Днес при накапването с оксалова открих сем. без майка.Разпуснати на 7 рамки и изключително агресивни.Не съм обединявял по това време и не ми е много ясно как ще е най удачно.Моля за съвет
Преглед за печат
Днес при накапването с оксалова открих сем. без майка.Разпуснати на 7 рамки и изключително агресивни.Не съм обединявял по това време и не ми е много ясно как ще е най удачно.Моля за съвет
Мисля си и друго.Ако ги пставя над основното разделени с мрежа и след седмица да махна мрежата.Би трябвало да не убият майката домакин?
7 градуса не е много студено за пчелите. Пък и всички семейства са си различни, за да не правят кълбо. А може да имат и някакъв дразнител, че не се свиват на кълбо. Доста необяснимо е да изчезне майката за един месец-Октомври. А има доста случаи описани на семейства без майки, които са презимували успешно. Сега е момента да експериментираш и да натрупаш опит. Имаш 2 варианта-да рискуваш и да оставиш семействата така. Или пак да рискуваш и да обединяваш.
П.П. И аз не разбрах за колко семейства имаш съмнения, че са без майки.
Само едно от 72 зазимени окончателно.На всички останали кълбата са компактни и повечето едва се виждат,тоест са в средата на рамките.Набелязаните за питка декември са отгоре,но отново са на кълбо.Само въпросното се е пръснало по целия к-с,имаше о 4-5 умрели на и около входа ,днес и вчера,което ме навежда на мисълта че не образуват кълбо и отпадат от студа вечер.
При плюс 2-3 градуса съм отварял кошери да слагам питки,имал съм случай на семейства който са ме нападали да ме жилят.Като е по хладно сутрин рано, или вечер късно го преслушай какъв звук издава семейството.Ако е равномерен и след почукване по кошера се увеличи и след това затихне най вероятно си има майка.
Когато семейството има някакъв проблен съм забелязал че оси влизат при него,по дъното има умрели пчели ,също лазят единични пчели на прелката и отвън умират.Това става при хладно веме когато няма летеж от пчели.За обединяването може и да стане,но аз не бих рискувал да съсипя и друг кошер.
Направи си експеримент. Щом ще го поставяш върху друг кошер с мрежа, покрий част от мрежата с найлон например или плат. И го остави да зимува така. Винаги можеш да ги обединиш. Но пък пролетта ако те изненада и намериш осеменено.... Е може и да не осеменява...
Утрото е по мъдро... ....Ще реша утре какво да ги правя.Яд ме че тази втора година зазимих само реални шансове,за разлика от предишната-23% умрели,,95% по моя вина.(всичко коет.о мърдаше го обособих,зазимих),умряха под питките,а с оцелелите- само ядове
Здравейте,дайте идеи как от корпус да направя магазин.Уточнявам корпуса е без первази.
Аз съм изрязвал от долната част, за да запазя фалцовете отгоре. Зависи и страниците как са сглобени де, но ако има техника вкъщи за нарязване на нови фалцове за рамките при сглобен корпус - може да се изреже и отгоре и отдолу, че да се докара на 170 височина, чисти. После само да се внимава за подрамъчното и надрамъчното разстояние - трябва да е като на другия инвентар в пчелина.
На циркуляра слагаш линеал и го настройваш на 17см. и режеш целия корпус на циркуляра-настолен. Режеш последователно четирите страни. Ако пускаш черти с молива по корпуса после трябва да се мъчиш да режеш по чертите. А щом питаш тука не вярвам да режеш точно по чертата на молива. И пак внимаваш за пирони и винтове.
Здравей , причината да бучат или нямат майка или незематоза ,120 мл. йдасептадон на 1.5 л сироп 1:1 ,аз взимам едно ПВС от газирата вода михалково и го пробивам с 3 милиметра бургия,обръщам го на доло с капачката и поливам дирекно върху пчелите на всички покрити с пчели междурамия , през 3 дни 3 пъти и нозевит+ 3 пъти през 3 дни по 1 мл. на литър апифонда или някакъв инвентиран сироп за зимно подхранване ,разбъркваш в кофа с бъркалка за бетон на борбашина и по кошерите.
Иначе се увреждат и няма да изкарат зимата, не е лошо и да им сложиш някаква твърда подхранка с тимол над кълбото.
