Не е ли време да се махат лентите и да се спира храненето. После ще извадиш мед от захар и лекарства, аз не бих консумирал такъв мед.
Преглед за печат
Не е ли време да се махат лентите и да се спира храненето. После ще извадиш мед от захар и лекарства, аз не бих консумирал такъв мед.
Бяха минали 4 дена като сменях лентите и бяха започнали от двете страни колкото длан да я градят но според мен все още не е започнало обилно восоко отделене и е рано да се правят изводи .Но ще градят нямат друг изход като не им се дават други основи
Ще задам 1 въпрос може и да не е в правилната тема но ако се наложи ще се коригирам.След Акациевата паша взема 2 рамки със млади пчели без личинки и им придавам оплодена майка и 5-6 дена след като я приемат можели да взема отводката и да я поставя на мястото на основния кошер от който съм направил отводката.Целта ми е да се засили кошера(отводката) за да може да си изгради по бързо и повече рамки. Старите летящи пчели който ще се върнат в кошера и който ,ще са повече как ще реагират след като попаднат на друга майка(чуждата) има ли вероятност да Не я приемат (убият)
Само ще. Стресираш основното. Семейство, при мен отводките. С придадена майка. Се получават точно с млади пчели,още повече, че ранните отводки след акацията. При добра паша и подхранване в началото, до есента се рзвива колкото нормално семейство
Да това го знам но идеята е ,че между акацията и липата има достатъчен период от време и кошера който ,ще остане без летяща пчела ще може да си възстанови летящата пчелата за това време а другия ударно ще се засили и изгради като семейство.Ако може и да се изкара 5кг мед :) от слънчогледа за да си плати парите майката ще е още по добре .Но най вече ме притеснява ,че нямам достатъчно изградени рамки за своевременно разширяване а така ако се получат нещата до голяма степен ,ще се получат по лесно нещата
Може да направиш отводката само с стари пчели просто слагаш кошер с изцентрофужени пити майка в клетка и преместваш основното семейство или го качваш отгоре с вход назад.Отводката при налитане не трябва да се отваря поне 5 дена за да се успокоят пчелите.След акацията не е хубаво да взимаш много млади пчели защото до липата има само 1 месец ако е слънчоглед няма проблем.
Радо при тоя вариант който казваш ме притеснява :
1.това дали стара летяща пчела ще приемели майката охотно(със желание) тя няма и друг вариант за залагане на маточници или може би най вероятно ще стане търтовка.
2.Да ли ще иска да гради усилено то и при моето запитване момента със градежа си е под въпрос.При варианта за който питам разчитам именно на тоя промеждутък от 3-4 седмици основния кошер който ще остане без летящи пчели да си възстанови дефицита на летящи пчели а пилото което ще излюпи ще поеме вътрешните си функции
3.Може би ще симулирам "гол рой" (старата майка в нов кошер само със рамки от В-О и старите пчели )за който колегите казват че работи без отказ и е изпитан многократно .Основния кошер със младата пчела и пило ще направя всичко възможно да придам новата майка успешно мисля че така риска е най оправдан
Искам да кажа за голия рой - така, както си го замислил, в отводката ти има и операция ТЪРСИ МАЙКАТА, която е възможно най-бавната от всички пчеларски операции. При много на брой кошери направо ще си вкараш автогол.
Защо не направиш друго - когато акацията свърши и трябва да вземаш корпусите с меда, можеш да направиш следното:
1. Опушваш хубаво пчелите през прелката. Те бягат нагоре към медовите корпуси.
2. Вземаш медовите корпуси и ги слагаш настрани. В тях има смесица от стари и млади пчели.
3. Стръскваш пчелите от медовите корпуси в някакво преносно сандъче с решетки за проветрение.
4. Третиране против акар - това си го знаеш. Ракия за уеднаквяване на миризмата и други тралала - можеш да ги пропуснеш. Ракията е ценна и не трябва да се хаби с лека ръка.
5. Местене в друг пчелин и направа на отводки тип гол рой с черпака + нови майки.
Хитрото на метода е, че не се търси майка, и освен това от един кошер можеш да отмъкнеш повече пчели, а от друг - по-малко, в зависимост от силата им.
Стария кошер със старата майка остава да чака следващата паша. Когато свършат всички паши - стария кошер просто го разфасоваш на 3 части ако е ДБ и на 4 части, ако е ЛР. Все пак съобразявай се с броя на питите с пило. Изчакваш няколко часа и веднага ще си проличи майката къде се е случила да попадне. Чак тогава я търсиш, но това вече ще е върху малко рамки. Като цяло операцията ТЪРСЕНЕ НА МАЙКАТА се изпълнява един единствен път през годината, и то върху малко рамки.
Това е моят план за тази година. Пчелините с много паша ще живеят чак до слънчогледа, но тези в Габровския регион ще ги разфасовам още след акацията.
Най-хубавите и ценни отводки са тези веднага след акацията. Стига да си намериш майки. Тези майки до края на сезона ще ти снесат поне по 50-60 000 яйца. В същото време августовските майки я снесат 10-15 000, я не. Чак се учудвам как може юнските майки и августовските да са на една и съща цена. Че то ползата от тях се различава 5 пъти. Това пазарна икономика ли е или не?