Дамян, аз не ти се меся как да си гледаш пчелите - изборат си е твой, но все пак това е тема започната от колежката Невена, в нея тя търси съвети и напътствия и да не я подведем в грешна посока с такива високо риск методи...
Преглед за печат
Дамян, аз не ти се меся как да си гледаш пчелите - изборат си е твой, но все пак това е тема започната от колежката Невена, в нея тя търси съвети и напътствия и да не я подведем в грешна посока с такива високо риск методи...
Ами...как да го кажа по-нежно...
Майсторите в занаята няма да дойдат да ми върнат парите или да ми дадат нови семейства.
Като ям тоягата поне да знам що съм я ял.
Както бях казал, понякога се изразявам малко по-грубо, но нито се засягам , нито искам да обидя.
Аз затова няколко пъти писах, че риска поет от мен е голям и не е за всеки.
Ако прехраната ми зависеше от пчеларство, то едва ли бих поел същия риск.
Аз търся логиката във всичко което правя и ми се налага да чета и ровя всеки проблем пред мен.
Стигнах до извода, че за мен е икономически обосновано да деля семейството всяка година.
Докато колеги гледат да го оставят цяло за по-добър добив на мед.
Всеки си има стратегия и си я спазва.
Аз давам тази информация не с цел да подведа колежката, а да и дам и друг поглед.
А накрая решението си го взема тя и тя си носи последствията.
Поздрави
Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.
:) )))) Пчеларството е занаят който никой не може да се похвали ,че го е изучил цялостно ."Човек се учи до като е жив и умира не научен"Цитат:
Първоначално публикувано от Дамян Дамянов
Подхранването при пчелите е: Подбудително,Запасително и Спасително .Опитай се да ги разграничиш и осмислиш .
Планът го видяхме но ми кажи какво ще постигнеш с това късно хранене каква е целта ти.И прашец не събираш заради цените ами събирай заради пчелите си защото те ще имат нужда и рамки с прашец най вероятно нямаш в склада дано пчелите ти имат късмет да оцелеят защото най големият им враг е човека.Успех в изпълнението на плана.
В повечето пчеларска литература пише че есенното подхранване е препоръчително от 15 август до 15 септември, но с оглед климатичните промени трябва и пчеларите да се съобразяват.
Зимата последните години се измести с месец по късно, така че както е написал колегата подхранване от 1 септември до 1 октомври според мен си е точно на време.
Тези 200 мл. след това не виждам за какво са, но щом ги дава вижда някакъв смисъл.
Следя температурата точно заради промените в климата.
На календар не вярвам.Аз и го обясних вече.
Това бях написал:
"Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
Храня така до 1 окт."
Мисля, че съм казал същото нещо, което казваш и ти.
Аз храня до 1 октомври.
"След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
Ако темп е под +10°C не пипам."Това е ЯНУАРИ месец - може би това не е станало ясно.
В средващ пост съм сложил дори и температурите през месеците Януари , Февруари , Март.
Гледам температурата и ако е над 10°C им слагам по 200мл на 10 дни.
Мисля, че доста колеги хранят точно така.
Малки дози през трите месеца.
Късно хранене наричаш Октомври или Януари?!?!
Целта е да взема още първия прашец и нектар.
Различни райони различна паша.
При мен пашата е постоянна и може би това е ключа.
Аз не разчитам на една акация или един слънчоглед годишно.
Района ми е 3000м х 200м овощни дръвчета и цветя.
След тези 200м започват ниви с люцерна,слънчоглед,рапица или жито,царевица (редуват ги).
На 500м от пчелина има дере широко 30м и дълго 500м само с акация и топола.
Съсед бивш пчелар твърди, че няма паша, а аз не се съгласявам с него и пчелите ми също.
Ноземата я боря като не играя шах с рамките, а като изкарам рамка от кошера я пращам в печката.
Аз предпочитам да не им давам прашец, но да се размина с ноземата.
Да, ако прашеца стане 50-100лв/кг сериозно ще се замисля, но преди това хайде по-добре да си го ползват пчелите ми.
Ако разнасям прашец от един кошер на друг, то ще заразя всички семейства с нозема.
Да не говорим за молеца...там е на 100% работата.
Много правилно си казал,че човека е най-големия враг на пчелите.
Та да вземат повече хора да се вслушат и спрат да го играят фактора господ в кошера.
Пчелите се опитват да поддържат хигиената, а пчеларя вкарва в кошера болести.
И по този повод...лек номер 1 срещу акара е 100гр кайсиева ракия, ако след 100гр виждате акара да мърда вкарайте още 100 и така докато спрете да го виждате.
drinks;
Дайте да не раздуваме темата повече, ако имате въпроси ще отговоря на ЛС с удоволствие.
Поздрави
Поздрави
Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.[/QUOTE]
Дамяне,нищо лично но ако сега на този етап от развитието ти като пчелар твърдиш ,че се учиш за инвертирания сироп ,то тавана ти е много далече още.
Дамянов,това хранене с инвертиран сироп ли е,и ако може малко повече за зимното хранене,цел,смисъл и резултат.Благодаря предварително,ако бъдеш така любезен.
Едва ли?!?
При храненето с инвертен сироп няма - 1:1, 1:2,3 или към незнам си колко - особенно при зимното запасяване. При пролетното с цел стимулиране на развитието може инвертираният сироп да се разрежда малко с вода(все пак тогава имат голяма нужда семействата от вода).