Аз вярвам,че може да се вади мед от овошки,но.....Казваш,че 2014 година си изкарал мед от овошки,а 2013г. 2015г. не успя ли......?Кога слагаш основи в плодника за подновяване на рамките...?Кога сменяш майките-на колко години?
Преглед за печат
Става въпрос за 2013г.в предния пост съм изпуснал (по)което ще рече по-миналата година,за което се извинявам.А 2014 и 2015г.не беше хубаво времето.2013г.април месец беше над 20 градуса.Март или април месец ако има пити за подмяна такива в които е имало мед вадя по една две.Ако има мед по тях разпечатвам зад преградната дъска. Ако са такива с пило ги сменям след трайно затопляне на времето.Питите с запечатано пило ги поставям като крайни и след излюпване ги сменям.Сменям и през лятото. А Майки съм сменял един път 2014г. на 2 семейства бяха на по три години иначе имам и самосмяни.Майки ,които работят добре,дори и да са три годишни не ги пипам.
А,по другите въпроси....?
Има един единствен начин за проверка дали собствената ви рецепта е правилна и този начин се нарича - ПРОБА-ГРЕШКА с МЕЖДИННИ ТЕСТОВЕ. Миналата есен аз по този начин успях да си настроя технологията и сега просто я повтарям, без много много да се замислям.
Накратко какво направих:
1. Правя сироп по някаква грубо изчислена рецепта
2. Давам сиропа в лабораторията за анализ
3. Получавам резултатите и ако не са наред - правя корекция в рецептата.
4. Нов сироп, нови изследвания, нова корекция и така докато най-после не получа удовлетворителни резултати.
Всичко това, заедно с реултатите, съм го описал в темата ИНВЕРТИРАН ЗАХАРЕН СИРОП. Просто изчетете темата от край до край. Там са и работещите рецепти, възникналите проблеми и начините за тяхното коригиране.
ПС: Във форума има две важни теми за инвертирането: ИНВЕРТИРАН СИРОП и ИНВЕРТИРАН ЗАХАРЕН СИРОП. И в двете има много ценна информация, така че трябва да се изчетат и двете.
Иво, ако в магазинните пити има мед, макар и да не е люпено пило в тях, пчелите дали се качват в тях по време на зимуването?
Задьлжително условие е да няма мед в магазина.Ако има дори и минимално количество може да ги привлече в магазина и да умрат от глад.Ако има малко мед,примерно 2-3 кг.разпечатвам август или септември,зависи от времето и така те го свалят в плодика.Ако е по голямо количество разделям плодника от магазина с парче плат и подгьвам предания и здания край с 2-3см.
Благодаря ти. Аз точно на това се надявам, да се качат в магазините които са пълни с мед. Говоря за фарарите които купих тази година. Така щом се опразнят долните 2 корпуса, директно ги махам за претопяване, защото питите са им доста стари. И ако това работи, всяка година ще подменям всички плодникови пити на 100%.
Разбрах те отлично. Това няма значение. Важното е пчелите да се преместят на пити в които не е люпено пило.