Ми питай тогава каква е била цената преди 2000-ната, щото тогава започва вноса на китайски и български мед (ако е бил пчелар тогава, няма как да не го помни).
Преглед за печат
Ми питай тогава каква е била цената преди 2000-ната, щото тогава започва вноса на китайски и български мед (ако е бил пчелар тогава, няма как да не го помни).
За картела при изкупуването на меда в България
https://www.corruptionmap.bg/%D0%BA%...80%D0%B8%D1%8F
Вече има Български изкупвачи, които търсят неограничени количества мед Букет по цена 4.50 лв./кг. Ако някой не си го е продал, сега е момента да се възползва.
Ето ги: http://bg-qualityhoney.com/bg/
Нашата фирма получи официално писмо по E-Mail с предложение за изкупуване на мед Букет по 4.50 лв./кг. Чак съжалявам, че избързах да си продам меда по 4.20. Други години ще чакам до месец март - явно тогава цената се вдига.
Не се надайте много на тази фирма.През 2012 идваха,взимаха проби,мънкаха два месеца,обещаваха и накрая спряха да си вдигат телефона.Обадих се на Апитрейд-Пловдив,взеха си пробите и за две седмици го взеха.
Иначе ходих дори във "фабриката"в Ловеч да питам какъв е проблема-ми няма никой,само един пазач, и човека казва,че никой не е идвал две седмици,да звъня по телефона.
Сега не знам как е,ма надали нещо се е променило.
Ще се радвам някой да ме обори.
Основните проблеми на всички Български изкупвачи са два - НЕРЕГУЛЯРЕН ПАЗАР и ДЕФИЦИТА НА МЕД !!!
НЕРЕГУЛЯРЕН ЗАПАДЕН ПАЗАР
Понякога западните фирми искат много мед и са готови безогледно да изкупуват, а понякога се покриват всички едновременно и месеци наред няма на кого да си продадеш меда. В такива случаи изкупвачите пускат персонала си в неплатена и затварят заводите си за дълго време. Остава само един пазач.
ДЕФИЦИТ НА МЕД
Колкото и невероятно да звучи, в България има голям дефицит на качествен мед. Много пчелари си продават меда на дребно. Също така има и много пчелари с мед, натъпкан с антибиотици. Такива са цели региони. Не на последно място и изкупвачите в България са много на брой, като всеки един от тях има като минимум цех с капацитет от 2000-3000 тона в година. Предполагам сумарния капацитет на предприятията на всички изкупвачи е около 30-40 хиляди тона в година, а те изкупуват и обработват сумарно само около 7-8 хиляди тона. Този факт предизвиква ЖЕСТОКА КОНКУРЕНЦИЯ. Това е истината - проучвал съм сектора с големи подробности, защото и аз мисля да се включа на един по-късен етап.
Написах това за да не се учудвате, когато отидете при някой Български изкупвач и видите, че цеха е затворен и работниците са пуснати в неплатена отпуска. Бизнеса им е нерегулярен и се развива на вълни. Един път има заявки и мед и всичко ври и кипи, а друг път няма заявки или мед и всичко затихва. В момента предполагам че се е появила някаква спешна заявка от запад, но фирмата не може да си намери мед. Затова е вдигнала цената на 4.50, но не се надявайте, че това ще е за постоянно.
Изкупната цена във Русенския регион за периода 1996г-1999г която аз си спомнямна ЕДРО
беше 1,10лв>1,80лв -за 1кг ,но тогава парите бяха със повече нули (Захарта по магазините се продаваше 1.20лв за 1кг) Единствено Палхутев от Ст.Загора даваше по висока цена и за това сме си го носили чак до там за наша сметка.
П.П Моля за извинение,май се изказах не точно в духа на темата. Грешно изтълкувах по стари изказвания.