с сламата съм го чел в няколко пчеларски книги, но нямам животни и нямам слама.
Става и с талаш, трина...Или пък не си и дърводелец, та...нямаш.
Да позна.:)
Аз съм хамале, взех лопатата и изчистих.
Но така става кално и не е никак добре. Не може да нямаш черги, килими, одеяла, юргани....Слагай и им създай комфорт.
Купих чаршафи от сатен с златна бродерия, много са доволни даже майката излиза на вън и се търкаля по тях.
Съветвам те и ти да сложиш на твоите.
Червен килим ще свърши по-добра работа...
Днеска отворих 1/4 от кошерите ми, надрасках им по една пита с мед и я сложих до пилото (или там където ще бъде). Пчелите са много спокойни, мед имат предостатъчно, около 80% имат на по една пита пило колкото длан. Дано да се задържи времето топло тия дни да оправим и другите кошери, не че е много наложително но да няма ощетени :bigsmile::bigsmile:
Аз мисля началото на март когато позволява времето да направя прегледите, до тогава ще има дам по още 1 питка.
За мед съм сигурен че имат, но взимат и питките добре.
Прави ми впечетление при мен че,съвсем малко са пипнали сръбската похранка,която съм я заложил още на 9 Януари.
Днес на полките беше чудо, все едно е август месец.
Колебая се дали да стесня сега или да изчакам началото на март?
Очаква се застудяване, да се надяваме че няма да е голямо и ако стесня ще им е по лесно да топлят пилото, но ще увеличат и количеството му което пак ще ги затрудни да го обслужват.
Отворих само един кошер, защото се забелязах малко плесен по дъното и исках да видя как са питите, на горе всичко е ОК това са плюсовете на дълбоките дъна.
Положението беше следното майката с пилото и яйцата на 1ви корпус а половината пчели на 2ри корпус точно над пилото и майката.
Имаше пчели на 4 пити на 1ви и 4 пити на 2ри това за отводка, а старите кошери не съм ги отварял, но като гледам от дъното и 10 пити са заети от пчели на 1ви и като отварях да има слагам питките беше пълно и на 2рия корпус с пчели, не знам дали въобще майката е спирала да снася.
http://sinoptik.bg/montana-bulgaria-100729114/10-days
Внимавай само, като прецъфтят минзухарчетата, да не вземат да роят! :)
И да почерпиш един буркан мед от кокичета! :)
Вчера и днес пчелите много изнервени. Гледам ги теглят се по прелките, по поилката и постоянно ме жилят без да ги закачам. Работя си работа по двора и ни разсипаха, даже днес ми писна и си тръгнахме на обяд.
Не съм ги третирал с нищо, сега има изобилие от цъфнали дървета и цветя, каква може да е причината.
Някъде наоколо правят агрохимическа обработка. Нищо, ще им мине, па трябва и да свикват. Ти също.
При мен се получи същото когато комшията в събота си пръска овошките и вчера вече се бяха кротнали
Моите пък са кротки като агънца, днеска и в събота правих осведомителни прегледи - осем от най силните семейства от миналата година са дали фира (в четири от тях имаше повече от 4 шепи умрели пчели, все едно са отровени през лятото), предполагам от глад, понеже открих десетина семейства силни но нямат и по 1 кг мед, а есента всички бяха зазимени с мед по равно и то достатъчно, кой как и колко е ял е загадка за мене. Най интересното е че всички нуклеуси (без един) са живи и имат мед за още една зима ???
Нямам практика да подхранвам зимно време, при положение че всички семейства бяха зазимени еднакво, но може би трябва да сменя тактиката (или да увелича резервните семейства :laughing:) ?
Зимата беше топла но това е нож с две остриета понеже още януари имаше пило при рязкото застудяване кълбото се свива и незапечатаното пило бива изядено майката спира снасянето и така храната свършва и когато това се случи няколко пъти през зимата запасите от мед приключват,пчелите се изтощават или направо умират ако не се подхранят от горе с питка.