P
Никой ли не се сети, че може да са земни пчели.......? Все пак жената не разбира. Става въпрос за пчелите в бурето. Веднъж ме подразни една пътечка от летящи пчели и след проследяването им стигнах до дупчица в земята където влизаха и излизаха доста интензивно и неопитен човек може да ги обърка.
Здравейте колеги
Може ли (редно ли е) по това време на годината да прехвърля семейства в нов кошер,понеже старите са доста амортизирани
Притеснява ме дали няма да разваля зимното кълбо.
Моето мнение е да не ги закачаш сега ако не е наистина наложително-примерно кошерите са пред разпадане. На пролет ще е далеч по-безболезнено и рисковано.Имай предвид ,че пчелите се оправят и на открито в природата зимно време!
За моженето - може, за редното - не е редно. Това е моето мнение. Допускам, че не си напълно обигран в тая операция, следователно - като нищо ще похабиш някоя майка. Семейството приключва, макар и в нов кошер. Изчакай пролетното развитие да видиш кой накъде е тръгнал, па то има вече и прашец, има прясно пило, запасите са намалели, имаш пити за бракуване и т.н. Демек - края на февруари или март - първи основен преглед и пролетно стесняване /там методи на Блинов и това-онова ако трябва/ ги съчетаваш с прехвърляне в новия сандък. Ако тия старите па са ти толкова зле, увий ги сега с фибран/стиропор и стреч фолио и си питай шапката. Успех.
Здравейте, да питам пак нещо аз. Преди 30-40 дни "зазимих" пчелите си. Днес за пръв път чукнах двата си кошера с ръка да ги чуя, и в единия няма никакъв шум. По едно време бяха и малко по-настойчиви, но неуспех. Понеже беше около 3-4 градуса и капеше, не смеях да го отворя, само махнах капака и видях, че една пчела се качи в хранилката и толкоз. Това, че при удар в кошера не се обаждат, лош признак ли е? По принцип са на 9 рамки, с много мед и вход на 4-5 см отворен. Реално този кошер ми беше и слабия, с 4 рамки пчели, затова се чудя дали не се е споминал... ама няма от какво като цяло. Лентички, сиропи за диария и т.н., всичко точно....
"Аз съм начинаещ пчелар и като всеки такъв имам много въпроси. Интернет и пчеларските издания и книги предлагат много информация, но често се случва да не попаднеш на точния отговор в нужния момент, или пък - знаеш че си чел нещо някъде - но къде точно...?
Ето защо реших, че е добре да се опитам да систематизирам информацията, която откривам. И се надявам да е от полза и на други. Нямам претенции да откривам топлата вода или да давам съвети, за които не съм узряла, а да обединявам на едно място, това, което другите са се постарали да ни дадат като информация."
Снежана Соколова
Добри намерения, но когато не си наясно с материята се пишат небивалици, които се четат от начинаещите. Сиропите са срещу нозематоза, а не срещу диария. Диарията е следствие и то само при нозема Апис.
Под заминал? Пчелите да са избягали, или просто да са умрели, в следствие на липсващата майка или нещо такова? Имаше пило до последното ми отваряне. Днес ще надникна и май няма да ми хареса гледката.
Edit: Преди малко ги отворих, въпреки че валеше и е 1-2 градуса. Не издържах. Отгоре върху рамките имаше 3-4 пчели на предела, а отдолу се подаваха единични бройки към светлината. Не успях да зърна кълбо да има.
Та въпроса ми е сега, ако се оправи времето дали да не стесня кошера на 3-4 рамки като направя и дупки в тях, за да се движат по-лесно. Разбира се това да го направя при положение, че реално има 1-2 рамки с пчели. Или само ще им навредя повече по това време, ако направя това? Да взема да ги оставя така?
Явно сам ще трябва да си отговарям на въпросите. След седмица като се стопли ще стесня по начина на Йордан Братанов от youtube, каквото е останало, ако има нещо.
Кажете поне мнение за подхранване с инвертиран сироп зимата, вместо с пити? Мисля, че той така постъпва.
Те бяха горе-долу добре, 4-5 рамки покриваха и ги оставих да престоят на 8. Доста хора ми казаха, че това стесняване е пълна глупост и ги оставяли ей така на 8-9 рамки и пчелите си оцелявали. Има много мед, но всички около мен ме съветват декември една пита да оставя отгоре. То толкова много мнения и все различни... и докато хванеш някой твой начин - минават години!
