Една пчела е достатъчна да убие майката, ако е в този кошер. Трябваше да проконтролираш къде е останала.
Преглед за печат
Майките ми не са белязани, а окото ми още не е натренирано като на някои. В три корпуса имаше да я търся дълго време, а не разполагам с такова. Каквото стане. В четвъртък обаче непременно ще надникна за запечатани маточници. Вестника да го махам ли утре? Стига ли им една нощ за обединение?
Те вестника сами ще си го махнат.
Защо горе да има толкова пити с различно пило?Защо да не са долу?Когато са долу имаш пълната гаранция,че дори да си пренесъл майката с този придаден корпус на търтовката тя ще остане.Вестника няма нужда да го махаш,само го надупчи с вилицата.Те ще си го изхвърлят когато започне да им пречи.Още нещо направи–разпечатай търтиевото пило на търтовката,а незапечатаното и яйцата напръскай с вода до запълване на килийките.Входа на търтовката/корпуса/затвори за да минават само през корпуса с пилото и евентуално с майката т.е. долния корпус. Мисля,че и при теб ще се получи защото е правено.
Това ми е последния съвет към теб.Дано да ти е полезен.Успех!
Благодаря за съвета. Утре ще пробвам и така. Слагането на донесен отнякъде корпус върху търтовката е по-лесно, с по-малко операции. Разбутва се само кошера донор, че трябва да се ротира. Тежат пустите му корпуси, та си ги вдигам и разнасям с електрическата количка.
Беше важно до един момент. Събитията се развиват в посока, обезсмисляща минималната бройка. Лошото е, че отново пчели пълзят по земята, като миналата година. Есента, зимата и сега пролетта изчезнаха на над 25 кошера майките. Повечето бяха от една редица и няколко от съседната. Търсих майка в мъртвото кълбо и подмора на дъното, но не намерих в нито един от мъртъвците. Поне тях искам да възстановя.