При нас има една горичка от джанки, предполагам започна да има принос на нектар защото на поилката значително намаляха пчелите.
По тази причина реших да не разпечатвам пита с мед, дадох и за 4ти път по 200гр. сироп, в понеделник и давам за последен път 200гр. и приключвам защото ще ги изпусна.
Махнах по още 2 ДБ рамки от кошер и ми останаха по 3 рамки и приклчвам с преминаването към ЛР. Чудя се какво да ги правя тези пити защото са много черни и са наполовина пълни с мед?
То вярно в 2-3 пити има пресен мед не запечатан, предполагам са пререждали от горния корпус. Обаче е доста воднист, като наклоня започва да капе.
Ако го изцентрофугирам дали няма да вкисне?
Нямам прегради дъски в кошерите, всички вече са ми изпълнили корпуса. А имам още много пити с мед който им ги слагам.
Аз си мислех дали по време на рапицата да ги сложа над медовия корпус да го свалят, дали ще го свалят?
Вече ги изрязах да ги сложа в комина.
Ако си мислиш ,че си дал много сироп жестоко се лъжеш пчелите се хранят постоянно именно подхранването симулира поддържаща паша така ,че продължавай да храниш разширявай слагай рамки за градеж/един съвет изградена рамка зада я снесе майката от дъска до дъска се пълни с сироп с пръскачка опитай ще видиш ефекта/за да се избегне роенето просто трябва да намираш работа на пчелите.Храни се до започването на главната паша след изцентрофужването на меда се продължава отново.Ако искаш да ги подхранваш с пити слагаш 7 см. приставка и слагаш легнала върху рамките разпечатана пита .
радо, по колко кг захар даваш за годината на семейство ?
Или да си държиш вирусите/нозема под контрол! (сега да не почнеш да се оправдаваш че си третирал с Нозестат...)
Знаеш че тогава за производството на същото количество енергия е нужна повече храна.
Нуклеусите/отводките оцеляват (въпреки че може семействата от които са взети да не го направят) защото носят по-малък патогенен товар. ( Ако разцепим едно семейство на 4, то всяка отводка ще има 4 пъти по-малко на брой акари,вируси, бактерии и др. като за начало, сравнено със бащиното семейство. Заради периодът на растеж на отводката до редовно семейство, на патогените им е нужно време да "настигнат" отново пчелите до първоначалните си нива. Тъй като в този период пчелите се размножават по-бързо, отколкото в общия случай - патогените)
Не, не съм третирал с Нозестат, но сега като приключих с прегледите, нещата ми се изясниха. Открих още 2-3 семейства (много силни) в които няма и килограм мед (явно цяла зима са отглеждали пило), ако не бях започнал да подхранвам и те щяха да загинат. Тази година не открих семейства без майки, явно което е осиротело е било нападнато своевременно.
Минимумът е 10 кг за годината но всичко зависи от района където се пчеларства.Има значение и концентрацията когато е за поддържаща паша съотношението е 2 части вода 1 част захар, ако е за запасяване с храна 1 към 1 .Това е най голямата грешка на начинаещите като си мислят ,че ще спестят от подхранване.
До преди няколко години едно от числата които съм ги приел за константа в моята практика беше 1. Едно семейство-едно кило захар-една година. Напоследък с промяната в агрометеорологичните условия около мен реших че в някои години килата е допустимо да достигнат две. С това не целя допълнителен медодобив а добра кондиция на пчелите в съответния сезон. Преди да стигна дотам, да помпя семействата с 10 кила захар за да хвана една или две паши, и съм приключил с пчелите.
Това с подхранването някак не мога да го приема да се дава толкова много захар. Миналата година слагах сироп, слагах и накрая така стана, че майката нямаше къде да снася и семействата не се развиха добре. Тази година мисля само с разпечатване на мен да пробвам.