Вече съм решил как ще процедирам със слабия, ако пчелите са там... По принцип за живият се чудя дали да сложа отгоре на рамките допълнително едно парче найлон или някакъв плат? Или да хвърля една тънка възглавница от вата направена. Но се чудя дали няма да й навредя повече така.
Гледам из интернета начини, ама там хората имат и магазин отдолу, докато при мен не мога да сложа магазина, и е само кошера.
Тук е приказката, тук е ;)
Аз бих оставил пчелите на спокойствие. Щом са запасени с мед, само спокойствие им трябва...
Някъде във форума някой беше казал "туй да не ви е хладилник да го отваряте през през час през два" и понеже и аз съм все още начинаещ винаги гледам да спазвам този принцип. Щом си ги "ЗАЗИМИЛ" остави ги да зимуват и не ги закачай, ако ще мрат не можеш ги спаси а ако оцелеят едва ли ще е твоя заслугата, пък лятос може и мед да изкараш .... не подценявай способностите за оцеляване на пчелите, имат уникална организация усъвършенствана през хилядолетията с цел оцеляването на вида.
Те се усъвъшенствали доста хилядолетия ама съвсем скоро човека взел че измислил разборния кошер и им объркал системата.
Аз ги отварям по често.Няма лято,няма зима. Даже миналата зима набарах едно сем. пред загиване (не можаха да се качат във втория корпус,до ноември месец имаха пило).Но го усетих,че ще ми извърти такъв номер.Даже пчелите бяха полу замръзнали.Вкарах ги в хола и за няколко часа се възтановиха,сложих им една питка отгоре и постепенно ги адаптирах към външните градуси.
Семейството изкара зимата и все още е живо!Колкото ги ровиш толкова се учиш,в границите на позволеното де.
Дишаш им във врата.Тези приказки " Аз кошер преди март не отварям" забрави.
Виж,
по това време на годината аз лично не знам работеща схема за спасяване на кошер, страдащ от малък брой пчели. Ако пчелите са ти малко ,това означава,че август и септември,когато майката е трябвало да ти на снесе зимно- пролетните пчели, по някаква причина не го е сторила. Старите пчели постепенно са измрели и общия брой е намалял. Има вариант след като казваш,че семейството е запасено с много мед, медените венци по рамките, на които се е сформирало пчелното кълбо да са дебели и да е ниско долу-за това да не го виждаш.Но определено като отвориш кошера би трябвало да го чуеш, ако не го видиш! В случай,че все пак при следващия преглед регистрираш наличие на някакво кълбо ниско долу-недей да се занимаваш изобщо с този кошер до пролетта, защото просто няма с какво повече да му помогнеш-МЕД над кълбото има!
Имам един въпрос.Вчера при температура на сянка12 градуса,отделих последната рамка на гнездото за 5-10 секунди.Възможно ли е,да съм простудил пилото?Благодаря предварително за отговора.
Значе имат пило?
Още един въпрос!Различен ли е размера на новоизлюпената и старата пчела?.......Весели празници!
Да!!!.........
Отглежда пчели!!!
Вярно въпросите са доста "странни" но сигурно и аз съм имал подобни в началото. Аз след като взех кошерите цяла зима четох книги и гледах клипове и по едно време в главата ми беше станало каша. Даже търсих книги и в библиотеката, но за съжаление там има само на руски език а по мое време вече не се учеше.
Моля да го прочетат,по-вече от един колега!Прочетох малко.То бе написано от някои професори,доктори,но останаха много въпроси -без отговори.Заблудих се от едно клипче,бъкащи в мрежите, снимано на пчелина на колега с35кошера.Аз имам 3 !!!!!!!!
До година ,ще се чуваме по малко.Весели празници и щастливо лято!
Пчеларството последните години се е променило, но от книгите може да се научи поне основата, биология на пчелата и развитие на пчелното семейство. От тук на татък всеки пчелар си има негови разбирания "1000 пчеларя 1000 методи на работа" но това се учи с практиката.
