На времето един приятел сложи нагревател и термо регулатор на три кошера,резултат-излетяха при - 10 градуса и загинаха.
А един друг има лаф-"Пчелите са оцелели милиони години ВЪПРЕКИ намесата на човека"
Преглед за печат
На времето един приятел сложи нагревател и термо регулатор на три кошера,резултат-излетяха при - 10 градуса и загинаха.
А един друг има лаф-"Пчелите са оцелели милиони години ВЪПРЕКИ намесата на човека"
я сега да видим руснаците какво са измислили относно електрониката в кошера
http://www.youtube.com/watch?v=5mfgnV0ZTFY
Имаш ли терморегулиране на отделните кошери или разчиташ на някаква усреднена температура?
Матеев едно голямо браво от мен. На една вълна сме. Напоследък нямам време и средства за техно въведения но ти ме вдъхнови за нови проекти. За това ти давам още една идея за автоматизация на пчелина :)
Електро-байка излиза около 450 лева и както виждаш мъкне 200 кила.
Зимата когато няма пило става с терморегулатор. Ползвах само един поставен в средно по сила семейство, който изключва веригата на всичките кошери. Когато обаче започна пилото в средата на февруари времето на работа падна до само 2 часа в деноночието, което ме наведе на мисълта че започне ли пилото термостата не върши работа, защото пчелите така или иначе сами вдигат температурата. Така че за да има полза от отоплението със започването на пилото махнах термостата и минах на таймер, работещ само в определени часове. Имам контролни термометри в 2-3 кошера. Лесно се ориентираш спрямо външната температура и без проблем може да се мине без термостат и през цялата зима.
Най добрата полза е март-април при повратните застудявания - без прекъсване на пилото и възможността за хранене със сироп.
Първо започвам с уговорката, че не съм пчелар а се занимавам с пчеларска електроника покрай необходимостта да се създаде система за охрана на пчелините. Така създадохме BeeG 13 и тя вече се произвежда и продава. Но покрай нея лично на мен ми стана интересно как да се контролира и управлява живота в кошера с цел облекчаване работата на пчеларите и създаване на най-благоприятните условия за развитие на пчелните семейства.
Въпроса за подгряването сме го коментирали с няколко пчелари и мненията са различни. Според повечето от тях за нашите климатични условия - мека зима и ранна пролет затопляне през зимата не е необходимо, а само пролетта. Според мен, щом сте приели, че ще ги топлите и през зимата сте избрали правилния алгоритъм на управление - термостат през зимата и таймер през пролетта. С помощта на една интелигентна система може да се имитира по-ранно започване на пролетта и активиране на семейството, така че то да е готово за ранните паши. А за зимата освен температурата е важно да се контролира и влажността, а чрез нея дали е правилна вентилацията в кошерите. За целта имаме комбиниран датчик за влажност и температура - HS-1W. Към системата BeeG 13 могат да се свържат два такива, разположени в два различни кошера. Ако Ви е интересно можете да се запознаете с цялата документация тук.
На колко градуса поддържате температурата през зимата?
Трябва да уточня, че и аз съм на подобно мнение за меката зима и необходимостта от затопляне, но.....
Така и така тази зима го изпробвах и натрупах малко зания за последствията от затоплянето. Има и някои преимущества които може да са решаващи някои зими. Както каза един синоптик това че тази зима беше мека не означава че следващата няма да ни затрупа от сняг. Погледнете Щатите тази зима.
Та накратко за ползите: понижение на влагата, компенсиране на повратните застудявания, намаляне на консумацията на мед, намаляне на температурните амплитуди и стреса бърху пчелите, по-малка амортизация на пчелите.
Зимата поддържах температура в кошера 10-14 градуса понеже е доказано, че при външна температура от 5 до 10 градуса консумацията е най-малка и съответно метаболизма на пчелите. По отношение на контрола има какво да се измисли, но само с термостат определено не става. Според мен ако искаме да автоматизираме системата изцяло са необходими 2 датчика за следене на външната и вътрешната температура и по някакъв алгоритъм да се прави регулацията. Имам идея да ползвам usb термо и хигромер подобен на тези:
http://www.amazon.com/Bw®-USB-Thermo.../dp/B0098OEQPO
http://pcsensor.com/index.php?_a=product&product_id=141
Ще разгледам и вашите сензори, радващо е че има хора които искат да автоматизират малко пчеларството в бг :)
Температура от 14°С не е ли твърде висока? Не води ли до разпадане на кълбото?
Датчиците, които давате в линковете предполагат наличие на РС в близост до кошера. Колкото до външната температура - тя е еднаква за целия пчелин и може да се контролира само с един датчик. Ние имаме такъв, който мери температурата в кутията на устройството и клеми за свързване на още един изнесен навън.
Благодаря ще погледна вашата система. И да usb датчици предполагат компютър които да включва и изключва захранването посредством някаква форма на IPPOWER. Другия вариант може би ще е някаква "умна" кутия като вашата която да прави превключването на базата на стойностите на сензорите за външна и вътрешна температура. Тя обаче предварително май ще трябва да е програмирана с правилния алгоритъм на работа, което ми се струва много трудно за изпълнение.
А иначе при 12-14 градуса кълбо има, но 14 е горната граница за по-сигурно може да се заложи на 8-10 градуса. При под 18 градуса пчелите започват да се струпват да топлят пилото. И друга важна подробност е че аз лично замервах вътрешната температура през една рамка странично от кълбото на 10 см от горната летва на рамката.
В този файл има много полезна информация за температурния режим през зимата и температурата в различни части на кошера и кълбото: