Не зная, но за мойте майки 20 са им много. От 43 кошера около 15 работят едновременно на 2корпуса.
Преглед за печат
Сега ми хрумна едно сравнение. Ако сравним отглеждането на пило със строенето на пътища, то работата с един корпус е все едно да се прави път на наклонен терен, завои, природни дадености и т.н. а добавянето на втори корпус е да се строи на равен, идеален терен(лесно, бързо и качествено).
Тази пролет мисля да не правя ротация, чак след рапицата и акацията ще я направя. Само ще свалям по някоя пита с мед или запечатано пило в 1вия корпус ако се наложи и на тяхно място ще салагам основи.
Така ще пълнят направо в магазините а нямам да губя време да усвояват 2рия корпус и в периода на поддържащата ливадна паша ще ги ротирам за да ги засиля за слънчогледа. Така ще успея да извадя по голямата част от рапицата да не оставя в копрусите. А ако на някоя майка и стане тясно ще слезе на долу в празния.
Ники, мислищ ли, че ще ти е по-лесно всяка седмица да сваляш горния корпус за да местиш рамки в долния.
В рапицата пчелите ще блокират майката в долния корпус и в горния ще натъпкат всичко с нектар. Мисля, че така няма да се “раздели“ рапичния мед. Трябва и двата корпуса да са ФУЛ пълни с пчели пило и мед, че да разделят рапицата нагоре.... А и нали бяха “силни па силни“... защо ще ги спъваме до рапицата.... а ще ги засилваме след акацията, не схващам.
П.П. Не разбирам много от Лангстрот ( за сега си експериментирам с 5 бройки) ама според мен е така.....
Понеже предните 2 години след 1вата ротация въпреки, че качвам пита или две с прясно пило в 2рия корпус пчелите вместо да се качват да работят на горе те слизат в дъното и висят на бради след което някой изпадат в роево.
За това щом искат да слизат на долу ще им дам тази възможност. Понеже тази година за разлика от миналата кошерите са силни от 6 до 8 междурамия кълбо ще ги оставя сами да свалят майката в 1вия корпус като след края на рапицата ще вадя 2рия корпус и магазина евентуално, ако времето позволи да работят и не изпаднат в роево.
Юрий идеята ми е да имам само едно сваляне на пити в 1ви корпус (2 с пило и 2 медови) като тогава ще бракувам 4 стари пити от 1вия корпус и ще поставя 4 основи във 2рия.
Разбита се няма да го направя със всички, че ако се оплеска работата както миналата година с демарирането да мога да ги оправя. Още експериментирам и се нагаждам, имам замислени още варианти и ще видя кое е по добре.
iliew прашециуловителите са почти готови и ще влизат в употреба тази пролет.
Сега на 1ви ще има лекция в Монтана да работа с ЛР 10 рамков и от там може да открадна някоя идея.
Да и на мен ми изглежда така, за това пролетта слагам мрежата на горното ниво и чекмеджето за прашеца на долно ниво на дъното и става плитко. Дълбокото дъно е много добро, но трябва да му се хване цаката.
П.П. Изцяло мрежа съм на дъното няма какво да затварям, там е истината.