Първо ще отговоря на теб ,че това дето си го написал показва какъв пчелар си слагайки сироп ти целиш развитие на семейството това означава обаче и своевременно да разширяваш само когато наближи пашата целта ти е да блокираш майката и всичкия мед да се качи в медовите корпуси/магазини.Особено важно е подхранването при младите пчелари защото така семейството винаги е силно и ще има възможност да се изградят много нови пити което е много важно ,а дори когато нямаш нужда от пити е задължително да изградиш поне 5 плодникови пити през сезона защото старите/черни пити трябва да се сменят .Давайки сироп когато няма паша ти поддържаш семейството не му даваш да отслабва и много по лесно го контролираш за да не рой особено когато имаш много семейства .При много семейства прегледът трае много по кратко отколкото при по малко най лесно е да видиш строителната рамка ако гради и няма маточници значи всичко е наред затваряш и на следващия.При мен започвам да храня началото на март ако имам рапица спирам около 10 април когато цъфне следва акацията и пак храня до началото на юли когато цъфне слънчогледа от 1 август до 10 септември е най важното хранене ако това не се направи ще имаме много малко зимни пчели и проблемно иззимуване.
Това с храненето постоянно въобще не ми допада, храня само когато трябва, в началото на сезона и в края и на отводките.
Сега бяха спрели майките да снасят и с няколко стимулирания имам 3-4 пити с яйца и за момента продължавам само на разпечатване.
Аз съм млад и не опитен пчелар, но направих няколко експеримента и искам да споделя с вас. През януари и февруари давах питки със мед, пудра захар, заместител на прашеца и някакви витамини - даже тук във форума някои колеги се пошегуваха, че гледам малки културисти. Началото на март още със затоплянето започнах със сироп който е приготвен от мед, захар, стартови и витамини. Разпечатвах и пити с даването на сиропа. Миналата събота бях изумен от резултата - семействата имат 8 рамки с пило и покритие с пчели. Нека да отбележа, че не съм стеснявал семейства и не съм ги затоплял. Имам един учител при когото отивам да му чиракувам и той ме учи, човека се занимава от 38 години с пчели, но като видя какво е станало с моите семейства беше изумен. Той не ползва никакви витамини за неговите пчели и не е отворен към иновации в пчеларството. Е аз си обясних защо са станали толкова силни моите семейства - може би е късмет на начинаещия :bigsmile:.
Никакъв късмет - всички неща които си направил си имат своето логично обяснение. Единственият късмет е че времето(климата) беше с теб - нямаше отрицателни температури и продължителни застудявания през март. Трудничко с технологии от "на дядо ми времето" да се постигнат високи резултати в пчеларството.
Сега важното е да не ги изтървеш да изпаднат в роево вастроение, има ли рапица около тебе? Можеш доста експерименти за си направиш - като например една ранна отводка в началото на рапицата с всичкото открито пило или пък същото упражнение в началото на акацията, спокойно може да ги понатовариш и с градаеж, абе въобще опции много, пък и щом имаш опитен пчелар който да те учи - само да не те обърка с неговите методи...
Естествено, че ги разширявах, няма да ги държа на 5 рамки я. Но празните килийки ги запълваха със сироп, явно и нектар и майката нямаше къде да снася. Така не можаха да се развият добре. Сега разпечатвам и разширявам и до тук съм доволен от резултата. В събота като ги гледах разликата от предната седмица беше очеизвадна. Дори и при по-слабите се виждаше развитие. На няколко вече им махнах преградните стени, нямаха нужда. Имат донесен нектар и при това положение не виждам смисъл от хранене. Може и да греша, но такива са ми разсъжденията.
И при мен имаше цели крайни пити с нектар.
Значи нормално е да дадеш 10кг захар на семеиство във вид на сироп, 4-5кг на пролет другите на есен. Значи чел бях, може да се добие мед от овошки, е викам си: да бе да!? Миналата година форсирано храних няколко кошера и вадих около 8кг- един магазин от кошер. Рапица, слънчоглед, никога не съм имал!