"Основно ще бъдат за подсилване на слаби и за смяна на майките им."
Атанасов като мине време ще бъда безкрайно благодарен да споделиш резултати относно тези две опции.
Преглед за печат
Хубаво нещо са нуковете, много помагат, особенно като ги изимиш. Ей тая година изимихме 2 седем ракови. Пролетта пчелите от единия отидоха в празен кошер, но в другия си останаха там. Що рамки с пило съм дръпнал от него до края на април не е истина. После бащата само му прави магазини от фибран, тип 10 минутки. Преди липата, тази пъцикня имаше и в единия магазин 5 рамки пило. Плодника не съм го и поглеждал. Завърши слънчогледа с 3 магазина мед, и от плодника още 4 пълни рамки съм извъртял. Значи малко му дошли магазините... Е няколко думи: фабрика за пило и пчели, без кой знае какво усилие от страна на пчеларя, че и мед даде доволно. Зазимих го на 6 рамки с пчела.
Е, някои колеги не виждат смисъл в употребата им, но явно не оценят възможностите. Винаги имам 4-7 нука(4-5 рамки ) за резерва. На следващата година дават нормален добив. Сега (2018г. ) ще приготвя 30-40бр. и за това вече няма да ги водя резервни, а помощни.
Всеки един нук с добра майка си е един добър кошер, ако се остави да се развива, и всеки калпав кошер си е едно помощно семейство. И без това няма да даде продукция поне да помага, а след това му се сменя майката и така.
За колеги със 100+ кошера е нормално да няма смисъл, но за такива като мен с 50-60 са си помощ и то доста голяма.