Здравейте колеги
Искам да ви питам начините за подсилване на семейства :
1-Чрез зряло пило - там нещата горе долу са ясни
2-Чрез местене на кошера (налитане на пчели от други семейства ) -при тоя метод дали майката се затваря за да нея убият налитащите пчели ,как се постъпва ?
3-?
4?
.........
Здравей. Това на пролет ли искаш да го правиш? Когато цъфнат овошките и има приток на нектар и прашец върху силно семейство слагаш ханеманова решетка, а върху нея семейството, което искаш да подсилиш. Като правиш това обединение напръскай двете семейства отгоре между рамките със сироп или разредена с вода ракия, или мастика, или просто сложи вестник между семействата.Ако майката на слабото семейство е добра и проблема да са слаби е бил другаде, тогава пчели от силното ще се качат при нея и ще започнат да я обгрижват. Когато се напълни с пило, пчели и храна направо ги отделяш като цяло ново семейство. Ако майката е била слаба и заради това и семейството е такова, то тази майка просто ще изчезне и няма да си отслабвал други семейства с пило и пчели на вятъра. Всичко това при условие, че си свел опаразитяваното с вароатоза и нозематоза (ако я имат) до необходимия минимум.
Стопих лагерите на търсачката, но не открих нищо за пчелопакет, пакетни пчели или тем подобни. sweating;Някой може ли да помогне.
А колко беше лесно на бати Янчо да драснеш два реда на лично.:bigsmile:
Добре, може да няма такава тема, но нали тук е за въпроси та : знае ли някой как работи (принцип )консервената кутия- хранилка в пчелопакета ?
https://i.ytimg.com/vi/3dEqdgo7r9U/h...zfQHFAmT_dkRdA https://i.ytimg.com/vi/wXPF33MOdn8/h...rmsyHhfMbmM0Ng
Как да ти кажа, че после ще чувам приказки зад гърба ми от рода на: аз го направих богат.
Виж тук http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3773
Танасов , консервите работят на принципа на гравитацията .
Добър вечер , Атанасов .
Гледал си внимателно втората снимка и какво видя ?
Гъст захарен сироп - покрива се с марля на 4-5 ката и се обръща .
Важното е в сандъчета да може да се маркира във вертикално положение и да не се мести .
Успех с голите роеве в края на юли .
Даскале, гледай - тука са загубили марлята по пътя.:bigsmile:
https://www.youtube.com/watch?v=JkZhZQOEghA
пп. иначе си на вярна следа. има отвор( и) 3.35 мин.
Няма кой да отговаря, но аз да си питам. :tres:Какво ви е мнението, стабилни ли са ?
https://www.alo.bg/user_files/v/veli...569313_big.jpg
Ако даскала не е разбрал--питам за кашончето.
Атанасов , и да двете не знаеш .
За първото - пита там където трябва -аз така правя и няма разливане на сиропа .
За второто - не зная . Не работя с гофриран картон .
Благодаря , г-н Дончев !
Атанасов , отиди в борсите до к-с ,, Славейков ,, и запитай за нови консерви .
Там има .
Дали ?
Ти , явно искаш нещо , което - първо не знаеш , а второ - не можеш . :ae:
Каква е разликата много не ги разбирам тия работи.
Няма да превеждам знам че си откърмен с руския език тия ,,подкуривании'' са интересни в случая.
С первым запечатанным маточником выходит рой (первак). Примерно половина семьи вылетает из улья. Пчелы сильно нагружены медом, который они берут с собой в качестве провианта в дальнюю дорогу. Сколько берут с собой корма, можно судить по следующим цифрам. В 1 кг насчитывается пчел: вылетающих из ульев за взятком 11000; прилетающих в улей при слабом взятке — 9000; прилетающих в улей при сильном взятке — 8000; набравших меда при подкуривании — 7300; вышедших с роем – 6500 штук.
Атанасов , кога е удобно да се прави гол рой ?
След 20 юли .
Защо ?
Защото , се използват голяма част от старите пчели и след съответното подхранване до началото на септември имаш редовно семейство . :)
Как работи Тарти не ме интересува .
Това , си е негова работа .
Аз , ти обяснявам как си работя аз . Та в ,,Славейков ,, има и нови консерви .
Атанасов , не ме учи - как се правят деца ! :ae:
Не си мори акъла дето го нямаш !
Ти , не можеш да направиш ПАКЕТА . ;)